Blogg | 22 februari, 2024 |

Komplett Guide till Emulsion i Hudvård: Skillnader & Användning

En omfattande guiden till emulsion i hudvård. Förstå dess roll, jämfört med ansiktskrämer och oljor, och lär dig att välja rätt produkt för din hudtyp. Få även insikter från ekologiska hudvårdsexperterna på Organics by Sara, och upptäck hur du kan optimera din hudvårdsrutin.

Vad är en emulsion i hudvård?

Inom hudvård refererar begreppet “emulsion” till en kombination av två vätskor – en vattenfas och en oljefas. Dessa två faser vill naturligt inte blandas. Därför behövs emulgeringsmedel för att förena dessa två komponenter och skapa en enhetlig krämig produkt.

Varför används emulsion?

En emulsion är en hudvårdsprodukt som återfuktar huden och motverkar torrhet. Huden behöver en balans mellan fukt och lipider (fett) för att bibehålla sin elasticitet och motståndskraft. En emulsion tillför både fukt och fett till huden, vilket är precis det huden behöver. Vi kommer längre ner i inlägget prata om varför vi på Organics by Sara inte har emulsioner i vår serie.

Skillnad på emulsion, ansiktskräm och ansiktsolja

Emulsioner kan tekniskt sett vara allt från feta till torra krämer, dvs kan vara vatten i olja eller olja i vatten. Inom K-beauty (koreansk skönhetsvård) betecknar termen “emulsion” ofta en lättare variant av den traditionella hudkrämen. Vi använder detta begrepp och kommer att beskriva emulsion som en lättare variant av hudkräm. Det ger flera skillnader.

Hur används emulsioner i hudvård?

Det används för att återfukta och mjukgöra huden. En emulsion använder man vanligen i en hudvårdsrutin bestående av många steg (såsom man gör inom K-beauty). Stegen därefter kan tex vara serum, ampuller, ansiktskräm, solskydd m.m. 

Produktkonsistens: emulsion, ansiktskräm eller ansiktsolja?

Emulsion: Emulsioner har vanligtvis en lättare och tunnare konsistens än ansiktskrämer. De är vattenbaserade och innehåller ofta mindre mängd olja. Detta gör dem idealiska för personer med fet eller blandad hud som vill undvika att känna sig tunga eller oljiga.

Ansiktskräm: Ansiktskrämer är vanligtvis tjockare och rikare i konsistens. De innehåller en högre andel oljor och fett, vilket gör dem mer lämpliga för personer med torr eller känslig hud.

Ansiktsolja: Är fetare i sin konsistens eftersom de är 100% olja. Men det finns olika “fettgrad på oljor”, dvs det finns alltifrån lätta ansiktsoljor till fetare oljor.

Fuktens roll: emulsion, ansiktskräm & ansiktsoljas inverkan på huden:

Emulsion: Emulsioner är främst utformade för att leverera fukt till huden. De tränger snabbt in och är bra för att bevara fukt.

Ansiktskräm: Ansiktskrämer kan ge både fukt och näring till huden. De hjälper till att låsa in fukt och kan vara mer återfuktande, särskilt om de innehåller fetare ingredienser som sheasmör eller oljor.

Ansiktsolja: Per definition inte fuktgivande,  men kan mer effektivt kapsla in fukt pga att de är fettbaserade. Ansiktsoljor innehåller triglycerider som består av 3 fria fettsyror och 1 glycerolmolekyl. Glycerolet hjälper till att binda fukt.

Ingrediensanalys: skillnader mellan emulsion, ansiktskräm & ansiktsoljor:

Emulsion: Emulsioner innehåller vanligtvis en balanserad blandning av vatten- och oljebaserade ingredienser. De kan innehålla aktiva ingredienser som är utformade för att göra huden mjuk och återfuktad.

Ansiktskräm: Ansiktskrämer kan ha en bredare variation av ingredienser, inklusive anti-aging-ingredienser, solskyddsfaktorer och mer koncentrerade oljor eller extrakt som riktar sig mot specifika hudproblem.

Ansiktsoljor: Innehåller en blandning av vegetabiliska oljor, ibland även “syntetiska” fetter, såsom mineralolja eller silikoner. INnehåller tex naturligt antioxidanter som finns i de vegetabiliska oljorna.

Produktval efter hudtyp: emulsion, ansiktskräm & ansiktsoljas egenskaper:

Emulsion: Emulsioner är mer lämpade för personer med fet, kombinerad eller normal hudtyp, men de kan också vara användbara för alla som föredrar en lättare konsistens.

Ansiktskräm: Ansiktskrämer kan vara bättre för personer med torr eller känslig hud som behöver extra fukt och skydd.

Ansiktsolja: Kan passa alla hudtyper, men välj fettsyraprofil utefter hudtyp. Tunnare ansiktsoljor för fet hud och fylligare ansiktsoljor för torr hud. 

Guiden till användning: emulsion, ansiktskräm & ansiktsoljas roll i hudvårdsrutinen:

Emulsion: Emulsioner använder man ofta som ett mellansteg mellan rengöring och återfuktning. De fungerar bra som ett lättare alternativ under dagtid.

Ansiktskräm: Ansiktskrämer använder man vanligtvis som den sista återfuktande steget i hudvårdsrutinen, särskilt på natten för att hjälpa till med hudens reparation och återhämtning.

Ansiktsolja: Använder man istället för ansiktskräm, som några droppar i ansiktskräm eller utanpå ansiktskräm. Fylligare formula som är mer skyddande och näringsrik än emsulsion och ansiktskräm. 

Hudterapeuten tipsar – Organics by Sara om emulsion i hudvård

Organics by Sara är ett 100% ekologiskt hudvårdsmärke som tillverkar tillsatsfri hudvård i Sverige. Vi erbjuder inte emulsioner i vårt sortiment av en mycket enkel anledning, det kräver syntetiska tillsatser. Dessa tillsatser, tex konserveringsmedel, rubbar hudens mikroflora negativt. Mikrofloran är de goda bakterier och virus som lever på vår hud, och som är nödvändiga för att huden ska må bra. Varje gång du sätter på en konserverad produkt dödar detta konserveringsmedel även mikroorganismer på huden. Därför erbjuder Organics by Sara inte krämer eller emulsioner. Vi har istället ansiktsvatten som vår fuktfas och ansiktsolja som vår fettfas. Det ger huden fukt och fett som den behöver men utan några tillsatser. Vi har heller inte någon ansiktsrengöring som löddrar utan arbetar istället med oljebaserade rengöringar enligt principen OCM. Välkommen att ställa dina frågor om du undrar mer kring detta ämnet så svarar vår hudterapeut Sara dig.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.