Blogg | 1 september, 2021 |

Så blir du av med torr hårbotten

Allt du behöver veta om en torr hårbotten och hur du kan bli av med den Att vara torr i

Allt du behöver veta om en torr hårbotten och hur du kan bli av med den

Att vara torr i hårbotten är inget ovanligt, det är många som upplever en torr hårbotten, med mer eller mindre kliande och kanske med mjäll eller hudflagor. Vi rekommenderar ett milt schampo, hårinpackning med olja, milda stylingprodukter och parfymfria produkter. Inlägget förklarar vi hur du blir av med en torr hårbotten steg för steg.

Torr hårbotten eller mjäll?

Först vill man försöka identifiera om den torra hårbotten är brist på fukt, dvs endast torrt eller om det ligger en svamp-relaterad problematik bakom (mjäll). Det är nämligen lite olika sätt att hantera de två olika besvären på.

Hur vet då då vilket du har? Det är tyvärr inte helt solklart. Det mest säkra är självklart att besöka en läkare som kan ge en diagnos, men det är vanligt att vilja prova egenvårdstips hemma själv innan man söker medicinsk hjälp.

En torr hårbotten orsakas oftast av att fettproduktionen har rubbats och huden har förlorat sin fukt, vilket ger en torr yta. Ett typiskt symtom på torr hud är vita flagor som släpper från hårbotten och att det kliar. Bara för att man ser torra hudflagor betyder inte det att man har mjäll. Kliar det väldigt mycket kan det dock vara mjäll. Jag brukar rekommendera att själv försöka minska torrheten med tipsen nedan för torr hårbotten. Om det inte hjälper, kan det vara en obalans i hårbotten som kräver starkare preparat mot mjäll. Om det är mjäll känns det oftast också lite fetare/blötare i hårbotten.

Schampo för torr hårbotten

Det viktigaste du behöver tänka på för att bli av med en torr hårbotten är att fundera vilket schampo du har och hur mycket det tvättar bort hudens naturliga fetter som finns i hårbotten. Det är dessa fetter som ska motverka en torr hårbotten. Ju mer tvättaktiva ämnen (tensider) du har i ditt schampo desto mer uttorkande. Och desto mer uttorkande schampo desto torrare blir din hårbotten. Undvik schampon som innehåller sulfater som är mycket tvättaktiva. Testa istället en ekologisk hårtvål baserad på förtvålade fetter. Dessa tvättar rent håret, men torkar inte ut hårbotten och är helt fria från onödiga tillsatser. Använd surskölj som balsam. Läs gärna vårt inlägg om att tvätta håret med tvål. 

Välj helst No poo schampon

No poo står för produkter som är utan syntetiska kemikalier. Det syftar till att ersätta traditionella schampon mot andra mildare alternativ. Det kan tex vara schampokakor (tvålar för håret), leror, bikarbonat, honung etc. Dessa är enligt min erfarenhet mycket bra mot en torr hårbotten, men som med alla hårprodukter behöver du hitta och testa dig fram vad som funkar bäst för dig och din hårbotten. Jag tvättar antingen mitt hår med schampokaka eller en egen pulverblandning på örter & lera. Du hittar våra tvålar här.

Tvätta mer sällan och på kvällen

Tvätta inte håret varje dag utan försök gå några dagar mellan tvättande. Det är för att skona hårbotten från de löddrande ämnen som kan torka ut hårbotten. Börja med att öka på med minst 1-2 dagar innan du schamponerar för att skona hårbotten. Tänk också på NÄR du tvättar håret. Bäst är att tvätta innan du går och lägger dig på kvällen, så att hårbotten hinner återställa sig några timmar under natten efter tvätten innan du går utanför dörren (dagen efter).

Välj oparfymerat

Ett enkelt och snabbt knep kan vara att ta bort doftämnen från din hårvård, både naturliga eteriska oljor och syntetiska parfymer. Ibland kan det vara för aktiva och genom att utesluta dessa lugnar hårbotten ner sig och blir mer balanserad. Testa i två veckor och känn om det gör någon skillnad för din hårbotten. Vi har en oparfymerad hårtvål som är utmärkt för detta.

Oljeinpackning

Eftersom huden ofta har blivit av med sin skyddande fetthinna kan en oljeinpackning vara suveränt för att få hårbotten i balans. Det är vanligt att tex göra inpackning med kokosolja, olivolja eller ricinolja. Vill ha hellre köpa färdig oljeblandning kan du testa våra massageoljor. Mina favoriter är Massage Oil Sensitive skin (oparfymerad), Massage Oil Activating Rosemary med örtig inslag eller Massage Oil Soothing Lavender för lugnande effekt på en röd och irriterad hårbotten. Alla dessa innehåller olivolja, rapsolja, tistelolja och ricinolja som effektivt kapslar in fukt och motverkar torrhet. De kallas Massage& Body Oils men är multiprodukter och har en formula som är utmärkt för hårinpackning. Addera gärna fukt innan du applicerar oljan i hårbotten, tex på blött hår.

Välj snälla styling-produkter

Undvik att använda starka styling-produkter som kräver riklig schamponering för att få ur. Ju mer du behöver tvätta desto mer torkar du ut din hårbotten. Tex välj stylingprodukter utan silikoner.

pH justera hårbotten

En torr hårbotten har brist på fukt och därmed blir pH i hårbotten felaktig. När man har felaktigt pH får man mer problem med mjäll osv. Det är därför en god ide att pH-justera hårbotten regelbundet, tex varje gång man duschar håret. Man vill sträva efter ett lägre (surare pH) och man kan använda olika preparat för det. Ett tips som jag gillar är att använda en s.k “Surskölj”. Min favorit-surskölj för torr hårbotten är med torkade hibiskusblommor som man lägger i en tesil med varmt vatten och låter dra medan man duschar. När man sköljt ur schampot häller man sursköljen över håret. Du behöver inte skölja ur (vissa vill, andra inte). Sursköljen blir också som ett balsam. Du kan läsa mer om surskölj i mitt inlägg här.

Se till att hårbotten får mycket fukt

Du kan göra detta med färdiga leave-in conditioners som du sprayar i hårbotten eller tex en aloevera gel. Jag själv gillar att göra en hårbottensmask på lite honung och aloe vera gel. För renast aloe vera tar jag antingen direkt från min planta eller blandar ut frystorkad aloevera flakes med vatten. Jag brukar addera lite äppelcidervinäger för extra pH-sänkande effekt. Gillar också att massera in kokosmjölk i hårbotten, låta verka och sen skölja ur. Ju längre tid det verkar desto bättre, brukar köra minst 1h.

Hårolja efter dusch

Beroende på hurtyp (hur torrt ditt hår är) klarar det mer eller mindre olja. Men för många med torr hårbotten har det också rätt torrt hår och det kan finnas en vinst i att applicera ett serum eller hårolja i hårbotten och håret efter dusch. Vårt Oil Serum Antioxidant kan du applicera några droppar i handflatan, värm upp mellan händerna och sedan applicera i hårbotten och håret/hårtoppar.

Hoppas dessa tips hjälper dig och dela gärna dig av dina bästa tips i kommentarerna! Låt oss veta om du testar våra tips och vad du tycker om dem.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.