Blogg | 26 oktober, 2023 |

Akne-guide: Fakta, Orsaker, Symtom, Behandling och Livsstilstips

Akne - ett ord som är bekant för de flesta och ofta omgärdat av frågor och osäkerheter. Varför drabbar det vissa människor? Vad är det egentligen? I detta blogginlägg kommer vi att dyka djupare in i ämnet akne, besvara några av de mest efterfrågade frågorna och ge dig en grundläggande förståelse om denna vanliga hudåkomma.

Vad är akne?

Akne är ett vanligt hudtillstånd som kännetecknas av uppkomsten av pormaskar, finnar, och ibland cystor på huden. Termen “akne” används synonymt med “acne,” och de båda uttrycken betyder samma sak. Det finns flera typer av akne och man kan få det på olika platser på kroppen. Det är en hudsjukdom och något som bör diagnosticeras av läkare. Råden som beskrivs i detta inlägg är egenvård, om behövs medicin ska läkare kontaktas via vårdcentral.

Orsaker och förekomst

Akne är en av de vanligaste hudåkommorna i världen och är något som de flesta av oss har stött på i något skede av livet. Pormaskar, finnar och ibland cystor som dyker upp på huden kan akne vara både besvärande och kosmetiskt påfrestande. Men vad orsakar egentligen akne? Varför påverkar det vissa och inte andra?

Varför får man akne?

Acne börjar uppstå vid tidig pubertet. Vid puberteten ökar produktionen av talg. Akne uppkommer vanligtvis när hårfolliklar täpps till av överskott av talg (sebum/olja) och döda hudceller, vilket leder till inflammation och bildandet av finnar. Talget som huden producerar är inte något dåligt, utan vi behöver en viss mängd för att hålla huden motståndskraftig och elastisk. Det är överskottet av talg som skapar problemen. Att vi överproducerar talg kan bero på flera saker; hormonell som tidigare nämnt men också genetiskt.

Akne kan förekomma på olika delar av kroppen, men är vanligast i ansiktet, nacken, ryggen, bröstet och axlarna. Det kan påverka människor i olika åldrar och svårighetsgraden varierar från mild till svår.

Hur uppstår och utvecklas akne?

Akne uppkommer genom att det börjar med bildningen av pormaskar, för att sedan bli finnar som sedan utvecklas till akne. Pormaskar, även kända som komedoner, uppstår när hårfolliklar i huden täpps till med överflödig talg och döda hudceller. Det finns två huvudtyper av pormaskar: vita pormaskar och svarta pormaskar.

Om bakterier, särskilt Propionibacterium acnes (P. acnes, som numer kallas C. acnes), tränger in i pormasken och börjar reproducera sig i det oljiga miljön, kan detta orsaka en inflammation. Denna inflammation kan resultera i uppkomsten av finnar. Vita pormaskar kan bli till pustler (varfyllda finnar), medan svarta pormaskar kan utvecklas till papler (röda, ömmande finnar).

Om inflammationen fortsätter och fler finnar utvecklas i huden, kan detta leda till akne. Akne är en mer allvarlig form av hudåkomma som kan inkludera olika typer av finnar, inklusive pustler, papler, knölar och cystor. Dessa kan vara smärtsamma och kan lämna ärr när de läker.

Svarta pormaskar

Svarta pormaskar (öppna pormaskar) uppstår när överflödig talg och döda hudceller samlas i hårfollikelns öppning och reagerar med luftens syre. Detta oxiderar talgen och får den att bli mörk, vilket resulterar i det karakteristiska svarta utseendet.

Vita pormaskar

Vita pormaskar (stängda pormaskar) uppstår när överflödig talg och döda hudceller ackumuleras inuti hårfollikeln utan kontakt med luft. Denna typ av pormask förblir därför vit eller hudfärgad eftersom att talgets färg är vit.

Akne på olika platser på kroppen

Det är olika aktivitet i ansiktets talgkörtlar, i den klassiska T-zonen (haka, näsa, kinder, panna) har vi mer aktiv talgproduktion och därför tenderar vi lättare att få pormaskar och därmed också finnar i dessa områden.

Akne på kinderna

Förutom ökad talgproduktion kan yttre faktorer är vanliga orsaker anledning till varför du får akne på kinderna. Det kan tex vara bakterier från våra händer, smink, mobiltelefoner eller örngott. Rengör händer, mobil och byt örngott varje vecka. Det är dock viktigt att du inte tänker att acne uppkommer pga att det är smutsigt, du kan tvätta hur “duktigt” som helst, men ändå ha mycket finnar på kinderna. Då kan det finnas vinst i att uppsöka läkare.

Akne på ryggen

Ryggen är också ett område där vi har ökad talgproduktion, men förutom det kan tex kläder i material som inte andas vara anledningen eller att vi tex tränar men inte duschar efter så att svetten får torka in.

Akne i pannan

Förutom ökad talgproduktion kan finnar i pannan bero på överbelastad lever och njure samt matsmältningsorgan. Tex behöver man dra ner på alkohol, socker eller snabbmat? Dricka mer vatten?

Akne på hakan och halsen

Ofta när man har finnar på hakan och halsen är detta kopplat till hormonerna, och kan kallas hormonell akne. Det kan vara att man blivit gravid, kommit in i klimakteriet, kommit in i puberteten eller slutat med hormonella preventivmedel såsom P-piller.

Diagnos akne

Det är enbart läkare som kan ställa diagnos på akne. Uppsök en läkare på vårdcentral för bedömning.

Symtom – Hur vet man om man har akne?

Det finns olika typer av acne, men det som karakteriserar dom är att det varit pormaskar från start. En aknehud har ofta akne, finnar och pormaskar på samma gång, dvs finnar i olika stadier på olika platser i ansiktet.

Personer över alla åldrar och bakgrunder kan få akne, men det är mest förekommande i tonåren och unga vuxna. Det är något vanliga för killar att få det i tonåren. Akne kan forstätta in i vuxenlivet, och när det gör det, är det mer vanligt hos kvinnor.

Akne kan gå över av sig själv med tiden, annars kan man ta till egenvårdstips och även söka medicinsk hjälp vid behov.

Hur känner man igen akne?

  • Vita pormaskar och svarta pormaskar ser ut som vita eller svarta prickar på huden. Kan vara något upphöjda.
  • Papler – här har det börjat blir en liten rosa upphöjning av huden och det kan vara ömt att röra. Här är det en början till inflammation.
  • Pustler eller finnar – det är papler men här är det vitt eller gult längst ut, det är fortfarande rött/rosa nere vid basen.
  • Noduli – detta är knölar under huden, minst 1 cm. Är smärtsamma.
  • Cystor – kan kallas cystisk akne, här är det flera nodulis som får utbrott samtidigt. Mycket smärtsamma.

Hur ser akneärr ut?

Efter att finnar och akne har läkt är det vanligt att den lämnar kvar märken på huden. Ärren kan vara i form av mörka och röda pigmentförändringar eller nedsjunkna ärr. Dessa ärr och pigmentförändringar kan vara speciellt påträngande när de uppstår i ansiktet, men förekommer också frekvent på den övre delen av ryggen. Sådana ärr kan man även få på övriga kroppen tex om man fått som “finnar” vid inåtväxta hårstrån vid bikinlinjen eller på benen.

Jämförelser olika typer av akne

Det finns många olika typer av akne och tillstånd i huden som kan likna akne. Här går vi igenom olika typer av akne och andra tillstånd som kan likna, så du kan få mer förståelse för din hud. Du bör alltid kontakta en specialist för att få en diagnos och dessa beskrivningar bör enbart användas som generella riktlinjer.

Akne eller finnar

Finnar är en typ av akne, men en finne är som ovan beskrivet, en upphöjning av huden, med vitt fett längst ut och rosa längst in. När man jämför finnar mot akne brukar man syfta till att akne är när man har mycket finnar eller när det blir mer smärtsamt.

Akne eller rosacea

Acne och rosacea är båda inflammationer i huden. Akne förekommer i flera former och även rosacea. Det finns en form som heter acne rosacea där dessa två diagnoser möts. Här ser vi rodnad av ansiktet där huden tenderar att få flush, men också att huden är röd över långa perioder. Det kan också bränna och tingla i huden. Den röda huden kan bli hårdare och det kan uppstå finnar och pustler som liknar akne. Det förekommer ofta också ögonirritationer (okulär rosacea).

Akne eller eksem

Både eksem och akne är en inflammation i huden men eksem är mer torra till naturen, medan akne är rikt på olja. Huden känns fet vid akne, men torr vid eksem. Det kan förekomma rodnad vid båda tillstånden eftersom båda är inflammation, men eksem är mer ofta rött än akne som inte måste innefatta rodnad.

Akne eller svamp

Akne är orsakat av bakterier medan om det är svamp är det orsakat av svamp. En skillnad kan vara att svamprelaterad akne mer ofta kliar, medan vanlig akne inte gör det. Vanlig akne är också förorsakat av pormaskar, det är inte svamp. Dock är båda ett resultat av en mikroflora i obalans på huden.

När bör man söka hjälp för akne?

Om du har testat egenvårdsbehandlingar såsom hudvårdsrutiner och andra livsstillsråd, men det ger inte de resultat du önskar efter 6 veckor, kan du kontakta vårdcentralen. Om du har mycket akne som gör ont eller har ärr kan du också uppsöka vård för vidare hjälp. Du kan även kontakta skolhälsovården eller en ungdomsmottagning om det känns mer lämpligt för dig.

Akne och livsstil

Det finns flera livstilsfaktorer som kan påverka akne.

  • Emotionell stress har länge misstänkts utlösa eller förvärra akne, men dess påverkan på aknes svårighetsgrad underskattas ofta. Man har de senaste åren fått ny data om hur stress kan påverka akne.
  • Acne och mejeriprodukter. Mjölkprodukter kan innehålla hormoner som påverkar talgproduktionen och därmed öka akne.
  • Akne och sol. Solen kan tillfälligt förbättra akne genom att minska inflammation, men detta är inte en långsiktig lösning. Överexponering för solen kan torka ut huden och orsaka mer talgproduktion, vilket kan försämra akne i längden. Solskydd är också en känd produkt som kan täppa till huden.
  • Akne och socker. Höga sockerintag och en kost med högt glykemiskt index kan potentiellt öka risken för akn eftersom det kan orsaka inflammatoriska reaktioner i kroppen som kan påverka hudens tillstånd.
  • Akne när man slutar med p-piller, alltså hormonell acne. När man slutar med hormonella preventivmedel ska hormonbalansen återställas till sin egen naturliga rytm. Detta kan göra så att talgproduktionen ökar.

Behandling och lösning av akne

Det finns inte en snabblösning på inflammation i huden, utan det är viktigt att du är konsekvent med din hudvårdsrutin och behandlar huden med respekt.

Du kan inte tvätta bort finnar

Tänk inte; att ju mer och med ju starkare ämnen desto bättre. Huden behöver talg/sebum kvar på huden, annars kommer den bara överkompensera mer och du får mer oljig hud.

Tvätta med en mild rengöring

Tvätta huden 1-2 gånger per dag med en mild rengöring som inte torkar ut huden. Du kan välja en djuprengörande variant, gärna en som är anpassad till obalanserad och fet hud. Ett bra tips för att förstå om din rengöring torkar ut huden är att tvätta huden och sedan inte smörja in den. Känns huden torr och stram, då har du ett kvitto på att du torkat ut huden. Det är inte en känsla att eftersträva för då har du strippat huden från dess naturliga fetter och fukt, dessa hjälper till att hålla huden frisk, så ju mer du tvättar bort, desto mer i obalans blir din hud och din akne blir värre.

Ekologisk hudvård och akne = oljerengöring

Jag rekommenderar alltid oljerengöring för en aknehud, eftersom det är ett utmärkt sätt att djuprengöra huden utan att torka ut. Jag rekommenderar också gärna en dubbelrengöring för extra hjälp att lösa upp blockeringar som leder till pormaskar. En dubbelrengöring är att först tvätta med olja och sedan följa upp med en löddrande (mild) rengöring.

Rengöring 1 är Cleansing Oil Tea Tree som tvättas bort med ansiktsrengöringssvamp. Sedan följer du upp med rengöring 2 som är en löddrande rengöring, här rekommenderar jag Soap Sensitive Skin eller Soap Lavender, båda fungerar lika bra.

Undvik tilltäppande produkter

Detta kan vara allt från din vårdande kräm, till smink, till solskyddsprodukter. Låt din hud andas. Har du använt smink eller solskydd gör alltid en dubbelrengöring, dvs tvätta först med olja och sen med en mild löddrande rengöring, enligt proceduren ovan.

Tea tree oil mot finnar

Implementera gärna ämnen i din hudvård som visar goda resultat mot finnar och pormask. Tea tree oil är ett växtextrakt som tillsätts hudvård eftersom att den har visat god effekt mot finnar genom sina antimikrobiella, antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper.

Vikten av återfuktning

Det är viktigt att du inte torkar ut en acnehud och för att huden ska återfå balans behöver den ha rätt mängd fuktighetsfaktorer i huden. Återfukta gärna huden efter din rengöring. Detta blir speciellt viktigt om du använt en löddrande rengöring. Du kan även använda ansiktsvattnet för att förbereda huden för nästkommande insmörjande produkt. Detta eftersom att en fuktig hud lättare absorberar näringen som kommer därefter.

Smörj in med lätta hudvårdsprodukter

Serum eller andra lätta hudvårdsprodukter passar för insmörjning. Det är viktigt att du väljer produkter som klassas som “icke-komedogena” dvs att de inte ska täppa till huden. Det är alltså bra att undvika för feta krämer eller oljor på huden. Du kan använda oljebaserade produkter, men välj en tunn variant som inte täpper till.

Sammanfattning

Akne är en vanlig hudåkomma som kännetecknas av pormaskar, finnar och ibland cystor på huden. Det kan förekomma på olika delar av kroppen, med ansiktet, nacken, ryggen, bröstet och axlarna som vanliga platser. Det börjar i regel vid puberteten på grund av ökad talgproduktion, och det kan förvärras av hormonella obalanser och genetik. Det finns olika typer av pormaskar, inklusive vita och svarta, och inflammation kan leda till bildandet av finnar och akne. Ärr och pigmentförändringar kan vara följder av läkt akne.

Flera faktorer som kost, stress och hudvårdsrutiner kan påverka akne. Det är viktigt att förstå att det inte finns någon snabblösning för att bota akne, men en konsekvent och skonsam hudvårdsrutin är avgörande. Rengöring med milda produkter, undvikande av täppande produkter, och användning av återfuktande krämer är några viktiga åtgärder. Rådfråga en läkare om du har svår akne eller om egenvård inte ger önskade resultat.

Referenser

Akne på Internetmedicin.se

Om akne på 1177.se

Akne rosacea på National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseaseshttps://www.niams.nih.gov/health-topics/rosacea

Nascimento, T.; Gomes, D.; Simões, R.; da Graça Miguel, M. Tea Tree Oil: Properties and the Therapeutic Approach to Acne—A Review. Antioxidants 202312, 1264.

Mias C, Mengeaud V, Bessou-Touya S, Duplan H. Recent advances in understanding inflammatory acne: Deciphering the relationship between Cutibacterium acnes and Th17 inflammatory pathways. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2023;37(Suppl. 2):3–11.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.