Blogg | 2 mars, 2020 |

Fördelar med ekologisk hudvård

Vi har aldrig konsumerat så mycket hudvård som vi gör idag, men vår hud har aldrig mått sämre. Något är

Vi har aldrig konsumerat så mycket hudvård som vi gör idag, men vår hud har aldrig mått sämre. Något är mycket tokigt. I det här blogginlägget lär Sara dig om fördelar med ekologisk hudvård och vad du ska tänka på när du väljer ekologisk hudvård.

Vad är ekologisk hudvård?

För att förstå fördelar med ekologisk hudvård är det först viktigt att förstå vad ekologisk hudvård är. Ekologisk hudvård är hudvård som innehåller ekologiskt odlade ingredienser, dessa kommer från naturen och är odlade utan gifter. Om du vill lära dig djupare kring begreppet, läs vidare om det i inlägget “ekologisk hudvård“.

Fördelar med ekologisk hudvård

Det finns flera fördelar med ekologisk hudvård; för hälsan, för resultatet på huden och för miljön.

För hälsan

Vi lever i en kemikaliefylld värld. På 50 år har kemikalieproduktionen i världen ökat från cirka 7 miljoner ton till över 400 miljoner ton per år och för många kemikalier saknas fortfarande kunskap om hur de påverkar människors hälsa och miljön.

När det gäller hudvård så är endast 10-20% av alla ingredienser som används inom kosmetika registrerade och utvärderade i REACH (EU’s kemikalieförordning). Detta innebär att vi vet mycket lite om hur alla ingredienser vi använder i hudvård idag, faktiskt påverkar oss.

När du väljer ekologisk hudvård baserad på naturliga råvaror behöver du inte oroa dig för detta eftersom den inte innehåller syntetiska kemikalier. En fördel med ekologisk hudvård är alltså att du utsätter huden och kroppen för mindre kemikalier.

Vissa tycker inte att man ska oroa sig för syntetiska kemikalier, men eftersom det finns kunskapsluckor med riskerna, så håller vi oss undan dem. Vi tycker att en syntetisk kemikalie/ingrediens ska få användas först när den är testad som säker, inte att den ska bevisas osäker för att tas bort. Det finns flera ingredienser som används flitigt inom konventionell och syntetisk hudvård som klassas som hormonstörande, miljöfarliga, cancerogena och allergena. Men som alltså fortfarande klassas som säkra att använda… rätt sjukt! Läs mer om denna brist i kemikalielagstiftningen i inlägget “Vi är inte så skyddade som vi tror”.

För resultatet på huden

Hannah Sjöström som driver Naturligt snygg och bl.a. skrivit boken Hello Glow beskriver hur hennes hud gick från att ha varit grå, halvtorr och problematisk till en hud med lyster, som känns återfuktad och utan orenheter. Förändringen hon gjort var att byta till ekologisk hudvård. Det är många inklusive mig själv som upplever detta. Helst plötsligt “lever” huden och den ser frisk och välmående ut. Jag tror mycket ligger i de oljor som stärker hudbarriären, de näringsrika ingredienserna och rengöringar som inte torkar ut. Huden får helt enkelt en chans att komma i balans.

Detta är observationer och inte resultat i omfattande studier, men genom mina 10 år som yrkesverksam inom ekologisk hudvård har jag enbart stött på jubelrop när kunder går över till våra ekologiska hudvårdsprodukter från syntetisk hudvård.

Den feedback som vi ofta får från kunder av vår ekologiska oljebaserade hudvård är tex;

  • Ökad lyster
  • Mer elastisk och följsam hud – huden ser yngre ut
  • Huden ser friskare ut
  • Huden känns lugnare, mer i balans
  • De har aldrig haft så få produkter i sin rutin, och deras hud har aldrig mått bättre

För miljön

Ekologisk hudvård med dess ekologiskt odlade ingredienser släpper inte ut syntetiska gifter från odlingen och inte heller från tillverkningen av färdiga råvaran. Utan tar istället hänsyn till miljön. När du köper ekologisk hudvård väljer du att aktivt säga nej till mer utsläpp av syntetiska kemikalier, för det du köper idag påverkar vad som finns på butikshyllan imorgon.

En annan aspekt är också att syntetisk hudvård ofta innehåller ingredienser som härstammar från petroleumindustrin (silikoner, mineralolja), vilket är ändliga råvaror. Ekologisk hudvård med dess naturliga och ekologiskt odlade ingredienser använder istället förnyelsebara råvaror.

Risker med ekologisk hudvård

Som alltid finns det två sidor av myntet. När vi pratar om fördelar med ekologisk hudvård behöver vi också beakta nackdelarna. Finns det några risker med ekologisk hudvård? Du kanske tidigare har hört är att ekologisk hudvård innehåller allergena ämnen, alltså ämnen som kan framkalla allergi. Det man främst syftar på då är de eteriska oljor, som används som doftsättning och terapeutisk effekt inom ekologisk hudvård. Eteriska oljor är doftämnen från naturen och tittar man närmre på dem består de av små beståndsdelar. Det är dessa beståndsdelar, eller doftkomponenter som de också kallas, som klassas som allergena.

Ett allergent ämne innebär inte att alla kommer reagera på det. De flesta människor klarar doftämnen alldeles utmärkt, men vissa personer som har en känslig hud kan uppleva irritation. Denna irritation skulle de troligen också fått av syntetisk hudvård, om den var parfymerad. Dessa doftkomponenter som finns i eteriska oljor finns alltså även i syntetisk parfym och hudvård.

Så här ligger problematiken i de aktiva doftämnena (doftkomponenter), snarare än i den ekologiska hudvården som helhet. Vi rekommenderar därför alltid personer med känslig hud att välja oparfymerad hudvård, oavsett om den är ekologisk eller syntetisk. Du kan läsa mer om dofter och parfym i vårt inlägg “Farlig parfym?”

Ekologisk hudvård ser ofta till helheten

Ekologisk hudvård produceras ofta utifrån ett holistisk synsätt vilket innebär att man ser på huden som en helhet och behandlar den därefter. Huden är ett spegel av vårt inre som signalerar statusen inombords. Om du är stressad får du finnar och irriterad hud eller om du sover dåligt blir den grå och mörk under ögonen, kanske svullen.

När man förstår att huden är ett resultat av flera faktorer förstår man att en hudvårdsprodukt omöjligt kan lösa hela problemet. Därför pratar man sällan om Quick fix inom ekologisk hudvård utan att man långsiktigt jobbar med att stärka huden.

Att tänka på när du väljer ekologisk hudvård

Välj hudvård efter din hudtyp

Ekologiskt som begrepp förklarar egentligen hur råvaran är odlad (alltså vilken typ av ingrediens produkten innehåller), men inte om den passar din hud. Det finns massor av ekologisk hudvård och allt passar inte alla, precis som all syntetisk hudvård inte passar alla. Därför är det viktigt att du väljer hudvård som är anpassad efter din hudtyp. Ekologisk hudvård är alltså inte per definition anpassad för känslig hud som många tror, utan kan vara precis lika aktiv som en syntetisk. För mig är ekologisk hudvård ett krav för att jag ska vilja använda produkten, och sen väljer jag inom den ekologiska hudvården vilka produkter som passar min hud just nu.

Lär dig mer om vad som passar din hud i vår guide Ekologisk hudvård för olika hudtyper.

Less is more

Enligt hudforskaren Johanna Gillbro kan överflöd av produkter ge effekter på huden och det kan vara ett skäl till en mer minimalistisk hudvårdsrutin.

När du väljer enklare produkter med färre ingredienser belastar du huden med mindre. Detta är speciellt viktigt om du har känslig hud, men kan ses som en ledstjärna av alla tycker jag när vi väljer hudvård. Vi vill stötta vår hud med enkla ingredienser som i all sin enkelhet kan uppnå balans, kanske till och med bättre än en produkt med lång, komplicerad innehållsförteckning. Därför har Organics by Sara’s produkter relativt korta ingrediensförteckningar.

Efterfrågan ökar

Vi älskar ekologisk hudvård. De fördelar som vi berättat om här gäller ekologisk hudvård generellt. Men det är också mycket viktigt att förstå att det finns en enorm bredd inom ekologisk hudvård. Fler och fler tillverkare ser fördelarna med ekologisk hudvård och hur efterfrågan ökar. Det tycker vi är positivt, men det ökar också risk för greenwashing. Du kan läsa mer om detta i vårt inlägg “Låt oss ta tillbaka begreppet Ekologisk hudvård“. Vi tycker därför att du ska välja 100% ekologisk hudvård – det är det absolut bästa valet, både för din hud och miljön. Våra produkter, Organics by Sara, är såklart 100% ekologiska, dvs alla ingredienser i produkten är ekologiskt certifierade. Här kan du läsa mer om vår story.

Välkommen att ställa frågor i kommentarsfältet nedan.

Referenser och lästips

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.