Så blir du av med hormonell acne

Jag började få problem med finnar redan i tonåren och hade i perioder mer eller mindre. Min hud var, och är fortfarande, en typsik blandhud med lite torrare partier på kinderna och fetare hud på panna, näsa och haka. När jag, 19år, övergick till att tvätta huden med oljor (slutade torka ut huden) förändrades min hud. Jag hade i princip aldrig besvär av min blandhud efter det. Tills jag slutade med p-piller, eller i mitt fall p-ring. Då bröt en hormonell acne ut som aldrig förr.

Att jag skulle få problem med finnar och en obalanserad hud räknade jag med, men jag förstod nog inte riktigt vilken kamp det skulle bli. Den hormonella acnen bröt ut med dunder och brak. Som den hudvårdsnörd jag är tog jag det på största allvar och har experimenterat och studerat mig igenom den här perioden. Ta del av mina bästa tips som jag lärt mig på vägen.

Hormonell acne på käklinjen och haka

Hudvårdsrutin vid hormonell acne

Dubbelrengöring – Double Cleansing Method

Jag började göra en dubbelrengöring för att kontrollera mängden talg som producerades. För mig kom det nya finnar varje dag. Jag hade en balanserande rutin sedan innan som inte torkade ut huden så det var tydligt att acnen uppkom pga en ökad talgproduktion inifrån. Denna balanserade jag med en dubbelrengöring i min kvällsrutin.

Steg 1: tvätta ansiktet med rengöringsolja och svamp.

Steg 2: Upprepa steg 1 men istället för att vätta med svamp löddra upp rengöringsoljan med en tvål. Sedan tvätta bort med svamp.

Dubbelrengöring Steg 1

Såhär gör du: STEG 1 – Rengöringsoljan masserar du in på en fuktig hud och denna första rengöring är för att avlägsna makeup och smuts på huden. Rengör genom att massera huden från panna till haka 2 gånger och tvätta sedan bort rengöringsoljan med en fuktig rengöringssvamp. Jag har använt vår Cleansing Oil Tea tree som har antiseptiska och balanserande egenskaper. Svampen är naturlig cellulosa svamp, Facial Cleansing Sponge.

Dubbelrengöring Steg 2

Andra rengöringssteget är att applicera rengöringsoljan igen och massera in (även nu på fuktig hud). Massera gärna 1 min för att aktivera kroppns egna renande och antiinflammatoriska system – lymfsystemet. Fokusera extra på dina problemområden. Istället för att tvätta bort rengöringsoljan med svampen, tar du nu en fast överfettad tvål, fukta upp händerna med mer vatten och massera in ovanpå rengöringsoljan. Detta skapar ett riktigt mjuk lödder och lösgör allt överskottsfett från huden. Viktigt att välja en fast överfettat tvål som inte torkar ut huden. En uttorkad hud i onödan producerar mer talg, och det behöver vi sannerligen inte. Jag använder Hand & Body Soap Lavender Geranium.


Denna rutin ovan är för ansiktshuden. Om du bär ögonmakeup tar du bort den först.

Huden behöver ha rätt pH

pH-neutralisea huden med ett ansiktsvatten som du sprayar på huden efter rengöringen. Jag använder Flower Water tea tree som jag har droppat i ca 10ml äppelcidervinäger (alltså 10ml ÄCV i 100ml ansiktsvatten). Huden ska vara svagt sur, då växer det minimalt med bakterier. Känns svalkande skönt och återfuktat.

Egengjord peeling vid acne

Peeling har jag gjort ca varannan, var tredje vecka, dvs ganska sällan eftersom det riskerar att irritera huden. En inflammerad acnehud vill man inte irritera i onödan, men en peeling då och då är bra för att ta bort döda hudceller som riskerar att täppa till och orsaka finnar. Jag har använt en ganska elak peeling på mitt drabbade område, en mask på bikarbonat och vatten. Bikarbonat är mycket basisk vilken kan irritera huden. Dessutom är den elak mot hudens naturliga fetter. I måttliga doser har den dock gjort underverk. Såhär gör du: Peeling ska alltid appliceras på väl rengjord hud så efter min double cleanse har jag gjort den. Det är av största vikt att du inte är för elak mot din hud, speciellt när den är obalanserad. Därför håller du dig till att göra denna peeling sällan. Många tror; att ju mer desto bättre. Med denna peeling är det måttlighet som ger bra resultat. Se till att du alltid lägger en ansiktsmask efter peeling (gärna en återfuktande med tex aloe Vera, yoghurt eller mosad avokado).

Peeling Bikarbonat

Blanda 1 tsk bikarbonat med vatten till en pasta. Jag har smörjt in huden först med olja för att skydda. Massera in pastan på huden (obs endast det drabbade området) och tvätta bort med vatten. Jag har använt mig av rengöringssvampen. Efteråt är det mycket viktigt att pH neutralisera med ansiktsvatten. Jag sprayade på rikligt i ca 3 omgångar och masserade in vattnet i huden.

Lermask för finnar

Renande ansiktsmask vid acne

Helst varje kväll har jag applicerat en ansiktsmask. Applicera en ansiktsmask på huden som drar ut överskottsfett samtidigt som den lugnar. Jag har testat många olika recept för lermask men gillar detta speciellt mycket: 1 del rosa lera, 2 delar vatten (tar oftast avsvalnat kamomillte), 1/2 del torkade och malda kamomill-blommor (tex klipp upp en ört-tepåse med kamomill). Applicera denna på huden ca 10min och skölj sedan av med ljummet vatten (alltså ej varmt). Detta lugnar huden så fint och ger ett så bra resultat på morgonen när man gör det innan läggdags. Efter masken är det viktigt att sprya ansiktsvatten igen.

Tips! Om din acne är mycket inflammerad kan du lägga ner mixade havregryn i din ansiktsmask, detta lugnar otroligt effektivt. Slemämnena i havren ger fukt och bildar en skyddande hinna på huden. Om din hud är torr kan du spraya med ansiktsvatten medan masken verkar för att förhindra att den att snor fukt från huden.

Ansiktsolja för acne

Välj en tunn vårdande produkt. Jag har varvat aloe vera, tunna oljor såsom rena oljor (tistel, argan, nypon) med färdiga produkter såsom Oil Serum Antioxidant och Eye makeup remover. Ta typ 1 dr till hela ansiktet, dvs väldigt sparsamt med produkt. Så fort du lägger en för fet produkt får du mer finnar eftersom det redan är tilltäppt. Så välj en tunn olja som kapslar in fukt men inte täpper till. Tex oljeserumet ger dessutom en antiinflammatorisk effekt på huden så mitt tips är att testa den. Det är viktigt att huden inte är torr eftersom den då kommer producera ännu mer talg. Så hitta din balans av rätt mängd fukt och fett för att återfukta huden innan läggdags. Jag har på senaste tiden kompletterat med en zinksalva och upplever att det också hjälper, men lägger ett tunt lager så de inte ska riskera att täppa till. Har kört med Weledas babysalva.

Aktivera kroppens egna läkning genom lymfan

Få igång lymfsystemet – lymfsystemet hjälper till med självläkningen av huden och transporterar bort slagg och svullnad (vätska). Du kan aktivera ditt lymfsystem med massage (fjäderätta strykning) från mitt av ansiktet utåt och nedåt mot halsen. Mitt bästa tips är att införskaffa en jaderoller eller rosenkvartsroller. Du kanske tror att detta steget är något extra som inte är så viktigt, men tänk om! Detta gör så stor skillnad! Helt klart värt att införskaffa ett verktyg för detoxifiering. Testa tex Chia Holistic Massage Rosenkvartsroller.

Jaderoller och Rosenkvartsroller med Organics by Sara Facial Oils & Oil Serum

Tillskott vid acne

Komplettera med invärtes tillskott för att hjälpa och stötta huden med läkning. Zink hjälper till vid läkning och B-vitminer för hudens välmående. Jag vet att många får bra resultat av GLA invärtes, jag märkte dock inte så stor effekt på min hud och fortsatte därför inte med med. Zink märker jag skillnad i huden när jag tar det, så det prioriterar jag.

Kost

Genom att utesluta eller dra ned på inflammations-ökande ämnen i kosten kan du hjälpa huden att bli mindre inflammerad. Därför är det smart att utesluta/dra ned på Gluten, mejeriprodukter och socker. Jag äter glutenfritt sedan tidigare så jag har inte lagt om min kost speciellt när jag fick problem med hormonell acne men det är många som vittnar om riktigt goda resultat i huden när de lägger om sin kost. Jag märker dock stor skillnad i huden när jag slarvar.

Läka en obalans tar tid

Den hormonella acnen uppkom bara några veckor efter att jag slutat med min p-ring, ex antal nya inflammerade finnar varje dag. Jag hade sedan jag var 13 gått på någon form av hormonella preventivmedel, alltså i 15 år. För mig är det nu 6 månader sedan mitt p-pillerstopp och många verkar skriva att det tar upp till 2 år innan deras hud/kropp är i balans. Det är egentligen inte konstigt när man belastat kroppen med något så länge att det tar tid att hitta balans sedan utan det. Min taktik var och är fortfarande att vara konsekvent med den egenbehandling jag har satt ihop och jag märker att ju mer konsekvent jag är desto bättre resultat dvs desto lugnare blir huden.

Samband hormoner & acne och hormonella zoner i ansikte

Den hormonella acnen uppstår i de “hormonella zonerna “, dvs haka, käkben och överläpp och det är i dessa områden som vår talgproduktion naturligt är mer aktiv. Man vet inte exakt varför hormonerna påverkar huden så att vi får mer finnar, men man vet att könshormoner påverkar utveckling av talgkörtlar (som tex när en tonåring får mer könshormoner och då också tenderar att få mer finnar). Jag läste i någon studie (har tyvärr tappat bort den) att vi är olika känsliga för förändringar av hormoner i kroppen, dvs det handlar inte om att hormoner förändras som tex vid graviditet, pubertet eller p-pillerstopp, utan det handlar om hur vi svarar på denna förändring. Därför kan vissa få acne av att börja äta p-piller medan andra blir av med acne när de börjar med p-piller.

Ge din hud och din spegelbild kärlek

För mig bröt acnen ut i exakt dessa områden, nästan som formen av ett skägg; käklinjen, nedre delen av kinderna upp mot öronen och överläpp. Värst är det längs käklinjen. Jag har accepterat min acne nu, blivit mer vän med min hud och ger huden den kärlek den förtjänar. Det är verkligen inte lätt, jag har fått insikt i hud psykiskt nedbrytande det är med acne, vilket har varit en stor lärdom för mig. Jag förstår nu sambandet mellan psykisk ohälsa och acne, det är många som beskriver det som det värsta under acneperioden, inte själva acnen i sig.

Här kan ni se en bild på mig när den hormonella acnen fortfarande var aktiv och sen när den läkt ut och balanserats, enbart med metoderna ovan. Bild 1: Här var det inte som värst, ni ser att det läkt ut en hel del och att flera av prickarna är ärr men finns fortfarande aktiva inflammerade finnar. Bild 2: är ca 2 månader efter bild 1 och ni ser att all inflammation är borta, och att de mesta av ärren bleknat och läkt bort. Båda dessa bilder är på osminkad hud.

Min förhoppning med det här inlägget är att du ska få inspiration till hur du kan med hjälp av naturliga produkter läka och balansera din hud. Självklart är alla olika och jag kan inte garantera att tipsen ovan funkar, men det är byggda på både min egen research och information på nätet samtidigt som de är noga testade på mig och flera hundra kunder nu månader efter att jag skrivit inlägget. Kommentera gärna hur det går för dig och även om du har frågor eller funderingar. Jag hjälper gärna till.

Vi har satt ihop ett paket till dig

Om du vill testa rutinen som jag satt ihop kan du enkelt hitta produkterna i vårt paket för hormonell acne. Det enda du behöver komplettera med från hälsokost eller matvarubutik är detta:

 • Torkad Kamomill
 • Äppelcidervinäger
 • Bikarbonat

Köp paketet här.

Med kärlek, Sara
Ekologisk hudvårdsterapeut & näringsfysiolog.

Comment List

 • Ronja 16 / 12 / 2019 Reply

  Hej!
  Jag blir full av hopp efter att ha läst din text; jag har i skrivande stund problem med hormonell acne efter att ha ätit p-piller i 13 år och är nu sex månader in i processen att komma i balans. Jag tar många bra tips ur din publicerade text och undrar även om du har några tips kring hur jag läker acne på andra ställen än just i ansiktet? För närvarande har jag problem med haka, tinningar samt bröst och övre delen av ryggen. Samma tips för behandling av dessa områden eller andra strategier?
  Mvh
  Ronja

  • Nomberg Sara 19 / 12 / 2019 Reply

   Hej Ronja! Jag är glad att kunna hjälpa och tipsa dig. Ja samma tips funkar jättebra. Finns några skillnader såkalrt; huden på ryggen tex är mycket mer tålig än i ansiktet. Så du kan troligen gå på hårdare med både tex dubbelrengöring och bikarbonat oftare. På ryggen har man inte risk för tex tilltäppning av smink men absolut av annat; tex kläder. Så var uppmärksam hur/när du svettas på ryggen. Kan du undvika? Och när du svettats alltid duscha bort det. försök använda material som andas mot huden, typ bomull, hampa, ull. Istället för typ polyester.
   Speciellt när du tränar/sover/blir varm.
   Huden på bröstet är väldigt likt ansiktet så de kan du behandla exakt likadant. Lycka till!

 • Anna 22 / 12 / 2019 Reply

  Hej! Nu har jag börjat använda era produkter och lagt till tillskott. Kostförändringar har jag gjort sedan tidigare. Hur lång tid tog det innan du såg en förbättring?
  Mvh
  Anna

  • Nomberg Sara 30 / 12 / 2019 Reply

   Jag började se riktig förbättring efter ca 1mån, men ta gärna regelbundet bilder och ange på en skala från 1-10 varje dag hur du upplever huden, det säger ofta mer över tid än bara en känsla 🙂

   Lycka till!

 • Jessica 11 / 01 / 2020 Reply

  Vilket bra inlägg!
  Jag förlorade mitt tredje barn (några timmar innan förlossningen) i oktober och sorgen blev inte precis lättare av den hormonella acnen som dök upp kring käkbenen och hakan för några veckor sen… tar till mig dina råd och hoppas att det kan bli lite bättre snart. Tar även till mig orden om acceptans och kärlek till min hud och mig själv.

  • Nomberg Sara 13 / 01 / 2020 Reply

   Hej Jessica! Tack för din kommentar och vad kul att du uppskattar inlägget. Tack för att du delar med dig av din historia, jag känner med dig, det är oerhört tufft att förlora ett barn och en sorg som jag upplever alltid kommer ligga kvar, men som kommer att förändras över tid. När kärleken är stor, blir sorgen det. Låt dig sörja på ditt sätt. Kan varmt rekommendera dig, om du är intresserad, att läsa Rachel Brathens nya bok To Love and let go. Den har hjälpt mig mycket. Den ska komma ut nu också på svenska snart har jag hört. Och det glädjer mig att jag kunnat inspirera dig till att känna mer kärlek till dig, det gör så stor skillnad när man blir vän med sin hud och sig själv för den delen. All kärlek och styrka till dig! /Sara

Lämna ett svar