Blogg | 25 februari, 2018 |

Oljeskola del 2. Kan jag bli torr av oljor?

Kan oljor torka ut huden? Som ett hudvårdsmärke inriktat på oljor får vi många frågor om just oljor: hur de

Kan oljor torka ut huden?

Som ett hudvårdsmärke inriktat på oljor får vi många frågor om just oljor: hur de fungerar, till vilken hudtyp osv. Därför startar vi en oljeskola där vi går igenom allt du behöver veta. Första inlägget blev hur och varför vi tvättar ansiktet med olja och detta är mer relaterat till insmörjningen och frågor kring om man kan bli torr av oljor.

Kokosolja löser alla hudproblem

Jag får ofta frågan om kokosolja är så bra som det påstås – går det verkligen att använda till allt? Ofta frågar kunderna för att de upplevt att de inte alls blir så hjälpta av kokosoljan, utan tvärtom, känner sig torrare än innan. Många förstår inte hur det är möjligt – kan man bli torr av oljor?

Torr av oljor

Vi har alla lärt oss att vi behöver smörja in oss för att motverka en torr hud och även för att mjuka upp den redan torra huden. Men med VAD vi smörjer med och HUR spelar stor roll.

Kokosolja, som många undrar över, är en fet olja och problemet med en för fet olja är att den har förmåga att lösa upp fettet som finns på huden och torka ut (eftersom fett löser fett). Därför är det viktigt att vi inte använder för feta oljor utan helst en kombination av fetare & tunnare oljor så att huden kan ta upp dem. För en torr hud, som troligen redan har problem med sin fettsyramantel, mår inte bra av att få den ännu mer upplöst.

Det är alltså inte bara att smörja en torr hud med vad som helst eftersom vissa oljor kan torka ut huden. Med detta sagt betyder det inte att alla blir torra av olja, utan det beror mycket på hur mycket fukt som finns i huden. När vi t.ex. är utomlands upplever många att kokosolja är utmärkt men kan känna en skillnad i Sverige. Vi har så torrt klimat här och därför blir huden mer fuktfattig. Det blir då ännu viktigare att inte smörja med en för fet olja.

Om man däremot vill använda den feta oljan/salvan som ett skydd ovanpå huden går det utmärkt, men då rekommenderar vi en tunnare produkt närmast huden (ett serum eller en tunnare olja) alternativt rikligt med fukt innan.

Hudvårdsterapeuten tipsar

Vad ska vi smörja en torr hud med?

Vi rekommenderar en olja som antingen är halvfet (tex mandel, jojoba, raps) eller en blandning av olika oljor. Vår erfarenhet är att om du blandar flera oljor (ca 3 st) går denna blandning bättre in i huden än om du skulle applicera dessa separat.

  • Body Oil Fresh Vanilla: En kroppsolja med ljuvlig doft av citrus och vanlig som snabbt går in i huden och mjukgör. En blandning av olja från mandel, jojoba, raps  & aprikoskärn.
  • Eye makeup remover: Vår multiprodukt som är utmärkt som en parfymerad kroppsolja som snabbt går in i huden och vårdar. En blandning av oljor från jojoba, raps & tistel.

Hur ska vi smörja en torr hud?

Innan vi smörjer in med fett behöver huden vara fuktig. Vi kan använda ansiktsvatten eller kranvatten för detta ändamål. Bäst är efter att du badat eller duschat. Spraya eller fukta huden och smörj sedan in med olja. Du kan också använda vår populära lager-på-lager-metod för att motverka fuktförlust. Läs mer om i det i inlägget  “Motverka torr hud med hjälp av fukt”>>>>.

Organics by Sara’s oljeskola

Del 1. OCM – att tvätta ansiktet med olja. >>>>>

Del 2. Kan jag bli torr av oljor?

Det 3. Därför ska du använda ansiktsolja >>>>>

Tipsa gärna i kommentarerna vad ni mer skulle vilja se i oljeskolan!

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.