Blogg | 23 januari, 2024 |

Milier – Få bukt och förebygg knottror runt ögonen

Hudterapeutens bästa råd för att förebygga och behandla milier, små vita cystor som ofta dyker upp runt ögonen. Genom att anpassa din hudvårdsrutin, undvika överbehandling och ta hjälp av professionella hudterapeuter kan du effektivt bli av med dessa knottror och återfå en hälsosam hud. Följ tipsen och få bukt med milier på ett skonsamt och effektivt sätt.

Besväras du av små knottror på huden runt ögonen? Oroa dig inte, det kan vara milier, men det finns hjälp att få. Som ekologisk hudterapeut delar jag med mig av några tips för att förebygga och behandla dessa små vita cystor.

Vad är milier och varför uppstår de?

Milier är små vita cystor, knottror eller kulor som oftast dyker upp kring ögonen eller på kinderna. Dessa cystor/fettknölar bildas av en överproduktion av talg och keratin (naturligt protein). Keratinet och talget bildar små bubblor under huden som visar sig som små, vita knottror på hudytan.

Det är viktigt att skilja på milier och vita pormaskar, då milier saknar poröppning samt ligger under hudytan och att försöka klämma dem kan leda till ärr och andra märken på huden.

Varför får man milier?

Milier kan uppstå av olika anledningar; Torrhet på huden, speciellt yttorrhet, kan vara en orsak. Överproduktion av talg, vanligtvis kopplad till fet hudtyp eller hormonella förändringar, är en annan faktor. Användning av fel produkter för din hudtyp (tilltäppande produkter), överbehandling av huden och livsstilsfaktorer som överexponering för sol och rökning kan också bidra till uppkomsten. Det är också vanligt att glasögonbärare får det runt ögonen.

Det är också vanligt förekommande hos bebisar, då kallas det babyfinnar elller hormonprickar.

Förebygga uppkomsten av milier: 5 tips från en hudterapeut

Se över din ögonkräm

Använd produkter som är anpassad till den känsliga huden runt ögonen. Undvik för feta produkter som täpper till, välj gärna en produkt som hjälper till att bevara fukt. Om du fått milier runt ögonen är det ofta pga att det blivit tilltäppt där. Det kan handla om en för fet concealer, eller smutsiga sminkborstar.

Tvätta glasögonen ofta

Om du bär glasögon är det extra vanligt att få milier. Genom att varje vecka tvätta glasögonskalmen med diskmedel som löser upp fettet som samlats på bågarna kan du undvika milier.

Exfoliera regelbundet

Exfoliering avlägsnar döda hudceller och kan hjälpa till att förebygga milier. Använd en mild peeling 1 gång i veckan, även under ögonen, om det är där du har besvär. Eftersom milier kan komma av tex yttorrhet, är det viktigt att du heller inte över-exfolierar. Innan du börjar exfoliera mer är det viktigt att du försöker förstå varför just du får milier. Är det för att du har för tilltäppande produkter runt ögonen eller trex torkar ut din hud? För om det är pga uttorkning kommer mer exfoliering inte att hjälpa.

Ditt smink och dina sminkborstar kan ge milier

En vanlig anledning är för tilltäppande produkter och det gäller inte enbart hudvårdsprodukter utan också smink. Se därför till att kolla igenom ditt smink, kanske har du en concealer som är för tilltäppande för din hud runt ögonen, eller en rouge om du får det på kinderna. Tex om du har en fet hy som lätt blir tilltäppt och har en rouge med ricin eller kokosolja kan man det vara en anledning.

En annan vanlig anledning till att man får milier är att man använder smutsiga sminkborstar. Sminkborstarna samlar upp fett från huden, döda hudceller och smink som blir en enda gegga på huden som kan täppa till. Tvätta därför alltid dina sminkborstar 1 gång i veckan. Om du använder flytande foundation eller concealer är det bäst att tvätta den efter varje användning. Borsten måste inte vara helt torr när du använder den nästa gång, så du behöver inte vara orolig för att en inte hinner torka. Organics by Saras tvålar är perfekta för att tvätta dina sminkborstar.

Hudterapeutens tips för att bli av med milier

Kläm inte milier

Försök inte att klämma eller ta bort milier själv, det kan skada huden och leda ofta till inflammation och ärrbildning.

Kan försvinna av sig själv

Milier försvinner oftast av sig själva över tid, men du kan också exfoliera regelbundet för att underlätta processen. Om du inte vill vänta, konsultera en certifierad hudterapeut för professionell borttagning med en steril lansett eller nål.

Ta hjälp av ett proffs

Besök en hudterapeut för att få professionell hjälp. Hudterapeuten kan använda en steril lancett för att skapa en utförsgång och försiktigt pressa ut milien.

Sammanfattningsvis, ha tålamod, exfoliera regelbundet och sök professionell hjälp om du behöver hjälp ta bort envisa milier. Genom att följa mina råd kan du bidra till att förebygga och behandla dessa små knottror på ett effektivt sätt. Lycka till!

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.