Blogg | 27 juni, 2016 |

Farlig parfym? Hormonstörande ämnen i parfym

Vad innehåller egentligen min syntetiska parfym som jag sprutar på mig dagligen? Man läser ofta om allergiframkallande parfymämnen och farliga, syntetiska

Vad innehåller egentligen min syntetiska parfym som jag sprutar på mig dagligen? Man läser ofta om allergiframkallande parfymämnen och farliga, syntetiska parfymer. Här reder vi ut begreppet parfym, vilka hälsorisker som kan finnas och vad du som konsument kan göra för att göra ett mer hälsosamt val gällande parfymerade produkter.

scent-1431057_1920Varför används parfym?

Ordet parfym kommer från latinets per funum och betyder genom rök. Man använde rökelser för att sprida väldoft i religiösa ritualer. Idag används parfym inte bara för att sprida väldoft utan för att maskera illaluktande dofter och vi hittar inte bara parfym i “rena” parfymer utan i parfymerade produkter såsom rengöringsmedel, leksaker, kosmetiska produkter osv (1).

Vad innehåller syntetisk parfym?

Färdig parfym innehåller en bas samt parfymämnen. Dessa parfymämnen kan variera i mängd från 10-300st olika parfymingredienser. Denna komposition av parfymämnen anses ofta vara en affärshemlighet vilket gör det lite svårt för konsumenten att veta vad parfymen faktiskt innehåller. Enligt Eu:s kosmetikaförordning behöver de flesta parfymämnena inte deklareras på innehållsförteckningen utan kan samlas under ingrediensen parfum (2). 

Allergiframkallande parfym

warning-814709_1280

Det finns dock 26 st som måste deklareras separat, dessa klassas som allergener (3). Doftämnen blir allergiframkallande (allergena) när de kommer i kontakt med syre, de blir sk hydroperoxider.

Att se någon/några av dessa 26 allergener på en innehållsförteckning innebär inte att de har blivit tillsatta separat utan att de ingår i parfymblandningen/eteriska oljor som står ovan i förteckningen. Allergenerna innebär att du som allergiker kan få mer detaljerad info om innehållet i parfymen så att du vet vilka produkter som är säkra för dig att använda. Det innebär inte att alla kommer att reagera med allergisk reaktion på dessa ämnen, men att om du vet med dig att du är känslig kan du istället välja doftfria produkter.

På produkter idag kan vi hitta “Fragrance free” vilket innebär att produkten är helt fri från parfymämnen medan “unscented” betyder att produkten inte doftar parfym men att den ändå innehåller tillräckligt med parfymämnen för att maskera doften från produktens ingredienser/råvaror (1).

Hormonstörande ämnen i parfym

gravid krossad mage

Parfymämnen är flyktiga vilket är ett problem om man vill att doften ska hålla hela dagen. Därför tillsätts ofta fixativ som hjälper till att sänka flyktigheten hos doftämnena, men dessa har tyvärr nackdelar för både människa och miljö (1). Greenpeace rapport från 2005, Eau de Toxins, visar att nästan alla de 36 testade parfymerna innehöll höga halter av syntetisk mysk och ftalater. Ftalaterna misstänks kunna skada sädesvätska och inom Eu har vi lyckats få till förbud mot vissa i leksaker, men kosmetikan hamnar efter. Även syntetisk mysk misstänks vara hormonstörande (4). Det är dock självklart bättre att vi idag tillverkar syntetisk mysk istället för att utvinna från de stackars myskhjortarnas pungar, men faktum kvarstår att vi utsätts för eventuellt hormonstörande kemikalier.

En undersökning som Livsmedelsverket gjorde år 2003 på förstföderskor såg man att de mödrar som regelbundet använde parfym hade högre halter av syntetiska mysk-föreningar i sin bröstmjölk jämfört med kvinnor med liten parfymanvändning (5).

Skillnad Syntetisk & naturlig parfym

aroma-906137_1920

Doftämnena som används i syntetisk och naturlig parfym är enligt många forskare exakt likadana. Man kan i labb separera en enskild ingrediens och tillverka syntetiskt för att få fram en syntetisk linalool doft (doftar ungefär som lavendel). Det gör att parfymen blir billigare och också mer kontrollerbar. I en naturlig parfym av lavendel (eterisk olja Lavendel) har vi en kombination av olika parfymämnen bla linalool men även citral, geraniol och limonene. Där har naturen skapat en balans mellan de olika doftkomponenterna och inte bara separerat en enskild (6). Det är det som är den största skillnaden mellan syntetisk parfym och naturlig parfym. De enskilda doftämnena må vara likadana strukturellt, kemiskt sätt, men det är kombinationen som gör de unika. De syntetiska parfymerna innehåller ofta fixativ vilket gör att doften stannar längre på huden och riskerar att oxideras, vilket kan vara orsaken till att folk reagerar på syntetisk parfym men klarar naturlig. Detta gäller självklart inte alla, men många kunder som jag kommer i kontakt med beskriver just det.

En ekologisk parfym är en parfym som är baserad på ekologiska råvaror, medan en syntetisk parfym innehåller ingredienser skapade i labb (syntetiska ingredienser).

Sammanfattande tabell

ÄmneFunktionRiskÅtgärd
Etanol (alkohol)Utgör basen, lösningsmedelUttorkande för hudenVälj parfym baserad på blomvatten/vatten eller vegetabilisk olja istället.
Parfymämnen. Kan vara naturliga eller syntetiskaGer doftAllergiVälj parfymfritt/doftfritt om du är känslig/allergisk. I de syntetiska doftämnen kan det döljas många andra ämnen (tex fixativ). Välj istället naturlig parfym från eteriska oljor.
Dietylftalate (DEP)Fixativ. Gör doftämnena mindre flyktigaMisstänksVälj istället naturlig parfym som enbart är gjord på eteriska oljor (utan fixativ)
Syntetisk myskFixativBryts långsamt ner i miljön, har hittats i tex reningsverk, fiskar & bröstmjölk (ansamlas i fettvävnad) Misstänks vara hormonstörande.Välj bort syntetisk parfym – välj istället naturlig parfym
EkmossaFixativAllergiMånga företag fasar ut detta och ersätter mot mildare alternativ.

Hur viktigt blir det för dig med syntetisk parfym?

parfym liten

För mig blir det helt oviktigt. Jag vill absolut kunna dofta gott, men jag vill inte göra det på bekostnad av miljön eller min hälsa. För mig blir det naturliga valet att välja parfym som är tillverkad och baserad på eteriska oljor, helt utan fixativ eller alkohol. Jag vill kunna uppleva naturens väldoft och samtidigt ta del av de terapeutiska effekterna som naturen faktiskt besitter.

De eteriska oljorna är levande på ett helt annat sätt än den syntetiska parfymen, de doftar på ett sätt på en person och helt annorlunda på en annan – det är så fascinerande!

Jag använder mig av parfymoljor, där basen är vegetabiliska, kallpressade & ekologiska oljor och sedan doftsatta med naturliga & ekologiska äkta eteriska oljor. I vår Perfume Oil fresh vanilla kan jag tex uppleva en otrolig väldoft av fräsch citrus och söt vanilj samtidigt som jag kan använda den som ett naturligt & effektivt myggmedel på somriga kvällar. Naturen är allt bra fantastisk?!

 

Referenser:

(1) Ren, mjuk och vacker  – Kemi och funktion hos kosmetika av Marie Lodén (tredje utgåvan), s. 107-112.

(2) Parfymer – Läkemedelsverket

(3) 26 allergener – Shenet

(4) Vanliga parfymer kan skada spermier – Greenpeace

(5) Syntetiska myskföreningar i bröstmjölk och fisk – Livsmedelsverket 2003. 

(6) Badskumt av Katarina Johansson, s. 73-78.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.