Blogg | 3 november, 2023 |

Vad är essence hudvård?

Inom världen av hudvård dyker det ständigt upp nya begrepp, produkter och trender. En sådan trend som tagit skönhetsvärlden med storm är "essence". Men vad innebär det egentligen? Är det bara en tillfällig hype, eller finns det verkliga fördelar med att inkludera essence i din hudvårdsrutin? I detta inlägg kommer vi att dyka djupt in i essence's ursprung, användning och fördelar, samt hur det passar in i den ekologiska hudvårdsfilosofin. Oavsett om du är nyfiken på K-beauty eller bara vill förstå din hud bättre, kommer detta inlägg att ge dig en klarare bild av essence och dess plats i din skönhetsrutin.

Essence har blivit ett allt vanligare begrepp inom hudvård, men vad är det för typ av produkt egentligen? Varifrån kommer begreppet, hur används det och är det en produkt som behövs? Vår hudterapeut Sara reder även ut om det finns essence inom ekologisk hudvård.

 Vad är essence i hudvård?

Essence i hudvård är en mer aktiv hudvårdsprodukt som ska boosta en viss effekt i huden. Det är ofta i vattenform, tex som ett ansiktsvatten, ett lättflytande serum eller lätt emulsion. Produkter som ska ge mer effekt tenderar att vara lätta och med mindre molekyler så att de ska kunna tränga djupt ner i huden och dessutom med en högre andel aktiva ämnen. Essence boostar fukthalten i huden och i och med det kan nästföljande hudvård tränga in bättre och därmed göra mer nytta, vilket gör hela hudvårdsrutinen mer effektiv. 

Vad kommer begreppet essence i ansiktsvård ifrån?

Essence hudvårdsprodukter har sitt ursprung i Korean Beauty, s.k K-beauty där man applicerar hudvård i flera lager. K-beauty rutiner har ofta mer än 10 steg och i denna typ av rutin är essence är ett steg.Om man inte följer en K-beauty rutin, har man antagligen inte en essence i sin hudvårdsrutin, utan har antagligen istället ett ansiktsvatten eller tunnare serum. 

Hur används essence i hudvård?

För att få bäst effekt av hudvårdsrutiner bestående av flera steg, sk layering, är det viktigt att lägga produkterna i rätt ordning. Du börjar med den tunnaste produkten till den fetaste. Essence är en tunn produkt som ska läggas efter rengöring och ansiktsvatten men innan de är lite mer näringsrika, fylliga serumen och krämer. Essensen appliceras sparsamt, ofta några droppar som klappas in i huden. Effekten är att bidra med fukt till huden och se till att de mer fylliga produkterna kan penetrera huden bättre. Man följer alltså upp med flera andra produkter efter att man applicerat essence. 

Behövs ett serum eller ansiktskräm efter essence?

Ett essence är en mycket tunn produkt och du behöver en fylligare och mer skyddande produkt ovanpå. Du behöver alltså ett serum, ansiktskräm eller ansiktsolja ovanpå ett essence.

Vilka fördelar har essence i hudvård?

Eftersom de är tunnare och kan penetrera djupare ger de en djup återfuktning av ansiktshuden. Det är speciellt bra om du har en yttorr hud eller om du vill uppnå s.k “glass skin” som också är ett koreanskt myntat begrepp. Det handlar om att få ett glowigt och återfuktat resultat likt ett kristallklart glas. 

För vilka hudtyper passar essence?

Essence är en så pass tunn produkt att den passar alla hudtyper, men det du kan behöva förändra mellan hudtyperna är produkter som följer efter essence. En torr hud har framförallt brist på fukt och därför är det bra att tillsätta djupverkande fuktgivande produkter i sin hudvårdsrutin för att motverka detta. För en fet hud är det viktigt att inte tillsätta tilltäppande eller för feta produkter till huden. Ett essence är en tunn produkt som inte riskerar att täppa till utan enbart ge fukt, därför kan essence vara passande för att ge den fukt en fet hud behöver utan att riskera att täppa till. Men det är inte en nödvändighet eftersom du troligen har rätt bra fukthalt i huden redan. Det är däremot nödvändigt att smörja dig med en tunn mjukgörande produkt, tex ett serum,  som ofta kan ersätta fuktbehovet som essencen skulle täcka. 

Du kan hitta essence speciellt anpassade för mogen hud som tex arbetar med åtstramning av huden. Sådana produkter kan vara fördelaktigt om du vill arbeta specifikt antiage och samtidigt fuktgivande för att motverka torrhetsrynkor. Vattenbaserade produkter vilket ett essense är innebär alltid risk för irritation. Essence kan därför vara ett steg som kan innebära onödigt aktiva och irriterande ämnen för en känslig hud.

Essence inom ekologisk hudvård

Inom ekologisk hudvård har man ett holistiskt synsätt som innebär att man ser till helheten och att man försöker tänka så hållbart som möjligt. Det innebär en mer minimalistisk hudvårdsrutin än 10 steg, istället arbetar man ofta med 3-6 steg. Essence är därför ett steg som ofta hoppar över. Man kan i Där ansiktsvatten är steg 2 och serum är steg 3. 

Alternativ till essence

Man kan säga att essence är en blandning av ansiktsvatten och ett lättflytande serum och därför finns det alternativ till essence i hudvård.

Skillnad mellan essence och boosters

En booster är ofta ett annat namn för serum och ska boosta på samma sätt som ett serum gör. Ofta är en essence lite mer lättflytande än en booster och ger generellt då mer fukt till huden. Både essencer och boosters kan ha olika målinriktningar för hudvården tex antiage, fukt etc. 

Skillnad essence och serum

Skillnaden mellan essence och serum är detsamma som för booster. En essence är alltså mer lättflytande än ett serum och essencer ger generellt mer fukt, men de kan också ersätta varandra. Det finns tex serum som är mycket fuktgivande och liknar essencer. 

Skillnad essence och ansiktsvatten

Generellt används ett ansiktsvatten som ett mer rengörande steg efter rengöring där man sveper bort eventuellt smink och smuts som finns kvar på huden samt pH-justera tillbaka huden till ett mer surt pH. Ansiktsvattnet har då mer rengörande egenskaper, medan essence har mer fuktgivande. I en k-beauty-rutin tar du alltså först ansiktsvatten för att sedan följa upp med en essence innan du applicerar ett serum. 

Hudterapeuten tipsar – Organics by Sara om essence? 

Essence i all ära, det är en djupverkande återfuktande produkt i en hudvårdsrutin, men den bygger på en rutin bestående av många steg. Jag som ekologisk hudterapeut anser att det är viktigt att ge huden det huden behöver för att göra sitt jobb, men inte ta över hela jobbet. Det finns både risk att huden blir “bortskämd” men framförallt risken att skada hudens mikroflora. Ju färre produkter du sätter på huden, desto mindre risk för irritation och inflammation i huden. Vi ser tex att många ingredienser som hudvård innehåller idag påverkar vår mikroflora negativt och vår mikroflora är helt nödvändig för att vår hud ska hålla sig frisk och välmående. 

Huden behöver fukt och fett och om du blandar ansiktsvatten (steg 2) med serum (steg 3) så får du motsvarande fuktgivande, djupverkande effekt som en essence skulle ha, men utan de syntetiska kemikalier som essence ofta innehåller. Vi slipper alltså de ingredienser som kan skada vår hud men ger den nyttan. Därför är ett essence inte något som vi har i vår hudvårdsserie. 

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.