Kan eteriska oljor påverka våra hormoner?
Eteriska oljor har länge använts för sina doftande och terapeutiska egenskaper, men kan de också påverka våra hormoner? Två av de mest populära eteriska oljorna är utvunna från från lavendel och tea tree. Lavendelolja utvinns från blomman Lavandula angustifolia och är känd för sin lugnande effekt, medan tea tree-oljan, som kommer från bladen på Melaleuca alternifolia, ofta används för sina antibakteriella och svampdödande egenskaper. Men kan dessa naturliga ämnen påverka våra hormoner?
Denna text är skriven av Sara Nomberg, grundare av Organics by Sara, och utbildad ekologisk hudterapeut och näringsfysiolog.
Vad är hormonstörande ämnen?
Hormonstörande ämnen är kemikalier som kan störa kroppens hormonella system och påverka tillväxt, utveckling och fortplantning. Det finns en växande oro kring ämnen i vår miljö som kan agera som hormonstörande, och frågan är nu om även vissa eteriska oljor, som tea tree och lavendel, kan höra till denna kategori.
Kan tea tree och lavendel påverka våra hormoner?
Det finns en del forskning som tyder på att tea tree och lavendelolja kan påverka hormonnivåerna. Flera studier, som påbörjades 2007, har rapporterat om ett fåtal fall där barn upplevt hormonella förändringar efter att ha exponerats för dessa oljor. Åtta pojkar med prepubertal gynekomasti (utveckling av bröstvävnad) och fyra flickor med för tidigt utvecklade bröst rapporterade att dessa symtom försvann efter att de slutat använda produkterna med dessa oljor.
Man har i laboratoriestudier sett att båda oljorna, och deras beståndsdelar, kan ha östrogena och antiandrogena effekter in vitro. Dock vet man inte hur dessa resultat översätts till verkligheten eftersom huden fungerar som en barriär, vilket begränsar absorptionen av dessa ämnen. Dessutom är informationen om de exakta mängderna olja i produkterna och andra möjliga källor till exponering ofullständig. Därför är det svårt att säga om oljorna är den direkta orsaken till de hormonella förändringarna hos barnen.
De större och/eller senare studier (länkat längst ner i inlägget) som gjorts har dragit slutsatsen att “Barn som regelbundet exponerades för eteriska oljor av lavendel eller tea tree upplevde samma risk för endokrina störningar som de som inte exponerades” samt “Rapportering av inkludering, demografiska data, kliniska data och potential för kausalitet visade sig vara otillräcklig. Denna studie fann inga bevis för att stödja påståendet att tea tree eterisk olja är relaterad till endokrina störningar hos barn, och få eller inga bevis för att underbygga den föreslagna kopplingen mellan lavendel eterisk olja och endokrina störningar hos barn.”
Eteriska oljors positiva effekter
Samtidigt finns det flera väl dokumenterade positiva effekter av eteriska oljor. Lavendelolja är känd för sina avslappnande och antiinflammatoriska egenskaper, och tea tree-olja används ofta för att behandla hudinfektioner och inflammationer. Många människor upplever att dessa naturliga ämnen kan bidra till välbefinnande när de används på ett ansvarsfullt sätt.
Våra produkter och din trygghet
Hos oss hittar du flera produkter med naturliga ingredienser, inklusive eteriska oljor som tea tree och lavendel. Vi vill att du ska känna dig trygg med att använda dessa, både på dig själv och dina barn. Men om du känner dig osäker, erbjuder vi även oparfymerade alternativ, särskilt rekommenderade för barn under 12 år. Våra Sensitive Skin-produkter, Facial Balm, Powder Facial Mask och Eye Makeup Remover är alla oparfymerade och säkra att använda om du vill undvika dofter.
Avslutande tankar
Det är viktigt att ha respekt för ämnen som kan påverka våra hormoner, men det finns fortfarande mycket forskning att göra innan vi kan dra några säkra slutsatser kring lavendel och tea tree-oljor. Själv använder jag gärna dessa oljor utspädda i låga doser, som i våra produkter, men det är en individuell fråga. Om du känner oro, kan du alltid välja oparfymerade produkter. Lyssna på din egen kropp och gör det som känns bäst för dig och din familj.
Läs mer
- Vårt blogginlägg om syntetisk parfym och hormonstörande ämnen här
- Sammanfattningsstudie från 2019 (systematic review) om ämnet: The relationship between lavender and tea tree essential oils and pediatric endocrine disorders: A systematic review of the literature
- Studie från 2023: Are Prepubertal Gynaecomastia and Premature Thelarche Linked to Topical Lavender and Tea Tree Oil Use?
- Studie från 2022: Prevalence of endocrine disorders among children exposed to Lavender Essential Oil and Tea Tree Essential Oils