Blogg | 6 februari, 2018 |

Oljeskola del 1. OCM – Att tvätta ansiktet med olja

Organics by Sara’s produkter bygger på OCM-metoden och i detta inlägget reder vi ut begreppet OCM – att tvätta ansiktet

Organics by Sara’s produkter bygger på OCM-metoden och i detta inlägget reder vi ut begreppet OCM – att tvätta ansiktet med olja – Vilka fördelar det har och hur man går tillväga. 

OCM – Oljerengöring

OCM är förkortning för Oil Cleansing Method vilket innebär att man använder vegetabiliska oljor som rengöring. På Organics by Sara väljer vi att tvätta ansiktet med olja framför löddrande produkter. Vi rengör med olja för att få en så skonsam rengöring som möjligt av huden till skillnad från många andra rengöringsprodukter som bygger på tensider (samlingsnamn för löddrande ämnen).

OCM bygger på principen “lika löser lika” och alltså att fett löser fett. Oljan löser upp smink (allt smink innehåller fett) och smuts men lämnar en skyddande hinna på huden. En rengöringsolja är mer skonsam mot hudens skyddande fettsyramantel jämfört med en löddrande tensid.

Olja för OCM

Det är vanligt att blanda egna rengöringsoljor för OCM. Här används många gånger blandningar av ricinolja, mandelolja, sesamolja och kokosolja. Ju högre andel feta oljor du använder desto mer rengörande blir oljan. Därför är det ofta olika recept rekommenderat för olika hudtyper (mer feta oljor för fetare hudtyp och mindre feta för en torr hudtyp).

Tvätta bort oljan med en svamp

Olja är inte vattenlösligt, därför kan du inte skölja ansiktet med vatten för att avlägsna din rengöringsolja, utan använder istället en rengöringssvamp. Svampen hjälper dig att få bort all olja samtidigt som det ger en skonsam daglig peeling och bidrar till en fräsch och ren känsla. Du kan också avlägsna rengöringsoljan med en bomullsrondell om du har en mer känslig hud eller en liten handduk. Det är dock viktigt att svampen/duken som du använder till rengöringen alltid är ren, dvs tvätta den efter varje användning.

Fördelar med OCM – att tvätta ansiktet med olja

  • Det är ett enkelt och snabbt sätt att tvätta ansiktet
  • Tar effektivt och snabbt bort smink, även en vattenfast mascara
  • Olja är en drygare produkt än vatten vilket innebär att en rengöringolja ofta blir ett mer ekonomiskt fördelaktigt alternativ
  • En skonsam metod mot huden. Perfekt för alla hudtyper, kanske extra för en känslig hud som kan ha problem med rengöringssteget annars.
  • Löser/underlättar många hudproblem genom att inte tvätta bort hudens skyddande fettsyramantel så huden kan läkas (fet hy, torr hud, blandhy, eksem, rosacea etc).
  • Många upplever mer lyster och elasticitet i huden

Organics by Sara’s rengöringsoljor

Cleansing oil Tea Tree: En rengöringsolja baserat på olivolja, sesamolja och tistelolja, dvs en blandning av feta och torra oljor som passar alla hudtyper. Berikad med ekologiska eteriska oljor av Tea tree (som verkar renande) samt geranium (verkar talgbalanserande).

Cleansing Oil Sensitive Skin: Samma bas som ovan men utan eteriska oljor, dvs oparfymerad och passar därför den känsliga hudtypen, även barn & baby.

Eye makeup remover: En rengöringsolja som är optimerad för att avlägsna makeup runt ögonen. Eye makeup remover är också oparfymerad för att passa att användas nära slemhinnor (ögonen) och är baserad på oljorna jojobaolja, rapsolja och tistelolja. som också är oparfymerad och passar därför den känsliga hudtypen, även barn & baby. Denna olja är tunnare/lättare i konsistensen än de andra två cleansing oil som vi har.

Frågor och svar OCM

Funkar det att använda OCM varje dag? och både morgon och kväll?

Ja absolut, det går utmärkt att tvätta huden med OCM dagligen och är det vi rekommenderar. MEN vi rekommendera endast att tvätta på kvällen och inte på morgonen. På morgonen hoppar vi över rengöringssteget för att skona huden och går direkt på återfuktning och insmörjning.

Blir jag inte fet av att använda olja som rengöring?

En olja kan kännas kladdig om du inte är van, men du använder en relativt liten mängd olja som du masserar på ansiktet som ett lösningsmedel, dvs oljan ska lösa upp produkter och smuts på ansiktet, inte gå in i huden. Därefter tvättar du bort all olja med svampen. Efteråt känner du dig inte alls fet utan ren och fräsch. Om du känner dig fet efteråt, tvätta en extra gång med rengöringssvampen så att du verkligen får bort all olja. Många förknippar dock en ren känsla med en torr stramhet som kan uppkomma efter en löddrande rengöring, detta är inte alls bra för huden. Huden ska kännas elastisk och fräsch, inte torr & stram efter rengöring.

Kan jag med acne & finnar använda rengöringsolja?

Om man tittar på internet ser man att OCM används just av många personer med acne och finnar just pga att det är en så skonsam men balanserande rengöringsmetod. Istället för att använda en uttorkande rengöring som triggar en ökad talgproduktion kan en rengöringsolja hjälpa till att balansera talgproduktionen vilket ofta resulterar i en hy med mindre utbrott och inflammation. Vi länkar till vårt inlägg om acne nedan där du kan läsa mer om detta. Sök gärna också på internet på OCM och acne så kommer du få läsa om mångas positiva upplevelser av just OCM för acne.

Funkar OCM även för en torr hud?

Ja absolut funkar det utmärkt för en torr hud. Det är ju t.o.m skonsammare för en torr hud än en löddrande rengöring. Om du däremot upplever att du lösgör för mycket fett från huden med en rengöringsolja, massera lite mindre duktigt eller var mer noggrann med fuktsteget efter rengöringen. Du kan också testa att använda en bomullsrondell för att avlägsna rengöringsoljan istället för en svamp.

Kan det bli en utrensningsprocess när jag börjar med OCM?

Ja, det kan det bli. Detta är självklart individuellt, vissa upplever en försämring i början med mer finnar och plitor, andra blir torrare och många känner sig superbra direkt. Hur din hud reagerar vet vi inte förrän du provat. Man brukar säga att man ska ge en metod 4 veckor innan man vet hur huden verkligen mår så håll ut. Om du blir fetare i huden med mer plitor, testa att rengöra mer noggrant och massera runt gärna 1 minut innan du tvättar med svampen. På oönskade finnar kan du badda en ÄVC-blandning (1 del äppelcidervinäger + 10 delar vatten). Om du blir torr, testa att följa råden ovan

Varför innehåller inte Organics by Sara’s rengöringsoljor ricinolja?

Vi har valt bort ricinolja i vår Cleansing Oil eftersom att just ricinolja, enligt oss, är för ”duktig” på att rengöra huden (dvs lösgöra fettet). Vi vill ha kvar vår skyddande fettsyramantel på huden och anser att huden skulle bli för uttorkad om vi hade ricinolja i våra rengöringar. Därför har vi istället använt oss av olivolja, sesamolja & tistelolja.

Kan inte olja klogga igen mina rör i badrummet om jag använder det varje dag?

Jo, olja kan såklart klogga igen rören, men man ska upp i ganska höga nivåer olja för det. Mitt tips är att du därför då och då i förebyggande syfte (ca 1 gång per månad) gör en rensning. Det innebär att du blandar bikarbonat och vinäger och låter fräsa i avloppet i handfatet. Avsluta med kokande hett vatten som du häller ner. Ett naturligt och miljövänligt sätt att rensa rören! Även utmärkt för hårrester och diverse annat som hamnar där.

Exakt hur ska man använda rengöringsoljan för att få bäst effekt?

Titta på vårt videoklipp på youtube om hur vi rengör ansiktet med olja.

Vad använder jag efter en OCM rengöring? Behöver jag smörja in mig?

OCM är själva rengöringsrutinen och efter rengöring kommer återfuktning och insmörjning. Den rutinen som vi rekommenderar är en trestegsrutin där OCM är steg 1.

  • Rengör ansiktet med cleansing oil, tvätta bort med svamp
  • Spraya ansiktet med Flower Water
  • Smörj in huden med Facial Oil och/eller Oil Serum

Läs mer om vår ekologiska hudvårdsrutin för ansiktet i länken nedan. Beroende på hudtyp använder olika produkter anpassade för det. Hitta din hudtyp i vår guide här.

Vi har gjort det enkelt för er och blandat färdiga optimerade oljor som vi använder för rengöring.

Läs vidare

– Läs mer om vår ekologiska rengöringsrutin för ansiktet här.

– Om vår ekologiska rengöringsrutin för kroppen här. 

– Alla användningsområdena för Eye makeup remover (en riktig multiprodukt) här.

– Om fördelar med eteriska oljan tea tree här.

– Om acne och ekologisk hudvård här.

Organics by Sara’s oljeskola

Del 1. OCM – att tvätta ansiktet med olja.

Del 2. Kan jag bli torr av oljor? >>>>

Det 3. Därför ska du använda ansiktsolja >>>>

Tipsa gärna i kommentarerna vad ni mer skulle vilja se i oljeskolan!

Titta på vårt youtube klipp om OCM >>>>

Köp Organics by Saras oljor för OCM

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.