Blogg | 17 augusti, 2020 |

Surskölj – sur hårskölj som balsam

I det här inlägget förklarar vår egna hudvårdsterapeut Sara allt du vill veta om surskölj, en metod som hon själv

I det här inlägget förklarar vår egna hudvårdsterapeut Sara allt du vill veta om surskölj, en metod som hon själv använt sig av i flera år för att få friskt och välmående hår och hårbotten!

Vad är surskölj och vad gör den?

En surskölj är en hårsköljning som fungerar som balsam efter att du tvättat håret med en tvål. Efter tvätten så är hårbotten och håret basiskt och för att vi ska reglera tillbaka det till surt, sköljer du håret med en surskölj. Sursköljen hjälper till att få ur tvålrester ur håret som kan göra håret tungt, sluter hårstrået och bidrar med glans och mjukhet till håret. En riktig toppen-produkt med andra ord!

Vilka ingredienser är sura?

En surskölj gör du enkelt själv med vatten och något surt, tex vatten + äppelcidervinäger, eller avsvalnat ”te” på tex hibiskusblommor. Det finns även färdiga att köpa, men de är rätt dyra (och jag har inte testat dem så kan inte ge mitt utlåtande) så jag delar därför med mig av mina bästa recept lite längre ner.

Gör surskölj i en kanna/bunke som rymmer ca en halv liter. Ett medellångt/långt hår klarar sig på en halv liter. Om du har kortklippt hår kan du ta hälften, ca 2,5dl.  

Så använder du surskölj

  1. Förbered din surskölj innan du går in i duschen
  2. Tvätta håret som vanligt med din schampotvål och skölj ur.
  3. (Om du har långt hår) Doppa hårlängderna i sursköljen upp och ner några gånger.
  4. Häll sedan sursköljen lite långsamt över håret. Du vill täcka allt.
  5. Låt verka några sekunder, gärna längre om du orkar
  6. Skölj ur med kallt vatten (vänd huvudet upp och ner för att slippa kallt vatten på kroppen).

Du måste inte doppa hårlängderna, men det blir mer balsameffekt då eftersom man ser till att det verkligen kommer surskölj på hela längderna.

Du måste inte heller skölja i kallt vatten, utan ljummet/varmt går bra, men kallt vatten sluter håret mer och gör det glansigare. Det är även bättre för hårbotten då porerna stängs av kylan.

Skölja ur eller inte?

Vissa sköljer inte ur sin surskölj alls, och det kan finnas fördelar med det vid en kliande hårbotten då de sura ämnen får vara kvar och jobba. Men du får då inte med fördelen av att skölja ur som innebär att eventuella tvålrester finns kvar i håret vilket gör det tungt. Om man vill behålla sursköljen i håret rekommenderar jag att skölja med surskölj två gånger. En gång som hårsköljning och en som typ inpackning som man låter vara kvar. Testa dig fram vad som passar dig!

Recepet på surskölj

Ha en kanna/bunke i badrummet som du enbart använder till din surskölj- Du kan t.o.m. ha även örter och tesilar i badrummet. Jag brukar dock förbereda mitt i köket och sen gå in i badrummet, tar ju bara några sekunder innan du är redo för dusch.

Surskölj med äppelcidervinäger

  • 5dl Vatten
  • 50ml (ca 3,5 msk) Äppelcidervinäger

Gör såhär: Häll i äppelcidervinäger och sen vatten, då blandas allt bra när du fyller med vattnet. Jag rekommenderar Kung Markattas ofiltrerade äppelcidervinäger som går att köpa på vanliga matvarubutiker.

Denna surskölj luktar lite vinäger, och ofta en gnutta även efter du sköljt ur den, enligt mig. Däremot är denna så uppskattad om du har svamp i hårbotten, seborré, och om hårbotten kliar. Du kan hälla i någon droppe eterisk olja i vattnet om du vill för att få lite bättre doft (tex pepparmynta, tea tree eller lavendel).

Röd surskölj med hibiskus i glaskanna
Surskölj med hibiskus i kanna

Surskölj med hibiskus eller andra torra örter

  • 5dl hett vatten, koka gärna upp, men om du inte orkar kan du ta varmt vatten från kranen
  • Ca 2msk ört, enbart hibiskus eller blandade.

Gör såhär: Värm upp vatten, behöver bara bli varmt, ej koka. Lägg hibiskus i en tekula (jag fyller en tekula) och lägg i vattnet. Låt dra medan du duschar. Om det fortfarande är väldigt varmt när du ska använda sursköljen kan du hälla i lite kallt vatten.

Hibiskus passar alla, dock finns tvetydigheter kring mycket blont hår. Vissa rekommenderar att om man har mycket blont hår ska man undvika det, men jag vet också att många klarar det fint och inte upplever det göra något tokigt med färgen. Viktigt att dock skölja ur det så det inte sitter kvar i håret.

Hibiskus doftar gott, som typ blommigt te och är toppen för att göra håret lent.  Min favorit-surskölj!  Om du vill vara hardcore (eller om du är blond) kan du blanda i lite kamomill också, typ hälften kamomill och hälften hibiskus, då får du mer lugnande effekt på hårbotten. Det gör jag 🙂

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.