Blogg | 18 maj, 2016 |

Förbered huden på vår!

Våren är äntligen här med alla härliga vårfiranden; avslutningar, studenter och sommarfester. Det börjar pirra i mig – jag vill

Våren är äntligen här med alla härliga vårfiranden; avslutningar, studenter och sommarfester. Det börjar pirra i mig – jag vill rycka upp mig ur vinterdvalan, använda färgstarka kläder och tunna böljande tyger. Till det kommer även en uppdaterad hudvårdsrutin – här kommer Saras guide till hud du förbereder huden på vår.

Stanna upp och analysera

Hur mår min hud efter vintern? Torr, fnasig, glansig? Det är viktigt att vi känner efter hur huden mår, många tror att huden alltid är densamma, de har fått höra att de har en torr hud, eller en fet hy, och då är huden alltid så. Dessutom använder många samma hudvårdsprodukter året om vilket inte är optimalt för hudens tillstånd. Anpassa istället hudvården efter hudens uttryck. Hur känns din hud idag? Om huden känns återfuktad efter rengöring – testa att inte smörja den. Känns huden stram och yttorr? Utvärdera dig rengöring – kanske är den för starkt rengörande/uttorkande? 

Om du tycker att det är svårt att avgöra – besök en ekologisk Hudvårdsterapeut för en konsultation för en anpassad hudvårdsrutin. 

Generellt skulle jag säga att de flestas hud blir bättre på sommaren, det är mer fukt i luften vilket ger en mindre torr hud. Därför behöver du oftast inte lika fet/skyddande hudvård. Byt då ut till en lättare/tunnare produkt. Mina favoritprodukter på sommaren är eye makeup remover som jag använder som ansiktsolja, kroppsolja och rengöring. Vill jag ha mer doft använder jag vår fantastiska body oil Fresh vanilla med underbar och frisk doft av citrus och vanilj. Dessa två är båda riktigt tunna oljor som snabbt går in i huden, känns lätta och gör huden sammetslen.  

Underbara, värmande solen

Med våren kommer den fantastiska, värmande solen, underbart härligt men otroligt uttorkande. Tänk på att fukta huden ordentligt både inför men framförallt efter du har solat. Spraya på hydrolat/blomvatten och kapsla in fukten med en vårdande olja. Det är fantastiskt att få färg men risken finns att bli bränd. Se till att skydda dig ordentligt med solskydd. Man behöver inte ligga och sola för att behöva solskydd, det gäller även trädgårdsarbete eller promenader i vårsolen. Välj alltid ekologiska solskydd som innehåller fysikaliska. Solfilter som reflekterar solens strålar och ger dessutom en härlig lyster till huden. Du kan använda dessa under din vanliga hudvård tex våra ekologiska ansiktsoljor. Läs mer i vårt inlägg Sanningen om solskydd.

Extra fukt i solen

Gör fuktmasker regelbundet för att boosta din hud med fukt, speciellt efter solning. 

Yoghurt är en av mina personliga favoriter som fuktmasker, du behöver ca 1/2dl till ansiktet. Vill du att den ska dofta godare (mindre yoghurt) kan du droppa i eteriska oljor. Se till att välja rena eteriska oljor och inte syntetiska aromaoljor. Lavendel är en vinnare för solskadad hud. Vill du ha mer svalkande effekt vid solveda kan du droppa i pepparmynta. Olika eteriska oljor har olika terapeutiska effekter för huden så välj utefter den effekt du vill ha. Vill du göra en vegansk mask går det utmärkt med yoghurt gjord på tex soja istället. 

Jag sprayar även på ansiktsvatten under dagen om jag upplever mig torr, perfekt tex framför datorn när du känner dig stram i huden.

Flower water tea tree är ett av våra andra ansiktsvatten som är perfekt att spraya på bett, sår, finnar, acne osv för sin renande , antibakteriella effekt. Alltså suverän att ha i husapoteket nu till våren & sommaren.  

Förbered huden för vår med vårstädning av huden

En gammal sminkprodukt kan ge dig finnar eller konstig hy, ögoninflammationer eller onödig påfrestning för din hud . Ett av mina bästa tips är att du gör en vårstädning bland dina skönhetsprodukter. Vilka har gått ur datum? Lukta på produkten och titta på hur den ser ut, har doften eller utseendet/konsistensen förändrats? Glöm inte heller att titta igenom sminkväskan. Flytande produkter är konserverade, men rekommenderas att användas upp inom 3-6 månader. Så om du inte kommer ihåg när du öppnade produkten för första gången – släng den! Det är antagligen längre än sex månader. Uppdatera din sminkväska med ekologiskt smink från zuii organic – de har allt du kan tänkas behöva; korrigerande primers för olika problem tex rodnad eller mörka ringar under ögonen, mascaror för volym eller definition, massor av härliga läppprodukter, foundations i flytande och puderform, ögonskuggor, rouge etc. Fantastiskt många färger att välja bland dessutom! Läs mer om våra detox-tips i denna artikel; Detoxa din hud på syntetiska kemikalier.

Peeling – hot or not?

Vårstädning är för många att börja peela av glåmig och grå hud. Man vill få bort de döda hudcellerna på ytan för att ge plats för ny fräsch hud. Tanken är absolut rätt men se till så att du inte peela för mycket och för ofta. Att göra det lite då och då, ca 1 gång i månaden tycker jag är rimligt och vad huden klarar av. De döda hudcellerna ger oss mycket skydd, så om du är en torr/eksem hud rekommenderar jag dig inte till peeling alls. Mitt bästa tips är att om du ska göra peeling måste du också lägga mask – du får alltså inte “skada” huden utan att ge något tillbaka. Min favoritpeeling till ansiktet är florsocker + olja

Samma sak gäller när du filar fötterna – fila inte för mycket. Huden är ett skydd och ju mer du filar desto mer stressad blir huden att skyddet är på väg bort och skapar därför fort ny hud. Dvs ju mer du filar – desto mer kommer du att vilja fila = ond cirkel. Så peela och fila med måttfullhet 🙂


Vilka är dina bästa tips? Dela gärna med dig och sprid detta till dina vänner. 

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.