Blogg | 24 mars, 2019 |

Så blir du av med hormonell acne

Detta inlägg är för dig som vill lära dig mer om hormonell acne och framförallt ta del av den hudvårdsresa som jag gjort med min hormonella acne. Vilken hudvårdsrutin jag följde och vilka produkter som fungerar.

Jag började få problem med finnar redan i tonåren och hade i perioder mer eller mindre. Min hud var, och är fortfarande, en typisk blandhud med lite torrare partier på kinderna och fetare hud på panna, näsa och haka med pormaskar. När jag, 19år, övergick till att tvätta huden med oljor (slutade torka ut huden) förändrades min hud. Jag hade i princip aldrig besvär av min blandhud efter det. Tills jag slutade med p-piller, eller i mitt fall p-ring. Då bröt en hormonell acne ut som aldrig förr.

Att jag skulle få problem med finnar och en obalanserad hud räknade jag med, men jag förstod nog inte riktigt vilken kamp det skulle bli. Först kom pormaskarna och sen bröt den hormonella acnen ut med dunder och brak. Som den hudvårdsnörd jag är tog jag det på största allvar och har experimenterat och studerat mig igenom den här perioden. Ta del av mina bästa tips som jag lärt mig på vägen.

Hormonell acne på käklinjen och haka

Hudvårdsrutin vid hormonell acne

Dubbelrengöring – Double Cleansing Method

Jag började göra en dubbelrengöring för att kontrollera mängden talg som producerades eftersom för mig kom det nya finnar och pormaskar varje dag. Jag hade en balanserande rutin sedan innan som inte torkade ut huden så det var tydligt att acnen uppkom pga en ökad talgproduktion inifrån. Denna balanserade jag med en dubbelrengöring i min kvällsrutin. Steg 1 innebär att tvätta ansiktet med rengöringsolja och svamp. Detta steg innebär att du rengör huden från det som ligger på huden, tex smink och smuts. Oljan tränger djupt ner i huden, därför är det viktigt att du lägger fokus på själva massagen. Steg 2 att upprepa steg 1 men istället för att tvätta med svamp löddrar du upp rengöringsoljan med en tvål. Sedan tvätta bort med svamp. Läs mer exakt i rutinen längst ner i inlägget.

Egengjord peeling vid acne med bikarbonat

Peeling har jag gjort ca varannan, var tredje vecka, dvs ganska sällan eftersom det riskerar att irritera huden. En inflammerad acnehud vill man inte irritera i onödan, men en peeling då och då är bra för att ta bort döda hudceller som riskerar att täppa till och orsaka finnar. Jag har använt en ganska elak peeling på mitt drabbade område, en mask på bikarbonat och vatten. Bikarbonat är mycket basisk vilken kan irritera huden och dessutom är den elak mot hudens naturliga fetter. I måttliga doser har den dock gjort underverk.

Peeling-pasta recept

Blanda 1 tsk bikarbonat med vatten till en pasta. Du behöver bara någon droppe vatten. Peeling ska alltid appliceras på väl rengjord hud så efter min double cleanse har jag gjort den. Det är av största vikt att du inte är för elak mot din hud, speciellt när den är obalanserad. Därför håller du dig till att göra denna peeling mer sällan än ofta. Många tror; att ju mer desto bättre. Med denna peeling är det måttlighet som ger bra resultat. Se till att du alltid lägger en ansiktsmask efter peeling (gärna en återfuktande med tex aloe Vera, yoghurt eller mosad avokado).Du kan också använda min berömda florsockerpeeling.

Lermask för finnar

Renande ansiktsmask vid acne

Helst varje kväll har jag applicerat en ansiktsmask. Applicera en ansiktsmask på huden som drar ut överskottsfett samtidigt som den lugnar. Jag har testat många olika recept för lermask men gillar detta speciellt mycket: 1 del lera, 2 delar vatten (tar oftast avsvalnat kamomillte), 1/2 del torkade och malda kamomill-blommor (tex klipp upp en ört-tepåse med kamomill). Du kan alltså välja att bara ta vanligt kravatten att blanda din mask med eller så tar du ett avsvalnat te tex kamomill.

Lugnande ansiktsmask vid acne

Om din acne är mycket inflammerad kan du lägga ner mixade havregryn i din ansiktsmask, detta lugnar otroligt effektivt. Slemämnena i havren ger fukt och bildar en skyddande hinna på huden. Om din hud är torr kan du spraya med ansiktsvatten medan masken verkar för att förhindra att den att snor fukt från huden. Så receptet för lermask med havre är istället: 1/2 del lera, 1/2 del mixade/mortlade havregryn, 2 delar vatten (tex avsvalnat kamomillte), 1/2 del torkade och malda kamomill-blommor (tex klipp upp en ört-tepåse med kamomill).

Nu har det gått ett bra tag sedan jag skrev detta inlägg och jag har hunnit utveckla en färdig blandning av ansiktsmask bestående av havre, kiselalger och vit lera. Den lugnar, lindrar, drar ut överskottsfett, renar och balanserar huden så fint. Den heter Powder Facial Mask Clean & Glow – kan verkligen rekommendera den för en hud med hormonell acne. Den har det bästa från båda mina tips – den är både lugnande och djuprengörande utan att torka ut!

Ansiktsvatten för acne

Huden ska vara svagt sur i pH, då växer det minimalt med bakterier. Det här är ett välanvänt knep vid finnar och acne som även jag tycker ger fin effekt. Neutralisera pH:t i huden med ett ansiktsvatten som du sprayar på huden efter rengöringen eller ibland efter peelingen. Jag använder Flower Water tea tree som jag har droppat i ca 10ml äppelcidervinäger (alltså 10ml ÄCV i 100ml ansiktsvatten). Känns svalkande skönt och återfuktat.

Ansiktsolja för acne

Många är rädda för fett på huden vid acne, det är synd, för rätt ansiktsolja kan verkligen läka huden på ett så fint sätt. Välj en tunn vårdande produkt som inte täpper till tex aloe vera, rena oljor (tistel, argan, nypon) eller färdiga produkter såsom Oil Serum Antioxidant och Eye makeup remover. Ta bara några få droppar till hela ansiktet, dvs väldigt sparsamt med produkt. Oljeserumet har varit en favorit därför att det ger också en antiinflammatorisk effekt på huden så mitt tips är att testa den. Det är viktigt att inte torka ut huden. Så hitta därför din balans av rätt mängd fukt och fett för att återfukta huden innan läggdags. Jag kan också rekommendera att då och då kompletterat med en zinksalva, men lägger ett tunt lager så de inte ska riskera att täppa till. Har kört med Weledas babysalva.

Aktivera kroppens egna läkning genom lymfan

Få igång lymfsystemet – lymfsystemet hjälper till med självläkningen av huden och transporterar bort slagg och svullnad (vätska). Du kan aktivera ditt lymfsystem med massage (fjäderlätta strykningar) från mitten av ansiktet, utåt och nedåt mot halsen. Mitt bästa tips är att införskaffa en roller i kristall (tex jaderoller). Du kanske tror att detta steget är något extra som inte är så viktigt, men tänk om! Detta gör så stor skillnad! Helt klart värt att införskaffa ett verktyg för detoxifiering. Jag har testat massor av olika rollers genom åren och är supernöjd med Chia Holistic Beauty Massage Tools som är framtagna av en svensk superduktig terapeut och utbildare. För hormonell acne är kristallen ametist bäst eftersom den har mer renande och balanserande egenskaper. Köp din Amethyst roller här.

Jaderoller och Rosenkvartsroller med Organics by Sara Facial Oils & Oil Serum

Tillskott vid acne

Komplettera med invärtes tillskott för att hjälpa och stötta huden med läkning. Zink hjälper till vid läkning och B-vitminer för hudens välmående. Jag vet att många får bra resultat av GLA invärtes, jag märkte dock inte så stor effekt på min hud och fortsatte därför inte med med. Zink märker jag skillnad i huden när jag tar det, så det prioriterar jag.

Kost

Genom att utesluta eller dra ned på inflammations-ökande ämnen i kosten kan du hjälpa huden att bli mindre inflammerad. Därför är det smart att utesluta/dra ned på Gluten, mejeriprodukter och socker. Jag äter glutenfritt sedan tidigare så jag har inte lagt om min kost speciellt när jag fick problem med hormonell acne men det är många som vittnar om riktigt goda resultat i huden när de lägger om sin kost. Jag märker dock stor skillnad i huden när jag slarvar.

Läka en obalans tar tid

Den hormonella acnen uppkom bara några veckor efter att jag slutat med min p-ring, ex antal nya inflammerade finnar varje dag. Jag hade sedan jag var 13 gått på någon form av hormonella preventivmedel, alltså i 15 år. För mig är det nu 6 månader sedan mitt p-pillerstopp och många verkar skriva att det tar upp till 2 år innan deras hud/kropp är i balans. Det är egentligen inte konstigt när man belastat kroppen med något så länge att det tar tid att hitta balans sedan utan det. Min taktik var och är fortfarande att vara konsekvent med den egenbehandling jag har satt ihop och jag märker att ju mer konsekvent jag är desto bättre resultat dvs desto lugnare blir huden.

Samband hormoner & acne och hormonella zoner i ansikte

Den hormonella acnen uppstår i de “hormonella zonerna “, dvs haka, käkben och överläpp och det är i dessa områden som vår talgproduktion naturligt är mer aktiv. Man vet inte exakt varför hormonerna påverkar huden så att vi får mer finnar, men man vet att könshormoner påverkar utveckling av talgkörtlar (som tex när en tonåring får mer könshormoner och då också tenderar att få mer finnar). Jag läste i någon studie (har tyvärr tappat bort den) att vi är olika känsliga för förändringar av hormoner i kroppen, dvs det handlar inte om att hormoner förändras som tex vid graviditet, pubertet eller p-pillerstopp, utan det handlar om hur vi svarar på denna förändring. Därför kan vissa få acne av att börja äta p-piller medan andra blir av med acne när de börjar med p-piller.

Ge din hud och din spegelbild kärlek

För mig bröt acnen ut i exakt dessa områden som man kopplar till hormonell acne. Nästan som formen av ett skägg; käklinjen, nedre delen av kinderna upp mot öronen och överläpp. Värst är det längs käklinjen. Jag har accepterat min acne nu, blivit mer vän med min hud och ger huden den kärlek den förtjänar. Det är verkligen inte lätt, jag har fått insikt i hud psykiskt nedbrytande det är med acne, vilket har varit en stor lärdom för mig. Jag förstår nu sambandet mellan psykisk ohälsa och acne, det är många som beskriver det som det värsta under acneperioden, inte själva acnen i sig. Jag upplevde också att stress påverkade min acne en hel del.

Här kan ni se en bild på mig när den hormonella acnen fortfarande var aktiv och sen när den läkt ut och balanserats, enbart med metoderna ovan. Ni kan se att även akneärren är nästan borta också. Bild 1: Här var det dock inte som värst, ni ser att det läkt ut en hel del och att flera av prickarna är ärr men finns fortfarande aktiva inflammerade finnar. Bild 2: är ca 2 månader efter bild 1 och ni ser att all inflammation är borta, och att de mesta av ärren bleknat och läkt bort. Båda dessa bilder är på osminkad hud.

Så här gör du – behandling & egenvård Hormonell acne

Denna rutin ovan är för ansiktshuden. Om du bär ögonmakeup tar du bort den först. Jag rekommenderar vår skonsamma & effektiva Eye makeup remover för det.

STEG 1: Rengöring del 1

Massera in rengöringsoljan på fuktig hud. Rengör genom att massera huden från panna till haka, minst 2 gånger. Massera gärna 1 min för att aktivera kroppens egna renande och antiinflammatoriska system – lymfsystemet. Fokusera extra på dina problemområden. Tvätta därefter bort rengöringsoljan med en fuktig rengöringssvamp. Jag har använt rengöringsolja Cleansing Oil Tea tree som har antiseptiska och balanserande egenskaper. Svampen är naturlig cellulosa svamp, Facial Cleansing Sponge.

STEG 2: Rengöring del 2

Dags för rengöring 2, detta med en mild löddrande rengöring. Löddra upp tvålen i handen, pumpa upp 2-4 pump Cleansing Oil och fortsätt löddra. Detta innebär att du kommer få ett riktigt mjuk mjölk-rengöring. Denna börjar du nu massera över ansiktet. Viktigt att du väljer en fast överfettat tvål som inte torkar ut huden. En uttorkad hud i onödan producerar mer talg, och det behöver vi sannerligen inte. Jag använder vår ekologiska tvål Soap Hand Hair Body Lavender & geranium eller Sensitive Skin, båda funkar lika bra. Efter du löddrat upp oljan med tvålen och masserat runt några varv tar du bort skummet med svampen.

STEG 3: Peeling

OBS detta steg gör du inte varje dag! Utan enbart då och då. Läs mer om det längre upp i inlägget under “Egengjord peeling vid acne”. Om du inte ska göra steg 3 fortsätter du direkt til steg 4. Börja med att smörja in huden först med olja för att skydda den. Massera in peeling-pastan på huden (obs endast det drabbade området), låt verka någon minut. Om det svider skölj direkt. och tvätta bort med vatten. Jag har använt mig av rengöringssvampen.

STEG 4 Ansiktsmask

Det här steget kan du göra varje dag, eller så ofta du kan. Jag upplever att ju oftare desto bättre, men var vaksam på hur din hud känns. Recept på mask hittar du längre upp i inlägget under “renande/lugnande ansiktsmask vid acne”. Applicera masken på hela ansiktet eller bara där du har din hormonella acne. Låt verka ca 10 min och skölj sedan av och tvätta bort rester med svampen. Jag har även andra tips på DIY ansiktsmask.

STEG 5 Ansiktsvatten

Det här steget blir extra viktigt om du gjort peeling och/eller mask. Om du gjort det spraya extra mycket för att verkligen pH-neutralisera. Recept på den enkla blandingen hittar du längre upp i inlägget under “Ansiktsvatten för acne“. Spraya ansiktet med ditt blandade ansiktsvatten så att du täckt hela ansiktet. Ta gärna lite extra på en bomullsrondell och gnugga längs hårfästet. Jag rekommenderar även att ta lite extra på de mest utsatta områdena med acnen,

STEG 6 Serum/ansiktsolja

Här är det viktigt att du tar en produkt som inte täpper till, gärna med antiinflammatorisk effekt. Läs mer om det längre upp i inlägget under “ansiktsolja för acne”. Smörj in huden med serum eller ansiktsolja. Jag väljer gärna Oil Serum Antioxidant. Du tar så lite som du behöver. Det kan räcka med 1-3 droppar i hela ansiktet. Om du har mycket inflammtorisk acne klappa in oljan.

Min förhoppning med det här inlägget är att du ska få inspiration till hur du kan med hjälp av naturliga produkter läka och balansera din hud. Självklart är alla olika och jag kan inte garantera att tipsen ovan funkar. Dessa råd baseras på både min egen research samtidigt som de är noga testade på mig och flera hundra kunder nu år efter att jag skrivit inlägget. Kommentera gärna hur det går för dig och även om du har frågor eller funderingar. Jag hjälper gärna till.

Vi har satt ihop ett paket till dig

Om du vill testa rutinen som jag satt ihop kan du enkelt hitta produkterna i vårt paket för hormonell acne. Det enda du behöver komplettera med från hälsokost eller matvarubutik är detta:

  • Torkad Kamomill
  • Äppelcidervinäger
  • Bikarbonat

Med kärlek, Sara
Ekologisk hudvårdsterapeut & näringsfysiolog.

Läs mer

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.