Blogg | 6 november, 2023 |

Ekologisk Dubbelrengöring: Steg-för-Steg Guide

En strålande hy börjar med rätt rengöringsrutin, och dubbelrengöring är en av de mest effektiva metoderna. I detta blogginlägg utforskar vi hur du kan använda fasta överfettade tvålar och ekologisk rengöringsolja i din dubbelrengöring för att uppnå en ren och fräsch hud med ekologiska produkter. Läs vidare för att upptäcka fördelarna och stegen för denna naturliga hudvårdsrutin.

Allt fler människor inkluderar nu dubbelrengöring i sin dagliga hudvårdsrutin. Ibland kan det verka som om det är en praxis som enbart är nödvändig för dem som använder rikligt med smink, och du kanske själv funderar över om det är något du bör ta upp i din egen rutin. Du har säkert en hel del frågor kring detta ämne. I detta blogginlägg har vår ekologiska hudvårdsterapeut, Sara, svarat på dessa frågor och delar med sig av insikter om dubbelrengöring.

Vad är dubbelrengöring?

Dubbelrengöring är en hudvårdsrutin som innebär att man rengör ansiktet i två steg. Det första steget, steg 1, innefattar användningen av en rengöringsolja för att bryta ner makeup, smuts och överskott av olja på huden. Steg 2 innebär användningen av en löddrande rengöring för att avlägsna de resterande orenheterna och för att rengöra djupt ner i porerna.

Dubbelrengöring passar både män och kvinnor.

I Organics by Saras ekologiska dubbelrengöring använder vi en ekologisk rengöringsolja som steg 1. Därefter använder vi en ekologisk, fast överfettad tvål.

Vad innebär precleanse?

Precleanse syftar på oljerengöringen som används som steg 1, det är alltså en benämning på det första steget i en dubbelrengöring. I konventionell hudvård är en löddrande rengöring ofta den enda rengöringen, så att tillsätta en rengöringsolja innan blir då som en “precleanse”. I Organics by Saras hudvård går vi efter en holistisk syn på huden och använder därför istället oljerengöring som huvud-rengöring så då kan man nästan kalla vår tvål som en “after-cleanse”.

Klarare hy med dubbelrengöring

Dubbelrengöring är en effektiv metod för att grundligt rengöra huden. Steg 1 med rengöringsolja hjälper till att lösa upp smuts och makeup, medan steg 2 med en fast tvål avlägsnar dessa orenheter och rengör huden djupt. Det ger en renare, klarare och mer strålande hy. Detta kan vara speciellt fördelaktigt när du haft produkter på huden som täppt till (tex smink eller solskydd) eller om du har en acnebenägen hud som lätt blir tilltäppt och får pormaskar.

Vilka hudtyper gynnas mest av dubbelrengöring?

Alla hudtyper kan dra nytta av dubbelrengöring, men det kan vara särskilt fördelaktigt för personer med fet hud eller de som använder mycket makeup. Steg 1 med rengöringsolja kan även vara skonsam mot torr hud och bidra till att återfukta den. Läs lite längre ner hur du kan anpassa dubbelrengöring för olika hudtyper.

Män som har skägg har stor fördel att tvätta sitt skägg enligt denna princip med dubbelrengöring, för att göra skägget mjukt, men också för en välmående hud under skägget.

Ekologiska produkter till dubbelrengöring

I en ekologisk dubbelrengöringsrutin används en ekologisk rengöringsolja som steg 1 och en fast överfettad tvål som steg 2. Det är viktigt att välja produkter som är utan tillsatser som tex konserveringsmedel och annat onödigt för att skona huden och miljön.

Rengöringsolja som steg 1

Välj en rengöringsolja som passar din hudtyp. Organics by Sara har tre olika rengöringsoljor som alla kan användas som rengöringsolja i dubbelrengöring. Här kommer mina bästa tips för att anpassa till din hudtyp:

Torr / normal / mogen – Välj Cleansing Oil Tea Tree.

Känslig – Välj Cleansing Oil Senstive Skin

Finnar / blandad /acne – Välj 1 pump Cleansing Oil Tea Tree + blanda med 1pump Eye makeup remover. Genom att blanda med remover får du mer djuprengöring.

Löddrande rengöring som steg 2

Det är oerhört viktigt att välja en bra rengöring som steg 2. Här behöver du välja du en mild rengöring, annars är risken att du torkar ut huden och då blir huden mer obalanserad. Det är motsatsen till vad vi vill åstadkomma. Huden ska inte kännas stram efter rengöringssteget del 2. Därför rekommenderar vi Organics by Saras fasta, överfettade tvålar. De är inte uttorkande och dåliga tvålar som man kanske tänker när man tänker en tvål. Dessa är helt suveräna, är tillverkade för hand enligt traditionella hantverksmetoder med ekologiska oljor och lut. De är överfettade samt innehåller naturligt glycerin från oljorna vilket innebär att de återfuktar huden.

Så utför du dubbelrengöring med ekologisk hudvård: Steg för steg

Jag använder mig av de klassiska två stegen med en modifiering i steg 2. Detta blir mer skonsamt för huden och ger en mer balanserad hud.

  • Steg 1: Applicera den ekologiska rengöringsoljan på torr eller fuktig hud (jag föredrar fuktig) och massera försiktigt för att bryta ner makeup och smuts. Massera minst 15 sekunder. För ännu mer djuprengöring massera längre stund, upp mot 2 minuter. Ju längre du masserar kan du känna att det blir som “grus” under fingrarna. Tvätta bort med en rengöringssvamp.
  • Steg 2: Använd den fasta överfettade tvålen för att rengöra huden noggrant. Löddra upp i handen med vatten, tillsätt rengöringsoljan du hade i steg 1 eller Eye makeup remover. Eye makeup remover gör det ännu krämigare. Fortsätt löddra upp i handen tills du får en riktigt krämig mjölk. Massera upp i ansiktet. Skölj noggrant av med vatten och tvätta med svampen igen. Dubbelrengöringen är klar. Följ upp med ansiktsvatten och insmörjande serum/ansiktsolja/balm.

Vanliga misstag och nackdelar med dubbelrengöring

Ett vanligt misstag med dubbelrengöring är att använda en för aktiv/stark rengöring som rengöring två. Det är mycket viktigt att välja en mild rengöring som steg 2, det är så man kan få vinsten med en klar hy utan att torka ut huden för mycket.

Det är också viktigt att använda ljummet vatten och inte för varmt, eftersom att för varmt vatten löser ut hudens eget skyddande fett vilket också resulterar i torr hud.

Hur anpassar man sin dubbelrengöringsrutin efter årstider eller behov?

Du kan anpassa din dubbelrengöring på flera sätt beroende på din hudtyp eller årstid. Tex om du upplever att du får fördelarna med en klar hud, men upplever huden lite torr, då kan du öka på mängden olja som du använder i tillsammans med rengöring 2. Det kan kompensera upp för torrheten.

Dubbelrengöring är inte optimalt för en torr och känslig hud. Om du har känslig hud, testa gärna produkterna på en liten yta för att se om de fungerar för dig. Undvik att använda för mycket kraft vid massagen och se till att tvålen inte torkar ut din hud. I så fall kan du behöva justera produkterna eller användningsfrekvensen. Tex gå tillbaka till att enbart rengöra i ett steg och inte två.

Dubbelrengöring och hudens mikroflora

För att skona hudens mikroflora är det viktigt att inte tvätta hudens för “duktigt”. Att blanda sin löddrande rengöring med olja är därför en unik metod som jag själv utvecklat som jag tycker är helt suverän för att motverka att hudens mikroflora ska ta stryk. Min upplevelse är att när du gör så skonar du den så mycket som möjligt. Vill man dock skona den ännu mer, är det alltid det bästaa tt undvika löddrande produkter helt och hållet.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.