Blogg | 13 juli, 2018 |

“Inflammaging”i huden – Del 1

Inflammaging i huden är ett begrepp som det pratas alltmer om i hudvårdsbranschen och vi ser alltfler produkter som fokuserar

Inflammaging i huden är ett begrepp som det pratas alltmer om i hudvårdsbranschen och vi ser alltfler produkter som fokuserar på antipollution-effekter och antiinflammaging-egenskaper. Sara reder ut vad inflammaging egentligen är och hur det påverkar huden.

Inflammaging från strålning

Inflammaging (inflammation + aging) är ett begrepp myntat av forskaren Claudio Franceschi (1) för att beskriva den process som sker i kroppen vid en kronisk inflammation. Man pratar om att inflammationen är en drivande kraft till förtida åldrande i huden. Huden åldras naturligt ju äldre vi blir med tunnare hud, förlust av hudceller, fina linjer och rynkor. Men hudåldringen påverkas också av externa faktorer som UV-ljus, rökning och stress.

Fria radikaler startar en kedjereaktion

UVA strålarna tränger in i dermis (läderhuden) och skadar vår bindväv (dvs elastin och kollagen) vilket ger oss rynkor. UVB däremot kan inte tränga lika djupt ner, den ger oss brännan men är också boven som skapar de fria radikalerna i epidermis (yttersta hudlagret). Fria radikaler är molekyler som bryter ner kroppen inifrån (reagerar med närliggande molekyler och bryter ner dem genom att sno åt sig en elektron). Det är de fria radikalerna som har en större inverkan på DNA och som är kopplat till cancer. Därav kopplingen; ju mer du bränner dig desto större risk för hudcancer.

UV-inducerad inflammaging

De fria radikalerna som skapats i huden från solens strålar ökar den oxidativa stressen i huden (proteiner bryts ner) vilket leder till att en ackumulation av skadade celler och lipid peroxidation. Båda dessa triggar inflammation i huden och makrofager kommer till undsättning eftersom kroppen tror att det är ett virus eller liknande som ska bekämpas (som orsakat inflammationen). Dessa makrofager  släpper lös ett enzym som bryter ner extracelullär matrix (proteinrika vätskan som finns runt alla celler). Enzymet är också känt för att bryta ner elastin (den fibern i huden håller gör huden elastisk och ung). När den extracellulära matrixen och elastin bryts ner skapas restprodukter som i slutändan belastar kroppen eftersom vi behöver rensa upp dem. Tyvärr är det bla makrofager som städar upp sådana restprodukter och ni förstår ju själva vilken ond spiral som nu har skapats i huden.  Om vi utsätts för UV-ljus länge och mycket blir makrofagerna inte bara överbelastade och skapar fler och fler restprodukter, men också att de släpper lös cytokiner för att varna kroppen om att det är angrepp vilket skapar det kroniska inflammationstillståndet i huden och skadar huden ytterligare.

Photoaging

Ett begrepp som man ofta pratar om kopplat till hud strålning påverkar huden är photoaging. Det begreppet förklarar alltså hur solens strålar och ljus (photo) påverkar hudens åldrande (aging). De effekterna man pratar om bl.a. är ökad pigmentering med pigmentfläckar, rynkor, torr och läderartad hud, benign och malign tumörer.

Blått ljus och strålning från skärmar

Det är inte bara från solen som vi utsätts för strålning. Idag sitter vi mycket framför skärmar (datorer, paddor, smartphones) och dessa utsöndrar blått ljus. Blått ljus och korta vågor och hög energi som tränger djupt ner i huden (längre ner är solens strålar, UVA & UVB). Där bildas fria radikaler såsom beskrivet ovan och vi har en inflammation på gång. Därför kan det vara värt att tänka på hur vi använder vår teknologi, speciellt om du är mån om din huds välmående.

Referenser och lästips

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.