Blogg | 14 augusti, 2016 |

Greenwashing – Låt oss ta tillbaka begreppet “Ekologisk hudvård”

På reklamen pratar de om schampon med naturliga växtextrakt, parabenfria produkter, ekologiska råvaror och naturligt innehåll. Det går inte att

På reklamen pratar de om schampon med naturliga växtextrakt, parabenfria produkter, ekologiska råvaror och naturligt innehåll. Det går inte att missa att ekologiskt & naturligt har blivit trendigt. Köp den här produkten – den är ekologisk – och vips så tänker alla *jamen då måste den ju vara bra!* Så trendigt att man kan använda det som enskilt sälj-knep, företeelsen har fått ett eget namn – Greenwashing.

Och visst kan jag hålla med, missförstå mig inte, jag tycker självklart att ekologiskt är jättebra, men jag känner mig en aning rabiat när alla företag helt plötsligt vill rida på den gröna vågen, när man verkligen använder sig aktivt av greenwashing i sin marknadsföring. Jag känner att det är dags för oss som faktiskt står för ekologiskt på riktigt att ta tillbaka det.

Varför ekologisk hudvård?

För mig är det väldigt enkelt, precis som med mat och trenden “clean eating” tänker jag med hudvård. Jag vill att den hudvården jag tvättar och smörjer mig med ska vara “ren”. Och då menar jag absolut inte att en konventionell hudvård är smutsig, utan jag menar att jag vill ha en hudvård baserad på rena råvaror (precis som i clean eating). Jag vill ha näringsrika råvaror som är odlade under ekologiska riktlinjer för att bespara jorden från så mycket kemikalier som möjligt och mig från restämnen. Syntetiska ingredienser skapta i labb är inte något jag vill stoppa på min hud eller belasta jorden med. Jag vill ha 100% ekologisk hudvård.

Men varför är då innehållsförteckningarna på de flesta produkterna så jobbiga att läsa? Jo, för att den hudvården troligen inte bara består av råvaror, utan av modifierade råvaror (syntetiska) skapta i labb.

Greenwashing

Greenwashing innebär just det som jag kan bli så galen över. Att ett företag som i grund och botten inte är särskilt miljövänlig, eller kanske tom miljöfarlig, försöker marknadsföra sig genom en produkt eller handling som ett miljövänligt företag. Dvs företaget vill skapa sig en image av att man är miljövänlig när det i själva verket inte riktigt är så. Enligt mig är det tyvärr inte bara konventionella hudvårdsmärke som vill rida på den “gröna vågen”, det finns många sk “ekologiska/naturliga” företag som enligt mig sysslar med samma sak. Man skriver att ens produkt innehåller ekologisk aloe vera och vips så kan företaget marknadsföra sig med färgen grönt eller blad osv för att förmedla en ekologisk och miljövänlig image som de vet idag kommer att öka försäljningen. Kanske är det dessutom bara aloe veran som är ekologisk, och eftersom ekologiskt inte är ett skyddad begrepp kan vem som helst slänga sig med det.

“Free from”

Istället för att fokusera på vad produkten faktiskt innehåller lägger många producenter idag fokus på vad den inte innehåller. Produkten är parabenfri, silikonfri, utan syntetisk parfym etc etc. Som ovetande konsument låter detta oftast väldigt bra, men frågan som jag tycker att man egentligen borde ställa sig är; vad har de ersatt dessa ämnen med? Om tex en produkt inte innehåller parabener (som är ett omdebatterat konserveringsmedel), men fortfarande innehåller vatten och måste således konserveras – vad har produkten konserverats med istället för parabener? Ett mindre omdebatterad ämne såklart! Det kan tex  handla om phenoxyethanol. Det tycker jag är ett tveksamt ämne pga att det är en etoxilerad förening. Det tillverkas genom en reaktion mellan fenol (ett giftigt vitt pulver som skapas från bensen) och etylenoxid (en känd cancerogen). Det klassas som irriterande (risk för reaktion). Dock är det godkänd i eko & naturlig hudvård, något som enligt mig är helt befängt. Det är absolut inte ett naturligt eller ekologiskt ämne och som jag anser inte hör hemma alls i vad ekologisk och naturlig hudvård bör stå för eller innehålla.

Är ekologisk hudvård = miljövänlig?

Miljövård och hudvård är två olika saker, två helt olika aspekter, båda viktiga men absolut inte samma sak. En hudvård som är miljömärkt behöver inte vara skonsammare mot huden, precis som en ekologisk hudvård inte nödvändigtvis behöver vara miljövänlig. En ekologisk råvara är dock mer miljövänlig än en konventionell eftersom att den bidrar till att mindre gifter sprids i miljön. Men tyvärr är inte mycket hudvård idag baserad på endast råvaror. Det är något som vi på Organics by Sara jobbar hårt för – att kunna skapa en effektfull hudvård som är baserad på endast rena råvaror, ingenting som är modifierat i labb. Det är också skillnad på veganskt hudvård och ekologisk, många tror att en vegansk hudvård är ekologisk.

Tillsyn på ekologisk hudvård

Jag upplever absolut ett problem idag på marknaden när konsumenter efterfrågar mer naturligt och industrin svarar därefter. För kunden har inte kunskap till att förstå vad de egentligen får. Missförstå mig inte, jag tycker faktiskt det är bra att ekologiskt ökar, vad det än är, för jag upplever att det är ett steg i rätt riktning, men det är så frustrerande när  jag själv kämpar så hårt för att hålla strikta krav på riktigt ren ekologisk hudvård och en kund kan säga att de använder ekologisk hudvård, men när man kollar upp märket består den av 10% ekologiskt innehåll. Är det verkligen ekologiskt? Det är väl den huvudsakliga frågan. Problematiken ligger i att det inte finns något regelverk kring detta. Läkemedelsverket som är tillsynsmyndighet i Sverige för kosmetika & hygienartiklar granskar inte ekologiskt som en genre för sig, utan dessa följer exakt samma regler som alla andra produkter. Jag skulle kunna önska att det skulle finnas en myndighet i Sverige som granskade just ekologiskt. Självklart finns certifieringsorgan, både vinstdrivande & icke-vinstdrivande, men det är inte alla företag som har råd med dessa och som inte heller håller med om alla kraven.

Ekologisk hudvård för mig

Jag kan känna att en rimlig gräns skulle vara ca 95%. Om 95% av produktens ingredienser som kan vara eko är eko då kan du få kalla din produkt ekologisk. Annars är den naturlig. Dvs det som faller utanför tex lera, vatten, mineraler och viltväxande. Inte som nu när det räcker att en ingrediens är eko. Helst skulle det ju vara 100% men det kanske är en utopi i branschvärlden.

Det är i alla fall ekologiskt för mig, ekologiskt på riktigt. Vad tycker ni?

Enligt mig är det genom kunskap som vi kan förändra. Om konsumenterna blir mer nyfikna, intresserade och kritiska desto mer förändras efterfrågan mot det som faktiskt är ekologiskt på riktigt. Det är hur jag planerar att ta tillbaka begreppet ekologisk hudvård – genom kunskap. Jag hoppas att nästa gång ni ser ett grönt blad på en produkt – hajar till – så att ni inte blir ett offer för greenwashing!

I höst & vinter kommer jag att hålla en rad föreläsningar och en workshop med Naturskyddsföreningen, både i Stockholm och Linköping. Läs mer här om mina kommande events.

Titta vidare

Jag kan varmt rekommendera lite olika böcker som har ett kritiskt öga till kemikalier och tillsatser som finns i vår vardag. Om du inte kollat eller läst – gör det! Finns massor av fler men här kommer ett urval. Tipsa gärna under kommentarerna om fler.

Referenser

Rapport från Konsumentföreningen, 2009: Naturligt – värderingar eller vetande? – en granskning av naturkosmetik i spåret av den gröna vågen

Artikel, GP 2014, Farliga ämnen i “naturliga” hudkrämer

Greenwashing, Wikipedia.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.