Blogg | 16 januari, 2024 |

Få bort akneärr – naturliga huskurer för akneärr

Går det att få bort akneärr naturligt? Lär dig om antioxidanter och naturliga ingredienser och metoder för att få bort akneärr naturligt. Det går!

Introduktion – få bort akneärr naturligt

I det här blogginlägget fördjupar vi oss inom naturlig hudvård för att minska och ta bort akneärr på ett skonsamt sätt. Många av oss har känt frustrationen över dessa envisa ärr, men oroa dig inte – det finns många naturliga metoder som kan hjälpa till att främja läkning och återställa huden efter akne. Här är några effektiva strategier och naturliga ingredienser som du kan inkludera i din dagliga hudvårdsrutin för att bekämpa akneärr och återfå en strålande hud genom naturliga huskurer.

Generella metoder att få bort akneärr

Det finns olika metoder och tillvägagångssätt för att minska och få bort akneärr. För att förstå vilka ingredienser och metoder som vi kan använda oss av naturligt behöver vi först förstå de generella metoderna som finns.

Peeling för att få bort akneärr

Det finns både kemiska peelings (syror/baser) och mekaniska (fysiska korn). Metoden går ut på att avlägsna yttersta hudlagret och stimulera nyproduktion av hudceller. Det finns olika grader av styrka och även peeling-metoder som enbart utförs av terapeuter tex microdermabrasion.

Det finns flertalet naturliga och ekologiska peelings på marknaden, både kemiska och mekaniska. Kemiska peelings med tex fruktsyror finns flertalet inom ekologisk hudvård. Titta efter AHA-syror i innehållsförteckningen, tex Lactic acid dvs mjölksyra eller glycolic acid. Du kan också hitta Witch Hazel Extract som innehåller gallic acid som är en AHA-syra.

BHA-syror i ekologisk hudvård är mindre vanligt, desto vanligare att vi ser tex Salix Alba (Willow) Bark Extract (vitpilsextrakt) som sägs vara en naturlig motsvarighet till salicylsyra (en BHA-syra).

Dermaroller eller microneedling

Dessa tekniker använder små nålar för att stimulera hudens naturliga läkningsprocess och kan minska ärr samt förbättra hudens textur. Dermarollers och microneedling kan ge goda effekter, men enbart om de görs på rätt sätt. Därför ska du alltid enbart göra dessa typer av behandling på salong med en utbildad terapeut.

Det har uppkommit en behandling på senare tid som heter Algpeeling/algneedling, som bygger på ett ämne man utvinner från sötvattensvampen. Detta ämne ser ut som ett pulver, men under mikroskåp är det som vassa kristaller som gör små hål/kanaler i huden. Det är på ett sätt som microneedling, men utan nålar. Hur naturlig den är kan jag dock inte svara på. Kommentera gärna om du har mer kunskap om den metoden.

Laserbehandlingar, fillers och kirurgiska ingrepp

Laserbehandlingar kan stimulera kollagenproduktionen och förbättra ärrstrukturen. Fillers, såsom hyaluronsyra, kan användas för att fylla i ärrgropar och göra dem mindre synliga temporärt. Det finns även kirurgiska ingrepp för att få bort tex ärrgropar. Fillers eller kirurgiska ingrepp är inte naturliga metoder, däremot kan lasermetoder anses relativt naturliga. Det innebär ändå inte användning av syntetiska kemikalier och anses av många ingå i mer alternativa/naturliga metoder.

Hudvårdsprodukter med retinoider

Retinoider, såsom tretinoin är olika typer av A-vitamin, kan bidra till att öka cellförnyelsen och minska ärrbildning genom att främja kollagenproduktionen. Det finns produkter både på recept och receptfritt. Retinol är en sorts retinoid som flitigt pratas om i hudvårdsvärlden. Den mer naturliga varianten av retinol är den naturliga ingrediensen bakuchiol som man kan hitta i alltfler naturliga hudvårdsprodukter. Det finns även betakerotenoider som är ett förstadium till vitamin A i de vegetabiliska oljorna med orange färg, tex karanjaolja, vetegroddolja, morotsolja osv.

Antioxidanter: C-vitamin och E-vitamin mot akneärr

Hudvårdsprodukter som innehåller vitamin C och E kan bidra till att främja läkning och minska inflammation, vilket kan gynna ärrreducering. Vitamin C främjar kollagenproduktion och Vitamin E är även känd som “reparationsvitaminet” och hjälper alltså till att läka ärr. C-vitamin och E-vitamin kan du hitta i naturliga och ekologiska hudvårdsprpdukter. Tex naturliga oljor är rika på antioxidanter och innehåller E-vitamin, vissa mer än andra.

Användning av solskyddsprodukter

Användning av solskyddsfaktor är avgörande för att förhindra att ärr blir mörkare vid exponering för solen. Detta blir därför extra viktigt om du har pigmenteringsärr från akne (röda eller mörka fläckar).

Det finns flertalet naturliga och ekologiska solskyddsprodukter som funkar utmärkt för att naturligt minska risken för akneärr. Du bör också använda det flitigt när UV-index är över 3 om du har acneärr som du vill ska läka snabbare.

Naturliga huskurer för att minska akneärr

Mekanisk peeling med florsocker

Kika in mitt recept på en egengjord peeling med florsocker som peelande korn. Det är en utmärkt, snäll peeling som du kan göra 1 gång i veckan för att stimulera cirkulation och nyproduktion av hudceller.

Honung mot akneärr

Honung hjälper till med sårläkning och används även på ärr, det är en av mina personliga favoriter. Det innehåller naturligt syror som hjälper till att peela huden och få en fräsch hud. Om du blandar det med en lermask blir det en superfin ansiktsmask mot finnar och ärr. Blanda 1 sked Powder Facial Mask (eller valfri lermask i pulverform) med 2 skedar honung. Blanda till en smet och applicera på ren hud. Låt verka ca 15min.

DIY Ansiktsvatten med naturlig AHA-syra från daggkåpa

Daggkåpa är en växt som finns rikligt på våren och sommaren i Sverige, därför passar jag alltid på att plocka och göra mitt eget peelande ansiktsvatten på daggkåpa. Du kan koka ett extra starkt te också för att göra peelande vatten för torra fötter på våren/sommaren.

Äppelcidervinäger mot akneärr

I äppelcidervinäger finns ättiksyra som är en naturlig AHA-syra som hjälper till att peela huden. Om du använder ett hydrolat eller naturligt ansiktsvatten (som inte innehåller syror) kan du med fördel droppa i 10% äppelcidervinäger. Det passar tex utmärkt i våra ekologiska ansiktsvatten.

Blekande ansiktmask med gurkmej och yoghurt

Det finns massvis med recept där du kan göra en egen ansiktsmask med blekande ingredienser som alltså är extra bra mot ärr. Camilla Hamid har ett fint recept med honung (blekande), gurkmeja (blekande), yoghurt (mjölksyra) och citron (C-vitamin).

Summering

Att ta bort akneärr naturligt kräver tålamod och att du är konsekvent. Genom att integrera dessa metoder i din hudvårdsrutin kan du främja en hälsosam hudläkning och gradvis minska synligheten av dina ärr. Tänk på att alla hudtyper är unika, så det är viktigt att testa och anpassa dessa metoder efter dina egen hudbehov. Ge din hud kärleksfull vård på naturligt vis. Tipsa mig gärna om dina egna huskurer och erfarenheter genom att kommentera nedan.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.