Blogg | 22 december, 2023 |

Hälsosamma hudvårdsrutiner för mental hälsa

Upptäck hur hudvårdsrutiner kan vara nyckeln till förbättrad mental hälsa. Lär dig om kopplingen mellan avslappnande hudvårdsrutiner med massage och frisättningen av neurotransmittorer som serotonin och endorfiner. Ta del av experttips och skapa en holistisk strategi för välbefinnande genom effektiva hudvårdsrutiner.

Hudvårdsrutiner behöver inte vara en börda, en plikt som känns som ett nödvändigt ont i jakten på den perfekta huden. Det är lätt att hamna i fällan av samhällets normer och krav om hur vi bör se ut. Hos Organics by Sara ser vi istället hudvård som något mycket mer än så. Vi strävar efter att göra hudvårdsrutinen till en stund av självkärlek och omtanke, där varje moment blir en möjlighet att vårda både hud och själ. Vår hudvårdsrutin är en avslappnande massage för ansiktet samtidigt som du får en ren och balanserad hud. Helt enkelt en hudvårdsrutin för mental hälsa.

Att integrera massage och “self care” i din dagliga hudvårdsrutin kan vara en givande praxis som inte bara främjar hudhälsa utan även bidrar till din mentala välbefinnande. Det finns en djup koppling mellan hudvård och våra hormoner, något som stöds av vetenskaplig forskning. Här presenterar vi några av de betydande fördelarna med en sådan holistisk hudvårdsrutin.

Stressreducering genom massage

Massage och “self care” kan hjälpa till att minska stressnivåerna. När du masserar din hud eller använder produkter med avslappnande dofter, såsom exempelvis lavendel eller kamomill, kan detta frigöra endorfiner och minska produktionen av stresshormoner som kortisol. Forskning har visat att regelbunden massage kan minska symtomen på ångest och depression. Rengöringsmassagen är en sorts massage som du gör i Organics by Saras hudvårdsrutin men du kan även använda andra massagetekniker med händerna eller en ansiktsroller.

Självkänsla och självförtroende

En konsekvent hudvårdsrutin som inkluderar “self care” kan också förbättra din självkänsla och självförtroende. När du tar dig tid att ta hand om din hud och ditt utseende, kan detta öka din självkänsla och göra att du känner dig mer positivt inställd till dig själv. Det blir en fråga om inställning; att det vi tycker om och värdesätter det vill vi ska hålla länge och då behöver vi ta hand om det. Speciellt när du gör det från en plats av självkärlek och inte från självhat eller att du behöver ändra ditt utseende.

Förbättrad hudhälsa

Naturligtvis är hudvården en grundläggande komponent i detta. En regelbunden hudvårdsrutin kan bidra till att förbättra hudens hälsa genom att du regelbundet rengör, återfuktar och skyddar huden. Det stärker hudens förmåga att göra sitt jobb, ger dig lyster och en frisk hud. Det bästa hudvårdsrutinen enligt oss är en oljebaserad hudvårdsrutin. I den får du en stor dos av massage eftersom du exemplevis masserar in rengöringsoljan noggrant. En sund hud kan i sin tur öka ditt välmående och självförtroende.

Aromaterapi i hudvård för mental hälsa

Aromaterapi är en form av komplementär medicin som använder sig av eteriska oljor för att förbättra fysisk, psykisk och emotionell hälsa. Kopplingen mellan aromaterapi och stress samt mental hälsa är väl dokumenterad och bygger på flera mekanismer däribland lugnande effekt, (tex påverka GABA som dämpar nervsystemet), förbättrad sömnkvalitet, stimulering av positiva känslor (tex stimulering av serotonin och dopamin) , stressreducerande effekt (tex sänkning av kortisol). I Organics by Saras produkter används eteriska oljor i alla produkter som är parfymerade. Vi använder enbart ekologiskt certifierade eteriska oljor för doft. Vanliga som används är tex lavendel som vi vet har lugnande effekt både för huden och sinnet. Genom att använda doftsatt hudvård med eteriska oljor får du en hudvårdsruin för din mentala hälsa utöver den goda doften.

Hormoner för mental hälsa

Det finns ett antal hormoner och neutrotransmittorer som spelar in när du ger dig själv massage i en Hudvårdsrutin för mental hälsa.

Oxytocin frisätts vid beröring

Oxytocin, ofta kallad “kärlekshormonet” eller “må bra-hormonet”, är ett peptidhormon och neurotransmittor som spelar en avgörande roll i vårt sociala och emotionella välbefinnande. Många studier har visat att det finns en koppling mellan oxytocin och massage. Massage, särskilt den mjuka och avslappnande typen, kan stimulera frisättningen av oxytocin i kroppen. När vi utsätts för kroppslig beröring, framförallt i en lugn och trygg miljö, ökar nivåerna av oxytocin. Detta hormon är känt för att främja känslor av lugn, avslappning och trygghet.

Serotonin ger minskad ångest

Serotonin är en neurotransmittor som påverkar vår sinnesstämning. Massage har kopplats till ökade nivåer av serotonin, vilket kan bidra till att minska känslor av ångest och depression.

Endorfiner skapar känsla av välmående

Endorfiner kallas ibland “lyckohormoner” eftersom de frigörs vid fysisk aktivitet och positiva upplevelser. Om du har en positiv känsla till din hudvårdsrutin som tex innehåller massage kan detta vara en form av positiv upplevelse. De hjälper till att minska smärta och skapa en känsla av välmående.

Melatonin ger bättre sömn

Melatonin är ansvarig för reglering av din sömncykel. Avslappande “self care”-rutiner kan bidra till att öka produktionen av melatonin och därmed förbättra din sömnkvalitet. En avslappnande hudvårdsrutin på kvällen är därmed en positiv aktivitet innan du ska sova, speciellt eftersom att sömn dessutom är så viktigt för att få ner stressnivån i kroppen.

Stresshormonet kortisol minskar vid massage

Kortisol är ett stresshormon som minskar när du är avslappnad. “Self care” och massage kan minska nivåerna av kortisol och därmed minska stressen. Det finns flera vetenskapliga studier och kliniska observationer som stöder dessa påståenden. Forskning om massage och avslappningstekniker har visat positiva resultat när det gäller att minska stress och främja mentalt välbefinnande.

Sammanfattning: Massage i hudvårdsrutiner för mental hälsa

Sammanfattningsvis kan en hudvårdsrutin som inkluderar massage och “self care” ha betydande fördelar för din mentala hälsa genom att minska stress, förbättra sömnkvaliteten och stärka din självkänsla. Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara handlar om yttre skönhet, utan också om att ta hand om dig själv och främja en hälsosam balans mellan kropp och sinne. Hälsosamma hudvårdsrutiner för mental hälsa är verkligen en bonus

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.