DIY – hemmagjord ansiktsmask för olika hudtyper

Att göra egen ansiktsmask hemma är inte bara enkelt, ekonomiskt och roligt – det kan också ge suveräna resultat på huden. Sara delar med sig av sina bästa tips på ansiktsmasker för olika hudtyper och besvär.

Förberedelse innan ansiktsmask

Vi vill att ansiktsmasken ska göra nytta för huden. Därför är det viktigt att du förbereder huden innan du applicerar masken så att den kan suga åt sig av den och få ut maximal effekt. Du börjar därför med att rengöra huden. Vi rekommenderar att du rengör huden med en djuprengörande renöringsolja.

 • Fukta huden med vanligt kranvatten eftersom oljan glider runt bättre när huden är fuktg
 • Pumpa upp lite rengöringolja (välj Cleansing Oil Tea tree – alla hudtyper, välj Cleansing Oil Sensitive skin – för känslig hud) på fingertopparna och värm upp den i handen
 • Börja massera/rengöra ansiktet i cirklande, utåtgående rörelse, där du jobbar från pannan till hakan och inifrån och ut.
 • Blöt en renglringssvamp och krama ut, tvätta bort rengöringsoljan genom att svepa svampen mot huden. Tvätta ca 2 gånger från panna till haka tills all olja är borta. Tvätta sedan svampen med tvål och vatten och ställ på tork.

Ansiktsmask för torr och känslig hud

 • Mixa 1 dl ekologiska havregryn med lite vatten tills du får en pasta.
 • Tillsätt 1 matsked naturell yoghurt (vegansk variant funkar självklart också)
 • Applicera på huden antingen med fingrar, en maskpensel eller foundationpensel. Låt verka ca 10–15 minuter.

En torr och känslig hud behöver fukt och gärna ingredienser som lugnar huden. Havregryn innehåller slem-ämnen som återfuktar ohch lugnar huden, yoghurt sänker pH och ger ytterligare fukt.

Ansiktsmask för fet och känslig hud

 • Mixa 1 dl ekologiska havregryn med lite vatten tills du får en pasta.
 • Tillsätt 1 matsked naturell yoghurt (vegansk variant funkar också)
 • Tillsätt 1 tsk honung
 • Applicera på huden antingen med fingrar, en maskpensel eller foundationpensel. Låt verka ca 10–15 minuter.

Masken har samma effekt som den ovan men adderat med honung ger masken mer antibakteriell effekt. Du kan också testa att enbart applicera ren honung på huden. Låt verka ca 5min (det kan börja svida efter en stund så ta bort den direkt då. Honung är vädig duktig på att lösa upp blockeringar i huden, gör huden silkeslen och motverkar finnar.

Ansiktsmask för fet hud

 • Blanda ca 2 msk soltorkad lera med lite ansiktsvatten tills du får en krämig pasta som går att stryka på ansiktet.
 • För ännu krämigare effekt (& fuktgivande) kan du blanda i ca 1 msk yoghurt.
 • En nypa kanel kan adderas för extra antibakteriell effekt. OBS ta väldigt lite, om du har känslig hud undvik kanel.
 • Droppa i två droppar serum eller ansiktsolja för mer vårdande effekt.
 • Lägg dig ner och njut av masken – när det känns som att masken börjar strama – spraya på ansiktsvatten så att masken inte torkar.

Masken har en sammandragande effekt på porer och löser upp överskottfett från huden. Se dock till att huden inte blir för torr och stramar, håll masken fuktig så inte huden blir av med mycket fukt. Om du torkat ut huden med masken kommer huden kompensera och producera mer fett vilket ger en fetare hy. Så låt maken verka utan att torka helt – då får du suveränt resultat. Låt verka ca 5-10min (om det börjar svida efter en stund så ta bort den direkt. Lera drar ut orenheter från huden, gör huden silkeslen och motverkar finnar. Om du lägger denna masken på kvällen på en finne är finnen oftast mycket mindre dagen efter, så den snabbar på läkningen.

Ansiktsmask mot ärr

 • Blanda ca 1 msk soltorkad lera med några droppar honung tills du får en torr pasta.
 • Droppa i några droppar ekologisk äppelcidervinäger från Kung Markatta (den ofiltrerade). Du ska nu få en krämig pasta som går tt stryka på ansiktet. Du kan även addera lite kallt vatten till önskad konsistens.
 • Låt verka ca 10min. Spraya huden med ansiktsvatten när ansiktsmasken torkar, du vill hålla den fuktig. Om det svider mycket, skölj bort masken och minska mängden äppelcidervinäger/öka mängden vatten nästa gång tills du hittar en bra balans för dig.

Masken har en sammandragande effekt på porer och löser upp överskottfett från huden. Den ljusar upp huden med sitt syrainnehåll från äppelcidervinäger och honung. Om huden svider, skölj av den direkt.

Ansiktsmask för mogen hud

 • Koka upp vatten som om du ska göra en kopp te och lägg i grönt te. Tänk att du ska göra ett starkt te.
 • Mixa 1 dl ekologiska havregryn med tevattnet tills du får en pasta.
 • Tillsätt 1 matsked naturell yoghurt (vegansk variant funkar också)
 • Mixa i 2msk blåbär för extra antioxidant-boost (eller blåbärspulver)
 • Tillsätt 2 droppar ansiktsolja för extra skydd

Antioxidanter är ämnen som skyddar huden mot fria radikaler och motverkar för tidigt åldrande och fina linjer. Grönt te och blåbär är rika på antioxidanter. Havregryn och yoghurt ger fukt och lugnar huden samt ger en härligt konsistens till masken. Låt verka 10min.

Rutin efter ansiktsmask

Efter att du tvättat bort din ansiktsmask med ljummet vatten följer du upp med din hudvårdande rutin. Vi rekomenderar följande:

Comment List

 • Frida 03 / 10 / 2019 Reply

  Åh vad roligt. Tack för fina tips. Måste testa några av dessa 😍

 • Nomberg Sara 05 / 10 / 2019 Reply

  Tack Frida! Vad kul att du uppskattar! Ja gör det och återkom gärna med din respons 🙂 Lycka till! /Sara

 • Frida 30 / 10 / 2019 Reply

  Hej igen! Nu har jag testat två olika varianter. En med havregryn, youghurt, honung och några droppar ansiktsolja (sensitive), huden blev len och fin, kändes bra men jag upplevde att mina porer, som jag jobbar hårt med, tillfälligt upplevdes lite större. Därför beställde jag lera, vågade faktiskt den gröna och har nu testat att blanda lera, lite youghurt och några droppar olja och jösses (här skulle det faktiskt passa med något starkare mindre lämpligt ord 😂) vad bra det funkade! Har bara testat två gånger och är helt lycklig över resultatet! Porerna blev renare och min känsliga hud verkade klara det fint! Sprayade mycket under tiden så den inte torkade. Detta kommer vara en del av min rutin regelbundet! Tusen tack för fantastiska produkter och ovärderliga tips!! ❤️

  • Nomberg Sara 30 / 10 / 2019 Reply

   Hej Frida! Vad härligt att du provat våra masker och tusen tack för att du delar dina erfarenheter. En tanke kring den första masken med havregryn bla, att huden blev lite för fuktfattig efter? och att du därför upplevde dina porer större? Du kan testa att fukta den på samma sätt som lermasken och se om effekten blir bättre då. Vad roligt att du tyckte lermasken med yoghurt och olja funkade bra! Det är en av mina favoriter 🙂

 • Frida 31 / 10 / 2019 Reply

  Tack för tipset, ska absolut testa det! Har du några tips på bra återfuktning efteråt? Jag använder ansiktsvatten, antioxidant serumet och ansiktsoljan för känslig hud. Nu när jag liksom ”fattat grejen” 😊, använder nästan uteslutande produkter från er och vill gärna undvika konserveringsmedel, vet jag inte riktigt vad mer jag kan lägga till för ökad fukttillförsel. Kan tillägga att jag också försöker jobba på fler fronter, äter olika tillskott, exempelvis omega 3, jättenattljusolja och msm och dricker mycket vatten 😊

  • Nomberg Sara 19 / 11 / 2019 Reply

   Hej igen! Varsågod 🙂 Fukt är alltid knepigt på vintern i vår fuktfattiga miljö, jag tycker det låter som att du gör många rätt och jag tror att du bara ska köra på och som sagt komplettera med fuktmasker gärna minst 1 gång i veckan. Du kan även addera att stimulera huden med rollers, de syresätter huden och gör den mer “levande” och därmed ökad läkning, så huden balanserar sig bättre och man upplever då bättre resultat. Jag rekommender tex Chia Holistic Rollers, https://chiaholisticbeautymassage.se/produkt/rosequarts-roller/ de är av högsta kvalitet och ger så bra resultat.
   Lycka till!

Lämna ett svar