Blogg | 25 november, 2015 |

Ekologisk hudvård och acne, fet hy & finnar

Fet hy, finnar och acne är ett hudtillstånd som drabbar många, både unga som vuxna. Även i klimakteriet kan dessa

Fet hy, finnar och acne är ett hudtillstånd som drabbar många, både unga som vuxna. Även i klimakteriet kan dessa poppa upp. Oavsett ålder kan du applicera dessa råd. Råden är generella, vill du ha mer personlig rådgivning anpassad till just din hud rekommenderar jag att du uppsöker en ekologisk hudvårdsterapeut för en djupgående konsultation med personliga råd. Jag har flera duktiga, nu färdigutbildade elever som jobbar med detta runtom i landet. Kontakta mig om du vill få kontaktuppgifter till dessa.

Vad är en fet hy

En fet hy kännetecknas av en glansig yta orsakad av hudens egna fett som kallas sebum eller talg. Sebumet produceras i talgkörtlar som finns vid varje hårsäck. Sebumet mynnar ut på huden i samma mynning som hårstrået och har till uppgift att smörja och skydda huden. Huden ska producera fett som skydd, men en fet hy har en överproduktion som visar sig som just en glansig yta. Frågan man ska ställa sig är; varför producerar mina talgkörtlar extra mycket talg?

Orsaken till överproduktionen kan vara flera; det kan vara genetiskt, hormonellt men många gånger är det för att vi har en torr hud. En torr hud kan bero på att vi tex tvättat vår hud för “hårt”. Om vi tex använder en tvål som löser upp vårt skyddande sebum kommer huden att reagera med att snabbt försöka återskapa sin skyddande fetthinna och därmed producera nytt fett. Därför blir vi fetare ju mer vi torkar ut vår hud.

En vanligt rekommenderad hudvårdsrutin är uttorkande produkter eftersom man anser att om man torkar ut acnen blir den mindre fet. Problemet är att en torr hud signaleras som mycket dåligt för huden vilket kommer att resultera i att huden producerar ännu mer fett för att överkompensera uttorkningen. När huden producerar mer fett blir den glansig och blank vilket är motsatsen till vad vi faktiskt ville åstadkomma. Därför är det viktigt att vi behandlar en fet hy genom att sluta torka ut huden.

Vad är acne

acne

Akne är en inflammation kring hårfolliklar och talgkörtlar som är kopplad till hormonell stimulering. Det uppkommer ofta kopplat till hormonella förändringar i kroppen såsom pubertet, graviditet och klimakteriet. Acne är något vanligare hos pojkar, men förkommer hos båda könen och kan fortsätta långt efter tonåren och även uppkomma senare i vuxen ålder. Hormonerna stimulerar talgproduktionen och även tillväxt av talgkörtlar vilket resulterar i en överproduktion av sebum.

Akne kan inte tvättas bort

Det är viktigt att förstå att akne inte beror på dålig hygien, inte är smutsigt och kan således inte tvättas bort. De svarta pormaskarna är inte smuts utan pigment (melanin som finns i huden som oxiderat, dvs reagerat med syret i luften). Dessa går därför inte bort genom att skrubba extra mycket eller hårt.

Möjliga orsaker till finnar och fet hy

Det finns olika typer av finnar. Vi har vita och svarta komeodoner (pormaskar), de vita är täckta av tunn hud och utsätts därför inte för ljus. De innehåller mest keratiner (protein), medan svarta pormaskar även innehåller melanin (pigment) samt talg . I huden har vi även andra nedbrytningsprodukter som peptider och fettsyror som kan “klogga igen” pormynningen. Det är dessa tillsammans med en ökad talgproduktion som kan leda till att pormynningen kloggas igen vilket leder till en finne. Inflammatorisk akne uppkommer alltså av att pormynningen täpps till, bakterier kan lätt växa till sig där och vita blodkroppar från vårt egna immunförsvar kommer till undsättning vilket leder till en inflammation. En inflammation ger rodnad, smärta och värme. Det är det vi ser runt finnen och det som orsakar smärta och ömhet.

Det är vanligt att acne uppkommer pga hormonella orsaker. Om du tror att du har hormonell acne, läs gärna vårt blogginlägg för en hudvårdsrutin som är anpassad för en hormonell acne här.

Traditionell behandling av acne

Den behandlingen man får från läkare kan vara; läkemedel som verkar propplösande, tex olika syror. Antibiotika för att motverka bakterieinfektion i huden. Läkemedel som minskar talgproduktionen och hormonpreparat.

Biverkningar av dessa kan vara mindre trevliga, såsom magbesvär och torr hud, ibland en riktigt torr hud.  De kunder som kommer till oss Ekologiska hudvårdsterapeuter har oftast testat flera av dessa preparat med mer eller mindre effekt eller så vill de inte ta medicinska preparat utan vill hellre bli av med aknen naturligt. Jag vill poängtera att ibland är medicinska läkemedel nödvändigt och det är ingen garanti att naturliga egenvårdstips fungerar likväl som de medicinska. Här kommer de generella råden som jag ger mina kunder.

Hudvårdsrutin för akne och fet hy

När jag frågar mina acne-kunder hur deras hud känns efter rengöring svarar nästan alla; att den känns stram och torr. Om de inte smörjer in sig direkt efter rengöring börjar huden klia. Därför blir mitt viktigaste råd att sluta torka ut huden för att huden ska få en chans att komma i balans. Det gör vi genom att tvätta vår hud med mild rengöring som inte rubbar hudens egna pH. Genom att vi inte använder skummande, fettlösande ämnen rubbas inte hudens normala miljö med tex fuktighetsfaktorer och skyddande sebum.

Rengöringsolja för fet hy

Vi använder istället en mild, men effektiv rengöringsolja innehållandes eteriska oljor av geranium och tea tree. Geranium verkar talgbalanserande och tea tree antibakteriell, alltså en perfekt kombination för att hålla finnarna och aknen i schack.

Vi använder en rengöringssvamp för att tvätta bort rengöringsoljan, då hamnar allt smink och smuts i svampen som vi sedan tvättar ren med tvål och vatten efter varje användning. Du kommer då att känna dig ren trots att du inte använt någon skummande produkt. Rengöringssvampen verkar dessutom milt peelande.

Lätta produkter som balanserar huden

Därefter fuktar vi huden med ansiktsvatten och ett perfekt vatten för det är Flower water tea tree – det får upp fuktnivån i huden, verkar antiseptiskt, svagt surgörande för att få rätt pH och förbereder huden för nästa steg, insmörjning. Vi smörjer in huden för att skydda huden för yttre påfrestning och för att förebygga en torrhet. Det är viktigt att välja en lätt produkt som inte täpper till huden. Oil Serum Antioxidant är ett anpassat serum för finnar och fet hy, det balanserar huden, antiinflammatoriska örtextrakt lugnar huden och glycerin ger fukt.

En annan olja som många tycker hjälper vid acne är vår allra tunnaste olja, Eye makeup remover, som består av rapsolja, tistelolja och jojobaolja. Låt dig inte luras av namnet, du kan använda oljan till så mycket mer än bara borttagning av mascara. Rapsoljan verkar antiinflammatorisk och är rik på omega 3, tistelolja innehåller linolsyra som bildas till GLA i kroppen och jojoba verkar balanserande för huden. Den går in lätt i huden och känns mjuk och skön. Denna olja är helt doftfri, dvs utan eteriska oljor. Du kan läsa mer om användningsområdet för eye makeup remover i vårt blogginlägg om just det här. 

Ansiktsmasker för finnar

lermask

Det är vanligt att man rekommenderas lermasker för att dessa ska dra ut pormaskar och uppnå en fräschare hud. Jag är dock skeptisk till dessa masker eftersom kunderna oftast låter masken torka. En torkad mask snor mycket fukt från huden och lämnar huden väldigt torr. Det gör att huden måste producera extra talg och resulterar i att huden många gånger upplevs ännu mer fet och glansig dagen efter att masken applicerats. Om du upplever detta; se till att masken aldrig torkar. Du kan tex lägga fuktiga handdukar ovanpå masken eller spraya hydrolat/ansiktsvatten för att motverka torkning. Då kan lermasken få göra sitt utan att du blir glansig efteråt och torr!

Men en lermask är effektiv på att dra ut överskottstalg och minimera finnar. Testa vår Powder Facial Mask.

En ansiktsmask appliceras alltid på ett väl rengjort ansikte. Du följer alltså rengöringsrutinen nämnd ovan. Du kan även läsa vår hudvårdsrutin här.

Det finns dessutom flera andra bra masker att rekommendera för en fet hy. Här kommer en av mina favoriter:

 • Honungsmask: Honung verkar antibakteriellt och gör huden mjuk och len. Den verkar samtidigt lugnande och passar därför även på en inflammerad hud såsom acne och finnar ofta är. Applicera ett tunt lager av ekologisk honung (helst fast) över hela ansiktet och låt verka ca 20min. Det är normalt att det kan pirra lite i ansiktet. Tvätta bort med vatten och en rengöringssvamp.

Lugna och läk huden med ansiktsroller

Ett superbra tips är att använda en ansiktsroller. Det är ett ansiktsverktyg i naturliga kristaller (finns lite olika sorter) som du rollar mot huden. Min favorit för finnar och fet hy är en amethyst roller som lugnar, balanserar och läker huden. Du får igång lymfsystemet och flödet i huden som gör att det blir mindre utbrott av finnar, mer lyster i huden, lugnare och jämnare hudton och helt enkelt en klarare hy. Perfekt att göra efter hudvårdsrutinen på kvällen. 

Kläm inte dina finnar!

Att klämma finnar kan ge flera negativa konsekvenser, tex akneärr. Du har bakterier på din hud normalt, men när du klämmer en finne öppnar du upp huden vilket gör att bakterierna kan komma in i kroppen. Där hanteras de som främmande ämnen och kan skapa problem.

Du kan även riskera att klämma för hårt och för mycket vilket leder till vävnadsskador och ärr efter läkning. Ärr kan i många fall vara svåra att få bort. Försök därför att inte klämma finnar. Om finnar ska klämmas ska detta göras professionellt på salong där de har koll på hygien både före, under och efter.

 Ansiktsbehandlingar

54111249__2

Att gå regelbundet till en ekologisk hudvårdsterapeut för behandling kommer att ge din hud näringsrika produkter och framförallt en ökad cirkulation som stimulerar självläkning. Dessutom uppnås en total avslappning som också hjälper immunförsvaret. Du kan få hjälp med portömning och personlig hjälp och rådgivning. De kan göra behandlingar som anpassade till din hud, djuprengöring eller lymfstrykningar för läkning. Jag rekommenderar dig att gå till en terapeut för att de ska kunna hålla konsultationer med dig för att se hur man kan hjälpa just din hud på bästa sätt.

Smink för finnar och fet hy

Många sminkar över sina finnar med ett täckande smink. Jag har full förståelse för att man vill dölja hudproblematik, men det är viktigt att vi i så fall inte gör problemen värre. Ett smink innehållandes tex silikoner täpper till huden och gör att vi spär på effekten av en redan tilltäppt hud. Det gör att vi kan få mer problem med pormaskar och därmed också finnar. Jag rekommenderar därför att du sminkar dig med ett smink som låter huden andas. Jag rekommenderar varmt ett puder som mattar den feta ytan men täpper inte till huden. Du kommer att få bra täckning samtidigt som huden kan svettas som den ska. Att inte stänga in svett är viktigt, vi behöver svettas för att få ur oss toxiska (giftiga) ämnen som kan skapa problem om de stannar kvar i oss eller på huden.

Du kan läsa mer om silikoner i vårt inlägg här. Du kan läsa mer om vår svettfunktion i vårt inlägg om deodoranter här.

Kosttillskott

Det finns flera kosttillskott som jag tycker kan vara väl värt att testa och utvärdera om man inte har testat dessa tidigare.

 • Probiotika: Om du har tagit en antibiotika-kur tidigare kan dina egen magtarmflora tagit stryk. Att ha en sund tarmflora hjälper ditt immunförsvar och därmed också inflammation. Probiotika hjälper till att bygga upp din egen magtarmflora och kan hjälpa till att stabilisera en orolig mage. Man kan många gånger koppla hudproblem till maghälsan så att få magen i balans kan vara en nyckel till friskare hud. Flertalet studier visar att probiotika kan hjälpa vid acne. Läs mer om vad probiotika är och hur det fungerar i vårt tidigare inlägg om probiotika.
 • Hormonbalanserande fettsyror: Fettysyran GLA finns rikligt i Gurkörtsolja samt nattljusolja. GLA kan hjälpa till att naturligt balansera hormonerna och finns att köpa i kapslar på hälsokost. Det går även att ta själva oljan i ren form. Detta rekommenderar jag speciellt om du anser att din acne har hormonella orsaker. Det finns också Bidrottninggele som också verkar hormonbalanserande och som jag anser vara mer effektiv än GLA, men är inte aktuellt om du är vegan. Båda dessa fungerar att ta för både män och kvinnor.
 • Vitamin B5 (pantotensyra): B-vitaminer är verkligen hudens vitaminer och just B5 rekommenderas särskilt vid acne, ofta i kombination med zink. B5 stimulerar sårläkning och reparation av skadad hud. Den sägs även minska talgproduktionen. Dosen ska vara relativt hög ca 1000mg. Det finns inga kända risker med vitamin B5.
 • Zink: Kallas hudens mineral. Hjälper till immunförsvaret och vid sårläkning. Vi har mycket zink i huden och brist på zink kan lätt leda till hudproblem. Zink hjälper även till att bilda fettsyran GLA från linolsyra. Intag av zink vid hudproblem bör ligga på minst 20mg/dag.
 • Vår kost ska bygga upp vår kropp. Välj därför att få i dig bra fetter från nötter, avocado, fisk osv. Dessa hjälper till att hålla våra celler, våra kärl och huden i bra skick.
 • Var försiktig med socker, många upplever en försämring vid perioder då intaget av socker och skräpmat är ovanligt högt. Raffinerade fetter som finns i tex snabbmat upplever jag ofta ger kunder knottror.
 • Se till att dricka vatten – precis som vi behöver fukt och fett på huden behövs detta invärtes. Drick lite grann under hela dagen hellre än mycket på en gång. Ca 2 liter vatten bör du få i dig och du kan gärna pressa ner lite citron som är rik på mineraler. Mineralerna hjälper till att basa kroppen och upprätthålla ett basiskt pH inuti kroppen vilket är hälsosamt.

 Övriga råd för finnar och fet hy

 • Vissa upplever att solning kan förbättra besvären. Var dock uppmärksam på att skydda huden mot solens uttorkande effekt samt UV-strålning. Läs vårt inlägg om solskydd och säker solning.
 • Använd kläder som andas, både i materialval och hur tajt kläderna sitter.
 • Byt örngott ofta, gärna flera gånger i veckan för att undvika bakteriespridning. Ha även örngott i naturmaterial som andas.
 • Använd en rengöringssvamp istället för en handduk som annars lätt blir en bra grogrund för bakterier.

 Vi rekommenderar dessa ekologiska produkter för akne, fet hy & finnar:

Läs mer här:

Uppdaterad 2021-09-05

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.