Blogg | 9 januari, 2024 |

Stärk hudens barriär med ekologisk hudvård

Nu dyker vi djupt in i världen av hudens barriär och utforskar hur ekologisk oljebaserad hudvård kan vara nyckeln till att stärka och vårda den. Med Sara Nomberg, en erfaren ekologisk hudvårdsterapeut, som står bakom vårt varumärke, kommer vi att besvara några vanliga frågor och dela insikter om vad som utgör hudbarriären och varför den är så viktig för vår hudhälsa. Häng med när vi avslöjar hemligheterna bakom en stark och välfungerande hudbarriär, samt hur våra ekologiska produkter kan vara din nyckel till en strålande och hälsosam hud.

Hudbarriären är en sköld

Hudens barriär fungerar som ett skyddande sköld mot yttre påverkan. Det handlar om att skydda från bakterier, föroreningar och UV-strålning. Det är essentiellt för att hålla huden frisk och skyddad.

Vad består hudens barriär av?

Hudbarriären utgör kroppens första försvarslinje mot yttre påfrestningar och utgörs av det yttersta lagret av huden, kallat stratum corneum. Detta lager består huvudsakligen av döda hudceller, även kända som keratinocyter, som binds samman av lipider (fetter) och proteiner. Lipiderna, såsom ceramider, kolesterol och fettsyror, spelar en avgörande roll genom att bilda en hydrofob barriär som håller fukt inne och skyddar mot förlust av vatten. Proteiner bidrar till att stärka strukturen och reglera cellernas samverkan. Tillsammans skapar dessa komponenter en komplex och dynamisk barriär som skyddar huden från skadliga mikroorganismer, miljögifter och uttorkning, samtidigt som den bibehåller hudens optimala fuktbalans.

Kallt väder och starka rengöringar skadar barriären

Faktorer som väder, miljöförändringar och användning av aggressiva produkter kan rubba hudens naturliga balans och påverka dess förmåga att fungera som en effektiv barriär. Det kan exempelvis handla om att det är kallt väder utomhus vilket resulterar i en torr luft. Den torra luften snor fukt från huden och leder till yttorrhet och en känsla av stram hud.

En annan vanlig negativ påverkan på hudbarriären är vilka hudvårdsprodukter som vi rengör ansiktet med. Ansiktsrengöringar är till för att lösa upp fett, smuts och smink. Om du använt en för stark rengöringsprodukt kommer din hud kännas stram och torr efter rengöringen. Detta är ett tecken på att din hudbarriär har påverkats negativt. Välj alltid en rengöring där din hud känns återfuktad och len efteråt för att göra minimal skada på hudbarriären.

Andra saker som påverkar hudens barriär negativt är:

– Varmt vatten. Hudens fetter smälter och gör din torr. Tvätta därför alltid ansiktet med ljummet vatten och duscha inte för länge.

– Överdriven peeling skrubbar bort hudens yttersta lager, så var därför sparsam med peelings på tex vintern eller om du upplever huden torr.

– UV-strålning. Ha därför alltid SPF när du utsätts för UV-index över 3. På vintern i Sverige är UV-index under 2 och därför behöver du inte SPF på vintern, men på sommaren är den mellan 4-8 och du bör ha SPF då.

Vanliga tecken på en skadad hudbärriär

Tecken som torrhet, yttorrhet, rodnad och känslighet kan indikera en obalanserad hudbarriär. Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa signaler och anpassa hudvårdsrutinen därefter.

Oljebaserad hudvård stöttar hudens barriär

Oljebaserade produkter kan hjälpa till att återställa och stärka hudens barriär genom att tillföra essentiella fettsyror och näringsämnen. Dessa ingredienser kan bidra till att bevara fukt och skydda huden. Därför är det så viktigt att välja en oljebaserad rengöring.

Saras bästa tips för att stärka hudens barriär

  • Tvätta ansiktet med oljebaserad rengöring, och enbart på kvällen.
  • Smörj huden med antioxdiant-rika oljebaserade produkter (tex serum, balm och ansiktsoljor). Antioxidanter skyddar mot de skador som UV gör på huden.
  • Återfukta huden för att motverka uttorkning, det gör du via tex oljebaserade produkter som kapslar in fukten, men också att tillsätta fuktgivande produkter med tex glycerin i.

Du kan läsa mer om hudens barriär hos 1177.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.