Blogg | 1 december, 2023 |

Glycerin i hudvård – därför ska du använda det

Glycerin är ett vanligt återfuktande ämne som du hittar i hudvård. Vår hudterapeut Sara går igenom vad glycerin är för något, hur det produceras och för vem det passar.

Vissa ingredienser ser du oftare i hudvård än andra, glycerin är ett sådant ämne. Ett välanvänt ämne som legat i skymundan, som ingen riktigt pratat om, men som nu får ta sin välförtjänta plats. Låt oss utforska egenskaperna hos glycerin och varför du kan ha nytta av det som en återfuktande hudvårds-ingrediens.

Vad är glycerin – ett fuktbindande ämne

Glycerin, även känt som glycerol, utgör en av hudens egna fuktighetsfaktorer (NFF) och har blivit en hörnsten i hudvårdsvärlden. Den kemiska strukturen av glycerin visar tydligt tre hydroxylgrupper (-OH), vilka spelar en nyckelroll i dess förmåga att binda vatten och leverera extra fukt till huden. Att upprätthålla en optimal fuktbalans är kritiskt för att säkerställa en stark hudbarriär och bibehålla elasticitet, vilket i sin tur leder till en frisk, balanserad och skyddad hud. Eftersom glycerin redan existerar naturligt i huden betraktas det som en återställande ingrediens. Det är särskilt användbart när man strävar efter att återställa balansen i en skadad hudbarriär.

Glycerin används i hudvårdsprodukter i koncentrationer som varierar mellan 3 och 10 procent. Ju högre koncentration desto mer intensiv blir dess fuktgivande effekt och du kan även uppleva en lätt “klistrig” känsla på huden, inte på ett negativt sätt, utan något positivt och återfuktande, speciellt i högre koncentrationer. Vissa kan har hört att glycerin kan torka ut huden i för stora mängder, vilket stämmer, men då är det höga nivåer vi pratar. Det är viktigt att använda glycerin i rätt mängder, eftersom överdriven användning kan leda till att det istället drar fukt från huden, men det är i princip ren glycerin vi pratar om då. Du kan alltså inte använda glycerin som en ren ingrediens på huden, utan du behöver spä ut. I kliniska studier har dock högre koncentration används för att läka sår.  

 

Glycerin i hudvård
Glycerin i hudvård

Glycerin produceras när man tillverkar tvål

I alla naturliga fetter hittar du glycerin, både från animaliska och vegetabiliska källor.  På en innehållsförteckning står det som “glycerine”. Det är därför du kan stöta på innehållsförteckningar där det står “glycerine (vegetable)”, vilket indikerar att glycerinet i den aktuella hudvårdsprodukten är härlett från vegetabiliska källor. För att producera glycerin behöver man separera glycerinet från fettet. Det görs genom en process som kallas förtvålning.  Det innebär att glycerinet separeras från fettkomponenten med hjälp av ett basiskt ämne. Det är samma process som när man tillverkar tvål. 

Glycerin i ansiktet – passar för alla hudtyper

Eftersom glycerin är ett hudeget ämne, dvs är en del av den egna skyddsbarriären som ansiktet har, passar det alla hudtyper. Glycerinets återfuktande egenskaper behöver alla hudtyper eftersom återfuktning är en nyckel till frisk hud. Men det är självfallet några hudtyper som vi kan lyfta närmare;

I en mogen hud får man allt sämre förmåga att binda fukt eftersom hudens alla funktioner går ner med åldern. Därför är återfuktande ingredienser no.1 för antiage då dessa motverkar torrhetsrynkor, gör hudens slätare och binder fukt till huden vilket ger mer lyster.

Om du har en hud som tenderar att lätt täppas till är glycerin också en bra ingrediens, det klassas som en ickekomedogen råvara, dvs att den inte täpper till porer. Detta är självfallet alltid en dosfråga, så man ska inte överdosera produkter med återfuktande ingredienser runt tex ögonen där man lätt kan bli tilltäppt pga att det är en så tunn hud. 

Organics by Saras hudvårdsprodukter med glycerin

Organics by Sara använder enbart vegetabiliskt glycerin. I ekologisk hudvård används ofta vegetabilisk glycerin, som härstammar från växtriket. Det är ett miljövänligare alternativ och passar väl in i filosofin av hållbarhet och naturlighet.

Serum

Organics by Saras Oil Serum antioxidant samt Oil Serum Sensitive Skin innehåller glycerin. I Antioxidant har vi tillsatt två örtextrakt (ringblomma & kamomill) i glycerin för att få en mer fuktbindande produkt. Resultatet blir en produkt som ger huden en riktig fuktboost. Den balanserar och skyddar huden maximalt med en lugnande effekt. Dessutom är den packad på antioxidantrika oljor som motverkar oxidativ stress i huden från tex strålning och skärmar. Eftersom glycerinet är tyngre än oljorna sjunker det till botten. Det ser du genom att produkten lägger sig som i två skikt, med glycerinet på botten och resterande oljor ovanpå. Därför behöver man skaka produkten innan applicering.

Oil Serum Sensitive skin är motsvarande produkt som ovan fast anpassad för känslig hud. Där har vi uteslutit alla ingredienser som kan ge en irritation i en känslig hud. Vi har inga eteriska oljor så produkten är alltså oparfymerad. Där har vi, istället för örtextrakt, rent glycerin. Glycerinet ligger i samma bas av de fina antioxidant-rika oljor som i produkten ovan. Det blir en riktigt fin återfuktande produkt som kan motverka yttorrhet och övrig torrhet i huden. 

Balm

Vi behov av en fylligare produkt, vid tex torr hud eller på vintertid, då kan du välja Facial Balm Antioxidant. Det är en vispad hudvårdsprodukt som du tar ca en ärta av och som smälter mot huden. Den innehåller förutom glycerin, skyddande candelilla vax och vårdande oljor från svartkummin och nyponros. 

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.