Blogg | 18 september, 2021 |

Hudvårdsguide för mogen hud & fina linjer

I en mogen hud ser vi flera förändringar såsom torrhet , rynkor och minskad lyster. Se över din hudvårdsrutin för

I en mogen hud ser vi flera förändringar såsom torrhet , rynkor och minskad lyster. Se över din hudvårdsrutin för att stärka huden med antioxidanter, vårdande oljor som skyddar och mjukgör samt motverkar fina linjer och rynkor. Vår ekologiska hudvårdsterapeut Sara ger dig tips på en hudvårdsrutin för mogen hud.

Vad är en mogen hud och när behöver man byta hudvård?

Ju äldre du blir desto långsammare förnyar cellerna sig i kroppen. Det leder till förändringar i huden såsom att huden blir torrare, fina linjer och rynkor träder fram, man får slappare hud, mindre lyster, pigmentfläckar börjar synas och förstorade porer. Vi får ofta frågan när man ska börja med hudvård anpassad för mogen hud. När du börjar uppleva att huden förändras kan det vara dags att uppdatera din hudvårdsrutin till mer inriktade produkter. Det kan vara allt mellan 30-50 år.

Genetiken spelar en stor roll för hur huden åldras, men även vår livsstil. Hur mycket vi solar, röker, äter, sover och smörjer oss med kan göra minst lika stor skillnad. Om du vill du få långvariga resultat på huden krävs det mer än bara en hudvårdsprodukt. Ju snabbare du förstår att hudstatusen är ett resultat av hur hela du mår desto bättre, för då kan du börja applicera våra tips för en strålande hud och ett friskt åldrande.

Leende kvinna med mogen hud
Leende kvinna med åldrande hud

Antiage – Hudvård för rynkor och fina linjer

Vi vill först och främst påpeka att begreppet “antiage” är ett förlegat begrepp, som antyder att det inte är ok att åldras och något som bör stoppas. En produkt kan omöjligt vara anti-age och stoppa hudens åldrande. Rynkor och fina linjer är en naturlig process som vi inte kan inte undvika helt, däremot kan vi ge huden byggstenar för ett friskt åldrande med en lysterfylld och balanserad hud.

Bevara hudens egna skydd med oljerengöring

Huden är självförsörjande och har flera mekanismer för att skydda sig. Vi har sebum som är hudens egna fett som produceras i talgkörtlar. Sebumet utsöndras på huden via behåringen, när håret växer tar det med sig sebum upp till ytan. Sebum har flera viktiga funktioner som att bla kapsla in fukt och skydda mot UV-strålning. Det hjälper också till att transportera antioxidanter till hudytan samt verkar smörjande.

Välj rätt rengöring för att skona sebumet

När vi tvättar huden så löser du oftast upp sebumet vilket ger en blottad yta som banar väg för förtida åldrande. Det finns ingen annan bättre “produkt” på att försvara huden än hudens egna sebum. Välj därför en rengöring som såklart tvättar rent huden men med minimal påverkan på sebumet. En oljerengöring är perfekt för det och vi rekommenderar dig Organics by Saras Cleansing Oil Tea Tree eller Sensitive Skin om du har känslig hud.

Skydda huden mot sol & fria radikaler

Fria radikaler skapas i huden från tex solning, blått ljus från mobiler och från föroreningar. Fria radikaler bryter ner hudens celler och bl.a. de fibrer som håller huden elastisk och spänstig. Det leder till rynkor och fina linjer i huden och det man kallar förtida åldrande. Ju bättre du skyddar huden mot sol och annan yttre påfrestning desto mindre förtida åldrande av huden. Hen skyddsmekanism som skyddar mot sol så håll huden väl insmord och komplettera med tex ett ekologiskt solskydd om du ska vara ute i solen.

Antioxidanter mot rynkor

Antioxidanter binder upp fria radikaler så att de inte kan bryta ner hudens celler. Ett smart knep mot förtida åldrande är alltså att tillsätta antioxidanter i din hudvård. Organics by Saras Oil Serum Antioxidant och Facial Balm Antioxidant är en utmärkta produkter för det.

Tidiga ålderstecken på händer, hals & dekolletage

Vi ser ofta tidiga ålderstecken tex pigmentfläckar och rynkor först på händer, hals och dekolletage. Smörj in dessa områden dagligen med en vårdande olja för att motverka det. Vi rekommenderar Oil Serum Antioxidant som är fullproppad med antioxidanter. Är du extra torr kan du välja en kroppsolja; Body Oil Fresh Vanilla.

Hudvårdsrutin för mogen hud

  1. (valfritt steg) Mild rengöringsolja för ögonmakeup : Eye Makeup Remover är en tunn olja som tar bort makeup runt ögonen. Den tar enkelt bort all typ av mascara och lämnar huden len, ren och inte det minsta irriterad.
  2. Mild rengöringsolja för ansiktet: Cleansing Oil Tea Tree tvättar huden rent på ett mycket snällt sätt för att skona huden. Den innehåller eteriska oljor som terapeutiskt renar och balanserar huden.
  3. Lugnande ansiktsvatten: Flower Water Lavender är ett återfuktande ansiktsvatten på källvatten. Den mineralrika formula tillsammans med lavendel lugnar och ger fukt.
  4. (valfritt steg) Oil Serum Antioxidant: Ett fuktgivande oljeserum som boostar huden med fukt och antioxidanter.
  5. Skyddande ansiktsolja: Facial Oil Mature Skin är en näringsrik olja på olivolja, aprikoskärnolja och jojobaolja. Den verkar mjukgörande och kapslar in fukten. En fyllig olja med ljuvlig doft av lavendel, geranium & patchouli.
  6. Ögonkräm; Som ögonkräm rekommenderar vi multiprodukten Eye Makeup Remover. Den innehåller vårdande och lugnande oljor som är duktiga på att kapsla in fukt och minska torrhetsrynkor runt ögonen. Ett pump olja som du fördelar mellan fingertopparna på dina pekfingrar och duttar in i huden runt ögonen.

Paket med ekologisk hudvård för mogen hud

Vad du äter ger din byggstenar även för huden

Vad du väljer att mata din kropp med spelar stor roll för hur ditt resultat på huden kommer bli. För en friskt åldrande hud rekommenderar vi att äta gott med näringstäta råvaror. Tänk mat i regnbågens färger för att få rikligt med antioxidanter, vitaminer och spårämnen. Ett bra tips är att också smörja huden inifrån med olja, dvs ta kosttillskott i oljeform såsom havtornskapslar eller omega-3.

Kollagen mot rynkor i huden

Kollagen är en fiber som bygger upp huden, man kan likna det som armeringsjärn som håller huden uppe. Ju mindre kollagen desto mer rynkor. För att boosta kollagenproduktionen kan man inta C-vitamin, men det finns också tex kapslar eller pulver med kollagen. Vårt bästa tips är att dricka benbuljong varje dag, det är en naturlig produkt rik på kollagen.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.