Blogg | 3 december, 2017 |

Tvålskola del 1- Ekologisk fast tvål vs flytande

Välkommen till Organics by Sara’s tvålskola! I denna serie går vi igenom allt du vill och behöver veta om fast

Välkommen till Organics by Sara’s tvålskola! I denna serie går vi igenom allt du vill och behöver veta om fast tvål, eller hårdtvål som det också kallas. I första delen går vi till botten med vad som egentligen är bäst – både för huden och för miljön – ekologisk fast tvål vs flytande?  

Flytande tvål är mer hygieniskt –  eller?

Organics by Saras fasta tvålar

När man pratar om fasta tvålar får många en bild av en äcklig och sprucken (svartrandig) tvål som gör huden stram och samlar på sig bakterier. Hur ligger det egentligen till? Är en fast tvål ohygienisk?  Svaret på den frågan är både jag och nej beroende på situation. En fast tvål som får torka mellan användningarna är lika hygienisk som en flytande. Därför är det viktigt att ha ett bra tvålfat som låter tvålen torka effektivt. Bakterier behöver vatten (blöt miljö) för att växa, så om tvålen ligger och skvalpar i vatten kan det blir bakterietillväxt. Tvålfatet spelar alltså en stor roll. Kan vattnet rinna bort har du en jättebra och vårdande tvål.

Det är också skillnad på en handgjord tvål (kallrörd) och en industriellt framställd. Den industriella tvålen utsätts ofta för en process för att ta bort glycerinet, det gör att tvålen lätt spricker. I dessa sprickor kan det lätt samlas bakterier i sprickorna. En kallrörd handgjord tvål spricker inte eftersom att där får glycerinet vara kvar. Därför väljer vi handgjorda fasta tvålar framför industriella!

Har du en miljö där en fast tvål inte hinner torka utan är ständigt blöt kan du ta till dessa knep (tex offentlig miljö):

  • Ha flera tvålar framme så att man kan varva
  • Använd istället tvålflingor – dvs riv den fasta tvålen och lägg i en behållare där man tar lite “tvålflingor i handflatan och löddrar upp. Man kan säga att man skapar den “flytande” tvålen i handflatan, men slipper alla onödiga kemikalier som annars finns i den flytande tvålen.

Konserveringsmedel i tvål

Flytande tvål på handfat
congerdesign / Pixabay

En av de vanligaste orsakerna till kontaktallergi är konserveringsmedel. Därför kan det vara bra att undvika det i den mån du kan. I en fast tvål får du en koncentrerad tvålprodukt som håller länge. Den innehåller ingen fukt och behöver därför inte konserveringsmedel. Därför blir en fast tvål ett bra alternativ för huden och för att minska allergirisken.

En flytande tvål är flytande pga dess stora mängd vatten. Den behöver konserveras, oavsett om den är ekologisk eller konventionell. Det finns olika starka konserveringsmedel, men faktum kvarstår att nästan alla är allergiframkallande.

I en fast tvål slipper du ju också både betala för vatten men också frakten av vatten från tillverkare till dig.

Miljövänligt förpackad tvål

En fast tvål kan förpackas i papper vilket är ett miljövänligt alternativ eftersom det är ett lätt material att frakta, ger låga utsläpp och är lätta att återvinna.

En flytande tvål är oftast förpackad i en plastflaska. All plast är inte farlig, och det finns bättre och sämre plast. Men flera plastsorter kan läcka både hormonstörande, cancerframkallande och allergiframkallande ämnen.

Rengöringsförmåga – Tensiderna

När man bedömer produkt är dess funktion självklart väldigt viktig. En tvål, vare sig den är flytande eller fast, måste kunna rengöra effektivt. En tvål förväntar man sig ska löddra och löddret spelar en stor roll för hur tvålen uppfattas av användaren. Hur mycket en tvål löddrar beror på dess ingredienser – i en fast tvål vilka sorters oljor som använts. Både en fast tvål och flytande tvål rengör huden effektivt och båda kan ha mer eller mindre återfuktande effekt. I våra fasa tvålar har vi både en överfettad tvål (dvs all olja har inte förtvålats vilket ger en mjukare hud efter rengöring, och såklart har den sitt återfuktande glycerin kvar.

En fast tvål är enligt våra erfarenheter mycket bättre på att rengöra vår kära renögringssvamp som vi använder i Organics by Sara’s hudvårdsrutin. En flytande tvål, oavsett vilka vi testat, rengör inte s effektivt som vi vill och svampen blir gråare och gråare. En fast tvål däremot rengör den effektivt och svampen håller sig fräsch så mycket längre. Vår fasta tvål tvättar också effektivt beautyblenders som många använder som sminkredskap idag (och många har svårt att få de rena). Välj en fast tvål och du kommer aldrig gå tillbaka till en flytande.

Vill du läsa mer om hur förtvålningsprocessen fungerar – läs del 2 i vår tvålskola. 

Tensider i miljön

Läkemedelsverket uppskattade i en rapport 2014 att tensider är en stor funktionsgrupp i kosmetika produkter. Den totala tensidmängden från kosmetiska produkter uppskattades då till ca 5000 ton per år. Naturskyddsföreningen uppger att svenskar använder 9 liter flytande tvål per år. De flesta tensider är mer eller mindre giftiga för vattenlevande organismer, vilket kan känns lite sjukt eftersom tvålen spolar rätt ner i i vårt vatten. Beroende på tensidens struktur blir de mer eller mindre nedbrytbara i naturen (de raka är mer lättnedbrytbara än grenade och ju längre kedja desto svårare att bryta ner. Baserat på dessa siffror förstår vi att det är viktigt att välja en tvål som helt nedbrytbar – en fast ekologisk tvål.

 

Summa sumarum – Ekologisk fast tvål vs flytande:

  • En fast tvål som får torka mellan användningarna är lika hygieniskt som en flytande. Använd därför ett tvålfat där vattnet kan rinna av.
  • Du slipper du allergena konserveringsmedel i en fast tvål
  • Det blir en nedbrytbar tvål som inte belastar naturen negativt med en fast tvål
  • I en fast tvål får du en löddrande tvål som tvättar rent effektivt, men också återfuktar och återfettar huden.

Som du redan förstått är fasta tvålar det enda vettiga alternativet för oss – hur känner du? Kommentera gärna nedan!

Organics by Sara’s tvålskola

Ekologisk fast tvål vs. flytande

Att tillverka fast tvål

Samarbete Organics by Sara & Malin i Ratan

Önskar du någon mer fördjupning inom tvål? Skriv som kommentar nedan!

Organics by Sara’s ekologiska fasta tvålar hittar du här 

Läs mer:

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.