Blogg | 6 juli, 2015 |

Naturliga huskurer mot solsveda

Hjälp, jag har bränt mig! Solen är äntligen här och vi lapar i oss solens värme och strålar så mycket

Hjälp, jag har bränt mig!

Solen är äntligen här och vi lapar i oss solens värme och strålar så mycket som vi bara kan. Dock är de flesta ljusa i hyn efter vintern vilket leder till att de flesta bränner sig och får solsveda efteråt. Jag var och handlade mat och kunde räkna på mina bara fingrar antalet personer som inte var brända. Nästan alla hade bränt sig i solen på axelpartiet och dekolletage. Många är bra att smörja sig i ansiktet, men glömmer många gånger att dekolletaget är lika skört som ansiktet. Huden på dekolletaget (ovanför brösten) är jämförbart med huden i ansiktet, dvs väldigt känsligt.

Jag får också mycket frågor från kunder om hur man kan försöka lindra hettan och minimera skadan så därför tänkte jag att jag delar med mig av det till alla.

Vad händer i huden när vi solar?

Solen är värme och energi. När solen träffar vår hud aktiveras melaninproduktion som gör att vi blir bruna. Det gör att ju mer vi solar desto bättre blir huden på att skydda sig mot solen. Men tyvärr solar många mer än vad huden tål vilket resulterar i en bränd hud. En bränd hud känns varm eller kanske t.om. hettar, är röd och kan svida. Solskador/brännskador gör också att huden förlorar mycket fukt vilket gör att vi känner oss torra och att huden många gånger kliar. Det är torrheten som gör att det kliar. Därför ska du varje gång det kliar, smörja dig med fuktbindande produkter.

En brännskadad hud kan oftast läka sig själv. Man brukar dela upp brännskador i 3 grader, varav 1:a och 2:a kan fås från solande.

1:a graden (ytlig brännskada) är en skada på vårt yttersta hudlager (epidermis). Det ger rodnad och kan läka av sig själv på några dagar.

2:a graden (ytlig delhudsskada) är en skada på epidermis samt dermis (hudlagret under epidermis). Det ger rodnad och blåsor. Detta läker inom några veckor (3-4) och ger oftast ingen ärrvävnad. Detta förutsätter dock att man håller området rent och undviker infektion.

Så, vad gör vi när skadan har skett? 

1) Låt huden läka sig innan du utsätter den för sol igen, ligg därför i skuggan och/eller skydda dig med kläder.

2) Svalka din hettande hud, se tips nedan. Ett första knep kan vara att helt enkelt klappa in kallt vatten i huden.

3) Lär dig av ditt misstag och försök att inte upprepa igen. Ju fler gånger du bränner din hud desto högre blir risken att du drabbas av malignt melanom (hudcancer) senare i livet. Mycket solande leder också till att hudens bindväv skadas. Det resulterar i att rynkor uppstår och vi åldras i förtid.

Tips mot solsveda: Svalka din hud, förhindra fuktförlust samt torrhet

aloe-vera-197383_1280
Aloe vera planta

– Aloe vera verkar svalkande och fuktgivande. Om du har en planta hemma kan du bryta av en bit och applicera direkt på huden. Annars fungerar färdiga krämer och geler självklart också. Om du använder en aloe vera gel; smörj gärna en olja eller kräm ovanpå för att mjuka upp gelen som annars fort stelnar och känns stram på huden.  Massage Oil Soothing Lavender är perfekt att smörja ovanpå en aloe vera gel, den verkar mjukgörande och lugnande för den stressade brända huden. Dessutom får du en härlig lavendel-doft att maskera aloe vera-doften med som oftast inte är så god.

– För att öka fukthalten i huden rekommenderar vi ett hydrolat/ansiktsvatten. Du kan läsa mer om hydrolat i vårt blogginlägg “Ekologiska ansiktsvatten – Flower water”. Pepparmyntsvatten verkar svalkande. Du kan enkelt koka upp torkad eller färsk mynta som ett te, sila bort örten och sedan tappa upp på flaska. Håller sig ca 1 vecka i kylen. Vi har även ekologiskt lavendelvatten som verkar lugnande för en stressad, solskadad hud. Perfekt att spraya eller klappa in på en solskadad hud. Jag tror att lavendel som ört kräver ett eget blogginlägg – det har så många fina egenskaper! TIPS: Du kan gärna förvara det ansiktsvatten du ska spraya solbränd hud med i just kylen för att maximera den svalkande/kylande effekten.

– Om du har  bränt dig i ansiktet kan du med fördel lägga fuktmasker. En yoghurt-mask är min favorit. tas direkt från kylen, blanda med din favorit-olja (gärna med doft) och stryk på huden. Den verkar svalkande, fuktbindande och dessutom ph-balanserande (yoghurt är surt – din hud ska vara svagt sur). Låt verka i 15min och tvätta sedan bort. Om du inte vill använda yoghurt gjord från djur kan du välja en vegansk variant, tex på havre.

– Mitt bästa tips är fukt + fett. Du kan med fördel smörja lager på lager och verkligen arbeta in produkterna i ansiktet. Först ansiktsvatten och sedan smörja in ansiktsoljan som du masserar in noga. Därefter ett till lager ansiktsvatten plus ansiktsolja. Mätta din hud med fukt och fett när den är skadad och du kommer märka snabba resultat i huden! En hud behöver fukt och fett och en skadad hud har brist på det! Gör du detta som kvällsrutin efter en ansiktsmask kommer din hud reparera sig på nolltid.

Kvinna smörjer armen med Massage & Body Oil Soothing Lavender

– Se till att kapsla in den fukten du har kvar i huden med hjälp av en olja. Den lägger sig som en skyddande hinna för fukten. Klappa gärna in vanligt kranvatten eller spraya på ansiktsvatten för att sedan smörja in med en olja. Vårt bästa tips är  Massage Oil Soothing LavenderVill du hellre ha en oparfymerad variant rekommenderar vi Eye makeup remover som trots namnet är ett underbar produkt att även smörja in huden med. Många kunder använder den som en mjukgörande och näringsgivande serum runt ögonen. Men det är faktiskt min favoritprodukt att smörja kroppen med. Föredrar du andra dofter än Lavendel kan jag tips om vår Body oil Fresh vanilla – en lättabsorberande olja med doft av vanilj och citrus.

– Soleksem är en inflammation i huden till följd av solning. För att minska inflammationen kan du använda lugnande preparat. Tex lavendel verkar naturligt lugnande. Klappa in ansiktsvatten med lavendel och smörj med olja innehållandes lavendel. Zinksalva verkar också anti-inflammatoriskt. Undvik solen helt och behandla huden som känslig/torr hud. Fukt och fett är viktigt! TIPS: Många kunder har blivit hjälpta av att inta Betakaroten (finns på hälsokost) innan solsäsongen börjar.

Har du fler tips för hur du reparerar solskadad hud? Dela med dig i kommentarerna. Jag tipsar er även att läsa vårt föregående inlägg om hur solskydd fungerar och tips kring säker solning. Må så gott i solen och glöm inte att skydda er!

/Sara

Källhänvisningar

– Läs mer om brännskador på Vårdguiden.

– Solskador på vårdguiden.

– Malignt melanom på vårdguiden. 

– Om solråd för barn på vårdguiden

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.