Blogg | 10 augusti, 2015 |

Tea tree oil

Tea Tree Oil Tea Tree Oil, eller Melaleuca Alternifolia som den heter på latin, kommer från Australien där den använts

Tea Tree Oil

Tea Tree Oil, eller Melaleuca Alternifolia som den heter på latin, kommer från Australien där den använts av urbefolkningen för att rena och läka sår. Redan på 1920 markansfördes Taa tree oil som ett antiseptiskt medel.  Idag har den fått en stämpel som något av en “mirakel-medicin” mot allt möjligt vilket jag helt och hållet kan förstå! Den aktiva komponenten i Tea tree har visats sig i studier ligga i innehållet av terpinen-4-ol (terpener har generellt en antiseptisk effekt).

Tea tree oil mot finnar och acne

Tea tree har en frisk och lite medicinsk doft som många idag faktiskt känner igen, det är en mycket karakteristisk doft. Vanligast stöter du på den i antibakteriella produkter av något slag. På huden verkar Tea Tree antiseptisk och renande vilket gör den till en perfekt eterisk olja för en blandhy som lätt får finnar eller till och med acne. Den verkar dessutom inflammationshämmande – alltså riktig passande mot acne och finnar. Kolla gärna in vårt inlägg om Eye makeup remover för tips vid finnar och acne. Läs det här.

Tea tree mot svamp

Den har även svamphämmande effekt på huden och går att använda mot mjäll och seborroiskt eksem (mjälleksem). För dessa tvättar du området dagligen med en tea tree blandning och kombinera gärna med ett hydrolat av tea tree. Vid mycket mjäll – dra ner på rengöringen och använd istället endast hydrolat. Även en utspädning av äppelcidervinäger har visats sig mycket effektiv mot svamp hos mina kunder. Ta 1 del äppelcidervinäger med 3delar vatten (perfekt att ta Flower water tea tree) och badda området. Gärna flera gånger dagligen. Tea tree fungerar även utmärkt för svamp i underlivet. Blanda 1 droppe tea tree i handen med lite vegetabilisk olja (tex mandel, raps, sesam) och smörj efter varje toabesök. Oftast är problemen borta på några dagar.

Tea tree för husapoteket

Tea tree oil kan användas på insektsbett, nagelinfektioner, fotsvett (dålig lukt), vid förkylning, vid munsår, ohyra hos växter och djur.

Dosering

Eteriska oljor är mycket koncentrerade och därmed aktiva och starka. Du blandar därför ut dom i lite vegetabilisk olja eller köper den redan färdigblandad. KOM IHÅG; man ska aldrig använda eteriska oljor direkt på huden utan spär ut den, jag brukar säga 10dr/100ml. Det är en svag blandning. En aromaterapeut kan säga upp till 30dr/100ml. Som lekman tycker jag dock att man håller dosen låg.

I Organics by Sara’s sortiment hittar du Tea tree i följande produkter:

Cleansing Oil Tea tree: tvätta ansiktet dagligen med Cleansing oil Tea tree för en fräsch och ren hud.  Kan användas för alla hudtyper men kommer till sin fulla rätt vid en blandhy, en hy med finnar eller t.o.m acne.

Flower Water Tea Tree: Badda/spraya ansiktet med rengörande och återfuktande Flower Water Tea tree efter din rengöring. TIPS – Testa gärna att badda dina finnar på ryggen med denna. Kunder rapporterar att finnar försvinner och läker ut fort.

OBS! Om du har problem under en längre tid ska du alltid kontakta en läkare för rådgivning och analys. Vi (ekologiska hudvårdsterapeuter) ger enbart information, inte behandlingsmetoder och behandlingsråd.

Referenser och tips för läsning

– ”Ren, mjuk och vacker – kemi och funktion hos kosmetika” av Marie Lodén

– “Aromaterapi för alla” av Susanne Bilski Ullmark

– http://www.shenet.se/ravaror/eoteatree.html

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.