Blogg | 2 januari, 2018 |

Tvålskola del 3 – Samarbete med tvålmakare Malin i Ratan

Välkommen till Organics by Sara’s tvålskola! I denna serie går vi igenom allt du vill och behöver veta om fast

Välkommen till Organics by Sara’s tvålskola! I denna serie går vi igenom allt du vill och behöver veta om fast tvål, eller hårdtvål som det också kallas. I tredje och sista delen delar vi med oss om samarbetet mellan Organics by Sara och Malin i Ratan – hur det startade och varför vi valde just att samarbeta.

 

Att utöka Organics by Sara’s sortimentet med en fast tvål har alltid varit ett mål vi velat nå eftersom tvålar har en sådan viktig roll i vår hudvårdsrutin. Det är också ett sätt för oss att stärka vårt arbete med att öka kunders medvetenhet kring miljövänliga alternativ till rengöring! Något som vi började med genom att introducera kunder till OCM (dvs att rengöra med olja) och som vi nu utökar med fasta hårdtvålar.  Att tillverka fast tvål är dock ett hantverk som vår grundare Sara Nomberg, inte utövat. Därför blev det ett självklart val att samarbeta med en duktig tvålmakare som kunde tillverka tvålar åt oss.

Att inte ha egenproduktion på en produkt i ens sortiment är både läskigt och svårt. Produkten ska motsvara serien och passa in i sortimentet och vara precis som om du skulle tillverkat den själv fast det är någon annan som gör det. För oss har det varit en fråga om att våga släppa kontroll och lita fullt på en annan hantverkare – både läskigt och spännande, men ack så viktigt

Laborera fram recept – Produktutveckling tar tid

Produktutveckling tar ofta för oss ca 1 år från idé till färdig produkt, men när en samarbetspartner ska sköta tillverkningen blir det ännu mer jobb och detaljer som ska komma på plats. Vi hade en ganska bra bild vid start vilken typ av tvål vi ville skapa, så här handlade det mer om att komma överens om ingredienser som skulle motsvara den tvålen. Vi hade nära kontakt för att hitta rätt dosering av doft och lödder och efter ett antal tester var tvålen färdigutvecklad! För oss var det också viktigt att ha en icke doftsatt  tvål så vi gjorde först en bas som vi var nöjda med som resulterade i Sensitive Skin-tvålen och därefter tillsatte vi en med doft, såklart med ekologiska eteriska oljor, – det blev vår Lavender & Geranium.

Idén till samarbete föddes för flera år sedan

Redan 2014 tog Sara, vår grundare, den här bilden när hon fått hem flera tvålar från Malin i Ratan för att testa. Då var det fråga om att sälja hennes tvålar som återförsäljare, men idén om att ha egna tvålar som någon annan tvålmakare tillverkade har funnits där sedan dess. Tvålarna uppfyllde sin funktion mycket bra, doftade gott och kändes genuina. Det var tydligt för oss att Malin delade samma värderingar gällande ingredienser som vi hade och att vi delade syn på vad som var en “bra ekologisk tvål”.

Samtidigt blev vi också genom Malin introducerade till konceptet hårtvål som vi gillar väldigt mycket! Och i framtiden kommer vi säkerligen även erbjuda er hårtvålar i sortimentet.

Malins historia

Malin är uppvuxen på norrländska landsbygden med skogen runt hörnet och med ett brinnande intresse för miljöfrågor och naturen. Hon blev introducerad till tvåltillverkning på Umeå Universitet när hon pluggade Naturvetenskap och började där testa olika recept i labbet med olika dofter och örter som hon samlat i naturen eller odlat själv. Hon startade senare ett hantverkskollektiv i Ratan tillsammans med två andra kreatörer där hon kunde sälja sina uppskattade tvålar till kunder som var så glada att deras hudproblem försvunnit genom att använda hennes handgjorda tvålar till rengöring.

Samarbete Organics by Sara & Malin i Ratan

Vi har tillsammans med Malin tagit fram våra tvålar. Det hela började såklart med telefonsamtal, men det var efter vårt studiebesök hos Malin i tvålfabriken som vi bestämde recept och samarbete  fullt ut. Vill du läsa mer om tillverkning av fasta tvålar? Läs vårt blogginlägg “Att tillverka fast tvål“. Både vi och Malin värdesätter den personliga kontakten i samarbetet och vi känner båda att våra löpande utbyten av erfarenheter stärker våra företag. Från Malins sida handlade det också om att föra fram sitt budskap kring de fantastiska fördelarna med fasta tvålar som många gånger inte uppmärksammas i hudvårdsvärlden. Tillsammans kan vi nå flera konsumenter och företag för att visa hur en fast tvål faktiskt kan göra skillnad för huden. Vill du läsa mer om fördelar med en fast tvål läs vårt blogginlägg “Ekologisk fast tvål vs flytande”. 

I våra gemensamma tvålar har vi slagit två kreatörers erfarenheter samman – Saras kunskap kring huden och hudhälsan samt Malins miljö- och tvålmakarkunskaper – det är ett vinnande koncept! Välkommen att läsa mer om våra tvålar här och vi hoppas att ni ska tycka om dem lika mycket som vi gör! 

Organics by Sara’s tvålskola

Del 1: Ekologisk fast tvål vs. flytande

Del 2: Att tillverka fast tvål

Del 3:  Samarbete Organics by Sara & Malin i Ratan

Önskar du någon mer fördjupning inom tvål? Skriv som kommentar nedan!

Organics by Sara’s ekologiska fasta tvålar hittar du här 

Läs mer

  • Torra händer? Läs Saras inlägg om det här.
  • Malin i Ratan’s hemsida hittar du här. 
  • Om OCM – att rengöra huden med olja här. 
Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.