Blogg | 4 januari, 2024 |

Yttorr hud – så blir du av med fuktfattig hud

Med vinterns ankomst står många av oss inför den utmaningen att vår hud blir extra känslig och torr. Kylan, blåsten

Med vinterns ankomst står många av oss inför den utmaningen att vår hud blir extra känslig och torr. Kylan, blåsten och den torra inomhusluften kan leda till yttorrhet, vilket resulterar i en hud som känns stram och irriterad. Om du har känt av att din hud reagerar på vinterkylan eller om du tidigare har använt för starka hudvårdsprodukter, så är detta inlägg för dig.

Vad är yttorr hud och hur känns det?

En hud som lider av yttorrhet är fuktfattig och behöver extra vård för att återställa hudens skyddande barriär. Yttorr hud kan kännas stram, torr och ibland klia. Den reagerar ofta på temperaturförändringar och kan bli röd och irriterad. Att identifiera yttorrhet kan vara enkelt genom att pressa ihop huden på kinden eller trycka lätt på nästippen – om små linjer bildas, är det ett tecken på yttorrhet. När hudvårdsprodukter har svårt att absorberas av huden, indikerar det oftast yttorrhet. Trots upprepade appliceringar kan det kännas som om produkterna mestadels ligger på ytan och inte tränger in.

Glåmig hud är vanligt på vintern

Yttorr hud uppstår när överhuden, det yttersta lagret av huden (epidermis), blir fuktfattig och uttorkad. Då ser huden lätt glåmig och trist ut. Det kan bero på flera faktorer; felaktig hudvårdsrutin, överanvändning av ämnen som rubbar hudbarriären (tex syror), brist på skyddande och fuktgivande vårdm samt påverkan av yttre element som kallt väder och överdriven exponering för sol. Yttorrhet är ofta en temporär reaktion på dessa faktorer och kan drabba alla hudtyper, oavsett om de är normala, blandade eller feta. Att identifiera och behandla yttorr hud kräver anpassad hudvård för att återställa fuktbalansen och stärka hudens naturliga barriär.

Skillnad mellan yttorr hud och torr hud?

En vanlig fråga vi får är hur man vet om man har en yttorr eller torr hud. Yttorrhet är ett tillfälligt tillstånd som påverkar hudens yta, medan torr hud är en permanent hudtyp med låg talgproduktion och strukturell torrhet i huden. Båda hudtyperna behöver dock återfuktas, och för torr hud är oljebaserad hudvård särskilt viktig.

Oljebaserad Hudvård skyddar hudbarriären

Oljebaserad hudvård är ett effektivt sätt att bekämpa yttorrhet. Oljor hjälper till att återfukta och skydda hudbarriären. Vår ekologiska hudvårdsterapeut och grundare Sara Nomberg har satt ihop ett paket för yttorr hud. Vårt ekologiska hudvårdspaket för känslig och yttorr hud inkluderar:

  • Cleansing Oil Sensitive Skin: En mild rengöringsolja som skonsamt tvättar bort smuts utan att rubba hudens naturliga barriär.
  • Flower Water Lavender: Ett återfuktande ansiktsvatten med lavendel som lugnar och ger fukt utan att irritera den känsligaste huden.
  • Oil Serum Sensitive Skin: Ett fuktgivande serum med antioxidanter för att skydda och vårda huden djupt. Perfekt för att mjukgöra och återfukta.
  • Facial Balm Antioxidant: En vattenfri och skyddande balm rik på antioxidanter som effektivt kapslar in fukten och lämnar huden mjuk och len. Perfekt produkt på vintern för att motverka yttorrhet, det blir som att klä på huden en dunjacka innan du går ut och möter kylan.

Undvik starka rengöringsprodukter

Ett viktigt råd för att hantera yttorr hud är att undvika starka rengöringsprodukter. Löddrande rengöringar bör helst hoppas över, eftersom att du behöver återställa fuktbalansen i din hud. Istället rekommenderar vi att använda mildare alternativ som rengöringsolja. För de som normalt använder syror i toners eller andra produkter, är det bäst att avstå från dem tills huden har återfått sin balans. Genom att anpassa din rengöringsrutin kan du snabbt och effektivt hantera yttorrhet och främja en hälsosam hudbalans.

Hudvårdsrutin för yttorr hud

Följ vår grundares, Sara Nomberg, skräddarsydda hudvårdsrutin:

Fukta ansiktet och massera in Cleansing Oil Sensitive Skin i utåtgående rörelser. Tvätta bort rengöringsoljan med en fuktig rengöringssvamp.

Spraya Flower Water Lavender för att ge extra fukt.

Applicera Oil Serum Sensitive Skin genom att smörja varsamt in ansiktet.

Värm en liten mängd Facial Balm Antioxidant mellan fingertopparna och applicera över ansiktet och under ögonen.

Denna skräddarsydda hudvårdsrutin, tillsammans med våra ekologiska produkter, är utformad för att ge optimal vård för yttorr hud. Ge din hud kärlek och näring med naturens egna botemedel

Varför ekologisk hudvård?

Ekologiska hudvårdsprodukter är ett kärnvärde hos oss på Organics by Sara. De innehåller naturliga ingredienser fria från skadliga kemikalier som kan irritera huden. Dessutom stöder ekologisk hudvård hållbarhet och bidrar till en hälsosammare planet.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.