Så blir du av med torr hårbotten – vanliga orsaker & tips

Allt du behöver veta om en torr hårbotten och hur du kan bli av med den!

Att vara torr i hårbotten är inget ovanligt, det är många som upplever en torr hårbotten, med mer eller mindre kliande och kanske med mjäll eller hudflagor. I detta inlägg ger vår hudvårdsexepert Sara sina bäst tips om hur du kan med hjälp av egenvård minska dina besvär.

Torrt eller mjäll?

Först vill man försöka identifiera om den torra hårbotten är brist på fukt, dvs endast torrt eller om det ligger en svamp-relaterad problematik bakom (mjäll). Det är nämligen lite olika sätt att hantera de två olika besvären på.

 

Hur vet då då vilket du har? Det är tyvärr inte helt solklart. En torr hårbotten orsakas oftast av att fettproduktionen har rubbats och huden har förlorat sin fukt, vilket ger en torr yta. Ett typiskt symtom på torr hud är vita flagor som släpper från hårbotten och att det kliar. Bara för att man ser torra hudflagor betyder inte det att man har mjäll. Kliar det väldigt mycket kan det vara mjäll. Jag brukar rekommendera att själv försöka minska torrheten med tipsen nedan för torr hårbotten. Om det inte hjälper, kan det vara en obalans i hårbotten som kräver starkare preparat – då kan du testa mina råd för mjäll.

Tips mot torr hårbotten

 • Välj sulfatfritt schampo. Det mest konkreta är att fundera kring vilket schampo du har och hur mycket det tvättar bort hudens naturliga fettsyramantel som finns i hårbotten. Ju mer tvättaktiva ämnen (tensider) du har i ditt schampo desto mer uttorkande. Undvik sulfater som är mycket tvättaktiva, välj hellre sockertensider från tex kokos.

 

 • Välj helst No poo schampon. No poo står för produkter som är utan syntetiska kemikalier. Det syftar till att ersätta traditionella schampon mot andra mildare alternativ. Det kan tex vara schampokakor (tvålar för håret), leror, bikarbonat, honung etc. Dessa är enligt min erfarenhet mycket bra mot en torr hårbotten, men som med alla hårprodukter behöver du hitta och testa dig fram vad som funkar bäst för dig och din hårbotten. Jag tvättar antingen mitt hår med schampokaka eller en egen pulverblandning på örter & lera.

 

 • Tvätta mer sällan och på kvällen. Tvätta inte håret varje dag utan försök gå flera dagar innan du tvättar håret. Börja med att öka på med minst 1-2 dagar innan du schamponerar för att skona hårbotten. Tänk också på NÄR du tvättar håret. Bäst är att tvätta innan du går och lägger dig, så att hårbotten hinner återställa sig några timmar efter tvätten innan du går utanför dörren.

 • Välj oparfymerat. Ett enkelt och snabbt knep kan vara att ta bort doftämnen från din hårvård, både naturliga eteriska oljor och syntetiska parfymer. Ibland kan det vara för aktiva och genom att utesluta dessa lugnar hårbotten ner sig och blir mer balanserad. Testa i två veckor och känn om det gör någon skillnad för din hårbotten.

 

 • Oljeinpackning. Eftersom huden ofta har blivit av med sin skyddande fetthinna kan en oljeinpackning vara suveränt för att få hårbotten i balans. Det är vanligt att tex göra inpackning med kokosolja, olivolja eller ricinolja. Vill ha hellre köpa färdig oljebladning kan du testa våra massageolis. Mina favoriter är Massage Oil Sensitive skin (oparfymerad), Massage Oil Activating rosemary med örtig inslag eller Massage Oil Soothing Lavender för lugnande effekt på en röd och irriterad hårbotten. Dessa innehåller olivolja, rapsolja, tistelolja och ricinolja som effektivt kapslar in fukt och motverkar torrhet. Addera gärna fukt innan du applicerar oljan i hårbotten, tex på blött hår.

 • Välj snälla styling-produkter. Undvik att använda starka styling-produkter som kräver riklig schamponering för att få ur. Ju mer du behöver tvätta desto mer torkar du ut din hårbotten.

 

 • Se till att hårbotten får mycket fukt. Du kan göra detta med färdiga leave-in conditioners som du sprayar i hårbotten eller tex en aloevera gel. Jag själv gillar att göra en hårbottensmask på lite honung och aloe vera gel. För renast aloe vera tar jag antingen direkt från min planta eller blandar ut frystorkad aloevera flakes med vatten. Jag brukar addera lite äppelcidervinäger för extra pH-sänkande effekt. Gillar också att massera in kokosmjölk i hårbotten, låta verka och sen skölja ur. Ju längre tid det verkar desto bättre, brukar köra minst 1h.

 

Hoppas dessa tips hjälper dig och dela gärna dig av dina bästa tips i kommentarerna! Låt mig veta om du testar mina tips och vad du tycker om dem.

 

 

Comment List

 • Erik 25 / 12 / 2018 Reply

  Jag använder aco’s dry scalp men det blir inte bättre, vad ska jag göra. Finns det något bättre schampo? Jag är 13

  • Nomberg Sara 27 / 12 / 2018 Reply

   Hej Erik! Tack för din fråga. Välj ett snällt, sulfatfritt schampo. Tex schampotvål från Malin i Ratan. Eller ett passande för torrt hår från Bruns frisörer. Det är viktigt att hitta ett milt schampo eftersom rengöringen av hårbotten ofta är det största problemet till varför du får en torr hårbotten, dvs att du använder ett för uttorkande schampo. Så mitt tips är att du antingen går till en ekologisk frisör för att få experthjälp eller köper någon av dessa nedan som jag tipsar om. Kan också vara smart att testa ett oparfymerat schampo så du använder så milda produkter som möjligt eftersom doftämnen kan irritera (måste inte, men kan).

   https://maliniratan.se/product/shea-avokado-ingen-tillsatt-doft

   Lycka till!
   Sara

 • Miriam 05 / 03 / 2019 Reply

  Hej! Vilken bra artikel. En fråga: om man ska göra en oljeinpackning, använder man bara ren olja då eller ska man blanda ut den med något? Och hur gör man med appliceringen, ska man bara massera in oljan i hårbotten när håret är fuktigt? Hälsningar Miriam

  • Nomberg Sara 11 / 03 / 2019 Reply

   Hej Miriam! Kul att du gillar vår artikel om hårvård. En oljeinpackning ger bäst effekt om du masserar in den i fuktigt hår. Mitt bästa tips på oljeinpackning är en blandning av oljor (jag tycker att de penetrerar håret bättre då). För torr hårbotten tycker jag våra massage & body oils (som jag tipsar om i inlägget) har en suverän sammansättning av oljor som lappar ihop en torr hårbotten och ger hårlängder glans och vård. I inlägget specificerar vilken av dem som passar bäst till olika hårbottenstyper. Lycka till!

Lämna ett svar