Blogg | 19 januari, 2018 |

Ekologisk hudvårdsrutin för kroppen

Här går vi igenom Organics by Sara’s tips för en ekologisk hudvårdsrutin för kroppen. Du får lära dig om våra

Här går vi igenom Organics by Sara’s tips för en ekologisk hudvårdsrutin för kroppen. Du får lära dig om våra tre steg för att uppnå en mjuk och skön hud.

Många är duktiga på att ta hand om huden i ansiktet, men ofta sämre på övriga kroppen. De flesta i Sverige är också torra på kroppen och huden kan då behöva extra omvårdnad.  Vi kommer att utgå ifrån en torr hud i detta inlägg.

Man kan enkelt sett dela in en ekologisk hudvårdsrutin för kroppen i tre steg: rengöring, extra omsorg och insmörjning.

Olja innan dusch – Tips mot extra torr hud

När du duschar med varmt vatten blir hudens fett mjukare av värmen och blir lättare att lösa upp (tänk tex när du diskar en varm stekpanna med ingrott fett vilket är mycket lättare när fettet först smälts av varmt vatten). Därför kan du bli torrare i huden av att bara duscha i varmt vatten, dessutom har vattnet ett mer basiskt pH-värde för huden som också kan göra den torr. För att skydda hudens fetter extra kan du därför smörja in huden med ett fettlager innan du går in i duschen. Du kan ta tex en rapsolja eller Massage & Body Oil Sensitive Skin som du bara snabbt smörjer in dina extra torra områden med. Sen duschar du som vanligt.

Steg 1. Rengöring

Välj områden att tvätta med omsorg. Hur smutsig är jag egentligen? Behöver jag tvål överallt eller räcker det bara på vissa områden? Utgångspunkten är att vi vill tvätta så lite och med så skonsamma produkter som möjligt för att förhindra en torr hud. Här kan du välja olika varianter för vad som passar dig bäst, variera mellan metoderna och/eller använda olika metoder för olika områden.

Ekologisk fast tvål

Välj en ekologisk fast tvål som är överfettad och återfuktar naturligt. En sådan fast tvål är skonsammare än en flytande tvål (läs mer om det i länkarna nedan). Använd tvålen som rengöring efter träning, intimområden (för män), under armarna och för fötterna. Självklart för händer också.

Oljerengöring – skonsam intimtvätt

Vi rekommenderar att du använder en rengöringsolja för intimtvätt (för kvinnor) eftersom det inte rubbar pH:t i underlivet (som ska vara surt) och dessutom återfettar oljan slemhinnorna. Applicera oljan och massera runt lite lätt, tvätta bort med en liten handduk eller rengöringssvamp (använd en annan än den du har till ansiktet). Vid tendens av svamp/bakteriell obalans välj vår Cleansing Oil Tea tree, annars använder du vår Cleansing  Oil Sensitive Skin.

Havretvätt – gör ett eget havreknyte

Att tvätta huden med havre är ett smart knep att ta till vid känslig och irriterad hud när tvål känns onödigt rengörande. Havre innehåller slemämnen som lugnar och återfuktar. Gör såhär: Lägg en näve havregryn i en nylonstrumpa och knyt ihop. Ta med knytet in i duschen, massera den under vatten och gnid mot huden. Skölj sedan av med vatten.

Steg 2. Extra omsorg –  tex peeling

Vi får många frågor kring hur ofta man kan/ska peela sig. Att peela huden gör vi för att få bort döda hudceller, få extra lyster, bli av med torrhetsfläckar som inte försvinner med endast insmörjning samt för att stimulera huden till nybildning av hudceller. Hur ofta du kan peela huden är individuellt, men det viktigaste är att du inte exfolierar huden för mycket.

Om vi utgår från att du har en torr hud, försök att peela så lite som möjligt eftersom huden på kroppen skyddas av lagret med döda hudceller (stratum corneum). Då rekommenderar vi ca 1 gång/månad. För att peela kroppen behövs en scrub, du kan både köpa en färdig eller tillverka en själv av det du har i skafferiet. Om du däremot vaxar dig kan du behöva göra peela dig ca 1 gång per vecka för att uppnå bra resultat med vaxningen. Så allt handlar om att väga peelingens fördelar mot dess nackdelar och testa dig fram till vad din hud klarar av. Vissa hudtyper bör inte peelas (en väldigt känslig hud tex), men även en inflammerad och skadad hud mår inte bra av det.

Det finns såklart andra rutiner för extra omsorg till kroppen, men mer om detta i senare inlägg.

Behöver du addera extra fukt till huden innan insmörjning kan du antingen smörja in dig med tex aloe vera gel eller spraya vårt Flower Water på huden. Att badda med ljummetr/kallt kranvatten funkar också för att addera just fukt innan insmörjning.

 Steg 3. Insmörjning efter dusch

Efter duschen behöver du troligen smörja in dig med en mjukgörande och vårdande produkt för att förhindra att huden blir torr. Vårt tips är att alltid smörja in dig när du fortfarande är fuktig i huden för då kapslar du verkligen i fukten som finns där.

På kvällen rekommenderar vi att du tar en lite fetare prdoukt som ger extra vårdande effekt och som tar lite längre tid på sig att absorberas av huden. Testa någon av våra massageoils som är perfekta för detta ändamål. Innan läggdags kan vi varmt rekommendera vår Massage Oil Soothing Lavender som verkar avslappnande och rogivande för kropp & sinne. Vi har också en oparfymerad massageolja för dig som vill ha oparfymerat.

På morgonen vill du däremot ofta ha en produkt som snabbt går in i huden så att du kan klä på dig strax därefter. Testa då vår ljuvliga Body Oil Fresh Vanilla med doft av fräsch citrus och vanilj. För dig som vill ha en oparfymerad variant rekommenderar vi dig vår multiprodukt Eye Makeup remover som är perfekt efter duschen på morgon – går snabbt in och med mjukgörande jojobaolja som verkar fuktighetsbevarande.

Vi hoppas att du fått många tips till hur du kan ta hand om din hud på ett ekologiskt vis – detta är vårt förslag på en ekologisk hudvårdsrutin för kroppen. Har du några tips eller frågor får du gärna kommentera nedan. Om du gillar tipsen – sprid och dela gärna till dina vänner.

Produkter i inlägget – Allt för en ekologisk hudvårdsrutin för kroppen

Läs vidare – Blogginlägg kopplade till en ekologisk hudvårdsrutin för kroppen

– Varför du ska välja en fast ekologisk tvål framför en flytande här >>>>

– Allt du behöver veta om hudvård för intimområden här >>>>

– Ekologisk Hudvårdsrutin för ansiktet här >>>>

– Tips för scrub för kroppen här >>>>

– Om vår multiprodukt: Eye makeup removern’s alla användningsområden här >>>>

– Om OCM: att rengöra huden med olja här>>>>

– Återfuktande tvål: Organic hand & body Soap

– Skonsam tvättolja för känslig hud: Cleansing Oil Sensitive Skin

– Intimtvätt vid bakteriell obalans: Cleansing Oil Tea Tree

Rengöringssvamp för att tvätta bort rengöringsolja

– Rogivande massageolja innan läggdags: Massage Oil Soothing Lavender

– Oparfymerad massageolja för vårdande insmörjning på kvällen: Massage Oil Sensitive Skin

– Parfymerad lättare kroppsolja: Vår muliprodukt Eye Makeup Remover

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.