Blogg | 19 juni, 2015 |

Ekologisk deodorant – aluminiumfri & giftfri

Uppdaterad senast 2019-06-24 Deodoranter är alltid ett hett ämne på mina utbildningar som jag håller på Axelsons. Det anses äckligt

deo

Uppdaterad senast 2019-06-24

Deodoranter är alltid ett hett ämne på mina utbildningar som jag håller på Axelsons. Det anses äckligt att svettas i vårt samhälle idag vilket jag kan tycka är så synd. Svettningen är en nödvändig och oerhört viktig funktion för vår temperaturreglering samt utrensning (detox av slaggprodukter). Vi svettas för att kyla ner vår hud så att vi inte blir för varma vid ansträngning eller vid hög temperatur. Svetten tränger ur från svettkörtlar och ut på huden, den avdunstar och då frigör kroppen värme och kyls därför ner. Svetten innehåller vatten samt natrium- och kloridjoner, men det är faktiskt inte själva svetten som luktar illa som många tror, utan det beror på bakterierna som frodas i den fuktiga armhålan.

För att motverka dålig svett-lukt använder många antiperspiranter. Dessa syftar till att minska själva svettningen eller utsöndringen av vätska. Som ni förstår tycker jag inte det är särskilt bra att använda eftersom jag vill upprätthålla kroppens viktiga funktioner vilket i det här fallet är svettningen.

En antiperspirant innehåller ämnen täpper till svettkörtelgångarna vilket minskar svettningen. Ett sådant debatterat antiperspirant-ämne är aluminiumklorhydrat eller aluminiumklorid. Det är ett kemiskt framställt ämne som täpper till svettkörtelgången och minskar därför effektivt svettutsöndringen. Dessutom har den antibakteriella egenskaper.

Det har pratats och skrivits mycket kring koppling till bröstcancer och denna ingrediens pga av teorier om att kroppen inte kan frigöra sig från slaggprodukter vilket då skulle fastna i lymfkörtlar och på sikt kunna ge bröstcancer. Denna teori är inte bekräftad – som med all cancer kan man aldrig peka på en enskild faktor som orsak. Forskare hävdar att underlaget för studier på långtidseffekter behövs. Däremot kan jag tycka att är oklokt att förhindra en naturlig process och att dessutom göra det med ett syntetiskt ämne som man saknar riktigt bra långtidsstudier på.

Jag känner mig inte bekväm att använda sådana ämnen. Och jag vill dessutom belysa det faktum att vi utsätts för enorma mängder kemikalier dagligen, jag tror inte att det är nyttigt att smörja sig med ett ännu ämne som vi vet tränger in i huden, men som vi inte riktigt känner till konsekvenserna för. Det blir som ett enda stort, mänskligt experiment som jag absolut inte vill delta i. Därför tycker jag att deodoranter är ett mer skonsamt alternativ.

Deodoranter syftar istället till att ta bort den lukt som uppkommer i samband med svettning. Det kan vara genom att tillsätta doftämnen/parfym (som döljer svett-lukten) eller ämnen som verkar antibakteriellt. Där kommer triclosan in som ännu ett ämne jag tycker att du ska undvika. Triclosan verkar bakteriedödande och vi kan hitta det i t.ex. träningskläder, deos och tandkräm. Ämnet är mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan dessutom lagras i fettväv hos både människa (bröstmjölk) och djur. Triclosan kan brytas ner till dioxiner när det förbränns och dioxiner misstänks vara cancerframkallande och hormonstörande.  Forskare anser idag att användningen av ämnet bör regleras eftersom det använts över hela världen och inte kan brytas ner i våra reningsverk.

I ekologiska och naturliga deos används många gånger alun vilket också flera ifrågasätter eftersom det också innehåller aluminium (fast naturligt ursprung). Alun finns tex i kristalldeo eller saltdeo. Alun påstås inte kunna absorberas av huden så därför kan jag tycka att det är ett bättre alternativ.

Jag undviker dock helst både alun, aluminiumklorid samt triclosan. Istället använder jag mig av eteriska oljor och att försöka öka mitt naturliga skydd och normalflora i armhålan. Eteriska oljor verkar antibakteriellt och kan dessutom maskera illaluktande svett. För att inte rubba min huds normala bakterieflora under armarna tvättar jag inte mig med tvål – inte alls, vilket många kan tycka låter helt knasigt. Jag upplever att jag luktar som mest illa om jag tvättat mig med tvål  under armarna, även om tvålen är mild, ekologisk med mycket fett. Jag tror det beror på att ph balansen ändras med tvättningen vilket skapar en gynnsam miljö för bakterier. Jag tvättar mig istället med Cleansing oil Tea tree och en svamp – det fungerar utmärkt för mig. Efteråt smörjer jag mig med ytterligare Cleansing oil för att maskera ev lukt. Det betyder att jag svettas som vanligt, men jag upplever inte att det doftar illa.

Jag har även testat och själv använt ekologiska krämdeos i flera år som jag tycker fungerade utmärkt om man vill ha en torr armhåla. Många innehåller eteriska oljor men även ekologisk kokosolja som verkar naturligt antibakteriell. De innehåller  bikarbonat (aluminiumfritt) som verkar bakteriedödande och motverkar svettlukt. För att få en torr känsla i armhålan används stärkelse från tex majs. Det tycker jag är det bästa alternativet för dig som vill ha en “riktig” deodorant.

KORTFAKTA – Ämnen att undvika i deo:

– Triclosan
– Aluminiumklorhydrat

– Syntetisk parfym

Använd istället:

– Våra ekologiska deodoranter

Cleansing oil Tea tree

Källhänvisning och Boktips:
Läs mer om svettning och temperaturreglering i boken “Människokroppen” ISBN 978-91-47-08435-7

Läs mer om ämnen i vår hudvård i boken “Badskumt” av Katarina Johansson ISBN 978-91-7037-650-4

Läs mer om deodoranter och dess verksamma ämnen i boken “Ren, mjuk och vacker – kemi och funktion hos kosmetika” av Marie Lodén

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.