Så blir du av med hormonell acne

Jag började få problem med finnar redan i tonåren och hade i perioder mer eller mindre. Min hud var, och är fortfarande, en typsik blandhud med lite torrare partier på kinderna och fetare hud på panna, näsa och haka. När jag, 19år, övergick till att tvätta huden med oljor (slutade torka ut huden) förändrades min hud. Jag hade i princip aldrig besvär av min blandhud efter det. Tills jag slutade med p-piller, eller i mitt fall p-ring. Då bröt en hormonell acne ut som aldrig förr.

Att jag skulle få problem med finnar och en obalanserad hud räknade jag med, men jag förstod nog inte riktigt vilken kamp det skulle bli. Den hormonella acnen bröt ut med dunder och brak. Som den hudvårdsnörd jag är tog jag det på största allvar och har experimenterat och studerat mig igenom den här perioden. Ta del av mina bästa tips som jag lärt mig på vägen.

Hormonell acne på käklinjen och haka

Hudvårdsrutin vid hormonell acne

Dubbelrengöring – Double Cleansing Method

Jag började göra en dubbelrengöring för att kontrollera mängden talg som producerades. För mig kom det nya finnar varje dag. Jag hade en balanserande rutin sedan innan som inte torkade ut huden så det var tydligt att acnen uppkom pga en ökad talgproduktion inifrån. Denna balanserade jag med en dubbelrengöring i min kvällsrutin. Steg 1 innebär att tvätta ansiktet med rengöringsolja och svamp. Detta steg innebär att du rengör huden från det som ligger på huden, tex smink och smuts. Oljan tränger djupt ner i huden, därför är det viktigt att du lägger fokus på själva massagen. Steg 2 att upprepa steg 1 men istället för att tvätta med svamp löddrar du upp rengöringsoljan med en tvål. Sedan tvätta bort med svamp. Läs mer exakt i rutinen längst ner i iinlägget.

Egengjord peeling vid acne med bikarbonat

Peeling har jag gjort ca varannan, var tredje vecka, dvs ganska sällan eftersom det riskerar att irritera huden. En inflammerad acnehud vill man inte irritera i onödan, men en peeling då och då är bra för att ta bort döda hudceller som riskerar att täppa till och orsaka finnar. Jag har använt en ganska elak peeling på mitt drabbade område, en mask på bikarbonat och vatten. Bikarbonat är mycket basisk vilken kan irritera huden. Dessutom är den elak mot hudens naturliga fetter. I måttliga doser har den dock gjort underverk. Såhär gör du: Peeling ska alltid appliceras på väl rengjord hud så efter min double cleanse har jag gjort den. Det är av största vikt att du inte är för elak mot din hud, speciellt när den är obalanserad. Därför håller du dig till att göra denna peeling sällan. Många tror; att ju mer desto bättre. Med denna peeling är det måttlighet som ger bra resultat. Se till att du alltid lägger en ansiktsmask efter peeling (gärna en återfuktande med tex aloe Vera, yoghurt eller mosad avokado).

Peeling-pasta recept

Blanda 1 tsk bikarbonat med vatten till en pasta. Du behöver bara någon droppe vatten. Se hur du ska använda den i ansiktet i rutinen längst ner i inlägget.

Lermask för finnar

Renande ansiktsmask vid acne

Helst varje kväll har jag applicerat en ansiktsmask. Applicera en ansiktsmask på huden som drar ut överskottsfett samtidigt som den lugnar. Jag har testat många olika recept för lermask men gillar detta speciellt mycket: 1 del lera, 2 delar vatten (tar oftast avsvalnat kamomillte), 1/2 del torkade och malda kamomill-blommor (tex klipp upp en ört-tepåse med kamomill). Du kan alltså välja att bara ta vanligt kravatten att blanda din mask med eller så tar du ett avsvalnat te tex kamomill.

Lugnande ansiktsmask vid acne

Om din acne är mycket inflammerad kan du lägga ner mixade havregryn i din ansiktsmask, detta lugnar otroligt effektivt. Slemämnena i havren ger fukt och bildar en skyddande hinna på huden. Om din hud är torr kan du spraya med ansiktsvatten medan masken verkar för att förhindra att den att snor fukt från huden. Så receptet för lermask med havre är istället: 1/2 del lera, 1/2 del mixade/mortlade havregryn, 2 delar vatten (tex avsvalnat kamomillte), 1/2 del torkade och malda kamomill-blommor (tex klipp upp en ört-tepåse med kamomill).

2 in 1 ansiktsmask för finnar – Powder Facial Mask

Efter många års laborerande med lermasker har jag nu skapat en egen blandning som jag kallar Powder Facial Mask. Det är en lermask baserad på vit lera, kolloidalt havre och algica (en kiselalg). Den här masken rengör på djupet utan att torka ut huden och verkar balanserande och lugnande på huden. En perfekt mask att lugna utbrott av finnar!

Ansiktsvatten för acne

Huden ska vara svagt sur i pH, då växer det minimalt med bakterier. Det här är ett välanvänt knep vid finnar och acne som även jag tycker ger fin effekt. Neutralisera pH:t i huden med ett ansiktsvatten som du sprayar på huden efter rengöringen eller ibland efter peelingen. Jag använder Flower Water tea tree som jag har droppat i ca 10ml äppelcidervinäger (alltså 10ml ÄCV i 100ml ansiktsvatten). Känns svalkande skönt och återfuktat.

Ansiktsolja för acne

Välj en tunn vårdande produkt. Jag har varvat aloe vera, tunna oljor såsom rena oljor (tistel, argan, nypon) med färdiga produkter såsom Oil Serum Antioxidant och Eye makeup remover. Ta typ 1 dr till hela ansiktet, dvs väldigt sparsamt med produkt. Så fort du lägger en för fet produkt får du mer finnar eftersom det redan är tilltäppt. Så välj en tunn olja som kapslar in fukt men inte täpper till. Tex oljeserumet ger dessutom en antiinflammatorisk effekt på huden så mitt tips är att testa den. Det är viktigt att huden inte är torr eftersom den då kommer producera ännu mer talg. Så hitta din balans av rätt mängd fukt och fett för att återfukta huden innan läggdags. Jag har på senaste tiden kompletterat med en zinksalva och upplever att det också hjälper, men lägger ett tunt lager så de inte ska riskera att täppa till. Har kört med Weledas babysalva.

Aktivera kroppens egna läkning genom lymfan

Få igång lymfsystemet – lymfsystemet hjälper till med självläkningen av huden och transporterar bort slagg och svullnad (vätska). Du kan aktivera ditt lymfsystem med massage (fjäderätta strykning) från mitt av ansiktet utåt och nedåt mot halsen. Mitt bästa tips är att införskaffa en roller i kristall (tex jaderoller). Du kanske tror att detta steget är något extra som inte är så viktigt, men tänk om! Detta gör så stor skillnad! Helt klart värt att införskaffa ett verktyg för detoxifiering. Jag har testat massor av olika rollers genom åren och är supernöjd med Chia Holistic Beauty Massage Tools som är framtagna av en svensk superduktig terapeut och utbildare. För hormonell acne är kristallen ametist bäst eftersom den har mer renande och balanserande egenskaper. Köp din Amethyst roller här.

Jaderoller och Rosenkvartsroller med Organics by Sara Facial Oils & Oil Serum

Tillskott vid acne

Komplettera med invärtes tillskott för att hjälpa och stötta huden med läkning. Zink hjälper till vid läkning och B-vitminer för hudens välmående. Jag vet att många får bra resultat av GLA invärtes, jag märkte dock inte så stor effekt på min hud och fortsatte därför inte med med. Zink märker jag skillnad i huden när jag tar det, så det prioriterar jag.

Kost

Genom att utesluta eller dra ned på inflammations-ökande ämnen i kosten kan du hjälpa huden att bli mindre inflammerad. Därför är det smart att utesluta/dra ned på Gluten, mejeriprodukter och socker. Jag äter glutenfritt sedan tidigare så jag har inte lagt om min kost speciellt när jag fick problem med hormonell acne men det är många som vittnar om riktigt goda resultat i huden när de lägger om sin kost. Jag märker dock stor skillnad i huden när jag slarvar.

Läka en obalans tar tid

Den hormonella acnen uppkom bara några veckor efter att jag slutat med min p-ring, ex antal nya inflammerade finnar varje dag. Jag hade sedan jag var 13 gått på någon form av hormonella preventivmedel, alltså i 15 år. För mig är det nu 6 månader sedan mitt p-pillerstopp och många verkar skriva att det tar upp till 2 år innan deras hud/kropp är i balans. Det är egentligen inte konstigt när man belastat kroppen med något så länge att det tar tid att hitta balans sedan utan det. Min taktik var och är fortfarande att vara konsekvent med den egenbehandling jag har satt ihop och jag märker att ju mer konsekvent jag är desto bättre resultat dvs desto lugnare blir huden.

Samband hormoner & acne och hormonella zoner i ansikte

Den hormonella acnen uppstår i de “hormonella zonerna “, dvs haka, käkben och överläpp och det är i dessa områden som vår talgproduktion naturligt är mer aktiv. Man vet inte exakt varför hormonerna påverkar huden så att vi får mer finnar, men man vet att könshormoner påverkar utveckling av talgkörtlar (som tex när en tonåring får mer könshormoner och då också tenderar att få mer finnar). Jag läste i någon studie (har tyvärr tappat bort den) att vi är olika känsliga för förändringar av hormoner i kroppen, dvs det handlar inte om att hormoner förändras som tex vid graviditet, pubertet eller p-pillerstopp, utan det handlar om hur vi svarar på denna förändring. Därför kan vissa få acne av att börja äta p-piller medan andra blir av med acne när de börjar med p-piller.

Ge din hud och din spegelbild kärlek

För mig bröt acnen ut i exakt dessa områden, nästan som formen av ett skägg; käklinjen, nedre delen av kinderna upp mot öronen och överläpp. Värst är det längs käklinjen. Jag har accepterat min acne nu, blivit mer vän med min hud och ger huden den kärlek den förtjänar. Det är verkligen inte lätt, jag har fått insikt i hud psykiskt nedbrytande det är med acne, vilket har varit en stor lärdom för mig. Jag förstår nu sambandet mellan psykisk ohälsa och acne, det är många som beskriver det som det värsta under acneperioden, inte själva acnen i sig.

Här kan ni se en bild på mig när den hormonella acnen fortfarande var aktiv och sen när den läkt ut och balanserats, enbart med metoderna ovan. Bild 1: Här var det inte som värst, ni ser att det läkt ut en hel del och att flera av prickarna är ärr men finns fortfarande aktiva inflammerade finnar. Bild 2: är ca 2 månader efter bild 1 och ni ser att all inflammation är borta, och att de mesta av ärren bleknat och läkt bort. Båda dessa bilder är på osminkad hud.

Så här gör du – behandling & egenvård Hormonell acne

Denna rutin ovan är för ansiktshuden. Om du bär ögonmakeup tar du bort den först. Jag rekommenderar vår skonsamma & effektiva Eye makeup remover för det.

 • STEG 1: Rengöring del 1 – Massera in rengöringsoljan på fuktig hud. Rengör genom att massera huden från panna till haka 2 gånger och tvätta sedan bort rengöringsoljan med en fuktig rengöringssvamp. Jag har använt vår Cleansing Oil Tea tree som har antiseptiska och balanserande egenskaper. Svampen är naturlig cellulosa svamp, Facial Cleansing Sponge.
 • STEG 2: Rengöring del 2 – Applicera rengöringsoljan igen och massera in (även nu på fuktig hud). Massera gärna 1 min för att aktivera kroppns egna renande och antiinflammatoriska system – lymfsystemet. Fokusera extra på dina problemområden. Istället för att tvätta bort rengöringsoljan med svampen, tar du nu en fast överfettad tvål, fukta upp händerna med mer vatten och massera in ovanpå rengöringsoljan. Detta skapar ett riktigt mjuk lödder och lösgör allt överskottsfett från huden. Viktigt att du väljer en fast överfettat tvål som inte torkar ut huden. En uttorkad hud i onödan producerar mer talg, och det behöver vi sannerligen inte. Jag använder Hand & Body Soap Lavender Geranium. Efter du löddrat upp oljan med tvålen och masserat runt några varv tar du bort skummet med svampen.
 • STEG 3: Peeling – OBS detta steg gör du inte varje dag! Utan enbart då och då. Läs mer om det längre upp i inlägget under “Egengjord peeling vid acne”. Om du inte ska göra steg 3 fortsätter du direkt til steg 4. Börja med att smörja in huden först med olja för att skydda den. Massera in peeling-pastan på huden (obs endast det drabbade området), låt verka någon minut. Om det svider skölj direkt. och tvätta bort med vatten. Jag har använt mig av rengöringssvampen.
 • STEG 4 Ansiktsmask – Det här steget kan du göra varje dag, eller så ofta du kan. Jag upplever att ju oftare desto bättre, men var vaksam på hur din hud känns. Recept på mask hittar du längre upp i inlägget under “renande/lugnande ansiktsmask vid acne”. Applicera masken på hela ansiktet eller bara där du har din hormonella acne. Låt verka ca 5-10 min och tvätta bort med vatten och svampen.
 • STEG 5 Ansiktsvatten – Det här steget blir extra viktigt om du gjort peeling och/eller mask. Om du gjort det spraya extra mycket för att verkligen pH-neutralisera. Recept på den enkla blandingen hittar du längre upp i inlägget under “Ansiktsvatten för acne“. Spraya ansiktet med ditt blandade ansiktsvatten så att du täckt hela ansiktet. Ta gärna lite extra på en bomullsrondell och gnugga längs hårfästet och jag rekommenderar även att ta lite extra på de mest utsatta områdena med acnen.
 • STEG 6 Serum/ansiktsolja – Här är det viktigt att du tar en produkt som inte täpper till, gärna med antiinflammatorisk effekt. Läs mer om det längre upp i inlägget under “ansiktsolja för acne”. Smörj in huden med serum eller ansiktsolja. Jag väljer gärna Oil Serum Antioxidant. Du tar så lite som du behöver. Det kan räcka med 1-3 droppar i hela ansiktet. Om du har mycket inflammtorisk acne klappa in oljan.

Min förhoppning med det här inlägget är att du ska få inspiration till hur du kan med hjälp av naturliga produkter läka och balansera din hud. Självklart är alla olika och jag kan inte garantera att tipsen ovan funkar, men det är byggda på både min egen research och information på nätet samtidigt som de är noga testade på mig och flera hundra kunder nu månader efter att jag skrivit inlägget. Kommentera gärna hur det går för dig och även om du har frågor eller funderingar. Jag hjälper gärna till.

Vi har satt ihop ett paket till dig

Om du vill testa rutinen som jag satt ihop kan du enkelt hitta produkterna i vårt paket för hormonell acne. Det enda du behöver komplettera med från hälsokost eller matvarubutik är detta:

 • Torkad Kamomill
 • Äppelcidervinäger
 • Bikarbonat

Köp paketet här.

Med kärlek, Sara
Ekologisk hudvårdsterapeut & näringsfysiolog.

Läs mer

Comment List

 • Ronja 16 / 12 / 2019 Reply

  Hej!
  Jag blir full av hopp efter att ha läst din text; jag har i skrivande stund problem med hormonell acne efter att ha ätit p-piller i 13 år och är nu sex månader in i processen att komma i balans. Jag tar många bra tips ur din publicerade text och undrar även om du har några tips kring hur jag läker acne på andra ställen än just i ansiktet? För närvarande har jag problem med haka, tinningar samt bröst och övre delen av ryggen. Samma tips för behandling av dessa områden eller andra strategier?
  Mvh
  Ronja

  • Nomberg Sara 19 / 12 / 2019 Reply

   Hej Ronja! Jag är glad att kunna hjälpa och tipsa dig. Ja samma tips funkar jättebra. Finns några skillnader såkalrt; huden på ryggen tex är mycket mer tålig än i ansiktet. Så du kan troligen gå på hårdare med både tex dubbelrengöring och bikarbonat oftare. På ryggen har man inte risk för tex tilltäppning av smink men absolut av annat; tex kläder. Så var uppmärksam hur/när du svettas på ryggen. Kan du undvika? Och när du svettats alltid duscha bort det. försök använda material som andas mot huden, typ bomull, hampa, ull. Istället för typ polyester.
   Speciellt när du tränar/sover/blir varm.
   Huden på bröstet är väldigt likt ansiktet så de kan du behandla exakt likadant. Lycka till!

 • Anna 22 / 12 / 2019 Reply

  Hej! Nu har jag börjat använda era produkter och lagt till tillskott. Kostförändringar har jag gjort sedan tidigare. Hur lång tid tog det innan du såg en förbättring?
  Mvh
  Anna

  • Nomberg Sara 30 / 12 / 2019 Reply

   Jag började se riktig förbättring efter ca 1mån, men ta gärna regelbundet bilder och ange på en skala från 1-10 varje dag hur du upplever huden, det säger ofta mer över tid än bara en känsla 🙂

   Lycka till!

 • Jessica 11 / 01 / 2020 Reply

  Vilket bra inlägg!
  Jag förlorade mitt tredje barn (några timmar innan förlossningen) i oktober och sorgen blev inte precis lättare av den hormonella acnen som dök upp kring käkbenen och hakan för några veckor sen… tar till mig dina råd och hoppas att det kan bli lite bättre snart. Tar även till mig orden om acceptans och kärlek till min hud och mig själv.

  • Nomberg Sara 13 / 01 / 2020 Reply

   Hej Jessica! Tack för din kommentar och vad kul att du uppskattar inlägget. Tack för att du delar med dig av din historia, jag känner med dig, det är oerhört tufft att förlora ett barn och en sorg som jag upplever alltid kommer ligga kvar, men som kommer att förändras över tid. När kärleken är stor, blir sorgen det. Låt dig sörja på ditt sätt. Kan varmt rekommendera dig, om du är intresserad, att läsa Rachel Brathens nya bok To Love and let go. Den har hjälpt mig mycket. Den ska komma ut nu också på svenska snart har jag hört. Och det glädjer mig att jag kunnat inspirera dig till att känna mer kärlek till dig, det gör så stor skillnad när man blir vän med sin hud och sig själv för den delen. All kärlek och styrka till dig! /Sara

 • Alexandra Johannesson 04 / 02 / 2020 Reply

  Hej!
  Väldigt bra guide och skönt att se något som ger resultat det ger en hopp!

  Hemma har jag nu arganolja, avokadoolja, och black soap är detta några produkter du tycker jag kan använda i något av stegen för att slippa köpa allt nytt?

  • Nomberg Sara 13 / 02 / 2020 Reply

   Hej Alexandra! Tack snälla, vad kul att du uppskattar inlägget! Ja du kan absolut testa att använda dem produkterna du har hemma för att slippa köpa nytt.

 • Anonym 22 / 03 / 2020 Reply

  Hej Alexandra ! Tack för att du ville dela med dig av din berättelse. Min tonårs son hade samma , men även värst på ryggen.
  Vad som förbättrade för honom var jättenattljisolja kappslar, Omega 3 och zink.

 • Nomberg Sara 23 / 03 / 2020 Reply

  Tack för att du delar med dig! Ja precis nattljusolja innehåller GLA också .Skönt att det lugnande sig för honom!

 • Felicia 24 / 03 / 2020 Reply

  Hej!
  Beställde nyss hem detta paket och hoppas på det bästa nu. Efter att ha testat vad som känns som tusentals produkter så har jag tappat hoppet lite. Har haft problem med vad jag tror är hormonell acne i ca 3 år nu efter en abort, vilket har tagit väldigt hårt på mitt självförtroende då jag aldrig haft några problem innan. Upplever dock att det blir betydligt värre på vintern, somrarna är rätt milda. Får för det mesta på hakan, kindben, tinningarna och längst upp i pannan osv.

  Vill dock bara passa på att fråga, är detta bara en kvällsrutin? Och vad har du i sådana fall för rutin på morgonen? Kan du även tipsa om någon bra concealer och foundation som du kanske använt själv och passar till den hudtyp du beskriver? Upplever att jag har en liknande och tycker det är svårt att hitta produkter som lägger sig fint i denna djungel av kosmetika.

  Med vänliga hälsningar,
  Felicia

  • Nomberg Sara 24 / 03 / 2020 Reply

   Hej Felicia! Tack det hoppas jag med. Kom ihåg att ha tålamod och att vara snäll mot din hud <3 Testa gärna också bidrottninggelekapslar eller GLA invärtes, de hjälper många, inkl mig.

   Ja detta är kvällsrutin, på morgonen gör jag steg 5 & 6, ibland steg 4 om jag hade tid och tyckte jag behövde det. Vissa vill rengöra på morgonen, jag är rätt restriktiv kring det, det torkar ut onödigt mycket tycker jag, men du får känna efter hur det funkar för dig. I så fall gör du steg 2, 5 och 6.

   För smink gillar jag de som täcker men som jag inte får fler finnar av. Kan verkligen varmt rekommendera NVEY Eco creme deluxe foundation. Denna hade jag hela min period av hormonell acne. Nu är den helt borta så nu kör jag istället en lättare flytande foundation från Zuii Organic. Den fuingerar superfint men täcker itne så mycket så då behöver du en concealer under. Jag gillar concealers som tex Maria åkerberg Cover stick, hynt beauty concealer. Om du är mycket röd i huden vid finnarna kan jag ocksåp varmt rekommendera Zuii Organic Primer Mint som är gröntonad, supertunn, men korrigerar rodnad väldigt bra. Alla dessa märken går att köpa på tex webshopen Naturligt snygg.
   Lycka till! Kram Sara

 • Felicia 24 / 03 / 2020 Reply

  Jag har testat bidrottninggelekapslar men verkade inte ge mig någon effekt, GLA har jag aldrig testat men har testat många olika tillskott som vitamin B5 och zink. Tar just nu MSM i pulverform tillsammans med C-vitamin. Tycker det är så svårt att veta vilka tillskott man ska ta och hur många så det inte blir för mycket.

  Jag är själv en person som gillar att tvätta av ansiktet på morgonen, men kanske ska se över den rutinen då.

  Tack så mycket för alla tips!

  • Nomberg Sara 24 / 03 / 2020 Reply

   okej jag fattar. Det är helt klart svårt att veta, man måste nästan testa. Så kör nu med denna hudvårdsrutin i minst 2 månader för att se hur den kan hjälpa din hud <3 vi hoppas på gott resultat!

 • Felicia 25 / 03 / 2020 Reply

  Skulle du även kunna tipsa om en bra nattljusolja, GLA? Om du själv tog det, vilken?

  Skulle kunna ställa miljoner frågor, så tack för att du finns där och svarar på allt <3

  • Nomberg Sara 25 / 03 / 2020 Reply

   Tack vad kul att höra <3 Absolut, jag brukar rekommendera ett preparat som heter Borago, det är från elixir pharma. FInns att köpa här tex på Happy Green.

 • Felicia 25 / 03 / 2020 Reply

  Spelar det någon roll om det ör i kapslar eller flytande? Känns på något sätt som att flytande ger effekt lite snabbare 🙂 Tack för tipset! <3

  • Nomberg Sara 25 / 03 / 2020 Reply

   Nej det spelar ingen roll, typ samma upptag. Men gurkörtsolja som finns i borago är inte särskilt gott så mer en smaksak skulle jag säga 😉

 • Felicia 30 / 03 / 2020 Reply

  Hej igen,

  Hittar inte den foundation du tipsade om på naturligt snygg, kanske är slut… Finns det någon annan du testat annars som du tycker är bra? <3

  • Nomberg Sara 02 / 04 / 2020 Reply

   Jag fick precis höra att Nvey Eco inte längre levererar till EU, hoppas de öppnar upp igen, men verkar inte så. Så tyvärr har jag inga fler tips, det är den enda mer täckande foundation som jag testat när jag hade hormonell acne. Men fråga gärna kundservice på naturligt snygg för tips på täckande foundation vid acne 🙂 Och om du orkar får du gärna återkoppla till mig 🙂 alltid kul att höra

 • Therese 15 / 05 / 2020 Reply

  Hej, va spännande och skönt att få allt ihopsatt och inte behöva tänka så mycket själv.. det jag undrar innan jag beställer är om man inte behöver/skall använda någon fuktkräm efter serum/olja?:)

 • Pauline Ryngefors 17 / 05 / 2020 Reply

  Hej!
  Har precis beställt paketet för hormonell akne och längtar tills jag får testa.
  Jag har en fundering kring GLA och andra kosttillskott.
  Jag äter inte kött och tar multivitaminer för vegetarianer och veganer från new nordic och omega tre från alger.
  Funkar det att ta GLA från borago tillsammans med dessa? Jag tycker det är lite klurigt att blanda olika tillskott.

  Tack för alla tips!! 🙂

  • Nomberg Sara 18 / 05 / 2020 Reply

   Hej Pauline! Vad kul att du ska testa våra produkter 🙂 Superbra att du kompletterar med tillskott och det går fint att äta GLA från borago (gurkört) tillsammans med det du redan tar. GLA är en fettsyra som tex omega 3, fast detta är en omega 6 (som är antiinflammatorisk – ej inflammatorisk som de flesta andra omega 6-oljorna). Om du tycker det blir mycket fett på en gång, så kan du ju ta GLA vid ett annat tillfälle än du tar Omega 3, men det är ingen fara. Fett kan man ta när som på dagen, så välj det som passar dig bäst. Lycka till med din nya hudvårdsrutin /Sara

 • Johanna 17 / 06 / 2020 Reply

  Hej! Blir oerhört peppad av ditt inlägg! Jag lider av akne men hur vet man att det är just hormonell akne? Jag har akne längs käklinje, hårfäste, bakom öron men även kinder. Mycket fet hy i hela ansiktet/huvud. Känner mig helt desperat.. Har ätit antibiotika men upplever att det snarare förvärrar och att huden känns fetare i ansiktet av det. Är så trött på att ha det så här vid 39 års ålder. Har inte ätit p-piller på iaf 15 år. Det enda som hjälpt är att vara gravid..
  /Johanna

  • Nomberg Sara 17 / 06 / 2020 Reply

   Vad kul att du blir peppad Johanna! Man behöver det! Jag tycker absolut det låter som hormonella acne, så följ råden i mitt inlägg, även invärtes så tror jag att det kan lösas sig på några månader <3 testa speciellt bidrottninggelekapslarna. Lycka till! Om du vill ha mer hjälp så kan du mejla oss på kundservice@bysara.se /Sara

 • Emma 13 / 01 / 2021 Reply

  Hej!

  Jag har precis fått hem mitt paket med era produkter och är så taggad på att komma igång. Jag har dock några funderingar:
  1. Hur rengör jag svampen? Sköljer jag bara ur den efter användning eller ska den tvättas på något speciellt sätt? Hur länge håller den sig fräsch?
  2. Kan man göra en liten större batch av lermasken så det räcker till flera dagar eller blir den dålig då?
  3. Läste kommentarerna ovan och funderar på vad skillnaden mellan GLA och bidrottninggele är? Kan man testa båda samtidigt eller har dom samma effekt? Vilken skulle du rekommendera att man börjar testa?

  • Nomberg Sara 13 / 01 / 2021 Reply

   Hej Emma!
   tack för dina frågor. Vad kul att du köpt vår paket för hormonell akne och ska börja med det.
   1. Du rengör svampen med tvål och vatten. kika in videon med vår hudvårdsrutin där vi visar hur man tvättar svampen 🙂

   2. Nja, eftersom du blandar lera med vatten och inte har något som konserverar det, kommer den bli ofräsch snabbt. Jämför det med en ätbar sås som stått framme, du skulle inte äta den efter några dagar. Samma gäller med hudvård på enbart naturliga råvaror. Så jag skulle säga att du kan blanda för max 3 dagar, om du förvarar den i kylskåpet.

   3. GLA och bidrottninggele är två helt olika substanser, men som kan ge liknande effekt, dvs balansera hormonerna. GLA är en fettsyra som finns i tex gurkörtsolja och nattljusolja, medan bidrottninggele är som det låter en substans som bin tillverkar. Bidrottninggelen anser jag oftast ge snabbare resultat, jag har dragit slutsatsen att det är mer effektivt i jämförelse med GLA. Eftersom bidrottninggele tillverkas från bin är GLa ett bra alternativ om man inte vill använda animaliska produkter. Du kan testa båda samtidigt, jag har inte hört att någon får sämre effekt av att ta båda, men jag tycker inte det är nödvändigt. Jag skulle rekommendera dig till att börja med Bidrottningsgele.

 • S 01 / 03 / 2021 Reply

  Hej! Jag undrar ifall du menar att man ska hälla i äppelcidervinägern direkt i flaskan ( ansiktavatten) ? Har beställt ditt paket och hoppas på resultat…

  • Nomberg Sara 09 / 03 / 2021 Reply

   Hej! Ja det är en smaksak, du kan absolut hälla äppelcidervinäger rakt i flaskan, det blir några ml när den är full och oanvänd, ca 5-10ml så mellan 5-10 procent vilket jag tycker är en bra nivå. Vill du blanda i något annat går det självklart bra också. Hoppas du blir nöjd med produkterna. /Sara

 • Josefin 15 / 03 / 2021 Reply

  Hej, räcker det med ansiktsolja/serum om man har torr hud men med acne kring käkpartiet? Eller behöver jag komplettera med någon ansiktscreme?

  • Nomberg Sara 24 / 03 / 2021 Reply

   Hej! Där du har acne räcker det nog med enbart att lägga ett tunt lager med serum/ansiktsolja. I övriga ansiktet där du upplever torrhet kan du behöva komplettera med mer. Jag rekommenderar dock aldrig en kräm eller så, utan rekommenderar att du jobbar lager på lager med helt rena produkter, det jag menar då är tex först ansiktsvatten, sen serum, sen ansiktsolja. Då jobbar du i lager på lager och kapslar in fukten ordentligt. En kräm gör samma sak fast kräver tillsatser och ämnen som jag inte brukar rekommendera. Lycka till! /Sara

Lämna ett svar