Blogg | 8 februari, 2024 |

Hudvård vid graviditet och amning: Tips och Säkerhet

Behöver jag ändra min hudvårdsrutin när jag blir gravid? Läs hudterapeutens tips om vad man ska tänka på vid graviditet och hudvård.

Att vara gravid innebär en hel del förändringar i kroppen och huden är inget undantag. Här är några viktiga punkter att tänka på när det kommer till din hudvårdsrutin och ingredienser under graviditet och amning.

Snäll hudvårdsrutin under graviditet

Under graviditeten kan hormonella förändringar leda till problem som exemplevis finnar och rodnad. Fokusera på att hålla huden i balans genom att använda lugnande och stärkande produkter för att reparera hudbarriären. Det kan exempelvis betyda att du behöver “banta” hudvårdsrutinen om du annars sysslar med många aktiva steg. Det är vanligt att under amningen blir extra torr. Fokusera då på fuktgivande hudegna ämnen såsom glycerin och bygg på hudens egna skyddbarriär med fukt och fett. Facial Balm Antioxidant är suverän för det.

Förenkla hudvårdsrutinen

Under graviditeten är det ofta möjligt att behålla din befintliga hudvårdsrutin med några enkla anpassningar. Undvik dock kraftfulla produkter, såsom starka syror och retinol, som kan vara för potenta under denna period. Det är bäst att förenkla din rutin och prioritera produkter som innehåller antioxidanter och UV-skydd. Håll fokus på att vårda och skydda din hud på ett skonsamt sätt för att anpassa den till de förändringar som inträffar under graviditeten.

Skonsam exfoliering

Eftersom huden kan vara extra känslig, är det bäst att du undviker kraftfulla peelingar. Välj därför mildare alternativ för exfoliering. Peelingar tar bort döda hudceller som är en del av vår skyddande hudbarriär. Eftersom vi vill ha vår skyddbarriär intakt ska du välja milda peelingar. Prova vår florsocker-peeling som känns som fina kristaller som milt slipar huden och ger lyster. Även en mild peeling påverkar hudbarriären, lägg därför alltid en ansiktsmask efter att du peelat huden för att “ge tillbaka” till huden.

Lätt att få pigmentering vid graviditet

Ökad melaninproduktion under graviditeten kan leda till hormonella pigmenteringar. Förebygg dessa genom att använda produkter med antioxidanter och SPF. Använd alltid SPF50 om du befinner dig över UV-index 3. Välj också alltid ekologiska solskydd eftersom de är utan hormonstörande ämnen som annars finns i vanliga solkrämer.

Smörj in huden för att hjälpa mot bristningar

Huden på kroppen sträcks ut, vilket kan leda till bristningar. Därför är ett bra knep är att hålla huden elastisk genom att du regelbundet smörjer in kroppen. Massera gärna dagligen huden på mage, bröst, lår och stuss med produkter som mjukgör. Vanliga ingredienser för att undvika bristningar är tex mandelolja, sesamolja, jojobaolja och vetegroddsolja. Testa gärna vår Massage & Body Oil Sensitive Skin eller Cardamom Heat.

Undvik syntetisk parfym

Parfymer innehåller ofta hormonstörande ämnen. Undvik starkt parfymerade produkter och överväg oparfymerade alternativ för att minimera exponeringen för potentiellt skadliga ämnen. Det finns mycket studier på hur hormonstörande ämnen kan påverka Alla våra doftsatta produkter är utan syntetisk parfym och istället doftsatta med naturliga eteriska oljor. Det kan man använda under graviditet, förutsatt att man själv klarar av doften. Det kan också vara bra att veta att alla våra produkter har låg dos parfym (förutom vår Fresh Vanilla serie som är en parfymserie.) Därför klarar de flesta gravida att använda våra produkter genom hela graviditeten. Annars använder du våra oparfymerade “Sensitive Skin-produkter”. Vår Perfume Oil Fresh Vanilla är en jättebra parfym om du fortfarande vill använda parfym under graviditeten men vill undvika syntetisk parfym.

Konsultera med en Expert

Om du är osäker på hur du ska anpassa din rutin, konsultera med experter som kan ge råd baserat på din unika situation.

Att ta hand om din hud under graviditeten och amningen är en viktig del av självvård. Genom att göra medvetna val och välja ekologiska produkter kan du njuta av en hälsosam och säker hudvårdsrutin under denna speciella period i ditt liv.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.