Blogg | 12 december, 2018 |

Oljeskola del 3 – Därför ska du använda ansiktsolja

Vad är en ansiktsolja? En ansiktsolja består av vegetabiliska fetter som smörjer huden. Det gör huden elastisk och syftar till

Vad är en ansiktsolja?

En ansiktsolja består av vegetabiliska fetter som smörjer huden. Det gör huden elastisk och syftar till att stärka hudens egen barriär. En ansiktsolja är ofta en blanding av olika vegetabiliska oljor såsom mandelolja, jojobaolja, olivolja. Vilka oljor som används och i vilken koncentration påverkar ansiktsoljans sammansättning och också vilken hudtyp den passar. Använd en ansiktsolja som passar din hudtyp. Vi rekommenderar att du applicerar ansiktsolja som sista steg i din rutin, dvs efter rengöring och fukt.

Fördelar med en ansiktsolja jämfört med en kräm

  • Du får en fint glow eftersom oljan smörjer huden, motverkar fnasighet och torrhet samt gör huden smidig. Det reflekterar ljus bättre och huden får en fin lyster.
  • Du får en “renare” produkt eftersom ansiktsoljan inte behöver konserveras på samma sätt som en kräm (eftersom oljan inte innehåller vatten).
  • Huden skyddar sig med hjälp av sebum (fettet vi själva producerar). När du smörjer med ansiktsolja stärker du hudens egna skyddsbarriär på samma sätt som huden själv skyddar sig.
  • En ansiktsolja är ofta mer koncentrerad med näringsämnen än en kräm eftersom oljan inte är “utspädd” med vatten. Du får en fin vitamincocktail till huden som stärker och skyddar.
  • En ansiktsolja passar utmärkt när det är kallt ute just eftersom att den inte innehåller vatten och då inte fryser vid minusgrader. Därför skyddar den huden effektivt på vintern.
  • Ansiktsoljan mjukgör huden och gör den smidig genom sitt höga innehåll av vegetabiliska fetter. Detta ger en “antiage-effekt” på huden som motverkar torrhetsrynkor. Läs mer om rutinen för mogen hud.

Vanliga frågor kring ansiktsolja

Kan jag använda ansiktsolja när jag har fet hy och/eller acne? 

Ja det kan du, du blir inte fetare eller får mer finnar av olja på samma sätt som du inte får mer finnar av en kräm. Däremot om du tar en för fet kräm eller för fet olja då kan det verka tilltäppande. Välj därför en lätt olja som passar din hudtyp. Vi rekommenderar Oil Serum Antioxidant.

Jag känner mig ofta torr när jag smörjer mig med olja istället för kräm – hur ska jag göra för att det ska fungera för mig?

Du missar att applicera fukt till huden, och din hud har säkerligen en stort behov av fukt eftersom du upplever att inte ren olja hjälper. Var därför noga att applicera ansiktsvatten, som är fuktsteget i rutinen, innan du applicerar ansiktsolja. Du kan också testa att först applicera Flower water för fukt, sedan vår Oil serum antioxidant för ännu mer fukt och sedan en ansiktsolja, tex Facial Oil Dry skin. Då kommer huden känna sig mättad och nöjd. Detta är en speciellt bra rutin på vinterhalvåret för torr hud/fuktfattig hud.

Behöver jag använda kräm om jag använder olja?

Nej, det behöver du inte. En kräm består av fukt och fett och du kan tillgodose detta behov med en oljebaserad serie också, men notera vikten av att använda fukt. Applicera därför alltid flower water innan du smörjer med facial oil.

Vad är det för skillnad på en ansiktsolja och ett serum? 

En olja är rik på fett, som vi nämnt ovan. Ett serum däremot är mer rikt på fukt, många gånger vattenbaserat och/eller upplevs fuktigare på huden. Serum går ofta djupare ner i huden än en olja som har större molekyler och mer skyddar och kapslar in fukt på huden. I Organics by Sara’s Oil Serum har vi kombinerat dess två typer så den kan man säga är en 2-in-1 produkt som både ger fukt och fett. Läs mer om den här.

Organics by Sara ansiktsolja

Hudtypsguide

Välj en hudvårdsrutin som är anpassad för din hudtyp. Då kommer du se bättre resultat i huden. Läs vår guide för att hitta rätt i vår produktserie.

Organics by Sara’s oljeskola

Del 1. OCM – att tvätta ansiktet med olja. >>>>>

Del 2. Kan jag bli torr av oljor? >>>>>

Det 3. Därför ska du använda ansiktsolja

Tipsa gärna i kommentarerna vad ni mer skulle vilja se i oljeskolan!

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.