Blogg | 5 augusti, 2019 |

Så blir du av med perioral dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom som jag får så mycket frågor om och som jag hjälpt många kunder med under

Perioral dermatit är en hudsjukdom som jag får så mycket frågor om och som jag hjälpt många kunder med under åren. Som ekologisk hudvårdsterapeut och tidigare som huvudlärare på Axelsons Gymnastiska Institut i Stockholm har jag haft glädjen att kunna rekommendera en skonsam, hälsosam hudvårdsrutin som funkat för många. I det här blogginlägget delar jag med mig av mina bästa tips.

Vad är perioral dermatit

 • Perioral betyder runt munnen. Perioral dermatit är alltså hudinflammation runt munnen.
 • Röda fläckar och utslag runt munnen, ned mot hakan och under näsan. Kan också förekomma runt ögonen.
 • Utslagen kan utvecklas till knottror och blåsor.
 • Huden fjällar lätt och det kan bränna och svida.
 • Typiskt för perioral dermatit är att området närmast munnen har mindre utslag eller inget alls.
 • För att veta om du har perioral dermatit rekommenderar jag att du går till en läkare och får det diagnostiserat. Sedan är det upp till dig hur du vill behandla det.

Skonsam egenvård vid perioral dermatit

 • Mild rengöring. Det är viktigt att använda en skonsam rengöring som tvättar huden rent utan att torka ut den. Jag rekommenderar oljerengöring. Använd inte starka rengöringar med SLS (sodium laoryl sultat eller sodium laureth sulfat).
 • Många testar något som kallas Nollmetoden, dvs att de inte använder några produkter alls förutom vatten. Min erfarenhet säger att metoden ger blandat resultat, för vissa funkar det ok eller bra och andra inte. Jag håller med om att mängden produkter behöver skäras ner på, men vill hellre slå ett slag för att använda få men effektiva och milda produkter.
 • Äppelcidervinäger. För att kontrollera den bakteriella obalansen använder jag en blandning av vatten och äppelcidervinäger. Blanda vatten (eller blomvatten för extra effekt) 50/50 med äppelcidervinäger (Kung Markattas ofiltrerade). Alltså häften vatten och hälften äppelcidervinäger (ÄCV). Om du har svår perioral dermatit kan du börja med 1:4 blandning och sedan öka ÄCV i takt med att huden vänjer sig. Det kan svida lite i början, men huden vänjer sig.
 • Skonsam insmörjning med ansiktsolja för att hålla huden återfuktad, mjuk och smidig.
 • Välj oparfymerade produkter. Undvik parfymerade produkter eftersom parfym (naturliga som syntetiska) innehåller aktiva doftkomponenter som kan trigga huden mer.
 • Skydda huden mot sol. Använd alltid solskydd och/eller solhatt när du vistas i sol. Solning förvärrar huden. Notera att huden behöver andas så använd inte för ”tjocka” solprodukter.

Att undvika vid perioral dermatit

 • Peela inte huden alls med korn. Det förvärrar utslagen.
 • Torka inte ut huden. Använd därför inte några ansiktsmasker som kan torka ut. Enbart oparfymerade mycket milda fuktgivande masker. Jag rekommenderar gärna inga masker alls eftersom de ofta innehåller för aktiva ämnen.
 • Undvik kortison. Många får perioral dermatit av kortison och kortison rekommenderas därför inte vid perioral dermatit.
 • Pilla inte, låt huden läka. Lättare sagt än gjort men verkligen tänk på att inte tillföra onödiga bakterier på huden.
 • Ge inte upp, ha tålamod. Perioral dermatit uppkom inte över en natt och försvinner inte på några dagar eller veckor, därför du behöver ge det några månader av snälla metoder och produkter, ge inte upp. När du börjar tvivla, ta hjälp av ett utbildat proffs, inte Google 😉 Ta därför foto på huden för att enklare kunna följa processen. Gärna när du börjar och sedan varannan dag. Från dag till dag kanske du inte ser förbättring, eller det kanske går lite upp och ner, men från vecka till vecka kan skillnader uppstå (förhoppningsvis förbättring). Du ser sällan det eftersom det är lätt att bara se ”bra” eller ”inte bra”.

Så här gör du – behandling & egenvård Perioral dermatit

Kvällsrutin

 • STEG 1: Rengöringsoljan masserar du in på en fuktig hud. Rengör genom att massera huden från panna till haka två gånger och tvätta därefter bort rengöringsoljan med en fuktig rengöringssvamp. Jag rekommenderar Cleansing Oil Sensitive skin pga att den skonsamt rengör på djupet utan att torka ut och är oparfymerad. Svampen är naturlig cellulosasvamp, Facial Cleansing Sponge. Om din perioral dermatit är svår och du upplever svampen vara för rivig för din hud, kan du istället tvätta bort rengöringsoljan med en fuktad bomullsrondell.
 • STEG 2: Badda därefter utslagen med ansiktsvattenlösningen, jag rekommenderar Flower Water Lavender blandat med ÄCV. Denna baddar du utslagen med (inte hela ansiktet). Flower Water lavender är en örtinfusion av källvatten och lavendelblommor. Pga syran från äppelcidervinägern kan det svida lite, men det försvinner. Smörj därefter in direkt med steg 3 så lugnar det sig. Om det svider riktigt mycket kan du spä din blandning lite mer, alltså att du häller i mer lavendelvatten (se infon i avsnittet ovan ang spädning). Du kan sedan spraya den rena (inte blandade) Flower Water Lavender på resterande huden.
 • STEG 3: Klappa in ca 3-5dr ansiktsolja i huden. Det ska vara en ansiktsolja som är tunn och inte täpper till, men mjukgör effektivt och håller huden smidig. Jag rekommenderar Facial Oil Sensitive skin som innehåller avocadoolja, jojobaolja och gurkörtsolja. Den lindrar rodnad, skyddar huden, verkar antiinflammatoriskt och mjukgör.
 • STEG 4: Tvätta svampen med en fast tvål så att svampen håller sig fräsch till nästa gång du ska använda den. Ställ den på tork, antingen på handfatet mot väggen, eller på ett tvålfat med galler eller på våra luffakuddar. Det är mycket viktigt att svampen som du tvättar huden med hålls fräsch. Därför ska du aldrig torka ansiktet med en handduk.

Morgonrutin

 • STEG 1: Badda utslagen med ansiktsvattenblandningen med ÄCV
 • STEG 2: Klappa därefter in huden med ansiktsoljan.

Perioral dermatit runt ögonen

Samma råd som vi rekommenderar i ansiktet, kan du applicera runt ögonen.

Om du har smink runt ögonen behöver du som vanligt tvätta bort det, som steg 1 använder du vår rengöringsolja Eye makeup remover på en fuktig bomullsrondell och tvättar bort ögonmakeupen. Det är många med dermatit som upplever lindring när de använder just eye makeup remover runt ögonen, den innehåller den mjukgörande jojobaoljan som är bra på att balansera och skydda huden samtidigt som den låter huden andas.

Det behöver inte tvättas av med en svamp, utan därefter fortsätter du med steg 2 och 3. Du kan alltå även använda ÄCV-blandningen på området runt ögonen på samma sätt som på övriga ansiktshuden, det viktiga är bara att inte få det i ögonen (kan svida), men runtom ögonen på utslag rekommenderar jag det för att minska utslagen. Efter ÄCV blandingen smörjer du med Facial Oil Sensitive skin.

Övriga livstilsråd

 • Undvik att sminka dig. Det förvärrar alltid problemen.
 • Perioral dermatit är ofta kopplat till obalanser i magen. Därför är det ofta värt att se över kosten och försöka undvika/minska konsumtionen av vissa triggers som tex vin, gluten, socker, mejeriprodukter, starkt kryddad mat. Känn efter vad som känns bättre utan för dig.
 • Stötta kroppen med probiotika invärtes, speciellt om du fått antibiotika utskrivet eftersom att det dödar alla bakterier i magen. Finns på hälsokost och apotek. Dessa är goda bakterier för tarmen.
 • Ett bra tips är att dricka äppelcidervinäger också, utspädd såklart. Äppelcidervinäger är bra för magen och har hjälpt många med sina hudproblem med allt från acne, eksem till perioral dermatit. Börja svagt och öka sedan. Starta därför med 1/2 tsk i ett glas vatten, du kan sedan öka upp till 2 msk i vatten per dag.
 • Basa kroppen med mörkgröna livsmedel som grönkål, spenat, broccoli. Addera därför i smoothie, sallad och juicer.
 • Ge kroppen goda fettsyror som minskar inflammationen i kroppen Exempel på dessa är omega 3 och GLA. Finns på hälsokost och apotek.

Min förhoppning med det här inlägget är att du ska få inspiration till hur du kan med hjälp av naturliga produkter läka och balansera din hud. Självklart är alla olika och jag kan inte garantera att tipsen ovan funkar, men det är baserade på både min egen research och information på nätet samtidigt som de är testade på flera hundra kunder. Kommentera gärna hur det går för dig och även om du har frågor eller funderingar. Jag hjälper gärna till. Det viktiga från din sida är att ha tålamod. Perioral dermatit kommer ofta när kroppen/huden fått nog, av olika skäl. Det har byggts upp en obalans över tid och därför kommer det ta en stund innan den är balanserad.

Med kärlek, Sara
Ekologisk hudvårdsterapeut & näringsfysiolog

Vi har satt ihop ett paket till dig

Om du är intresserad av att testa rutinen som jag satt ihop kan du enkelt hitta produkterna i vårt paket för perioral dermatit. Det enda du behöver komplettera med är äppelcidervinäger (hittas på mataffär eller hälsokost).

Lästips:

Ännu fler tips i Saras live om Perioral dermatit nedan

Titta på Sara’s live om Perioral dermatit på Youtube
Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.