Så blir du av med perioral dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom som jag får så mycket frågor om och som jag hjälpt många kunder med under åren. Som ekologisk hudvårdsterapeut och tidigare som huvudlärare på Axelsons Gymnastiska Institut i Stockholm har jag haft glädjen att kunna rekommendera en skonsam, hälsosam hudvårdsrutin som funkat för många. I det här blogginlägget delar jag med mig av mina bästa tips.

Vad är perioral dermatit

 • Perioral betyder runt munnen. Perioral dermatit är alltså hudinflammation runt munnen.
 • Röda fläckar och utslag runt munnen, ned mot hakan och under näsan. Kan också förekomma runt ögonen.
 • Utslagen kan utvecklas till knottror och blåsor.
 • Huden fjällar lätt och det kan bränna och svida.
 • Typiskt för perioral dermatit är att området närmast munnen har mindre utslag eller inget alls.
 • För att veta om du har perioral dermatit rekommenderar jag att du går till en läkare och får det diagnostiserat. Sedan är det upp till dig hur du vill behandla det.

Skonsam egenvård vid perioral dermatit

 • Mild rengöring. Det är viktigt att använda en skonsam rengöring som tvättar huden rent utan att torka ut den. Jag rekommenderar oljerengöring. Använd inte starka rengöringar med SLS (sodium laoryl sultat eller sodium laureth sulfat).
 • Många testar något som kallas Nollmetoden, dvs att de inte använder några produkter alls förutom vatten. Min erfarenhet säger att metoden ger blandat resultat, för vissa funkar det ok eller bra och andra inte. Jag håller med om att mängden produkter behöver skäras ner på, men vill hellre slå ett slag för att använda få men effektiva och milda produkter.
 • Äppelcidervinäger. För att kontrollera den bakteriella obalansen använder jag en blandning av vatten och äppelcidervinäger. Blanda vatten (eller blomvatten för extra effekt) 50/50 med äppelcidervinäger (Kung Markattas ofiltrerade). Alltså häften vatten och hälften äppelcidervinäger (ÄCV). Om du har svår perioral dermatit kan du börja med 1:4 blandning och sedan öka ÄCV i takt med att huden vänjer sig. Det kan svida lite i början, men huden vänjer sig.
 • Skonsam insmörjning med ansiktsolja för att hålla huden återfuktad, mjuk och smidig.
 • Välj oparfymerade produkter. Undvik parfymerade produkter eftersom parfym (naturliga som syntetiska) innehåller aktiva doftkomponenter som kan trigga huden mer.
 • Skydda huden mot sol. Använd alltid solskydd och/eller solhatt när du vistas i sol. Solning förvärrar huden. Notera att huden behöver andas så använd inte för ”tjocka” solprodukter.

Att undvika vid perioral dermatit

 • Peela inte huden alls med korn. Det förvärrar utslagen.
 • Torka inte ut huden. Använd därför inte några ansiktsmasker som kan torka ut. Enbart oparfymerade mycket milda fuktgivande masker. Jag rekommenderar gärna inga masker alls eftersom de ofta innehåller för aktiva ämnen.
 • Undvik kortison. Många får perioral dermatit av kortison och kortison rekommenderas därför inte vid perioral dermatit.
 • Pilla inte, låt huden läka. Lättare sagt än gjort men verkligen tänk på att inte tillföra onödiga bakterier på huden.
 • Ge inte upp, ha tålamod. Perioral dermatit uppkom inte över en natt och försvinner inte på några dagar eller veckor, därför du behöver ge det några månader av snälla metoder och produkter, ge inte upp. När du börjar tvivla, ta hjälp av ett utbildat proffs, inte Google 😉 Ta därför foto på huden för att enklare kunna följa processen. Gärna när du börjar och sedan varannan dag. Från dag till dag kanske du inte ser förbättring, eller det kanske går lite upp och ner, men från vecka till vecka kan skillnader uppstå (förhoppningsvis förbättring). Du ser sällan det eftersom det är lätt att bara se ”bra” eller ”inte bra”.

Så här gör du – behandling & egenvård Perioral dermatit

Kvällsrutin

 • STEG 1: Rengöringsoljan masserar du in på en fuktig hud. Rengör genom att massera huden från panna till haka två gånger och tvätta därefter bort rengöringsoljan med en fuktig rengöringssvamp. Jag rekommenderar Cleansing Oil Sensitive skin pga att den skonsamt rengör på djupet utan att torka ut och är oparfymerad. Svampen är naturlig cellulosasvamp, Facial Cleansing Sponge. Om din perioral dermatit är svår och du upplever svampen vara för rivig för din hud, kan du istället tvätta bort rengöringsoljan med en fuktad bomullsrondell.
 • STEG 2: Badda därefter utslagen med ansiktsvattenlösningen, jag rekommenderar Flower Water Lavender blandat med ÄCV. Denna baddar du utslagen med (inte hela ansiktet). Flower Water lavender är en örtinfusion av källvatten och lavendelblommor. Pga syran från äppelcidervinägern kan det svida lite, men det försvinner. Smörj därefter in direkt med steg 3 så lugnar det sig. Om det svider riktigt mycket kan du spä din blandning lite mer, alltså att du häller i mer lavendelvatten (se infon i avsnittet ovan ang spädning). Du kan sedan spraya den rena (inte blandade) Flower Water Lavender på resterande huden.
 • STEG 3: Klappa in ca 3-5dr ansiktsolja i huden. Det ska vara en ansiktsolja som är tunn och inte täpper till, men mjukgör effektivt och håller huden smidig. Jag rekommenderar Facial Oil Sensitive skin som innehåller avocadoolja, jojobaolja och gurkörtsolja. Den lindrar rodnad, skyddar huden, verkar antiinflammatoriskt och mjukgör.
 • STEG 4: Tvätta svampen med en fast tvål så att svampen håller sig fräsch till nästa gång du ska använda den. Ställ den på tork, antingen på handfatet mot väggen, eller på ett tvålfat med galler eller på våra luffakuddar. Det är mycket viktigt att svampen som du tvättar huden med hålls fräsch. Därför ska du aldrig torka ansiktet med en handduk.

Morgonrutin

 • STEG 1: Badda utslagen med ansiktsvattenblandningen med ÄCV
 • STEG 2: Klappa därefter in huden med ansiktsoljan.

Perioral dermatit runt ögonen

Samma råd som vi rekommenderar i ansiktet, kan du applicera runt ögonen.

Om du har smink runt ögonen behöver du som vanligt tvätta bort det, som steg 1 använder du vår rengöringsolja Eye makeup remover på en fuktig bomullsrondell och tvättar bort ögonmakeupen. Det är många med dermatit som upplever lindring när de använder just eye makeup remover runt ögonen, den innehåller den mjukgörande jojobaoljan som är bra på att balansera och skydda huden samtidigt som den låter huden andas.

Det behöver inte tvättas av med en svamp, utan därefter fortsätter du med steg 2 och 3. Du kan alltå även använda ÄCV-blandningen på området runt ögonen på samma sätt som på övriga ansiktshuden, det viktiga är bara att inte få det i ögonen (kan svida), men runtom ögonen på utslag rekommenderar jag det för att minska utslagen. Efter ÄCV blandingen smörjer du med Facial Oil Sensitive skin.

Övriga livstilsråd

 • Undvik att sminka dig. Det förvärrar alltid problemen.
 • Perioral dermatit är ofta kopplat till obalanser i magen. Därför är det ofta värt att se över kosten och försöka undvika/minska konsumtionen av vissa triggers som tex vin, gluten, socker, mejeriprodukter, starkt kryddad mat. Känn efter vad som känns bättre utan för dig.
 • Stötta kroppen med probiotika invärtes, speciellt om du fått antibiotika utskrivet eftersom att det dödar alla bakterier i magen. Finns på hälsokost och apotek. Dessa är goda bakterier för tarmen.
 • Ett bra tips är att dricka äppelcidervinäger också, utspädd såklart. Äppelcidervinäger är bra för magen och har hjälpt många med sina hudproblem med allt från acne, eksem till perioral dermatit. Börja svagt och öka sedan. Starta därför med 1/2 tsk i ett glas vatten, du kan sedan öka upp till 2 msk i vatten per dag.
 • Basa kroppen med mörkgröna livsmedel som grönkål, spenat, broccoli. Addera därför i smoothie, sallad och juicer.
 • Ge kroppen goda fettsyror som minskar inflammationen i kroppen Exempel på dessa är omega 3 och GLA. Finns på hälsokost och apotek.

Min förhoppning med det här inlägget är att du ska få inspiration till hur du kan med hjälp av naturliga produkter läka och balansera din hud. Självklart är alla olika och jag kan inte garantera att tipsen ovan funkar, men det är baserade på både min egen research och information på nätet samtidigt som de är testade på flera hundra kunder. Kommentera gärna hur det går för dig och även om du har frågor eller funderingar. Jag hjälper gärna till. Det viktiga från din sida är att ha tålamod. Perioral dermatit kommer ofta när kroppen/huden fått nog, av olika skäl. Det har byggts upp en obalans över tid och därför kommer det ta en stund innan den är balanserad.

Vi har satt ihop ett paket till dig

Om du är intresserad av att testa rutinen som jag satt ihop kan du enkelt hitta produkterna i vårt paket för perioral dermatit. Det enda du behöver komplettera med är äppelcidervinäger (hittas på mataffär eller hälsokost).

Köp paketet Perioral dermatit HÄR.

Med kärlek, Sara
Ekologisk hudvårdsterapeut & näringsfysiolog.

Lästips:

Ännu fler tips i Saras live om Perioral dermatit nedan

Titta på Sara’s live om Perioral dermatit på Youtube

Comment List

 • Emmi 05 / 08 / 2019 Reply

  Toppenbra tips Sara! 😍Jag är nöjd med rengöringsrutinen från Organics by Sara på min PD – ska anpassa kosten nu med 🙌🏼✨

 • Ulrika Olofsson 21 / 08 / 2019 Reply

  Så bra tips! Jag fick perioral dermatit i vintras och blev verkligen hjälpt av Sensitive-produkterna som du rekommenderar. Till en början åt jag antibiotika, men slutade då jag fick kraftiga biverkningar, så det gör jag inte gärna om. Använde en receptbelagd salva i början men kunde efter ett tag övergå till att endast använda Cleansing Oil Sensitive och Facial Oil Sensitive. De kändes snälla och lugnande och inflammationen läkte ut jättebra! Undvek även smink, framförallt foundation som du tipsade om. Så nöjd! PS. Jag använder fortfarande Sensitive-produkterna plus Flower Water Lavender och huden har hållit sig lugn och frisk sedan dess! Tack! : )

 • Martina Hallberg 21 / 08 / 2019 Reply

  Hej!
  Visst är det perioral dermatit som även kallas flygvärdinnesjukan? Jag är inte säker om det är vad jag har känning av emellanåt eller mer att huden är fet och oren men försöker vårda förebyggande för att stärka upp hudens eget försvar genom att använda snälla skonsamma produkter. Har testat några av era produkter för rengöring och är supernöjd. En helt annan fråga. Har ni fotvårdsprodukter?

  • Nomberg Sara 26 / 08 / 2019 Reply

   Hej Martina!
   Tack för din fråga och kommentar. Vad roligt att du är nöjd med våra produkter! Det stämmer att Perioral Dermatit kallas Flygvärdinnesjukan, man säger det eftersom man trodde att man fick utslagen runt munnen pga att man demonstrerade säkerhetsanvisningar med den där masken över munnen och att utslagen berodde på bakterier i den, det är dock inte bekräftat, även om den är många flygvärdinnor som drabbas av det.

   Det låter toppen att du försöker stärka din huds barriär med snälla produkter för att förhindra – det är mina bästa tips också!

   Yes absolut har vi produkter som du kan använda till fotvård. Jag listar nedan:
   Deo Cream kan användas som en fotdeo som du smörjer forsulan med på morgonen för att förhindra svettlukt
   Massage & Body Oil Activating Rosemary är en uppskattad friskt doftande olja att smörja torra hälar med som läker sprickor och liknande. SMörj fötterna på kvällen efter dusch och sätt på sockor. Efter en vecka ser man ofta en skillnad.
   – För tvätt använd vår Hand & Body Soap suverän för att motverka torra fötter och du an även riva ner lite i ett skummande fotbad. Här är ett inlägg med tips för fina fötter

   Varma hälsningar Sara

 • Lotta 02 / 09 / 2019 Reply

  Hej Sara,
  Har just förstått att jag har PD och tänker testa ditt startpaket för att få bukt med det. Jag har utslag både runt mun och ögon, går det att använda de produkter och rutiner du beskriver även runt ögonen?
  Innan PDn uppstod har jag sedan ett drygt år använt pro-biotiska produkter av märket Esse och även gått på sådan ansiktsbehandling, med fantastiskt resultat på huden tills jag fick de första PD symptomen (som dök upp efter en sådan ansiktsbehandling). Har du någon erfarenhet av pro-biotiska produkter och PD? Kan jag använda dessa produkter när PD symptomen lagt sej?
  Mvh Lotta

  • Nomberg Sara 03 / 09 / 2019 Reply

   Hej Lotta! Tack för din fråga. Ja, kul att du hittat till oss och det låter klokt att testa vårt startkit, jag hoppas du ska få bra resultat. Ja, du kan använda rutinen runt ögonen också. Har du haft eksem runt ögonen tidigare eller är det först nu du upplever det? Det enda du skulle kunna tänka på är att vara extra sprsam med olja runt ögonen eftersom att den huden normalt sett har mindre talgproduktion och är van att få mindre fett där. Så du kan smörja hela ansiktet med facial oil sensitive skin men fokusera mer på huden i ansiktet och bara ta lite runt ögonen. Men om du har haft eksem rut ögonen ridigare typ atopiskt eksem då kan man ha lika mycket fett där som i övriga ansiktet (det var därför jag frågade ovan).

   Ja jag förstår, jag har tyvärr hört flera som upplevt försämring med dessa produkter. Min gissning är att orsaken är att de är mycket aktiva. Inte aktiva såsom tex kemsisk peeling utan pga dess aktiva bakterie-innehåll (probiotikan). PD blossar ofta efter att man använt för starka/aktiva produkter på huden och det är som sagt min gissning vad som hänt. Ang probiotiska produkter och probiotika överlag är min synvinkel att man ska använda det med måtta. På samma sätt som man kör en kur med probiotika invärtes för tarmen så tycker jag man bör ha samma approach till huden. Man använder alltså en bredd av stammar under en kort tid för att boosta, men sen handlar det om att dessa bakterier fästs och blandats med “dina” egna och tarmen kommer i balans och sköter sig själv. Vi har ju lixom redan probiotiska bakterier som lever i symbios med oss. Jag tror att när man ständigt sätter dit andra stammar (som kanske möjligtvis inte är helt rätt för dig) så blir det en stress oavsett om vi pratar på huden eller i tarmen.

   Jag kan inte säga till dig vad du ska och inte ska göra, men enligt min kunskap om probiotika (vilket är relativt gedigen, speciellt tarmfloran eftersom jag är näringsfyiolog) så tror jag på att ta detta med måtta. Man vill rubba så lite som möjligt och låta huden/tarmen sköta sitt eget. FOrksningen på tarmfloran har hållt på i ca 20 år och man vet fortfarande inte exakt vilka stammar som är gynnsamma för oss. På huden har man enbart forskat i några år och ligger långt efter.

   Om du tror att du fått PD av vissa produkter skulle jag inte rekommendera dig till att gå tillbaka till dem, men det kan vara så att om du bygger upp försvar igen och mer balans så kanske din hud i framtiden klarar av dem. Kanske kan du också tänka ett lugnare tempo, tex gå på behandling men inte använda dagligen eller något? Men min rekommendation är att du håller dig till produkter som enbart stärker din hud, eftersom huden är vårt yttersta försvar mot omvärlden. Jag tror mer på att skapa en gynnsam miljö för våra “egna” probiotiska bakterier som vi har på huden genom att tex inte använda konserveringsmedel, inte löddrande tensider och hålla ett gynnsamnt ph (typ 4,5). Om du vill läsa mer om probiotiska bakterier kan jag rekommendera boken “Hudbibeln” av Johanna Gillbro. Hon pratar mycket om olika bakteriestammar i den och forskningsprojekt.
   Lycka till! Sara

 • Sara 27 / 09 / 2019 Reply

  Hej! Jag har fått PD utanför mungipan som bränner och svider något vansinnigt. Det började för en dryg månad sedan och jag fick då diagnosen svinkoppor. Efter en vecka med Microcid och noggrann rengöring läkte det och blev endast lite rodnad kvar.

  Nu för en vecka sedan var jag dum nog att prova nya produkter som jag fått på jobbet. Produkter avsedda för att minska porer och finnar vilket jag också lider av efter min graviditet. På bara något dygn hade den lilla rodnad jag hade blivit dubbelt så stor och huden lossnade. Förstår nu att det var PD redan från början och att jag triggade igång det med dessa aktiva produkter. Slutade direkt och har bara tvättat till kvällen och tagit på en kräm från Maria Åkerberg över natten. Jag har fortsatt sminka mig med mineralsmink då jag inte fixar att stå i butik och möta kunder med detta köttsår.

  I somras hade jag 3 “magsjukor” på 3 månader. Magen återhämtade sig aldrig emellan utan den har varit kaos sedan dess. Uppblåst och förstoppad. Kan detta ha bidragit till att jag fått PD nu ovanpå dessa andra problem med magen och finnig hy? Det är så mycket på en gång att jag inte vet var jag ska börja. Har börjat med kosten och uteslutit gluten, mejeri och socker sedan 5 veckor tillbaka. Även ätit probiotika denna tid. Hur får jag ordning på allt? Mår inte bra och vill inte söka vård och få starka preparat som förvärrar. Vet hur det blev med min akne för många år sedan 🙁 Med vänlig hälsning Sara

  • Nomberg Sara 05 / 10 / 2019 Reply

   Hej kära Sara, tack för ditt meddelande. Det låter som om att du förstår en hel del och redan börjat en förändring till det bättre i livsstilen. Det är jättebra att du tänker på helheten och försöker jobba långisiktigt med att läka ut din hud, både genom kosten och hudvården. Studier visar att det finns en koppling mellan obalanser i magen och perioral dermatit, så det är möjligt att din mages obalans triggade PD:n. Som jag förstår det nu är det främst PD:n som du har problem med nu, jag rekommenderar dig att följa råden i inlägget för att läka din PD. Även om du också har finnar så kommer dessa finnar troligen också må bra av milda produkter etersom finnar också är inflammation i huden, bara kopplat med mer fett inunder.

   Din troliga tidigare PD försvann med microcid som är en antibakteriell kräm, och därför tänker jag att man bör tänka antibakteriellt nu också, men måste inte vara mha syntetiska läkemedel. Jag tänker tex zinksalva i tunt lager på huden, avkok på kamomill att badda huden med, och vår mycket milda oljebserade hduvård. Jag tror att den kan göra mycket för dig. Vid PD är det viktigt att tänka milda produkter och gärna inte så många produkter. Var snäll mot huden, chocka den inte med starka preparat, jag tror att de produkerna som du testade på jobbet för finnar och porer var för starka för din hud. Men man kan inte göra något ojort utan blicka framåt nu istället, följ råden i inlägget och fokusera på att ge kärlek till din hud.

   Ang mineralsminket så var noga med att tvätta borstarna, gärna varje eller varanann dag för att minska bakterietillväxt i dem. Mineralsminket är ett rent mineralsmink utan bismuth oxychloride hoppas jag? det är annars ett hudirriterande ämne som jag rekommenderar personer med PD att undvika.

   Jättebra att du unviker gluten, mejeri och socker för att minska inflammationen i kroppen samt äter probioika, fortsätt gärna med det. Jag vet inte vad du tvättar huden med på kvällen, men kan verkligen rekommendera vår oljebaserade tvätt.

   Lycka till! Skriv igen om du har funderingar
   Varma hälsningar
   Sara

 • Jennie Johansson 18 / 10 / 2019 Reply

  Hej! Du rekommenderar oljor men om man läser om sjukdomen står det ju att man ska undvika oljor i ansiktet?

  Mvh Jennie

  • Nomberg Sara 30 / 10 / 2019 Reply

   Hej Jennie! Tack för din fråga. Det stämmer, man ser ofta rekommendation att undvika olja vid perioral dermatit enligt vården. Jag tillhör inte vården och kan inte svara åt dem, men jag kan spekulera i att det handlar om deras syn på olja. Man ser ofta tex “undvik feta produkter som täpper till som smink, olja…”. Dvs att man antar att all olja är tilltäppande. Det håller jag inte med om, det finns ett brett spektrum av oljor alltifrån lätta till feta, precis som med krämer. Och vi har som jag skrev behandlar hundratals personer med rosacea med fantastiska resultat med våra oljor, så jag håller helt enkelt inte med om att olja är dåligt för rosacea, tvärtom, mycket läkande.

 • Sanna Hansson 29 / 10 / 2019 Reply

  Säger bara Rozex 0,75 %. Mina problem försvann efter ett par veckor och har nu vart borta i snart 1 år!

  • Nomberg Sara 30 / 10 / 2019 Reply

   Tack Sanna för din kommentar. Härligt att Rosex fungerade för dig och att din periorala dermatit är borta. Det finns flera läkemedel att ta mot rosacea, detta blogginlägg informerar om de naturliga vägarna man kan ta som ett alternativ till det. Det är upp till var och en att välja hu de behandlar sin hud och alla har individuella erfarenheter, både bra och dåliga både av konventionella metoder med läkemedel såsom de naturliga.

 • Astrid B 31 / 10 / 2019 Reply

  Hej Sara!
  Det konstaterades nyligen av en läkare att jag har perioral dermatit och jag har nu fått krämen Rosazol 1 % utskriven. Går det att kombinera krämen med produkterna som du rekommenderar?

  Tack på förhand!

  • Nomberg Sara 13 / 11 / 2019 Reply

   Hej Astrid, tack för din fråga. Ja Rosazol innehåller antibiotika och det är vanligt att få det utskrivet vid perioral dermatit (och rosacea). Du kan använda dessa tillsammans utifrån mitt perspektiv. Men har inte praktisk erfarenhet av att kunder kombinerar denna med ansiktsoljan, men tror inte det ska vara problem, finns inga ingredienser som kan reagera med varandra. Sätt krämen först och ansiktsoljan ovanpå. Ta bara så lite du behöver, kan också vara så att du upplever att du inte behöver ansiktsoljan utan alltså enbart använder vår rengöring och ansiktsvatten. Lycka till!

 • Anna 06 / 02 / 2020 Reply

  Hej
  Jag har köpt dina produkter för att behandla PD och undrar om blandningen med blomstervatten och äpplecidervinäger kan förvaras i rumstemperatur eller om den ska förvaras svalt (som öppnad äpplecidervinäger).
  Jag undrar också om du har tips på bra mineralfoundation utan bismuth oxychloride?
  Jaq använder sedan många år tillbaka Bare Minerals mineralfoundation men såg nu att den innehåller bismuth oxychloride.
  Med vänlig hälsning Anna

  • Nomberg Sara 13 / 02 / 2020 Reply

   Hej Anna! Tack för din fråga. Vad härligt att du börjat med våra produkter, jag hoppas din hud kommer mer i balans. Ja precis, du kan förvara din blandning av örtvatten och ÄCV i rumstemperatur i badrummet. Men den håller sig inte så länge så kanske ca en vecka innan du vill blanda ny. Så blanda hellre mindre åt gången om du inte använder så mycket. Ja den lurar i många mineralfoundations tyvärr. Jag kan tipsa om dessa varumärken som är utan bismuth oxychloride: c/o Mineralsmink, Tikei, zuii organic har lös puderfoundation också. Det var några tips 🙂

 • Kristina Herngren 25 / 02 / 2020 Reply

  Hej Sara, har PD sedan många år och har aldrig behandlat det men fick diagnosen för några veckor sedan. Har beställt ditt PD-kit nu så får vi se om det blir bättre. Hoppas det.

  Undrar några saker:
  1. Ser inte att Exuviance Coverblend Foundation med SPF 20 har bismuth Oxychloride i sig, är den Foundation ok att använda under ögonen för mörka ringar? (Jag har ingen PD runt ögonen).
  2. Vilken solcreme rekommenderar du att ha på min PD nu under våren och sommaren till vardags eftersom jag inte längre använder någon Foundation där med solskyddsfaktor i sig. Jag tänker inte gå med hatt så fort jag går ut :). Eller hur ska jag göra med vardagssolen?
  3. Jag använder också en ögon balm för sensitive skin från Estelle & Thild. Rekommenderar du en ögoncreme också eller räcker det med kittet för PD framöver?
  4. Undrar också över Ricinolja som jag tar på ögonbryn och fransar ibland för att det främjar hårväxt. Är den oljan för fet för att ha på PDn? Skulle tro det men Ricinoljan anses vara bra till så mycket.
  5. Bör jag använda parfymfria schampon också eftersom det rinner ner i ansiktet när en duschar?
  6. Vi har bastu hemma. Min läkare sade åt mig att inte vare sig basta eller dricka varma drycker, är det din bild också?

  Tack för en informativ site!

  • Nomberg Sara 27 / 02 / 2020 Reply

   Hej Kristina! Vad kul att du ska testa våra produkter. Hoppas de kan hjälpa din hud. Jag ska försöka bena ut dina frågor. 🙂

   1.) Kan tyvärr ej hitta någon sida som säljer den och skriver ut hela innehållsförteckningen. Men den innehåller PHA-syra, vilket jag avråder från att använda runt ögonen och även i ansiktet när du har känslig hud.
   2.) Eco Cosmetics har en serie som heter “Sensitive”, som du kan prova. De har även flera olika solskydd som är oparfymerade, vilket också ibland kan vara nödvändigt vid PD. I övrigt, undvik solen mitt på dagen, överdrivet solande osv. Vistas i solen med måtta, helt enkelt.;)
   3.) Det kan vara skönt att smörja huden runt ögonen, för att mjukgöra, vårda och tillföra huden näring, om den produkten du använder funkar så kan du fortsätta med den. Vår olja “Cleansing Oil Eye Makeup Remover” vi rekommenderar till ögonområdet ingår inte i paketet för PD, men den kan självklart köpas separat för att komplettera din rutin. Du kan även testa att smörja med Facial Oil Sensitive skin även runt ögonen, den ingår i PD-paketet.
   4.) Om du endast använder den sparsamt över brynen och på fransarna så bör det gå bra. Generellt rekommenderar jag dock inte att använda ricinolja i ansiktet, varken till rengöring eller insmörjning, den är som du nämner för fet. Den rengör “för bra” och riskerar att täppa till och torka ut huden vid insmörjning. Alternativt kan du använda vår “Cleansing Oil Eye Makeup Remover” till samma ändamål, det är en riktigt fin multiprodukt. 🙂
   5.) Det är lite klurigare att svara på. Parfym kan ju förvärra PD men i detta fall bör det vara ok. Men om du vill vara på den säkra sidan, så skippa parfymerat så långt det går eller försök undvika att det rinner ner på ansiktshuden.
   6.) Gällande bastu så beror det på om din hud reagerar på värme – om ja, avstå. Om du känner att det hettar, bränner och huden blir röd vid värme så avstå. Annars kan du prova lite lugnt. Tänk på att en känslig hud ofta reagerar på hastiga värmeväxlingar, dvs från värme till kyla och tvärtom vilket det är att gå in i en bastu. Att få upp en cirkulation och flöde i kroppen kan dock vara bra, men som sagt, du behöver känna efter. Det allra bästa är att stimulera lymfflödet i kroppen, det är läkande, vilket kan göras från en speciell IR-bastu, med torrborstning, eller använda kristallrollers i ansiktet.

   Hoppas du blev lite klokare. 🙂 Du kan även mejla dina frågor direkt till oss på kundservice@bysara.se

   Med omtanke, Sofia

 • Sara 04 / 07 / 2020 Reply

  Tack för bra information om Perioral Dermatit. Våren 2018 fick jag mitt första utbrott och det satt enbart under ögonen och behandlades då med receptbelagd salva för det var riktigt illa denna gången och helt nytt för mig. Jag har inte haft ett riktigt utbrott sedan dess men kan i perioder känna att det ”pirrar” och kliar under ett eller båda ögonen och misstänker då att ett utbrott är på väg. Har funderat på om jag i det stadiet ska testa att badda med äppelcidervinäger utspätt med vatten/flower water för att bromsa/bli kvitt bakterierna som ligger o lurar men är rädd att det istället kan trigga ett utbrott? Vad tror du? Har gått nu i ca 3 v och haft känningar från och till men det har inte brutit ut som det gjorde första gången. Jag följer redan alla dina tips ovan och har flera av produkterna ifrån din sensitive serie. Tacksam för råd! Med vänlig hälsning, Sara

  • Nomberg Sara 05 / 07 / 2020 Reply

   Hej Sara, kul att du uppskattar inlägget och produkterna. Många tycker ÄCV-blandningen funkar bra, för att som du skriver bromsa/bli av med. Jag kan råda dig till att testa, men det är svårt för mig att veta om det kan bli sämre eller bättre. Man vet tyvärr inte förrän man provat. Jag vet många som tycker det funkar, och vissa som inte tycker det funkar och vissa som tycker det blir värre. Av vad jag upplever är det fler som blir bättre än sämre, men det är så svårt på individnivå att ge råd. Om du testar så spä den mycket, kanske 1/10 som start, och du upplever det ok kan du öka. Jag kan också uppmuntra dig till att fundera över annat i din vardag som gör att huden beter sig extra obalanserat nu? Har du varit i solen utan skydd? Det är många med pd som får besvär då. kanske du ska tänka extra på att stärka huden? lägga mask med yoghurt tex eller skydda den mot väder? Är det extra stressigt för dig? hur mår magen? balansera den? osv. Lycka till!
   Sara

 • Amalia 03 / 08 / 2020 Reply

  Hej! Jag har PD runt munnen, näsan och hakan, men gaska lindrigt till en början så gick med det i tre månader innan jag förstod vad det var (och sedan fick det diagnosticerat). Jag har fått Finacea utskrivet och använt det i ca 2v men min hy bli så torr att den flagnar bort på de drabbade områdena. Jag har känslig hy samt blandhy och kan mycket lätt bli torr. Jag har nu beställt hem ditt kit för PD och hoppas på en förbättring, jag undrar om jag kan kombinera Finacea med dina produkter och isåfall hur på bästa sätt? Tack på förhand!

 • Linnea F 09 / 05 / 2021 Reply

  Hittade dock denna underbara artikel via att googla. Efter varit hos hudläkare och fick stark stark salva. Ska testa äppelcidervinäger först eller ska man ta den starka salvan?

  • Nomberg Sara 10 / 05 / 2021 Reply

   Hej Linnea! Tack för din fråga. Du måste dock välja själv om du ska påbörja medicinsk behandling eller inte, jag får inte avråda dig medicinsk behandling. Ibland kan man behöva det och en hudläkare har bedömt det som en lösning för dig. Varma hälsningar
   Sara

Lämna ett svar