Blogg | 28 september, 2018 |

Organisk hudvård vs ekologisk hudvård

Finns organisk hudvård? Nu reder vi ut detta en gång för alla. Jag får mycket frågor kring vad de olika

Finns organisk hudvård?

Nu reder vi ut detta en gång för alla. Jag får mycket frågor kring vad de olika begreppen innebär: ekologisk hudvård, naturlig hudvård, organisk hudvård. Vad är egentligen skillnaden och vad ska du som konsument titta efter?

Vi börjar med ekologisk hudvård. Ekologisk hudvård är en hudvårdsprodukt som innehåller ingredienser som är ekologiskt odlade. Hur stor andel av produktens ingredienser som är ekologiskt odlade varierar dock. Praxis är egentligen att det räcker med att en ingrediens är ekologiskt odlad. Det finns också ekologiska certifieringar som kräver olika mängd ekologisk andel. Så “hur ekologisk” en produkt är, kan vara mycket svårt att veta om det inte står på förpackningen.

För att en ingrediens ska vara ekologisk behöver den vara odlad. Man kan endast i naturen odla naturliga ingredienser, därför är en ekologisk ingrediens alltid naturlig.

Vissa ämnen i hudvård är naturliga, men går inte att odla. De kan alltså inte certifieras ekologiskt, men är lika bra. Exempel på sådana ämnen är salt, lera och vatten.

Vad är naturlig hudvård?

Naturlig hudvård är när ingredienserna kommer från naturen, till skillnad från motsatsen som är syntetisk (dvs skapad i labb). En naturlig ingrediens är en ingrediens som odlats i naturen, tex aloe vera eller jojobaolja Beroende på hur man odlat metoden blir det antingen en naturlig råvara eller en ekologisk. En naturlig råvara kan också vara vildvuxen.

En naturlig råvaror som inte är ekologiskt certifierad, är med största sannolikhet odlad med syntetiska besprutnings-och bekämpningsmedel. Det innebär att råvaran kan ha rester av dessa syntetiska ämnen. Dessa ämnen är miljöförstörande, giftiga för odlaren och skadar vattenlivet. Dessutom hittar man att flera av sådana ämnen påverkar vårt hormonsystem, inlärning och koncentration negativt.

Naturlig hudvård är alltså inte samma som ekologisk hudvård. Tänk tex en “vanlig” tomat. Den är naturlig och besprutad. Sedan finns ekologisk tomat som är odlad utan sådana ämnen.

Vad är organisk hudvård?

Organisk hudvård som term är ett slarvigt begrepp anser jag. Organic skincare på engelska översätts till ekologisk hudvård på svenska, inte organisk hudvård. Organisk kemi är grundämnen som kol, väte, kväve och syre. Då kan vi kalla all hudvård organisk eftersom dessa komponenter kommer finnas med i hudvård – de är grundstenar för allt liv. Organisk hudvård är inte begrepp som bör användas. (Jag upplever att detta begrepp ofta används av personer som kan mycket lite om det ekologiska och gärna ägnar sig åt “greenwashing”.)

Vad vill man som konsument ha?

På Organics by Sara står vi för en 100% ekologisk hudvård, dvs alla våra ingredienser är ekologiskt certifierade. Då kan vi veta att den hudvården vi erbjuder påverkar odlaren, miljön, djuren och användaren så lite som möjligt. Vi vill värna om både människa och miljö – därför väljer vi ekologisk hudvård. Och allt i produkten är ekologiskt, inte bara 10%. Då kan vi sova gott om natten. Hur tänker du? Vi vill gärna veta.

Sara Nomberg

Läs mer

  • om Greenwashing och ekologiska begrepp här.
  • djupdyk i vad ekologisk hudvård är i vårt inlägg om det här.
Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.