Blogg | 17 augusti, 2020 |

Så tvättar du håret med tvål – schampokaka

Att tvätta håret med tvål är inte bara ekonomiskt och miljövänligt – det kan också göra underverk för ditt hår-

Att tvätta håret med tvål är inte bara ekonomiskt och miljövänligt – det kan också göra underverk för ditt hår- och din hårbottenhälsa. I det här inlägget guidar Sara dig till hur du använder tvål för att tvätta håret och svarar på vanliga frågor och svar kring schampotvålar.

Jag har tvättat håret med tvål i säkert 3-4 år nu och tycker verkligen om det. Både att jag vet exakt vad som finns i produkten, vad jag spolar ut i naturen och att jag får så fint hår! Min hårbotten är också mycket gladare. Jag hoppas med detta inlägg kunna inspirera dig till ett medvetet val av produkter även i duschen!

/Sara, ekologisk hudvårdsterapeut och grundare av Organics by Sara

Så fungerar schampotvålar/schampokakor

Schampotvålar fungerar rengörande med hjälp av löddrande ämnen precis som ett “vanligt” schampo. Skillnaden ligger i vilken typ av löddrande ämnen det är (löddrande ämnen kallas tensider). Äkta fasta tvålar innehåller tensider från naturliga oljor som förtvålats och dessa tvålar ger ett lödder som löser upp smuts och fett i håret. Vårt hår har naturliga fetter som är där för att skydda och vårda håret. Tensiderna i fasta tvålar är mildare än i “vanliga” schampon vilket innebär att hårets naturliga fetter inte tvättas bort lika mycket vilket resulterar i ett mer välmående hår.

Man kan tillverka fasta tvålar av mängder av olika oljor och fetter såsom olivolja, kokosolja, rapsolja, sheasmör etc. Beroende på vilka oljor som tvålen består av får tvålen lite olika effekter, vissa löddrar rikligt och tvättar renare, vissa löddrar mindre och är skonsammare. Vissa är berikade med speciella oljor i olika doser som tex kan verka lugnande eller bra mot mjäll etc. Jag tipsar längre ner om vilka tvålar jag tvättar håret med, men först lite info om att tvätta håret med tvål.

Fördelar med att tvätta håret med tvål

 • Återfuktar och återfettar naturligt. Många vanliga schampon innehåller syntetiska sulfater som lätt torkar ut både hår och hårbotten. När du istället tvättar med förtvålade oljor i en tvål får du både naturligt glycerin som återfuktar samt ett mjukare lödder som inte inte tvättar lika rent och då inte blir lika torrt. Men håret både ser och känns rent när du får till tekniken, så oroa dig inte.
 • Balanserar din hårbotten. Många har problem med kliande och torr hårbotten, kanske även med mjäll. Många som byter ut sitt vanliga schampo mot en schampotvål, blir av med dessa problem och balanserar sin hårbotten eftersom man låter en del av hårets naturliga fetter vara kvar.
 • Enkelt att ta med. En tvål väger väldigt lite och får enkelt plats i necessären.
 • Miljövänligt. En tvål innehåller inte massa onödigt vatten som du behöver kånka hem, inga onödiga tillsatser som kan påverka djurliv eller naturen negativt och heller inga hälsoskadliga ämnen.
 • Slipper plasten. Schampotvålar är inte flytande och kan därför förpackas utan plast vilket är en stor fördel för miljön och för dig som vill “plastbanta”.

Steg för steg att tvätta håret med tvål

 • Blöt håret som vanligt. Ju blötare desto bättre.
 • Håll schampotvålen i ena handflatan och applicera den blöta tvålen direkt i hårbotten. Jobba upp ett lödder genom små cirklande rörelser vid pannan, och fortsätt sedan mot baksidan av huvudet. Se till att schampot fördelas över hela hårbotten. Vid längre/tjockare hår lyfter du upp håret i nacken och masserar extra noga.   
 • Lägg undan schampotvålen. Använd dina fingrar och jobba i hårets riktning – från hårbotten till topparna – för att massera upp ett rikligt lödder.
 • Skölj väl under rinnande vatten för att få bort allt schampo, gärna dubbelt så länge som vid användning av flytande schampo. 
 • För extra smutsigt hår, eller för extra djuprengöring, upprepa steg 2 till 4. Vid övergång från flytande schampo till schampotvål rekommenderas dubbla schamponeringar de första 8 veckorna.  
 • För balsameffekt efter schamponering används en surskölj. Häll surskölj över hårbotten och längder och låt verka några minuter innan du sköljer ur. Använd gärna kallt vatten när du sköljer ur sista gången för extra stärkande effekt. 

Surskölj som balsam efter hårtvätt

Precis som de flesta schampon har tvålarna ett basiskt pH-värde vilket öppnar upp fjällskiktet och rengör håret. Vanligtvis så använder man ett balsam efter ett schampo. Om du vill välja ett 100% ekologiskt balsam efter din schampotvål gör du en surskölj. En surskölj är en hårsköljning i ett surt vatten (surt pH), vilket neutraliserar håret, stänger fjällskikten och gör håret lent och glansigt. Läs mer om surskölj i vårt inlägg om det (länk längst ner i inlägget).

Schampoteknik med fasta tvålar

Här kommer mina bästa tips för en lyckad hårtvätt med fasta tvålar

 • När du använder en schampotvål ska håret vara genomblött. Ju blötare desto enklare att få upp ett lödder.
 • När du fördelar ett vanligt schampo är det väldigt enkelt att få runt det i hela håret, det nästan fördelar sig självt. Med en schampotvål behöver du vara lite noggrannare, så att du verkligen kommer åt överallt och skapar ett lödder där du vill att det ska bli rent. Två vanliga ställen du ska schamponera extra på är i nacken och mitt på hjässan. Lyft alltså gärna upp håret för att komma åt i nacken och löddra på ordentligt på hjässan och en bit ner, håret är oftast tjockare där.
 • Du behöver också skölja ut schampotvålen mer noggrant än ett vanligt schampo. Jag brukar säga att du ska skölja dubbelt så länge som du brukar med ett vanligt schampo så att du inte riskerar att det finns tvål kvar i håret.
 • Använd alltid surskölj efteråt enligt tips ovan.

Vilka tvålar ska man använda?

Jag har testat en hel del tvålar genom åren och det har börjat komma en hel del på marknaden nu, vilket är superkul. Mina personliga favoriter är de tvålarna som löddrar medelmycket, alltså inte tex aleppotvålar från olivolja som löddrar rikligt, även om jag vet många som gillar dem. De tvättar lite “för rent” för min smak (dvs jag blir torr i hårbotten). Aleppotvålar var det första jag testade som schampotvål. Därefter fick jag nys om Malin i Ratan, och 2015 skickade hon mig några testers. Jag blev kär och det var starten till vårt samarbete som vi kickade igång två år senare. Malin i Ratan tillverkar våra fantastiska tvålar och det är jag så glad över!

Jag kan varmt rekommendera er att testa våra Soap Hand Hair Body som passar en torr hårbotten och normalt-torrt hår. Det finns både en oparfymerad för de känslig hårbotten (samt barn) och en med doft av lavendel och rosengeranium. Våra tvålar är baserade på svensk rapsolja, kokosolja, sheasmör och kakaosmör och jag skulle själv säga att de löddrar medelmycket. Mitt hår fick tillbaka sitt självfall och blev mycket lugnare i hårbotten.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.