Blogg | 29 januari, 2019 |

Smörj huden inifrån och ut med olja

Kallpressade oljor är din huds nya bästa vän Vi smörjer in vår hud både i förebyggande och behandlande syfte. Vi

Kallpressade oljor är din huds nya bästa vän

Vi smörjer in vår hud både i förebyggande och behandlande syfte. Vi manipulerar huden med olika tekniker för att förbättra strukturen och utseendet. Mycket av den hudvård vi använder och applicerar på kunder sker idag utvärtes – men nu visar trenden allt tydligare att vi kan använda oss av hudvård invärtes också. Smörj huden inifrån och ut för en balanserad,  frisk och glänsande hy! 

Artikeln skrevs av Sara Nomberg och publiceras ursprungligen i Hudterapeuten nr 5 2017. Senast uppdaterad 2019-01-29

Fett ger oss skydd

Fetter är en stor och viktig del av oss; alla våra celler innehåller fettmolekyler, en stor del av hjärnan består av fett, många invärtes organ omges av fett och hudens barriär är delvis uppbyggd av fettsyror som skyddar oss. Vårt egna hudfett är trögflytande och vaxaktigt och om vi har en intakt skyddsbarriär av fetter skyddas huden mot uttorkning och angrepp. Har vi däremot brist på fettsyror visas det genom torr hud och sprött hår.

Vad är olja

Vanliga olja brukar benämnas triglycerider och olja kan vara av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung. Fetterna kan vara mättade, omättade och fleromättade. Generellt säger man att omättade och fleromättade fettsyror är mest gynnsamt för oss. Dock innebär dubbelbindningarna i omättade och fleromättade fettsyror att oljorna lättare kan härskna, därför blir antioxidanter desto viktigare att inta.

Olja invärtes tar hudvården till en ny nivå

I Sverige lider många av torr hud och eksem. Vi hjälper då huden utvärtes med mjukgörande produkter, men du kan på samma sätt använda det på insidan. Då får du dubbel effekt och hjälper huden både inifrån och utifrån. Olika oljor kan ha lite varierande effekt, men sammantaget är man ute efter själva fettsyrorna och dess effekt som tex Omega 3 & GLA.  Genom att äta mer omega 3 kan vi öka den antiinflammatoriska effekten, vilket är gynnsamt vid inflammatoriska tillstånd i huden (eksem, rosacea, akne & psoriasis). GLA finns rikligt i tex nattljusolja och gurkörtsolja och den verkar välgörande för torr hud samt hormonbalanserande.

Olja innehåller också E-vitamin som fungerar som en antioxidant. Antioxidanter skyddar kroppen mot fria radikaler (skadliga ämnen som kan öka risken för bl.a. hjärt- och kärlsjukdom och cancer). E-vitamin visar sig motverka ärrbildning och detta sägs fungera både utvärtes (som E-vitaminsalva eller olja) och invärtes genom kosten eller tillskott. E-vitamin bidrar till att skydda huden mot fria radikaler orsakade av UV-strålning, rökning, alkohol, stress och åldrande. E-vitamin kan också användas för att motverka akne, eksem och torr hud.

Genom oljorna får vi flera nyttiga fettsyror som tex Omega 3 (DHA och EPA) som är essentiella fettsyror som kroppen inte kan tillverka själv. Omega-3 och Omega 6 behövs bla för att bygga upp och reparera celler samt för blodets levringsförmåga. Därför blir ett intag av essentiella fettsyror mycket viktigt om huden skadas och behöver läka. I mitt yrke ser jag en stor gynnsam effekt av kunder som intar fett som en del av deras hudvårdsrutin och hur deras hud blir mer balanserad och stärkt av oljan.

För att få effekt i huden brukar man rekommendera ett dagligt intag av en matsked olja. Detta kan vara i både flytande form som tas som shot/på sked eller i kapselform från apotek eller hälsokost.

Köp olja av rätt kvalité

Oljor som tas invärtes ska självklart vara av hög kvalité. Här väljer vi kallpressade oljor för att dessa är minst upphettade och har mest bevarade näringsämnen. Vi väljer också oljor som är ekologiskt certifierade. Genom att välja ekologiskt minskar vi risken att exponeras för restämnen från odlingen (bekämpnings- och besprutningsmedel) och dessutom kan vi då konsumera oljan med gott samvete eftersom odlingen inte belastar miljön med skadliga kemikalier.

Hudvänliga råvaror – smörj huden inifrån

VALNÖTTER. Nötter överlag är välgörande för huden, men just valnötter är en riktigt favorit.  Den innehåller omega-3fettsyran ALA (Alpha Lipoic Acid) som bidrar till en smidig hud samtidigt som den kan verka som kraftfull antioxidant. Denna fettsyra används också i krämer för att minska solframkallade rynkor. Valnötter innehåller också ellagsyra som även denna är en kraftfull antioxidant (används för att förhindra cancer).

FET FISK. Makrill, lax, sardiner och sill innehåller Omega-3 och 6 som båda är viktiga att få i sig i en bra balans. Många råvaror innehåller mer omega 6 som vi därför ofta har relativt bra nivåer av medan vi ofta får i oss för lite omega 3. Mycket fisk innehåller dock idag höga halter av miljögifter. Dessutom kan man ur ett etiskt perspektiv undvika att konsumera fisk. Då kan du istället inta tillskott från odlade alger eller linfrö.

AVOCADO. Högt innehåll av E-vitamin men också A, D och B-vitaminer. Avocadoljan är känd för sin regenererande effekt och innehåller steroler som utvärtes kan ha läkande och lindrande effekt för diverse hudproblem.

HAVTORN. Från havtornens frukt och frö pressas olja som innehåller 200 olika bioaktiva ämnen bl.a. omega 3, 6, 7 och 9 och E-vitamin. Flera studier visar att havtornsolja motverkar irriterad hud vilket gör den till ett bra tillskott vid t.ex. eksem och acne. Omega 7-fettsyran är dessutom bra vid torra slemhinnor både i underlivet, på huden och i ögonen.

OLIVOLJA. Det finns många studier med olivolja som visar hälsosamma effekter på vår hälsa. Den innehåller enkelomättade fetter som är positiva för våra blodfetter, men också antiinflammatoriska polyfenoler och vitamin E. Förvara olivolja (och alla dina flytande fetter) mörkt och svalt för att försäkra sig om så högt antioxidantvärde som möjligt.

”Clean eating & clean cosmetics”

Inget är nog så tydligt som nuvarande trenden med att äta rena råvaror utan tillsatser och använda hudvård fri från diverse ingredienser. Jag är övertygad om att det naturen skapar kan naturen bryta ner och de naturliga ämnena vi får från oljor är ett utmärkt sätt att boosta vår hud, speciellt på hösten och vintern när många blir torra och upplever förvärring av hudproblem. En olja belastar varken din hud eller vår miljö och ger en enkel skjuts av hudvårdsrutinen samtidigt som du ger näring till hela kroppen. Kombinerar du det med olja utvärtes har du en fin kombo med en hud som kan stå emot påfrestningar och där vi går tillbaka till det enkla. Vår hud är princip självförsörjande, vi måste bara förse den med rätt verktyg och byggstenar. Våga testa olja och se hur den kan förändra och förbättra din hud!

Läs gärna vidare om oljor i vår oljeskola

Del 1  – Att tvätta ansiktet med olja

Del 2 – Kan jag bli torr av oljor

Del 3 – Därför ska du använda ansiktsolja

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.