Blogg | 2 augusti, 2022 |

Naturliga tips mot pormaskar

Vad är pormaskar och varför får man det? Ska man klämma pormaskar eller inte? Kan man tvätta bort pormaskar? Hur

Vad är pormaskar och varför får man det? Ska man klämma pormaskar eller inte? Kan man tvätta bort pormaskar? Hur ska man ta hand om huden för att minska att det kommer? Organics by Saras hudterapeut ger svar på alla din frågor om pormaskar och ger tips på en hudvårdsrutin med naturliga, ekologiska produkter.

Vad är pormaskar?

Komeodoner, eller pormaskar som de kallas i folkmun, är tilltäppt fett som producerats i huden, men som inte riktigt kommer ut. Det fettet är till för att smörja och skydda huden samt hålla balans i huden med bakterier. Det innebär att huden producerar fett är något positivt och helt nödvändigt, och inte något dåligt som många verkar tycka. Fettet mynnar ut tillsammans med hårstrån i pormynningar. Dessa mynningar kan vara mer eller mindre öppna.

Man kan få vita eller svarta komeodomer. De vita är stängda pormaskar medan de svarta är öppna. Det svarta som du ser är alltså inte smuts, utan att pigmentet i fettet oxiderats av syre (eftersom pormynningen är “relativt” öppen). Om pormaskarna fortsätt fyllas på underfrån och inte kommer ut bildas i många fall finnar.

Varför uppkommer pormaskar?

När hormoner skiftar i kroppen, tex vid pubertet, graviditet eller om man börjar/slutar med preventivmedel, så trappas produktionen upp av sebum/fett i talgkörtlarna. Stress kan också påverka att talgproduktionen ökar. Det kommer alltså mer fett underifrån. Det i kombination med att det är tilltäppt vid pormynnignen gör att man får pormaskar.

Varför är huden tilltäppt?

Det är en kombination av flera faktorer. Hudcellerna kanske inte faller av som de ska vilket innebär att det blir en ansamling av döda hudceller (vanligt tex vid acne). Att ha döda hudceller är inte dåligt, utan ett mycket bra skydd för huden, men i detta fall är det alltså för mycket.

När man tex har yttorr hud (pga överdriven/stark rengöring) drar pormynningarna ihop sig och då är det vanligt att fettet inte riktigt kan komma ut och det blir tilltäppt av den orsaken.

Du har tilltäppande produkter på huden ofta och länge. Vanliga produkter är tex concealers och foundation eller solskyddsprodukter.

Ska man klämma pormaskar?

Vi rekommenderar att du går till en hudterapeut som kan göra en professionell portömning om du vill ha hjälp att tömma pormaskarna. Att tömma själv resulterar ofta i ärr och ibland större finnar för att man drar upp fett men inte tillröckligt. Det bästa är att låta pormaskarna vara och följa tipsen nedan. En quick-fix, som att tömma själv, är ofta inte det som ger ett varaktigt resultat. Följ råden kontinuerligt under några månader så kommer din hud att lugna ner sig.

Sluta torka ut huden

Många tänker att man ska rengöra bort pormaskarna med en stark rengöring och peeling. Detta leder ofta till motsatt resultat därför att huden blir uttorkad och överproducerar fett för att överkompensera uttorkningen. Sluta torka ut huden genom att byta till en mildare rengöring och peeling. Det kommer i längden att hjälpa dig mer med pormaskarna.

Tips för att minska pormaskar

Det är viktigt att du förstår att pormaskar är inget man kan bli av med. Vi har pormynningar naturligt i hela ansiktet och det är där sebum ska tränga ut, däremot kan man få mindre synliga pormaskar dvs inte förstorade som stora porer eller som är tilltäppta.

Om du upplever att din hud är tilltäppt, peela huden 1 gång i veckan med en mild peeling.

Byt till en mildare rengöring så att du inte torkar ut huden och får yttorr hud. Vi rekommenderar en rengöringsolja som du tvättar bort med en rengöringssvamp. Det ger en daglig mild peeling som är toppen för att förebygga att det inte blir för mycket döda hudceller.

Lägg en renande ansiktsmask (lermask) som hjälper till att dra ut överskottsfett från huden.

Tvätta alltid bort smink och solskyddsprodukter på kvällen.

Tvätta dina sminkborstar en gång i veckan.

Byt till smink som andas bättre, tex en lättare concealer eller foundation. Mineralsmink brukar generellt vara att föredra.

Det är ofta hormonellt kopplat, är det tex pubertet så kommer det troligtvis att balanseras ut av sig själv (men följ råden ovan). Brukar du få mer pormaskar innan/vid mens kan du tänka på att lägga en mask vid dessa tidpunkter i månaden i förebyggande syfte. Har du fått hormonell acne läs våra tips om det istället.

Naturlig hudvårdsrutin för pormaskar

Detta är kvällsrutinen. Produkterna är de som ingår i Organics by Saras serie för blandad hud/combination skin.

Rengör huden med Cleansing Oil Tea Tree. Tvätta bort med rengöringssvamp Facial Cleansing Sponge.

Spraya ansiktet med Flower Water Tea tree. Ett ansiktsvatten som är perfekt att balansera pormaskar och läka ut befintliga plitor/finnar.

Smörj huden med en mjukgörande produkt som ger fukt men som är lätt och inte riskerar att täppa till. Vi rekommenderar Oil Serum Antioxidant.

Har du fler frågor? Kommentera så svarar Sara vår hudterapeut.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.