Blogg | 5 februari, 2024 |

Pigmentfläckar: orsaker & naturlig behandling

Har du någonsin undrat om det finns ett naturligt sätt att få bort pigmentfläckar? Denna fråga får vi regelbundet, och

Har du någonsin undrat om det finns ett naturligt sätt att få bort pigmentfläckar? Denna fråga får vi regelbundet, och i dagens blogginlägg kommer Sara, vår kunniga hudterapeut, guida dig om vad pigmentfläckar egentligen är, hur de tar form, och om det finns naturliga sätt att omfamna dem. Detta inlägg syftar inte till att förespråka en perfektionsstandard. Tvärtom, är det en uppmaning till att älska vår hud i dess autentiska form och framförallt skydda vår hud från skada. Vi vill hjälpa er uppnå en frisk och skyddad hud som kan göra sitt jobb på ett optimalt sätt.

Vad är pigmentfläckar?

En hyperpigmentering, även känd som en pigmentfläck, är resultatet av en överproduktion av hudens pigment melanin. Melanocyter, de celler som ansvarar för produktionen av melanin, klumpar ihop sig och skapar mörka fläckar på huden. Detta fenomen ger upphov till de karakteristiska mörka områdena som vi kallar pigmentfläckar.

Pigmentfläckar varierar i utseende. För vissa människor manifesterar sig pigmentförändringar som små fräknar, medan andra små eller stora fläckar i ansiktet eller på kroppen. Fläckarna kan anta olika färger, från mörkbrun till ljusbrun, och de varierar i storlek och form. Det är vanligt att få pigmentfläckar i ansiktet, men också på andra delar av kroppen, som underarmarna eller på händerna. Oavsett hudtyp kan alla drabbas av pigmentfläckar, vilket gör detta till ett vanligt hudtillstånd som påverkar många.

Det finns även vita pigmentfläckar, vitiligo, som innebär att huden saknar pigment på just det området som ser vitt ut. Vitiligo är en ofarlig hudsjukdom.

Orsaker till pigmentfläckar

Solen ger pigmentfläckar

Solens UV-strålning ger upphov till pigmentfläckar som kallas lentigo solaris, solfläckar eller åldersfläckar. De uppstår vanligtvis efter 30-40 årsåldern och blir mer framträdande ju äldre vi blir. Dessa fläckar är platta och runda och syns ofta mer till sommaren när de aktiverats ytterligare av solen. Dessa kommer ofta på händernas ovansida och i ansiktet.

Hormoner

Melasma uppstår som ett resultat av ökad produktion av melanin, under påverkan av hormonella förändringar som förekommer under graviditet. Särskilt könshormonerna östrogen och progesteron spelar en roll i uppkomsten av melasma. Pigmentfläckarna är mörkbruna eller gråaktiga fläckar som oftast syns på ansiktet, särskilt på pannan, kinderna, överläppen och hakan. Fläckarna kan variera i storlek och form. Melasma kan utvecklas gradvis under graviditeten och blir ofta mer synligt under andra och tredje trimestern. Det kan också uppstå efter graviditeten och vara förenat med amning.

Exponering för solen kan förvärra melasma eftersom UV-strålning stimulerar melaninproduktionen. Det är därför viktigt för gravida kvinnor att använda hög solskyddsfaktor och undvika överdriven exponering för solen. Melasma försvinner ofta av sig självt efter förlossningenvid avslutad amning när hormonerna återgår till sina normala nivåer. Att använda solskyddsfaktor regelbundet och undvika överdriven sol är viktigt för att förebygga och minska risken för melasma.

Ärr efter akne

När huden upplever skador, såsom akne, eksem eller andra inflammatoriska tillstånd, kan detta leda till en typ av pigmentfläckar som kallas postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH). Efter att den inflammatoriska händelsen har läkt kan området fortfarande vara mörkare på grund av ökad melaninproduktion. Exponering för solen kan förvärra effekterna av inflammation på pigmentfläckar. UV-strålning kan stimulera melanocyterna ytterligare och öka melaninproduktionen, vilket kan göra pigmentfläckarna mer synliga.

Pigmentfläckar är oftast ofarliga

De flesta pigmentfläckar är ofarliga och alla får det efter en viss ålder. Det är dock viktigt att notera att det finns vissa typer av hudförändringar som kan likna pigmentfläckar, men kan vara mer allvarliga. Var uppmärksam på förändringar i storlek, form eller färg, om pigmentfläckarna har oregelbundna kanter eller om de klia, blöder eller gör ont. I dessa fall är det klokt att söka professionell medicinsk bedömning av en hudläkare. De kan utföra nödvändiga tester och biopsier för att utesluta eventuella allvarliga förhållanden, inklusive hudcancer. Det är alltid bättre att vara säker och konsultera en expert om du har några tvivel eller oro över hudförändringar.

Solskydd är din bästa vän mot pigmentfläckar

Eftersom solens UV-ljus är den vanligaste orsaken till pigmentfläckar är det därmed också solskydd bästa skyddet mot pigmentfläckar. Var uppmärksam på hur länge du vistas i solen och ha alltid solskydd när det är UV-index över 3 och om du vistas ute i solen i ca 30min eller mer. I Sverige gäller det alltså från ca mars-april till september. Använd gärna solhatt och täckande kläder för att skydda huden. tex händer är ett vangiut ställe vi glömmer att smörja oss med solskydd och därför får vi ofta mer pigmentfläckar där. Det finns flera fina ekologiska solskydd på marknaden och läs gärna mer om ekologiska solskydd här.

Behandlingsmetoder för pigmentfläckar

Det finns flera olika metoder för att på salong ta bort pigmentfläckar såsom microneedling, dermabrasion, kemisk peeling och laserbehandlingar. Här får man bedöma själv vilka av dessa man anser naturliga och vill göra. Hör alltid med er hudterapeut som utför behandlingarna hur det skulle kunna fungera för dina önskade resultat. Ta alltid reda på nackdelar med behandlingar innan du utför en behandling så du har god information på förhand innan du tar ett beslut.

Ingredienser i hudvård mot pigmentering

Det finns flera vanliga ingredienser i hudvård som verkar uppljusande, kan motverka eller behandla pigmentfläckar; däribland niacinamid, vitamin C, retinol. Antioxidanter (tex vit c, reservatrol, vitamin E) förknippas ofta med att kunna hålla pigmentering i schack. Många ingredienser som sägs vara uppljusande eller jobba mot pigmentering kan också vara rätt aktiva för huden tex Retinol. Var därför alltid uppmärksam när du testar nya produkter.

I Organics by Saras produkter hittar ni antioxidantrika oljor som hjälper till mot pigmentering. Mest antioxidanter hittar du i Oil Serum Antioxidant, Facial Balm Antioxdiant och Oil Serum Sensitive Skin. I Powder Facial Mask hittar du också ingrediensen Algica som kan hjälpa till att minska pigmentering. Många tror att man måste gå med väldigt aktiva ingredienser för att bli av med pigmentfläckar i ansiktet, eller för att minska dom. Det beror självfallet på omfattningen av pigmentfläckarna, men tex acne ärr som inte är så djupa går oftast bort med tiden samtidigt som du smörjer huden med antioxidanter.

Naturliga huskurer mot pigmentering

  • Honung innehåller naturligt syror. Du kan lägga en honungsmask med ren honung på hela ansiktet och låta verka 20min. Upprepa så ofta du vill, men smörj in huden ordentligt efteråt med mjukgörande ansiktsolja. Huden känns superlen efteråt med en jämnare ton i huden.
  • Rismjöl är en viral trend just nu där du blanda rismjöl med antingen vatten eller honung till en pasta och applicerar på huden. Låt verka ca 15min och skölj av.

Har du en favorit-ingrediens mot pigmentfläckar eller en produkt? Tipsa gärna genom att kommentera inlägget.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.