Blogg | 9 januari, 2018 |

Äppelcidervinäger – bästa budgettipset för en friskare hud

Ekologiska hudterapeuten tipsar – Äppelcidervinäger Äppelcidervinäger är en av mina absoluta bästa tips för en ekologisk och minimalistisk hudvård! Den

Ekologiska hudterapeuten tipsar – Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är en av mina absoluta bästa tips för en ekologisk och minimalistisk hudvård! Den kan användas till så många olika områden – en riktig multiprodukt som hjälpt så många (inklusive mig själv). Dessutom är det väldigt lätt att få tag på – du hittar det i mataffären vid vinäger och olja.

Vad är äppelcidervinäger?

Äppelcidervinäger brukar förkortas ÄCV. Jag brukar använda mig av Kung Markattas ekologiska äppelcidervinäger vilket är juice från ekologiska äpplen som fermenteras och därefter mognar på ekfat i minst 6 månader. Vinägern hettas inte upp och inte heller pastöriseras vilket gör att alla nyttigheter bevaras, tex enzymer. I vinägern finns nu äppelsyra och ättiksyra och det är dessa som sänker pH:t i vinägern och som står för många av de hälsosamma effekterna som vinägern har.

 Äppelcidervinäger för håret

  • I håret kan du använda ÄCV som en “surskölj”. Det innebär kort och gott att du sköljer håret med en blandning av ÄCV och kallt vatten.
  • Få bort beläggning på håret: Du kan använda surskölj som ett sätt att få ut rester av stylingprodukter som ibland kan vara svåra att få bort med skonsamma ekologiska schampon.
  • Bli av med klåda i hårbotten: Du kan också använda det som en surskölj för att bli av med klåda i hårbotten – då sköljer du håret varje kväll (oavsett om du duschat eller inte) och klådan brukar försvinna ganska omedelbart.
  • Som balsam: Istället för balsam använder jag ofta surskölj vilket innebär att jag efter att jag tvättat håret så sköljer jag igenom det med en surskölj. Eftersom jag tvättar med No Poo, dvs inga syntetiska kemikalier (en miljövänliyg metod) använder jag mig antingen av schampotvål eller ett schampopulver på indiska örter och leror som jag blandar ihop själv. Efter detta vill jag ha något som försluter hårstråna och ger glans och då sköljer jag med surskölj. Jag sköljer igenom håret noggrant och masserar in i hårbotten och håret och låter verka någon minut. Sedan sköljer jag ut med kallt vatten. För att inte bli allt för kall böjer jag mig och vänder jag upp och ner på håret så får jag inget kallt vatten på mig. Vissa tycker inte att man behöver skölja ur en surskölj, att det slutar lukta när det torkar, men jag håller inte riktigt med. Jag sköljer gärna ur mitt! Läs mitt inlägg om surskölj.

Blanda till en surskölj

Blandningen som du använder för de olika ändamålen i hårbotten beror lite på hur känslig du är – ju mer ÄCV desto starkare effekt men kan också slå över och bli för starkt så testa dig fram till en optimal mängd, jag brukar köra ca 1del ÄCV och 10 delar vatten. Jag häller gärna i någon eterisk olja för doft också – en favorit är citrongräs + pepparmynta – frisk och fräscht!

 

Äppelcidervinäger i ansiktet

Man kan även använda äppelcidervinäger i ansiktet. Du ska alltid spä ut det med vatten eftersom det är för surt/starkt om du har den ren. För vissa hudtyper och hudproblem kan det vara fördelaktigt att använda äppelcidervinäger tex vid acne eller perioral dermatit.

Äppelcidervinäger, AHA-syror & Acne

I ÄCV finns äppelsyra som är en AHA-syra. Det är populärt nu med AHA & BHA syror mot olika områden i huden såsom ärr, pigmentsfläckar, acne etc. En naturlig AHA från ÄCV är något jag rekommenderar till en acnehud eller en kombinationshud med finnar  (Inte dock till de allra känsligaste). Äppelsyran sänker pH utan att torka ut den och huden upplevs klarare. Jag upplever att mina porer drar ihop sig och att jag får en jämn och schysst hudton.

Min absoluta favorit är att “boosta” vårt Flower water Tea tree med ÄCV, dvs att hälla i ÄCV rakt i ditt ansiktsvatten och sen applicera som vanligt. Du kan såklart också blanda ÄCV i en mindre flaska & dutta med tops på finnar. Mängden ÄCV kontra vatten/ansiktsvatten/te beror lite på vad din hud klarar och hur mycket AHA-effekt du vill ha. Svider det mycket tycker jag absolut att du ska sänka mängden ÄCV och höja andel vatten. Det ska vara obehagligt att applicera blandningen på huden. Du kan börja med 1del ÄCV och 10 delar vatten och gå upp mot 1 del ÄCV med 2 delar vatten. Du kan med fördel också blanda en lermask, flower water tea tree och några droppar äppelcidervinäger.

Som sagt, till en känslig hud kan ÄCV vara för starkt pga just sitt syra-innehåll. Mitt tips är då att du spär ut det mer och testar igen. Men det kan också vara så att trots att du spär ut det, att det känns för aktivt. Då får du helt enkelt hitta ett annat, bättre alternativ för just din hud. Alla kan inte klara av allt, varje hud är unik.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.