Blogg | 13 maj, 2020 |

Solskydd för acne & finnar

Vad ska man tänka på vid fet hud och acne under sommaren? Sara tipsar.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hormonell acne som är otroligt välläst. En vanlig följdfråga nör man anpassar sin hudvård efter sin hormonella acne är vilket solskydd som passar för finnar och acne.

Bakgrund – känner du igen dig?

För er som inte känner till min hud, så är den en typisk blandad hud som lätt bryter ut om jag inte sköter min hudvårdsrutin rätt, om jag har för feta produkter (hudvård & smink), vid hormonell obalans och vid stress osv. Jag hade finnar och stundtals acne i tonåren som jag lyckades balansera med OCM och hudvården jag skapade (Organics by Sara) efter min hudvårdsterapeut-utbildning. När jag slutade med hormonella preventivmedel många år senare bröt en hormonell acne ut, den lyckades jag också lyckades balansera naturligt, ta del av tipsen i mitt inlägg om hormonell acne.

Mallorca acne

När jag är i solen smörjer jag mig alltid med solskydd för att skydda huden mot UVA och UVB, men jag får ofta mer pormaskar, finnar och/eller knottror. Jag märker direkt om jag tagit för mycket produkt, för fet produkt, eller svettats för mycket och låtit det ligga kvar på huden för länge. Jag får finnar och knottror både i ansiktet och på bröstet. Tillståndet brukar kallas “Mallorca acne”. Det brukar man främst få på bröst, axlar och rumpa, men man kan även få det i ansiktet.

Orsak till mallorca acne

Att jag har en blandhud märker jag på hela kroppen, jag kan få finnar lätt på ryggen om jag svettats och inte duschat direkt innan de sjunker in och på bröstet av samma skäl, eller om jag smörjer med för feta produkter. På sommaren blir det värre.

De utlösande faktorerna vid mallorca acne är att solskyddet är för tilltäppande, parfymerade produkter och att man svettas och inte byter kläder/badkläder. Vissa pratar även om att emulgeringsmedel som finns i solskydden skulle vara orsaken.

Saras tips för acne hud under sommaren

Solskydd för acne hud

Jag tycker inte att det är så lätt att hitta ett ekologiskt solskydd för acne. På senare år gör jag mitt eget solskydd, men innan dess och även nu så kompletterar jag med Eco cosmetics solgel i ansiktet. Den är på SPF 30, den är oljebaserad men jag upplever att den inte täpper till om jag tar en klick och smörjer in huden. Jag tycker också att den låter huden andas och lugnar huden. Den är milt parfymerad, men min hud klarar det bra.

Det viktigaste är att du väljer ett solskydd som passar dig, så testa dig fram. Men generella råd är att välja tunna solskydd för acne (alltså inte så feta), helst i gel (eller olje) form så du har störst chans att hitta en utan emulgeringsmedel, och utan parfym. Välj också alltid solskydd med fysikaliska filter. Dessa är mineraler som skyddar mot solen, men tex Zinkoxid (som är ett fysikaliskt filter) verkar också antiinflammatoriskt vilket är toppen för en acnehud.

Kyl ner huden

Svalka huden när du känner att den blir för varm, bada ofta eller duscha för att kyla ner om du är på stranden. Är du på stan kan du ta med ett ansiktsvatten som du kan spraya på då och då. Skugga, solhatt och skyddande kläder ger också skydd mot solens hetta. Läs mer om solsveda här.

Rutin efter sol

Jag märker stor skillnad på min hud om jag gör rätt eftervård när jag kommer hem efter att ha varit ute i solen. Detta gör jag varje kväll.

  • 1. Jag börjar med att duscha bort alla produkter och svett från kroppen med en vårdande ekologisk tvål. Tvätta ansiktet med Cleansing Oil Tea tree som är magisk på att balansera acne och djuprengöra samt lugna. Den tvättar du bort med rengöringssvamp. Exakt hur du rengör kan du läsa om i mitt inlägg om Organics by Sara’s hudvårdsrutin (länk nedan).
  • 2. Fukta huden mycket. Jag älskar att använda mig av örter, antingen pepparmynta eller tea tree. Jag gör eget pepparmyntsvatten genom att koka upp te på pepparmynta och ställa i kylen. Det är så svalkande att badda huden med. Du kan också ta färdigt Flower Water Tea tree och ställa flaskan i kylen för samma kylande effekt. Tea tree är antiseptiskt så hjälper till mot finnar. Du kan också smörja in huden med aloe vera (gärna kyld).
  • 3. Smörj in huden för att kapsla in fukten och göra huden mjuk och smidig. Jag tycker Oil Serum Antioxidant är suverän för detta – ger en after sun effekt med all sin fukt och antioxidanter. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler som solen skapat i huden. Dessa fria radikaler bryter ner huden och ger bl.a. rynkor och förtida åldrande.

Lermask för att dra ut överskottsfett

Beroende på hur jag känner i huden, så kan jag lägga en lermask. Då lägger jag lermasken efter steg 1 och innan steg 2. Jag lägger lermask ca 1 gång i veckan under sommaren för att hålla huden i schack. Om jag känner att det blivit för tilltäppt av något skäl, då lägger jag oftare. Man kan göra det varje dag. Läs allt om lermasken i mitt inlägg om hormonell acne. Jag tvättar sen bort lermasken och fortsätter med steg 2 & 3.

Stärk huden inifrån

Något som gjort skillnad för mig är att ta antioxidanter invärtes som hjälper mot sol. Betakaroten finns i orangea livsmedel t.ex. morötter och det finns även att ta som kapslar eller tabletter i högre styrka. Det är smidigare för det är svårt att få i sig samma mängd naturligt genom att t.ex. knapra morötter. Många blir också av med soleksem när de börjar med betakaroten på våren/sommaren. Jag upplever att min hud känns mer skyddad och stabil inför solexponering. Dessutom blir man lättare solbrun och får fin jämn färg, vilket jag gillar.

Paket för dig

Om du vill testa mina tips så kan jag varmt rekommendera vårt paket för Hormonell acne. I detta finns alla produkter du behöver förutom solskydd för acne och betakaroten. Båda dessa går att köpa på hälsokost.

Ekologiska Solskydd med fysikaliska solfilter finns att köpa på hälsokost och i massor av webshoppar. Direktlänk till google sökning här på eco cosmetics solgel spf 30.

Relaterade produkter till inlägget

Läs mer:

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.