Blogg | 25 juli, 2015 |

Silikoner i hudvård

Hudvårdsskolan del 1 – Mjukgörare Uppdaterad 2019-03-20. Det finns så många ingredienser som är värda att informeras om. Hudvårdskonsumenter blir alltmer

Hudvårdsskolan del 1 – Mjukgörare

Uppdaterad 2019-03-20.

Det finns så många ingredienser som är värda att informeras om. Hudvårdskonsumenter blir alltmer medvetna om vilka ingredienser man kanske “bör” undvika och som hudvårdsterapeut får jag mycket frågor kring vilka ingredienser som är värst. Jag tänkte därför börja med en liten hudvårdsskola, där detta inlägg blir det första. Jag vill informera dig som konsument vilka ingredienser som finns i din hudvård som du dagligen använder; tandkrämen, body lotion, schampot, rengöringen, osv.

Vi börjar med det klassiska mjukgörande ämnet silikon.

Vad är silikoner?

polydimetylsiloxan (dimethicone)Silikoner är en grupp ämnen som fungerar som ett fett (kallas därför ofta silicone oil eller silikonolja), men är helt syntetiskt framställt. De är mycket populära i hudvård för att t.ex. göra håret blankt och huden len. Silikoner kan användas till mycket eftersom att man kemiskt kan strukturera dem baserat på vad man vill använda det till. De fungerar som en slags mjukgörare dvs gör att huden känns mjuk efter applicering, men de är alltså inte näringsrika såsom vegetabiliska oljor.

Silikoner ska inte förväxlas med engelskans ord för kisel = silicon. Silikoner i hudvård är inte utvunna ur kisel (Si), men de innehåller kiselföreningar. Man kan därmed inte pga kisel-innehållet i silikoner säga att silikoner i hudvård är naturliga.

beauty-1237918Var hittar vi silikoner?

Balsam, krämer, salvor, bodybutters, silikondroppar (används till tex slitna hårtoppar), hårkrämer, smink, lusmedel (för att kväva lössen). De finns även i smörjmedel för cyklar och gångjärn. I innehållsförteckningen slutar de på “cone” och de vanligaste skulle jag säga är dimethicone (polydimetylsiloxan, PDMS) och cyclomethicone, cyclopentasiloxane och dimethiconol.

Vad är de negativa effekterna av silikoner?

FÖR DIG. När du smörjer dig med en kräm eller balsam innehållandes silikoner får du en skön och len känsla, men tyvärr är den inte äkta. Din hud är inte återfuktad eller len – den bara känns så. Det innebär att när du tvättar bort silikonerna så behöver du tillsätta mer produkt. Man kan kalla det för en beroendeframkallande ingredienser där du behöver mer ju mer du tillsätter. Dessutom lägger sig silikonerna som en yta (smörjmedel) och gör att huden inte riktigt kan fungera som den ska. Huden är ett levande organ som andas, de ska ske en in- och utförsel på ämnen. Därför kan många tex få finnar när de smörjer sig med denna tilltäppande ingrediens. Detta är speciellt vanligt när kunder använder smink med silikoner i.

FÖR NATUREN. Silikoner bryts ner i marken endast då marken är uttorkad, men eftersom marken ofta är fuktig sker ingen nedbrytning. De klassas som giftigt för vattenlevande organismer. I reningsverk bryts det ner till siloxaner vilket är svårnedbrytbara i naturen och ackumuleras i näringsväven. Bioackumulering  innebär att ämnen som inte kan brytas ner i naturen ansamlas i djur. Ju högre upp i näringskedjan man kommer desto högre koncentration av ämnet. Tex ett plankton får i sig en molekyl av ett ämne. En liten fisk äter 5 sådana plankton och får då i sig 5 molekyler gift. En större fisk äter 5 sådana mindre fiskar och har då 5×5=25 molekyler gift i sig. Människan är högst upp i näringskedjan och är därmed en riskgrupp för exponering av miljögifter. Det innebär att det som är dåligt för naturen blir per automatik dåligt även för dig.

Silikoner är s.k högvolymkemikalier, de används alltså väldigt mycket. 2005 importerades 38 ton till Sverige varav 37 ton av dessa gick till kosmetikaindustrin. Dessutom importerades 95 ton siloxaner i färdiga produkter, både hudvård och övriga kemiska produkter.

Silikoner ska inte finnas i naturkosmetik eftersom att de är 1) syntetiskt framställda och 2) inte är biologiskt nedbrytbara. Däremot behöver du verkligen vända på produkten och titta på innehållsförteckningen, för trots att man kan tycka att dessa ingredienser inte har något med naturkosmetik att göra kan du tyvärr hitta dom i s.k. naturlig/ekologisk hudvård.

 Okej, så vad väljer vi istället för silikoner?

veg oljorIstället för att välja hudvård innehållandes silikoner använder vi ekologisk och naturlig hudvård fri från syntetiska ämnen. Man använder istället vegetabiliska fetter och vaxer för att smörja och mjukgöra. Dessa fungerar inte bara otroligt bra för detta ändamål utan är även näringsrika på fina fettsyror. Dessutom kan de brytas ner i miljön och belastar således inte varken naturen eller i det längre loppet dig.

Våra ekologiska oljor till ansikte och kropp innehåller självklart inte silikoner eller några andra syntetiska ämnen. Vi använder istället kallpressande, ekologiska oljor.

Du hittar vår silikonfria hudvård under ansiktsvård och kroppsvård.

Vad tycker du om silikoner? Undviker du dom? Kommentera gärna. Du är även välkommen att ställa frågor om andra ingredienser.

Källhänvisning och lästips

– “Skönhet till vilket pris” av Rita Stiens ISBN 9789197530439

– ”Badskumt” av Katarina Johansson ISBN 978-91-7037-650-4

– “Ren, mjuk och vacker  – Kemi och funktion hos kosmetika” av Marie Lodén.

– Läs mer om silikoner och andra miljögifter i svenska vatten

1) Havsmiljöinstitutet: http://havsmiljoinstitutet.se/digitalAssets/1482/1482038_havet-2014_miljogifter-i-biota.pdf 2015-07-25

2) Naturskyddsföreningen: http://www.perfekthalsa.se/wp-content/uploads/2011/04/rapport-solskydd-miljogifter.pdf 2015-07-25

– Läs gärna våra tidigare inlägg om innehåll i 1) Deodoranter 2) Solskydd

BILD 1: Dimethicone http://apps.kemi.se/flodessok/floden/kemamne/siloxaner.htm

BILD 2: http://www.freeimages.com/photo/beauty-1237918

BILD 3: Tillhör Organics by Sara

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.