Blogg | 11 september, 2021 |

Så blir du av med torr hud – tips mot torr ansiktshud

En torr hud beror på brist på fukt och genom att ta hand om din ansiktshud på rätt sätt kan

En torr hud beror på brist på fukt och genom att ta hand om din ansiktshud på rätt sätt kan du bibehålla fukten och bli av med torr hud. En torr hud behöver en hudvårdsrutin som är skonsam mot hudens egna fettsyramantel och verkar stärkande. Det innebär skonsam rengöring, återfuktande produkter, olja för att kapsla in fukten och gärna en ansiktsmask som återfuktar.

Vad beror en torr hud på? Orsaker till torr ansiktshud

Huden har flera egna naturliga funktioner för att förhindra att huden blir torr. Hudens talgkörtlar producerar sebum som är hudens egna fett. Sebumets funktion är att fungera som ett skyddande hölje på huden och hålla huden smidig och smörjd. Sebument verkar även återfuktande och innehåller ämnen som är näring till hudens mikroflora (goda bakterier som skyddar huden).

Huden producerar också fuktighetsfaktorer såsom hyaluronsyra och andra syror som binder fukt till huden. Dessa fuktighetsfaktorer sänker även pH i huden vilket ger en gynnsam miljö för hälsosam mikroflora men inte för inkräktande mikroorganismer.

När vi har en torr hud har vi en brist i hudens naturliga barriär. Hudens fettsyramantel är inte intakt vilket leder till att huden får en större fuktförlust. Vi har mindre sebum och tappar fukten.

Symtom torr hud

En torr hud känns stram, som om huden är en storlek för liten. Den saknar lyster, kan klia och ju torrare huden blir desto mer ojämn struktur får den med flagor och torrhetsrynkor. Huden kan lättare reagera på yttre faktorer som exempelvis rengöring, hudvårdsprodukter, väderomslag och beröring. Huden har brist på fukt och det är det som huden nu behöver.

Hudvårdsrutin torr hud

Vikten av mild rengöring för torr hud

Det är viktigt att du bevarar hudens egna sebum eftersom det just motverkar torr hud, därför ska du använda en mild rengöring. Vi rekommenderar en rengöringsolja som inte löddrar eftersom att de löddrande ämnena löser upp hudens sebum. Med en rengöringsolja kan du tvätta huden ren från smuts, smink& döda hudceller men bevarar hudens mikroflora och sebum vilket stärker huden och motverkar torr hud.

Organics by Sara har tre rengöringsoljor varav två är för ansiktshuden. Cleansing Oil Tea tree (för alla hudtyper) och Cleansing Oil Sensitive Skin (för den extra känsliga huden). För torr hud rekommenderar vi Cleansing Oil Tea tree som rengör huden skonsamt och balanserar med örterna Tea Tree och rosengeranium.

  1. Mild rengöringsolja för ögonmakeup (hoppa över denna om du inte bär ögonsmink). Eye Makeup Remover är en tunn olja som tar bort makeup runt ögonen utan att irritera. Den lämnar huden len, ren och inte det minsta irriterad. Den används också som en “ögonkräm” för den tunna huden runt ögonen. Mycket vårdande och lugnande oljor som är duktiga på att kapsla in fukt och minska torrhetsrynkor runt ögonen.
  2. Mild rengöringsolja för ansiktet. Cleansing Oil Tea Tree som tvättar huden rent på ett mycket snällt sätt för att skona huden. Innehåller eteriska oljor som terapeutiskt renar och balanserar huden.
  3. Lugnande ansiktsvatten. Flower Water Lavender som är ett återfuktande ansiktsvatten. Innehåller källvatten och lavendel som även det är mycket milt, som lugnar och ger fukt.
  4. Facial Oil Dry Skin 30ml. En näringsrik ansiktsolja på olivolja, aprikoskärnolja och jojobaolja som går snabbt in i huden. Den verkar mjukgörande och som kapslar in fukten. Med en skön och mild doft av mandarin och vanilj.

Paket ekologisk hudvård för torr hud

Övriga tips

  • Drick rikligt med vatten, gärna 3 liter per dag
  • Kapslar med fettsyror från hälsokostbutiker smörjer huden inifrån. Tex Omega 3 från alger. Har du också problem med torra slemhinnor, välj istället omega 7 (från havtorn).
  • Torr inomhusluft från element gör huden torrare. Använd ett ansiktsvatten och fukta huden med under dagen.
  • Använd gärna en ansiktsmask en dag i veckan som ger fukt till huden. Prova Organics by Saras Powder Facial Mask Clean & Glow
Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.