Blogg | 10 februari, 2016 |

7 frågor till Sara om ekologisk hudvård

Här kommer vanliga frågor om ekologisk hudvård. Ta del av Saras svar som är ekologisk hudvårdsterapeut och som arbetat aktivt

Här kommer vanliga frågor om ekologisk hudvård. Ta del av Saras svar som är ekologisk hudvårdsterapeut och som arbetat aktivt i branschen sedan 2010.

bee 3

Hur började ditt intresse för ekologisk hudvård/skönhet?

Jag har sedan tidig tonår haft en intresse för skönhet och hudvård, var alltid först att testa nya produkter på marknaden och strosade gärna i kosmetikaffärer så fort jag hade någon tid över. När jag började utbildningen till Ekologisk hudvårdsterapeut på Axelsons fick jag en chock; Vad hade jag smetat på mig i alla dessa år? Varför hade ingen lärt mig hur farliga vissa ingredienser var som mina produkter innehöll?

Jag gick hem och slängde allt i mitt badrumsskåp. Jag tänkte; Nu börjar jag från början. Nu ska jag börja använda produkter som gör nytta för min hud och som inte belastar miljön. Det var självklart inte lätt, men jag tog ett steg i taget och köpte in nya ekologiska produkter; först hudvård och kroppsvård, sen smink och till sist hårvård.

Utbildningen gav mig ett syfte med mitt liv. Jag ville utbilda världen i det som vi aldrig får lära oss: hur vi kan hjälpa vår miljö och vår hud genom att använda produkter som inte skadar oss, det är det jag kallar medveten konsumtion. Läs mer om Saras story här.

Är det många företag som du upplever profiterar sig på den gröna vågen inom kosmetik/hudvård?

Det har blivit allmännt känt att naturligt förknippas med något bra och detta utnyttjar självklart många företag, även jag och alla andra som tillverkar ekologisk hudvård. Många konsumenter vet kanske inte varför det är bra, men uppfattnignen är att det är rent och av bra kvalité. Även de stora kosmetikmärkena har under de senaste åren börjat lansera serier som profilerar sig som naturliga och kanske t.o.m. med en viss mängd ekologiskt innehåll. Detta ser jag som positivt eftersom det innebär att det finns en uttalad efterfrågan av naturliga produkter. Självklart är det negativt att innehållet i många av dessa serier innehåller väldigt få naturliga ingredienser och att det blir vilseledande för konsumenterna, då kallas det green washing.

Det är många termer som företag svänger sig med nu i sin kommunikation; naturlig, organisk, ekologisk, osv. Det låter ju ofta bra om det står endast naturliga tillsatser, eller 100% organisk men vad är innebär det egentligen och vad är det vi som konsumenter verkligen bör titta efter?

Det finns många begrepp att hålla reda på för konsumenter. Tex organisk hudvård, vegansk och ekologisk. Som konsument bör man vara medveten om att ett produkt som marknadsförs som ekologisk endast behöver innehålla några procent ekologiska råvaror. Det finns flera märkningar och certifieringar som ska underlätta för konsumenterna, men även där ska man vara uppmärksam. En produkt kan tex certifieras av Ecocert ”Organics Cosmetic”, men behöver bara innehålla 10% ekologiska ingredienser och 95% naturliga. Det innebär alltså att även en ekologisk certifiering kan inte garantera en 100% ekologisk produkt. Om man som konsument vill ha en 100% ekologisk produkt kan du endast välja de riktigt rena produkterna med oftast få ingredienser. Gällande produktkategorier finns inga 100% ekologiska krämer, balsam, schampon och dylikt eftersom alla dessa kräver emulgeringsmedel och konserveringsmedel som inte växer i naturen (kan odlas) och kan därför aldrig vara ekologiska. Däremot finns det ämnen som utvinns kemiskt ur naturliga råvaror och dessa kan vara tillåtna i ekologisk hudvård.

Hur ren du vill ha din hudvård är alltså upp till dig som konsument.

Hur har intresset för ekologisk hudvård utvecklats under de senaste åren?

Den ekologiska marknaden har vuxit enormt under de åren jag har varit aktiv, när jag började 2009 visste ingen vad ekologiskt innebar, men nu förstår människor vad jag arbetar med; det vet att jag jobbar med rena produkter. Allt eftersom människor blir mer medvetna om att rena råvaror är det bästa alternativet börjar tillverkarna skapa nya naturliga serier. Det innebär att det hela tiden uppstår nya märken vilket är otroligt positivt, när de traditionella kosmetikaffärerna är fyllda med endast ekologisk kosmetika då är jag nöjd!

Är ekologiska hudvårdsprodukter lika bra som “konventionella”

Det beror på vad man definierar som bra. En konventionell produkt är inte bra enligt mig, det är giftbomb. En bra produkt för mig gör nytta för huden och innehåller bara ingredienser som går att försvara. Gäller det en ansiktsolja vill jag endast ha ekologiska, kallpressade vegetabiliska oljor för dess näringsrika fettsyror och vitaminer samt eteriska oljor för dess terapeutiska effekt och doft. Då har jag en ansiktsolja som binder fukt och motverkar torrhet samt en lugnande effekt på hud och sinne om den t.ex innehåller den eteriska oljan lavendel. Den går lätt att bryta ner för naturen eftersom att allt är skapat av just naturen.

Jämför jag det med en konventionell kräm innehåller den stora mängder vatten som bas, fett (av vilken kvalite?) emulgeringsmedel (för att blanda vattnet och fettet), konserveringsmedel (för att vatten blir dåligt när det stängs in, ofta parabener) och konsistensgivare (för att få till önskad textur). Det kan även finnas silikoner (för att få den där lena känslan) och mineralolja (restprodukt från petroleumindustrin). Råvarorna är dessutom ofta var för sig testade på djur. Denna produkt är till stor del kemisk och är många gånger svår för dig att bryta ner och även naturen. Är det en bra produkt? Många av dessa kemikalier som lagras i din kropp bidrar till den s.k cocktaileffekten som innebär att vi konsumenter är en stor cocktail av kemikalier. Det tycker inte jag är bra alls – att vi är en enda stor kemisk cocktail! Och ändå tycker många att det är vi eko-fanatiker som är extrema, jag tycker inte alls att jag är extrem, jag är bara kritisk och vill mitt, naturens och djurens bästa.

Varför tycker du man skall använda ekologisk hudvård?

Jag tycker att du ska göra det som känns rätt för dig. Ingen kan få dig att ändra dina livstillsvanor förutom du själv, det är du som äger kontrollen över ditt liv. Fråga dig vad du vill smörja din hud med? Vad vill du att dina organ ska få i sig? Något den känner igen och kan bryta ner eller någonting syntetiskt och belastande som tex silikoner som finns i var och varannan kräm?
Jag kan också egentligen tycka det är fel att man fokuserar på det negativa – att vi som förespråkar eko behöver använda skrämselpropaganda för att få folk medvetna och för att de ska förstå. Egentligen har ekologisk hudvård baserad på naturliga råvaror så mycket positiva effekter att de ensamma bör få människor att förstå vilka bra resultat man kan få av att byta till ekologisk hudvård. En hud i balans, en frisk hud med lyster och spänst. Vi slutar torka ut huden, får bort kli, eksem, finnar och torr hud. Du kan verkligen få fantastiska effekter av att använda ekologisk hudvård som är helt ren!

Behöver man kunna mycket för att använda ekologisk hudvård?

Egentligen inte, om du hittar en serie eller butik som du litar på, dvs du vet att företaget står för bra värderingar och granskar och är kritiska i vilka produkter de säljer. Det brukar dock finnas många frågetecken kring just ekologiskt och därför uppmuntrar jag människor att söka mer info, läsa böcker eller tex läsa mer på min blogg. Att kunna tolka och tyda innehållsförteckningar är självklart inte lätt och ofta lär man sig efter ett tag vilka ämnen man absolut vill undvika i hudvård.  Jag kan varmt rekommendera er att komma på mina föreläsningar som jag håller kring just detta.  Kika närmre på mina events här. 

Lästips

– Här kan du läsa mer om vad ekologisk hudvård innebär >>>

Fakta om Sara Nomberg

Ekologisk hudvårdsterapeut (2009-2010)

Näringsfysiolog/Nutritionist vid Stockholms Universitet och Karolinska Institutet (2011-2014)

Grundare av det 100% ekologiska hudvårdsmärket Organics by Sara (2010)

Håller föreläsningar om ekologisk hudvård, medverkar på events, ger ekologiska behandlingar

Arbetat i Hälsokostbranschen sedan 2011

2013-2016: Huvudlärare på utbildningen till ekologisk hudvårdsterapeut på Axelsons Gymnastiska Institut
______________________________
Texten och frågorna var ursprungligen en intervju med Sara Nomberg som Eco Now gjorde 2013 och publicerade i deras mäss-tidning i samband med mässan Eco Now 2013.

Läs mer om

  • Ekologisk hudvård och olika begrepp här.
Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.