Ekologisk hudvård

Om ekologisk hudvård

Vad innebär termen “ekologiskt”?

Ekologiskt är en odlingsmetod och kan därför certifiera odlade råvaror som ekologiska. Vid en ekologisk odling används inga kemiska besprutnings-eller bekämpningsmedel. Naturliga får användas såsom exempelvis såpa och kalk. Det innebär att ekologiska råvaror utsätts för mindre kemikalier vid odlingen än konventionella vilket resulterar i renare råvaror. Vill man ha rena, ”giftfria” råvaror ska man alltså handla ekologiskt.

Många tror att naturligt är samma sak som ekologiskt, men det stämmer inte. En tomat som är konventionellt odlad med kemiska bekämpningsmedel är ju naturlig – men inte eko. Naturligt innebär alltså att det tas från naturen, men det säger inget om själva processen. Ekologisk specificerar hur själva odlingen gått till. Detta betyder också att tex lera som inte kan odlas inte kan vara ekologiskt – men är självklart naturligt.

Alltså; Naturligt ≠ ekologiskt MEN ekologiskt = naturligt

Vad innebär ekologisk hudvård?

När det kommer till ekologisk hudvård blir det genast mer svårt eftersom att det inte längre gäller en enskild råvara utan nu en produkt sammansatt av flera olika ingredienser. Dessa ingredienser är inte alltid enbart råvaror som odlas. Tex ett konserveringsmedel eller emulgeringsmedel är inte en råvara, men dessa ämnen behövs för att exempelvis skapa en kräm. Därför brukar man inom ekologisk hudvård prata om hur stor del av innehållet som är ekologiskt. Ibland står det på förpackningen att 99% är naturligt och 25% ekologiskt. Men produkten marknadsförs fortfarande som ekologisk!

När jag köper ekologisk hudvård förväntar jag mig dock att ALLA ingredienser är ekologiska, dvs 100% ekologiskt– men det är endast möjligt om jag enbart använder mig av råvaror. Därför väljer vi att tillverka hudvård som består av ekologiska råvaror – vegetabiliska oljor och eteriska oljor.

 

Kort info om ekologisk hudvård

Ekologisk hudvård är produkter som innehåller råvaror som är naturliga dvs. att de kommer från växtriket. De innehåller essentiella fettsyror för kroppens celler och andra proceser i kroppen.  De innehåller även fettlösliga vitaminer för huden.

Råvarorna är odlade utan kemiska bekämpnings- och besprutningsmedel, vilket ger dig rena produkter fria från kemikalier.

Dofterna som används i den ekologiska hudvården kommer ifrån naturens egna dofter, de eteriska oljorna som är doftessensen i växter. Dofterna utvinns från frön, blommor, blad, ved och rötter.

Den största skillnaden mellan “vanlig” hudvård (petroleumbaserad) och ekologisk hudvård är att alla råvaror som används i den ekologiska hudvården är förnyelsebara, dvs. råvaror som kan komposteras och återanvändas. Petroleumbaserad hudvård (motsatsen till ekologisk) utvinns däremot ur den ändliga resursen råolja.

Vegetabiliska oljor (som används i eko hudvård) går djupare in i huden än motsvarigheten paraffinoljan (petroleumbaserad hudvård) som istället lägger sig som ett täcke ovanpå och täpper till huden. Det ska dock påpekas att paraffinolja på hud gör att huden känns len en stund, vilket bidrar till den vilseledande effekten av att du tror att din hud är återfuktad. Effekten håller inte länge vilket gör att du måste smörja ett nytt lager som täpper till ännu mer. Petroleumbaserad hudvård = beroendeframkallande hudvård.

 

Vill du lär dig mer om ekologisk hudvård? Besök någon av våra återförsäljare eller gå en kurs hos oss. Lär mer om aktuella kurser HÄR.

 FAQ Ingredienser i hudvård – både konventionell och ekologisk.

Innehåller Organics by Sara parfym?

Organics by Sara innehåller endast naturliga och ekologiskt certifierade råvaror. Vi använder oss därför inte av syntetisk parfym utan istället av eteriska oljor. Dessa är dofter utvunna från blommor, blad, ved osv och har den doft som växten själv besitter. Dofterna är koncentrerade och vi använder oss av dessa droppvis. Ekologisk hudvård är ofta ganska mycket doftsatt – men vi väljer istället att ha lägre koncentration av doft för att det ska passa alla, även de som inte gillar starkt parfymerade produkter eller att hudvården tar över för mycket i doft. Vi har dessutom en Sensitive-serie för dig som vill undvika doft helt och hållet.

 

 

Comment List

 • Lina 07 / 11 / 2017 Reply

  Hejsan! Tack för fin hemsida och tips ?
  Vilka är dina återförsäljare? Kram, Lina

  • Nomberg Sara 08 / 11 / 2017 Reply

   Hej Lina! tack vad kul att höra 🙂 Våra återförsäljare är olika typer av terapeuter, både kropp och hudvård och även frisörer och liknande. Du hittar alla våra återförsäljare här: https://bysara.se/aterforsaljare/

 • Jenni 23 / 11 / 2019 Reply

  Hej! Min pappa älskar jätte mycket om ansiktsolja speciellt för män men nu hittar jag inte längre produkten. Gör ni mera detta produktet eller är den slut?

  • Nomberg Sara 19 / 12 / 2019 Reply

   Hej Jenni! Vad kul att höra att din pappa uppskattar vår For men olja. Den har utgått ur sortimentet för att senare ersättas av en face & beard Oil. Vi har tyvärr inget preliminära lanseringsdatum än men om du följer oss på sociala medier kommer du få info där
   Direkt.

   For men var samma bas som Facial Oil Dry skin (bara olika doft) så mitt tips är att köpa den nu istället. Den har en fin och harmonisk doft av mandarin och vanilj, unisex doft.

Lämna ett svar