Blogg | 22 maj, 2022 |

Antioxidanter i hudvård skyddar huden mot förtida åldrande

Antioxidanter i hudvård håller huden frisk och ung genom att binda upp de fria radikalerna som skapas från bl.a. sol, rökning och stress.

Antioxidanter i hudvård håller huden frisk och ung genom att binda upp de fria radikalerna som skapas från bl.a. sol, rökning och stress.

Vad är antioxidanter

Antioxidanter är en grupp ämnen som kroppen använder som ett försvar mot fria radikaler. Antioxidanter kan vara i form av vitaminer (tex E-vitamin), färgämnen (tex betakaroten) eller mineraler (tex zink). Dessa antioxidanter spelar en viktig roll för huden eftersom de skyddar huden mot förtida åldrande.

Fria radikaler skapas naturligt som en biprodukt i vår kropp när vi förbränner syre. Vår livsstil bidrar också till ökning av fria radikaler genom exempelvis cigarettrök, solljus, hård träning och stress. Om vi har för mycket fria radikaler ger det upphov till problem och detta tillstånd kallas oxidativ stress.

Fria radikaler bryter ner huden

Fria radikaler är i obalans, de saknar en elektron, och attackerar därför för att binda till sig en elektron. I huden attackeras proteiner (kollagen och elastin). Dessa fungerar som stöttepelare i huden samt håller den elastisk. När dessa attackeras och bryts ner åldras huden i förtid och vi får tex rynkor. Det kan man se tydligt på en hud som utsatts för mycket sol eller rökning. Det kan också leda till irriterad, stressad, känslig och “glåmig” hud.

Utsätts huden för oxidativ stress under många år leder det till inflammaging – en långvarig inflammation som bryter ner huden.

Antioxidanter i hudvård skyddar mot fria radikaler

Svaret för att motverka oxidativ stress från fria radikaler är antioxidanter, både via hudvård och kosten. Antioxidanter fungerar genom att de kan binda upp de fria radikalerna och på så sätt få dem i balans och ofarliga.

Kraftfulla antioxidanter i hudvård

Organics by Saras ekologiska hudvård innehåller oljor som är rika på antioxidanter, speciellt Facial Balm Antioxidant och Oil Serum Antioxidant. Dessa produkter kan hjälpa till att mota rynkor, förebygga pigmentsfläckar och hålla huden frisk och ung.

Ät antioxidanter för en friskare hud

Eftersom antioxidanter är färgpigment är ett enkelt sätt att få i sig antioxidanter via maten att äta färgstark mat; tex orangea, blå och röda livsmedel som morötter, blåbär och granatäpple. Drick grönt te som också är rik på antioxidanter.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.