Blogg | 5 januari, 2023 |

Allt du behöver veta om ekologisk hudvård – en guide till den växande hudvårdstrenden

Ekologisk hudvård har vunnit popularitet de senaste åren, och det finns många frågor kring detta ämne. Organics by Sara har sålt ekologisk hudvård sedan 2010 och i detta blogginlägg besvarar vi de fem mest vanliga frågorna om ekologisk hudvård. Vi kommer att utforska vad ekologisk hudvård är, dess fördelar, prisjämförelser, och viktiga överväganden när du väljer ekologiska produkter. Om du är nyfiken på ekologisk hudvård, följ med på denna resa.

Vad är ekologisk hudvård?

Ekologisk hudvård är hudvårdsprodukter som är tillverkade av naturliga, ekologiska ingredienser. Dessa produkter är oftast fria från syntetiska tillsatser och andra syntetiska ämnen såsom parabener, ftalater och sulfater, som kan vara skadliga för huden och miljön. Ekologisk hudvård är alltså ett skonsammare alternativ till konventionell hudvård, som kan vara mer belastande för huden och miljön.

Vad är fördelarna med ekologisk hudvård?

Det finns många fördelar med att använda ekologisk hudvård. Här är några av de vanligaste:

Hjälper till att bevara hudens naturliga barriärfunktion

Många ekologiska produkter är rika på ämnen som hjälper till att bevara hudens naturliga barriärfunktion, vilket gör att huden kan behålla sin fuktighet och spänst bättre. I Organics by Saras produkter använder vi tex oljerengöring som bibehåller hudens barriär, ansiktsvatten som stöttar hudens fuktighetsfaktorer samt ansiktsoljor som skyddar barriären med sina fettsyror.

Skonsam mot huden

Ekologiska produkter är oftast fri från syntetiska tillsatser och kemiska ämnen, vilket gör att de är mildare mot huden och mindre lika benägna att orsaka irritation. I Organics by Saras produkter hittar du enbart snälla ingredienser från naturen som kroppen kan bryta ner. Är du extra känslig väljer du våra oparfymerade produkter.

Miljövänligt

Ekologisk hudvård är oftast producerad på ett mer miljövänligt sätt, där man använder ekologiska råvaror som är odlade utan att använda bekämpningsmedel och andra kemikalier. Dessutom kan många ekologiska produkter förpackas i återvinningsbart material, så att man kan minska sin miljöpåverkan ännu mer. Organics by Sara produkter är förpackade i glasflaskor eller burkar som kan återvinnas.

Är ekologisk hudvård verkligen bättre?

Det finns inget direkt svar på den här frågan, eftersom det beror på vem du frågar och vilka faktorer den personen värderar. Vad som är “bättre” för en person kan vara annorlunda för någon annan, beroende på hudtyp, hudtillstånd och personliga preferenser. Vad vi kan säga är att ekologisk hudvård ofta är mer skonsam mot huden och kan vara ett bra alternativ för dem som lider av känslig hud eller som vill undvika syntetiska tillsatser och kemiska ämnen. Orsaken till varför du vill undvika syntetiska kemikalier och istället använda ekologisk hudvård kan vara många, men en viktig anledning kan vara för att minska sin exponering för hormonstörande kemikalier som ofta finns i konventionell hudvård. Ekologisk hudvård är mer miljövänlig och innehåller mindre syntetiska kemikalier så det är i de allra flesta fall ett bättre alternativ för både huden, hälsan och miljön.

Vad kostar ekologisk hudvård?

Ekologisk hudvård kan vara något dyrare än konventionell hudvård då det är mer kostsamt att producera en råvara ekologiskt jämfört med konventionellt, men det finns produkter inom alla prisklasser eftersom det inte bara är råvarukostnaden som bestämmer en produkts pris. Många märken erbjuder även resestorlekar och prova-på-kit, så att du kan testa olika produkter i mindre storlek lite billigare innan du köper fullstora förpackningar. Det kan också vara värt att investera i bra ekologiska hudvårdsprodukter, eftersom de kan hjälpa till att balansera och vårda huden på djupet, vilket kan göra att du behöver använda färre produkter i längden.

Vad ska man tänka på när man väljer ekologisk hudvård?

Det finns många saker att tänka på när man väljer ekologisk hudvård. Här är några tips på vad du kan tänka på:

Välj produkter som passar din hudtyp

Det är viktigt att välja produkter som passar din hudtyp, oavsett om de är ekologiska eller konventionella. Om du har fet hud bör du välja produkter som inte täpper till samt balanserar huden, medan du om du har torr hud bör du välja mer återfuktande och fetare produkter.

Läs innehållsförteckningen

Se till att läsa innehållsförteckningen på produkterna du väljer, så att du kan se vilka råvaror de innehåller. Var noga med att välja produkter som innehåller naturliga och ekologiska råvaror så långt det är möjligt. I Organics by Saras produkter kan du vara säker på att du får så rena råvaror som möjligt med högsta kvalitet. Vi väljer alltid ekologiskt certifierade råvaror.

Ekologisk certifierad hudvård

Det finns olika certifieringar som garanterar att en produkt är ekologisk och naturlig. Några vanliga certifieringar är EcoCert, NaTrue och BDIH. Det som är viktigt är att du förstår vad dessa certifieringar står för. Många är tyvärr inte så strikta som man kan tro, tex ecocert kräver enbart 10% ekologiskt innehåll. Finns tyvärr risk för greenwashing. Vårt tips är att handla hos företag du litar på och våga ställa frågor.

Har du fler frågor om ekologisk hudvård?

Tveka inte att kontakta oss och läs även gärna mer på våra vanliga frågor & svar.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.