Så blir du av med torr hårbotten – vanliga orsaker & tips

Allt du behöver veta om en torr hårbotten och hur du kan bli av med den!

Uppdaterad 2019-03-25

Att vara torr i hårbotten är inget ovanligt, det är många som upplever en torr hårbotten, med mer eller mindre kliande och kanske med mjäll eller hudflagor. I detta inlägg ger vår hudvårdsexepert Sara sina bäst tips om hur du kan med hjälp av egenvård minska dina besvär.

Torrt eller mjäll?

Först vill man försöka identifiera om den torra hårbotten är brist på fukt, dvs endast torrt eller om det ligger en svamp-relaterad problematik bakom (mjäll). Det är nämligen lite olika sätt att hantera de två olika besvären på.

Hur vet då då vilket du har? Det är tyvärr inte helt solklart. En torr hårbotten orsakas oftast av att fettproduktionen har rubbats och huden har förlorat sin fukt, vilket ger en torr yta. Ett typiskt symtom på torr hud är vita flagor som släpper från hårbotten och att det kliar. Bara för att man ser torra hudflagor betyder inte det att man har mjäll. Kliar det väldigt mycket kan det vara mjäll. Jag brukar rekommendera att själv försöka minska torrheten med tipsen nedan för torr hårbotten. Om det inte hjälper, kan det vara en obalans i hårbotten som kräver starkare preparat – då kan du testa mina råd för mjäll.

 

Tips mot torr hårbotten

 • Välj sulfatfritt schampo. Det mest konkreta är att fundera kring vilket schampo du har och hur mycket det tvättar bort hudens naturliga fettsyramantel som finns i hårbotten. Ju mer tvättaktiva ämnen (tensider) du har i ditt schampo desto mer uttorkande. Undvik sulfater som är mycket tvättaktiva, välj hellre sockertensider från tex kokos. Testa Soap Hand Hair Body som är superbra att tvätta håret med. De torkar inte ut hårbotten och är helt fri från onödiga tillsatser. Använd surskölj som balsam. Läs gärna vårt inlägg om att tvätta håret med tvål. 
 • Välj helst No poo schampon. No poo står för produkter som är utan syntetiska kemikalier. Det syftar till att ersätta traditionella schampon mot andra mildare alternativ. Det kan tex vara schampokakor (tvålar för håret), leror, bikarbonat, honung etc. Dessa är enligt min erfarenhet mycket bra mot en torr hårbotten, men som med alla hårprodukter behöver du hitta och testa dig fram vad som funkar bäst för dig och din hårbotten. Jag tvättar antingen mitt hår med schampokaka eller en egen pulverblandning på örter & lera.
 • Tvätta mer sällan och på kvällen. Tvätta inte håret varje dag utan försök gå flera dagar innan du tvättar håret. Börja med att öka på med minst 1-2 dagar innan du schamponerar för att skona hårbotten. Tänk också på NÄR du tvättar håret. Bäst är att tvätta innan du går och lägger dig, så att hårbotten hinner återställa sig några timmar efter tvätten innan du går utanför dörren.

 • Välj oparfymerat. Ett enkelt och snabbt knep kan vara att ta bort doftämnen från din hårvård, både naturliga eteriska oljor och syntetiska parfymer. Ibland kan det vara för aktiva och genom att utesluta dessa lugnar hårbotten ner sig och blir mer balanserad. Testa i två veckor och känn om det gör någon skillnad för din hårbotten.
 • Oljeinpackning. Eftersom huden ofta har blivit av med sin skyddande fetthinna kan en oljeinpackning vara suveränt för att få hårbotten i balans. Det är vanligt att tex göra inpackning med kokosolja, olivolja eller ricinolja. Vill ha hellre köpa färdig oljebladning kan du testa våra massageolis. Mina favoriter är Massage Oil Sensitive skin (oparfymerad), Massage Oil Activating rosemary med örtig inslag eller Massage Oil Soothing Lavender för lugnande effekt på en röd och irriterad hårbotten. Dessa innehåller olivolja, rapsolja, tistelolja och ricinolja som effektivt kapslar in fukt och motverkar torrhet. Addera gärna fukt innan du applicerar oljan i hårbotten, tex på blött hår.

 • Välj snälla styling-produkter. Undvik att använda starka styling-produkter som kräver riklig schamponering för att få ur. Ju mer du behöver tvätta desto mer torkar du ut din hårbotten.
 • Se till att hårbotten får mycket fukt. Du kan göra detta med färdiga leave-in conditioners som du sprayar i hårbotten eller tex en aloevera gel. Jag själv gillar att göra en hårbottensmask på lite honung och aloe vera gel. För renast aloe vera tar jag antingen direkt från min planta eller blandar ut frystorkad aloevera flakes med vatten. Jag brukar addera lite äppelcidervinäger för extra pH-sänkande effekt. Gillar också att massera in kokosmjölk i hårbotten, låta verka och sen skölja ur. Ju längre tid det verkar desto bättre, brukar köra minst 1h.

Hoppas dessa tips hjälper dig och dela gärna dig av dina bästa tips i kommentarerna! Låt mig veta om du testar mina tips och vad du tycker om dem.

Comment List

 • Erik 25 / 12 / 2018 Reply

  Jag använder aco’s dry scalp men det blir inte bättre, vad ska jag göra. Finns det något bättre schampo? Jag är 13

  • Nomberg Sara 27 / 12 / 2018 Reply

   Hej Erik! Tack för din fråga. Välj ett snällt, sulfatfritt schampo. Tex schampotvål från Malin i Ratan. Eller ett passande för torrt hår från Bruns frisörer. Det är viktigt att hitta ett milt schampo eftersom rengöringen av hårbotten ofta är det största problemet till varför du får en torr hårbotten, dvs att du använder ett för uttorkande schampo. Så mitt tips är att du antingen går till en ekologisk frisör för att få experthjälp eller köper någon av dessa nedan som jag tipsar om. Kan också vara smart att testa ett oparfymerat schampo så du använder så milda produkter som möjligt eftersom doftämnen kan irritera (måste inte, men kan).

   https://maliniratan.se/product/shea-avokado-ingen-tillsatt-doft

   Lycka till!
   Sara

 • Miriam 05 / 03 / 2019 Reply

  Hej! Vilken bra artikel. En fråga: om man ska göra en oljeinpackning, använder man bara ren olja då eller ska man blanda ut den med något? Och hur gör man med appliceringen, ska man bara massera in oljan i hårbotten när håret är fuktigt? Hälsningar Miriam

  • Nomberg Sara 11 / 03 / 2019 Reply

   Hej Miriam! Kul att du gillar vår artikel om hårvård. En oljeinpackning ger bäst effekt om du masserar in den i fuktigt hår. Mitt bästa tips på oljeinpackning är en blandning av oljor (jag tycker att de penetrerar håret bättre då). För torr hårbotten tycker jag våra massage & body oils (som jag tipsar om i inlägget) har en suverän sammansättning av oljor som lappar ihop en torr hårbotten och ger hårlängder glans och vård. I inlägget specificerar vilken av dem som passar bäst till olika hårbottenstyper. Lycka till!

 • marika petersson 21 / 03 / 2019 Reply

  Hej!
  Tack för ett bra inlägg.
  Jag är villrådig angående min hårbotten. Jag har behandlat den som torr med diverse olika preparat, bla svarta vinbärsolja men upplever ingen bättring, snarare mer klåda av oljan. Saken är den att jag har inga flagor eller röd hårbotten enbart en jobbig klåda. Så frågan är om jag ska behandla för mjäll ändå? Har du något bra råd?

  Jag förstår att du har gjort ett inlägg om just behandling av mjäll men jag kan inte hitta det så länka gärna det inlägget i ditt svar!

  Mvh Marika

  • Nomberg Sara 25 / 03 / 2019 Reply

   Hej Marika! Tack för din fråga. När du behandlat din hårbotten med olja har du fuktat hårbotten först? Det är nämligen mycket viktigt att hårbotten är fuktig för att kunna absorbera och ta till sig oljan. En torr hårbotten är en hårbotten brist på fukt och oljan ska kapsla in fukt, men om det inte finns någon fukt att kapsla in kan man till och med bli torrare att smörja med olja. Klåda behöver inte vara mjäll, utan kan vara just bara torr hårbotten. Men skulle vilja veta lite mer om din hårbotten, vad den utsätts för – vad tvättar du ditt hår med? Ett viktigt steg i behandlingen är att tänka över sin rengöring. Jag skulle också råda dig till att testa oparfymerat.

   Mitt bästa tips:
   Byt ditt schampo till vår Hand & Body Soap Sensitive skin (våra tvålar är multifunktionella och passar hår utmärkt har vi märkt på sista tiden). Den är mycket mild och skonsamt mot hårbotten men löddrar rikligt. Gnugga tvålen mot blöt hårbotten och massera upp ett lödder för att sedan skölja ur. Upprepa en gång till och sedan sköljer du noggrann. Du kan självklart ha tvålen även i längderna. Avsluta gärna med en surkölj.

   Lycka till Sara

 • Filip 20 / 04 / 2019 Reply

  Hej!

  Jag har insett att jag har torr hårbotten. Hudflagor lossnar när jag ruskar i håret, men det kliar inte.

  I mina tonår hade jag väldigt fett hår. Började använda allt mindre shampoo och övergick till balsam och då blev det bättre. Under årens gång har jag använt allt mindre produkter i mitt hår när jag duschar och numera använder jag balsam var andra eller tredje vecka. Då använder jag Maria Nila True Soft Conditioner.

  Har du några tips på vad jag ska göra? Använda mer balsam eller finns det något annat jag bör applicera i mitt hår för att återfå fukten i min hårbotten?

  Hälsningar,
  Filip

  • Nomberg Sara 23 / 04 / 2019 Reply

   Hej Filip! Tack för din fråga. Jättebra att du har dragit ner på schampon som många gånger är orsaken till en torr hud eftersom de löser upp för mycket fett. Troligen har du lyckats balansera din feta hårbotten genom detta (och kanske också har det bidragit att du blivit äldre och hormonerna stabiliserats). Jag kan inte uttala mig om Maria Nilas balsam eftersom jag inte känner till det.Det jag kan säga att jag rekommenderar dig att använda ekologiska produkter för att skona miljön samtidigt som de har fin vårdande effekt på din hårbotten. testa gärna vår tvål jag rekommenderar i inlägget ovan. En torr hårbotten är brist på fukt så försök kapsla in fukten i hårbotten med en olja tex som inpackning. Ett annat tips jag gillar är att då och då använda havretvätt. En återförsäljare till oss, Annies Enkla, skriver om det här. Följ råden i inlägget och återkom gärna när du testat dem för feedback Lycka till!

 • Ida 07 / 06 / 2019 Reply

  Hej.
  Jag har extremt torr hårbotten. Kan inte ha håret utsläppt då det regnar vita flagor på axlarna. Jag har testat allt. Just nu sedan ett halvår tillbaka använder jag schampokakor från Malin i Ratan. Jag har gjort egna oljeinpackningar, testat produkter från apoteket. Fått kortison utskrivet från läkare men inget hjälper.
  Vet inte vad jag ska göra.
  Det kliar i hårbotten också.

  • Nomberg Sara 28 / 06 / 2019 Reply

   Hej Ida! Tack för din fråga. Jag förstår. Kroppen är en helhet, och hur huden och hårbotten mår är ofta en reflektion av obalanser inifrån. Just hårbotten är mycket kopplad kring mage/tarm. Min fråga till dig blir därför hur mår den? Vad skulle du kunna förändra i din livsstil för att förbättra tillståndet i hårbotten? Man vill gärna att man endast ska behöva göra relativt enkla förändringar på utsidan, men i de flesta fall behöver man titta inåt också. Mitt bästa tips till dig är att tänka anti-inflammatoriskt inifrån, dvs att utesluta/minimera ämnen i din kost som kan öka inflammation. Exempel på dessa är tex rött kött, mejeriprodukter, gluten och socker. Du kan också öka på ämnen som verka antiinflammatoriskt såsom gurkmeja och omega tre fetter. Jag skulle råda dig till att söka hjälp hos en näringsterapeut eller homeopat som kan guida dig utefter dina behov och omständigheter. Med detta sagt tror jag att du säkert också kan hitta mer eller midnre effektiva metoder som fungerar utvärtes också, och när du säger att du har testat allt stänger du ute möjligheter som du kanske inte än testat. Men jag förstår din frustration helt och hållet, och det känns säkert för dig som om du har testat allt och inget fungerar. Kanske något du provat funkat bättre eller sämre? gett lindring eller en liten förbättring en stund? På samma sätt som vissa saker absolut inte funkat och gett omedelbar försämring. Mitt bästa tips är att börja dagboksföra din problematik. Tex när du vaknar skriva ner hur det känns, hur det ser ut och gradera. Kanske också fota då och då. Skriv även vad du gör för att försöka förbättra och gradera effekt. Man behöver också ge obalanser tid att läka. Om man har haft ett problem i några år kommer det ta flera månader och kanske tom ett år innan du är på banan igen.
   Jag antar att du läst inlägget ovan som jag skrivit och testat dessa metoder? Som en parantes så är en schampokaka snäll mot hårbotten i och med att den inte torkar ut, men schampokakor innehåller inget fukt såsom vanliga schampon gör. Därför är det viktigt att tillsätta fukt och att innan du lägger en oljeinpackning ha fuktigt hår (vatten). Fukt kan också vara i form av aloe vera gel eller aloe vera direkt från plantan eller tex kokosmjölk. Du får gärna svara på detta om du önskar mer guidening från mig.
   Lycka till!/Sara

 • Maryam 12 / 06 / 2019 Reply

  Hej!
  Jag har en dotter på 6 år som för ca 5 månader sedan fick problem med sin hårbotten. Hon har tjock lockigt hår och jag tror att hennes hårbotten påverkades av en utdragen lössbehandling.
  I början såg det nästan ut som hon hade skorv. Jag behandlade hennes hårbotten med kokosolja och de största bitarna försvann. Sedan var det som vita fläckar som kliade och fjällde. Hon började också tappa väldigt mycket hår i duschen. Hon tappade nästan inget hår tidigare. Jag var på vc med henne i i april och vi blev rekommenderade att använda Daxxin. Det har blivit bättre vita fläckarna har försvunnit men jag upplever att hon fortfarande tappar hår även om det blivit minde. Jag undrar om du har något tips på hur jag ska behandla hennes hårbotten? Med vänlig hälsning, Maryam

  • Nomberg Sara 28 / 06 / 2019 Reply

   Hej Maryam!
   Tack för ditt fråga. När barn kommer upp i skolåldern förändras produktionen av fett (sebum) i talgkörtlarna i hårbotten vilket gör att det lätt kan bli en obalans i början. Kanske är det det som skedde för din dotter. Eftersom sebumet skyddar hårbotten är det viktigt att vi inte använder för starka och uttorkande schampon. Det schampo som du blivit rekommenderad är inte ett schampo jag skulle rekommendera eftersom det innehåller flera starkt rengörande ämnen, syntetisk parfym och konserveringsmedel. Mitt tips är att tvätta din dotters hår med en oparfymera fast tvål (som du då använder som en schampotvål). Jag rekommenderar Hand & Body Soap Sensitive Skin. Såhär gör du: Blöt håret med vatten i duschen som vanligt. Håll tvålen i handen och blöt den i vattenstrålen. Gnugga tvålen mot håret, blöt tvålen igen när den behöver och fortsätt runt hela hårbotten. Massera 15 sekunder och skölj ur. Upprepa metoden så att du för andra gånger tvålar in hårbotten och nu gör du även längderna. Skölj ur noga. Gärna längre än du vanligt gör för att verkligen få ur alla tvålrester. Som balsam använder du en sk surskölj som justerar ph i hårbotten och som motverkar torrhet, flygigt hår och gör håret mer lockigt och friskt. Sursköljen häller du över håret (din dotter håller för ögonen och kniper så hon inte får in i ögonen). Du kan sedan skölja av håret med vatten gärna lite kallare så hårstråna sluter sig och blir glansigare. Klart! Optimalt är att tvätta håret i denna åldern ca 1 gång per vecka, men just nu när det är obalans kan du tvätta ungefär var tredje dag. Surksköljen kan du dock göra varje kväll. Läs mer om surskölj här.
   Lycka till! Sara
   t

 • Albin 28 / 06 / 2019 Reply

  Hej! Jag trpr att jag har torr hårbotten, Det kliar inte alls och känns inte, Men i hårbotten altså lägnst ner så har jag massa vita små pluttar, Och när jag drar med naglarna så lossnar små vita bitar, Har även ganska mycket små vita pluttar på axlarna på kläder. Hjälp tack

  • Nomberg Sara 28 / 06 / 2019 Reply

   Hej Albin! Tack för din fråga. Det låter absolut som att du har en torr hårbotten och eftersom det inte kliar tror jag inte att det är mjäll. Mitt bästa tips är att du följer råden i inlägget, dvs byter ut ditt schampo mot en schampotvål (välj Hand & Body Soap Sensitive skin) som rengör mildare för att motverka att hårbotten blir torr. Avsluta med en surskölj. Gör gärna inpackning innan du duschar, mitt tips är att sova med oljeinpackningen. Så tex blöt/fukta hela håret med vatten på kvällen. Sörj in hårbotten med massage & body oil sensitive skin. Lägg en handduk runt kudden medan du sover så du skyddar kudden. På morgonen duschar du med schampotvålen och gör surskölj. Gör denna producedur i några månader så tror jag att du fått bukt med problemet. Oljeinpackningen kan du göra ca 1 gång i veckan, duscha och tvätta håret bör du inte göra oftare än ca 1-3 gånger per vecka. Om du har fler funderingar så är det bara att du skriver. Lycka till! Sara

 • Emelie 18 / 07 / 2019 Reply

  Hej! Tack för en bra artikel!

  Jag har väldigt torr hårbotten (flagar, kliar etc) trots att jag tycker att jag gör allting rätt. Jag tvättar enbart håret med schampo 1 gång/vecka och schampot jag använder är apotekets egna parfymerade variant, speciell för torrt hår.

  Jag lever ett i övrigt sunt liv med antiinflammatorisk kost (gurkmeja dagligen, inget rött kött, minimalt med socker och mejeriprodukter etc). Jag upplever att det blir värre sommartid men det kan också vara inbillning. Har ni några ytterligare tips? Något superfiffigt som jag inte har tänkt på?

  Tack på förhand!

  • Nomberg Sara 26 / 08 / 2019 Reply

   Hej Emelie!
   Tack för din fråga och vad roligt att du gillade artikeln. Jag tänker att du säkert gör många rätt, men att det inte räcker hela vägen in i mål eftersom att du fortfarande har problem. Med det sagt behöver det du gör inte vara dåligt och kanske hade du haft värre problem om du inte gjort de du gör. Jag tycker du tänker rätt med oparfymerade produkter samt äter en antinflammatorisk kost. Gällande schampot och rengöring av hårbotten spelar det såklart en stor roll. Jag känner inte till den du pratar om och vet jag inte dess ingredienser och hur de påverkar miljön i utsläpp eller effekt på hårbotten. Mitt tips är dock att byta till mer naturliga produkter eftersom att de ofta ger hårbotten så mycket mer näring, förutsatt att man väljer produkter som passar en torr hårbotten. Jag skulle tex då rekommendera dig att börja tvätta håret istället med vår Hand & Body Soap Sensitive Skin och surskölj med äcv eller tex hibiskus. Inpackningar är något som är så viktigt för en torr hårbotten så jag rekommenderar dig att följa rådan ang det som står i artikeln. Du får gärna fråga vidare om du undrar mer. Som sagt, du behöve nog angria det från fler håll, tvätta mer sällan,tvätta med snällare produkter, ha inpackningar, borsta håret mycket (få igång cirkulationen), äta nyttigt etc 🙂

   Varma hälsningar Sara

 • Emelie 18 / 07 / 2019 Reply

  *oparfymerade, ej parfymerade (givetvis) …

 • Elsie 21 / 08 / 2019 Reply

  Hej! Jag har haft mycket kliande hårbotten i perioder i ungefär ett år. Det syns nästan inget, bara lite mjäll. Förstår inte vad det kan vara. Har provat alla möjliga schampoon, sulfat- och jonfria som mjällschampon. Såg ditt inlägg och tänkte prova en sån olja du tipsade om. Det står att det är en massage och kroppsolja. Är du säker på att den inte sliter på håret? Det står dessutom att den är gjord för hud och kropp och huden i hårbotten är känsligare än vad resterande hud är.
  Om man ska försöka prova att göra egen hårmask, vad kan man ta istället om man inte har aloevera?

  Tack
  Elsa

  • Nomberg Sara 26 / 08 / 2019 Reply

   Hej Elsie! Tack för din fråga. Ja, inpackningar är ett bra knep. Nej absolut kommer den inte slita på håret, det finns inga ingredienser i den som kan göra det. Ang känslighet spelar det inte roll i denna fråga eftersom ingredienserna inte är allergena och därmed även lämpliga för hårbotten. För hårmask så kan du tex göra honungsvatten för fukt istället för aloe vera eller yoghurtinpackningar. Ha gärna en plastpåse eller något som förhindrar fukten att ränga ur håret medan masken verkar. Det gör också att det är lättare att tvätta ur oljan efteråt.

   Lycka till!
   Sara

 • Emma 04 / 09 / 2019 Reply

  Hej, har sedan typ några månader tillbaka haft hemska problem med vita flagnor som lossnar från hårbotten. Dom är tjockare och det kliar efter duschning. Får liksom borsta bort en hård klump av dessa vita flagnor varje dag, men det faller ju ner på kläder och känns ävkligt. Vad gör jag, vad är det?

  • Nomberg Sara 24 / 09 / 2019 Reply

   Hej Emma! Tack för din fråga. Det låter helt klart som en obalans i din hårbotten, där de vita flagorna mycket väl kan vara mjäll med svampväxt. Mitt bästa tips är att tvätta håret varannan dag så du rubbar pH ofta i hårbotten (gör det jobbigt för svampen) samt gör surskölj varje dag. Viktigt att du torkar håret efter tvätt, dvs med hårfön. Hårbotten får inte gå fuktig. Ha inte mössa eller annat som stänger in. Viktigt att du borsta håret varje dag. Gör inte oljeinpackningar i hårbotten, det stänger in svampen och det vill vi inte. Byt gärna till en hårtvål när du tvättar håret tex de som vi tpsar om i inlägget. Du kan göra en surskölj på hubiskus också efter tvätt om du upplever att ditt hår blir torrt av surksälj med äppelcidervinäger. Vi har ett inlägg på instagram där jag beskriver det (en bild på en kanna med “rött vatten” i). Lycka till! Sara

 • Sigrid 22 / 10 / 2019 Reply

  Hej!
  Tack för en riktigt bra artikel! Den gav mig ändå lite hopp. Jag har torr hud (på hela kroppen) och hårbotten är under stressiga perioder ett riktigt problemområde: den flagar och kliar. Kliar så att man inte han låta bli att klia utan kliar hål. Jag har sedan ca 1,5 år använt schampokaka (lite olika men Malin i Ratan sen i januari) har även sen i somras börjat använda surskölj vilket jag inte fattat att man ska ha innan. Tvättar håret 1 gång/vecka och använder inte stylingprodukter (förutom plattången någon gång när det är kalas).

  I januari började hårbotten klia igen (inför att jag skulle börja jobba igen efter mammaledighet) och då bytte jag schampokaka men det hjälpte inte direkt. För ca 1,5 månad sen fick jag byta till ett av schampona som man köper hos frisören (det hjälpte förra gången det var så här) men nu börjar problemen komma tillbaka. Det kliar och kliar. och hela jag är statisk vilket jag vari våras också, men bara på jobbet (sjukhus). Har gått så långt att jag inte sätter upp håret för att det då kliar mer och har håret klippt till axlarna för att om det blir för tungt så kliar det också. Är jättesugen på att låta håret växa ut men det går ju inte så länge det är såhär…
  Ska testa din oljeinpackning. Men jag fattar inte när jag ska sätta i oljan. Innan schampo (men avsköljt förstås), mellan schampo och surskölj eller efter surskölj?? Och ska jag gå tillbaka till schampokaka och surskölj eller fortsätta med schampot som jag köpt hos frisören?

  Tacksam för svar
  /Sigrid

  • Nomberg Sara 30 / 10 / 2019 Reply

   Hej Sigrid! Tack för din kommentar och fråga. Jag rekommenderar schampokaka över ditt frisörschampo, men det kan kräva en del av användaren när man använder schampokaka. Som jag förstår dig nu7 har du inte mjäll men det kliar, och är troligtvis torrt. En oljeinpackning låter toppen att du börjar med. Oljeinpackningen lägger du gärna i fuktigt hår, men det behöver inte vara rent. Jag brukar säga att vi som använder oss av dessa “no poo-metoder” använder hårkur innan schampo istället för efter som använmder “vanligtvis”. Så oljeinpackningen gör du när det passar dig, men den måste tvättas ur efteråt så smartast är ju att ta på smutsigt hår, dvs innan schampo.

   Ett tips är också att droppa ner något fuktgivande i sursköljen, tex några droppar serum (var försiktig, och ta bara typ 1-5dr, det har hjälpt många med torr hår- och hårbotten. Vårt serum innehåller glycerin som effektivt binder fukt. Lycka till!

 • Lisa Krantz 24 / 10 / 2019 Reply

  Hej!
  Jag får väldigt torr hårbotten på vinterhalvåret, kliar lite och vita flagor. Jag kör med balsammetoden sen ett par månader tillbaka men tänkte att jag skulle göra antingen en oljeinpacknig eller fuktmask. Om jag gör en oljeinpackning, kan jag tvättar ur oljan ur håret med endast balsam? Och har du nåt tips på en fuktmask?
  Tack för ett bra inlägg!

  • Nomberg Sara 30 / 10 / 2019 Reply

   Hej Lisa! Tack för din fråga. En oljeinpackning kan vara svår att göra när du använder balsammetoden eftersom det troligtvis kommer bli svårt att tvätta ur. Jag skulle hellre i så fall rekommendera dig som kör balsammetoden att lägga balsam eller en hårmask i hårbotten och gå och lägga dig och sedan skölja ur på morgonen. Kanske finns det en inpackning i samma serie som du använder balsam ifrån idag?

   En fuktmask jag gillar är en burk kokosmjölk. Skaka den och applicera i håret och låt verka minst 20min. Tvätta ur med balsam som vanligt. Den ger massor av fukt och fett, men oftast lättare att tvätta ur än ren oljeinpackning.

 • Vanessa 24 / 10 / 2020 Reply

  För ungefär ett år sedan (innan höstlovet) så var mitt hår tjock, vackert och älskade det verkligen. Jag använde det ibland som ett stöd när jag var deppig och håret var det som gjorde mig vacker. Men på höstlovet var mitt hår smutsigt (jag hade inte tvättar håret på flera dagar) och jag var hemma hos min mormor. Det fanns inget bra schampo så jag visste inte vad jag tog för schampo. Jag tog ett manligt schampo (var så illa tvungen) från Kina tror jag och ett annat som hette nutrisse creme nourshining conditioner och medans jag tvättade håret så kände jag en stark och äcklig doft och när jag var färdig så såg jag att mitt hår hade blivit risigt, tunnt och hela konsistensen var så konstig. Tjockheten hade försvunnit helt. Idag så är håret helt konstigt. Mitt hår kliar (har haft löss), har torrt hårbotten och när jag t.e.x har haft utbakade flätor så ska det bli lockigt men det blir inte det så mycket. När jag tvättar håret så torkar håret snabbt. Hur ska jag få tillbaka mitt gamla hår? Mitt hår är helt skadat!!!

  • Nomberg Sara 26 / 10 / 2020 Reply

   Hej Vanessa! tack för din fråga. Ett skadat hår är svårt att reparera, och ibland kan det vara så att man behöver klippa av en bit av det mest slitna för att uppnå ett helhetsintryck av håret som mer frisk. Däremot finns det såklart också andra saker man kan göra själv för att stärka sitt hår. De tips som jag ger i detta blogginlägget är mycket bra, en frisk hårbotten är grunden för ett friskt hår. Så att tvätta med ett skonsamt schampo som hjälper till att balansera din hårbotten är väldigt viktigt, och sedan skulle jag säga att du behöver borsta ditt hår varje kväll, gärna 100 drag för att verkligen få igång en cirkulation och därigenom en ökad tillväxt och livskraft till håret. En svinhårsborste hjälper också till att fördela sebumet som bildas i hårbotten, när du fördelar ut det över håret när du borstar det motverkar det frissigt hår. Fettet kommer absorberas av håret under natten. Jag skulle också rekommendera din en hårinpackning minst 1 gång per vecka. Testa de tipsen som jag nämner i inlägget ang. inpackning. Lycka till! Sara

Lämna ett svar