Blogg | 5 september, 2023 |

Finnar i pannan – en komplett guide

I detta inlägg tar vi ett djupdyk i en holistisk syn på hudvård, där behandlingsrutiner sträcker sig bortom bara produkterna. Vi belyser orsakerna bakom finnar och knottror i pannan, skillnaderna jämfört med andra hudåkommor som milier, och hur externa faktorer som talgproduktion, makeup, hormonell obalans och stress spelar en roll i hudens hälsa.

På Organics by Sara tror vi på ett holistiskt tillvägagångssätt för hudvård och förstår att uppnå en frisk och strålande hud handlar om mer än att bara använda rätt produkter. I det här blogginlägget kommer vi att fördjupa oss i orsakerna till finnar och knottror i pannan, hur du kan förebygga dem och vad du bör göra när de dyker upp. Vi kommer även att särskilja olika hudproblem såsom milier, finnar och knottror, samtidigt som vi belyser vikten av en hälsosam livsstil för att bibehålla hudens balans.

Orsak till finnar i pannan

Finnar i pannan kan uppstå av olika anledningar,

 • Överproduktion av talg
 • Igensatta porer från avgaser, makeup eller solskyddsprodukter
 • Hormonella obalanser, särskilt hos kvinnor
 • Stress och livsstilsfaktorer

Enligt ansiktszonterapi eller facemapping är finnar eller knottror i pannan kopplad mot olika organ beroende på var i pannan de sitter.

 • sitter det vid tinningarna är det mer kopplat mot urinblåsan (drick mer vatten eller behöver du mer mineraler, kanske få igång ett bättre lymfflöde?)
 • mellan ögonbrynen mot lever (har du problem att bryta ner fett, har du mycket ilska inom dig eller behöver du dra ner på snabbmat eller alkohol?)
 • centralt över pannan mot matsmältning (ät mer fibrer och grönt och undvik snabbmat och socker).

Åtgärder och hudvårdsrutin för finnar i pannan

 • Bibehåll en regelbunden rengöringsrutin
 • Välj icke-komedogena, ekologiska hudvårdsprodukter som inte torkar ut huden och som långsiktigt balanserar den
 • Oljerengöring är ett utmärkt sätt för att förebygga och åtgärda finnar i pannan. Välj gärna Organics by Saras Cleansing Oil Tea tree + svamp.
 • Hantera stress genom avslappningstekniker
 • Överväg att justera kosten, t.ex. genom att minska intaget av mejeriprodukter och socker
 • Få igång en detox och läkning i huden genom att stimulera lymfflödet med hjälp av massage, tex med ansiktsroller.

Finnar vid hårfästet

Har du ofta problem med finnar vid hårfästet skulle jag rekommendera tre tips för åtgärder.

 • Har du ofta huvudbonader som du svettas under? Tvätta dessa ofta och låt huden lufta så mycket du kan.
 • När du gör din hudvårdsrutin och tvättar ansiktet, se till att verkligen tvätta bort allt ända upp mot hårfästet. Känns det som att det ofta blir en ansamling där, tvätta extra noga för att se till att verkligen få bort allt. Detta kan vara speciellt viktigt om du använder en oljebaserad rutin (som vår på Organics by Sara är). Du kanske inte vill tvätta ända upp för då får du olja i hårfästet, ta då istället lite tvål och vatten på en bomullsrondell och tvätta längs hårfästet. Avsluta med att spraya ansiktsvatten Flower Water Tea tree och dra längs kanten. Gör detta gärna varje dag om du
 • Se över dina hårstylingprodukter. Ligger det rester kvar av stylingprodukter i hårfästet? Tvätta bort dem noga när dagen är slut. Kan du använda mindre tilltäppande stylingprodukter? tex utan silikoner, undvika hårspray eller försöka skydda huden från exponering.

Skillnad på knottror, finnar och milier

Finnar uppstår av inflammation i en pormask. Det orsakas av en ökad talgproduktion som många gånger är hormonell eller livsstillsbaserad. Finnarna består utav sebum, hudens egenproducerade fett. Finnar kan ligga under huden och sakna utförsgång eller ha en tydlig utförsgång.

Milier är små, vita eller hudfärgade knottror som uppstår på hudens yta. De orsakas ofta av fångad keratin under huden. Dessa har inte en utförsgång.

Knottror i tex pannan kan tex vara ett tillstånd som på engelska kallas “fungal acne”. Det kan uppkomma om du bor i fuktiga miljöer eller har träningspass som är under långt tid. Det kan också orsakas av livsstilsbaserade orsaker såsom kost eller stress. I huden har det blivit en obalans mellan bakterier och svampar.

Keratosis pilaris är en ofarlig hudsjukdom som innebär att man har röda/bruna knottror på överarmarna, låren och skinkorna. Det kan ungefär se ut som gåshud och kan också kallas kycklinghud. Det är relativt vanligt att också ha torr hud. Det orsakas av en överproduktion av keratin och för att bli av med dessa rekommenderas regelbunden peeling, gärna vid varje dusch följt av insmörjning med en fetare produkt.

Sminket kan vara boven bakom finnar eller knottror

Oavsett om det är finnar, knottror eller milier du har, kan tilltäppande produkter vara en stor bov i dramat. Speciellt om du upplever en förvärring av huden när du använt denna produkt. Tex mer finnar några timmar efter du sminkat dig eller lagt på solskydd. Här kommer mina bästa tips för det:

 • Tvätta dina sminkborstar varje vecka, använder du tex en foundationsborste eller beauty blender tvätta den efter varje användning. Låt dom alltid torka helt innan du använder igen, ha flera ifall de inte hinner torka.
 • Använd tunnare sminkprodukter som låter huden andas, tex mineralsmink kan ge god täckningsförmåga men täpper inte till.
 • Har du använt produkter som är tilltäppande, gör en dubbelrengöring på kvällen.

Ingredienser som är extra bra mot finnar och knottror

 • Tea tree – en ingrediens som naturligt balanserar huden och är bra för att motverka svamp och annan inflammation i huden. Organics by Sara har en rengöring med tea tree samt ett ansiktsvatten, dessa är utmärkta produkter att använda vid finnar i pannan.
 • Peeling och syror – Tilltäppta pormaskar ligger ofta bakom finnar och knottror därför kan peeling ofta hjälpa till. En peeling med korn eller syror kan lösa upp blockering av döda hudceller och fett. Var dock försiktig och använd inte för starka produkter eller för ofta. Jag tipsar ofta om att lägga i 10ml äppelcidervinäger i vårt ansiktsvatten med tea tree, det ger ett naturligt ansiktsvatten med surare pH pga äppelsyran i äppelcidervinäger (naturlig AHA-syra).
 • Lera – leror har förmåga att dra ut överskottsfett och kan hjälpa till att motverka tilltäppta porer. En lermask är därför toppen att applicera minst 1 gång i veckan efter rengöringsrutinen. Smörj därefter in med vårdande produkter, gärna med extra fukt. Låt masken sitta på så länge du kan, men låt den inte torka. Spraya regelbundet med ansiktsvatten över masken. Organics by Saras lermask är renande och återfuktande med vit lera, kolloidalt havremjöl och kiselalger.

Var snäll mot huden

Tänk på att inte torka ut för mycket. Om du drar för mycket fett och fukt från huden kommer du trigga en talgproduktion, vilken kan leda till mer finnar, så var måttfull. Ju längre tid på huden eller ju mer starka produkter behöver inte alltid ge bättre resultat. Var snäll mot din hud! Ibland får du bäst resultat av att backa istället för att gasa på. Läs gärna våra andra inlägg kring finnar och akne, tex inlägget om akneärr.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.